Malo su mi čudni rezultati testiranja,jer u nekom ulaufanom akvariju obično nema nitrita,a uvek ima malo nitrata a i ukupna tvrdoča uvek je vezana i na karbonatnu tvrdoču.
Mada nije mi bio namen pisati o tome.
Bilje i istočnoafrički ciklidi
U biti ti ciklidi ne trebaju bilje,iako ima u jezerima istočne Afrike puno bilja,pre svega se svodi na :Valisneriju,Potamogeton i Ceratophyllum.I u tim poljima bilja nadju se ciklidi,koji se hrane algama,koji rastu baš na tom bilju.
Medjutim ugleda se akvaristu,ti žele imati u kutku dnevnog boravka,kad se odluče za te ciklide,dio,ali stvarni mali dio nekog adekvatnog,to jest primerljivog biotopa,koji bi barem malo sličio prirodnom okruženju tih ciklida.Naravno akvarij sa tim ciklidima jeste akvarij u kojem vladaju ciklidi kao glavna atrakcija.Medjutim opet ima akvarista koji žele imati bilje u akvariju,kako bih i sa biljem razbili monotonu harmoniju kamenja,i to jeste neki motiv,da se upotrebi bilje u takvom akvariju.Činjenica kod takve odluke sastoji se iz dejstva,da u takvom akvariju ne bismo mogli imati neko bilje,koje traži sasvim drukčije parametre vode,ko to treže ciklidi iz pomenutih istočnoafričkih jezera.
Jeste donekle tačna činjenica,da svaki akvarista pravi akvarij za sebe i svoje oči,mada smisao akvaristike jeste u tome,da se akvarista,kad pravi akvarij orientira i na biotop,jer biotopski akvariji su ono u čemu čemo užeivati i mi i stanovnici akvarija i u tome baš je poenta akvaristike.