Srpanj 25, 2025, 23:54:09 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Fosfati i nitrati, pomoc molim  (Posjeta: 3905 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Ruki

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
Fosfati i nitrati, pomoc molim
« u: Listopad 25, 2006, 10:34:00 prijepodne »
Znam da je pisano puno na forumu, ali ne mogu naci. NPK plantgro mi je skup, a htio bih da posebno dodajem dusik, posebno fosfor pa me zanima sto mi treba od tvari (koliko kosta i di ima za kupiti), u kojem omjeru se mixaju s destiliranom i koliko se dozira (kolicina i koliko cesto). Ako se nekome da, bio bih stvarno zahvalan da mi odgovori!
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline aegis

• Punopravni član
« Odgovori #1 u: Listopad 25, 2006, 11:17:00 prijepodne »
Jel ovo neki ispit ?  
KNO3 u Osijeku 100gr 27 Kn,mixaš po Chuck-ovom kalkulatoru (softver) po količini vode koju stavljaš u akvarij ili količini vode u akvariju (kak te volja) ili čak gramaža suhe tvari koju direktno stavljaš u filter.
KH2PO4 ista količina nekih 150 Kn doza Chuck
K2SO4 500 gr 230-ak Kn

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #2 u: Listopad 25, 2006, 11:21:00 prijepodne »
Toga ima u normalnim ljekarnama, poljoapotekama ili di? Di ima Chuckov kalkulator? K2SO4, moze bez toga, mislim ako je kalij vec u druga dva spoja, to se dodaje kad je deficit samo kalija ili?
Veeeeliko hvala!

All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
« Odgovori #3 u: Listopad 25, 2006, 11:22:00 prijepodne »
ok.. cemu K2SO4?

recept za K2HPO4 (prema e&d) 10gr praha na litru destilirane vode.. i onda 7 ml otopine na 150 l vode tjedno ( ako sam dobro upamtio.. isprike ako nisam.. al mislim da jesam). Ja stavljam 10ml otopine na efektivno oko 170 l vode tjedno i PO4 mi je oko 0.75.. sto je sasvim dobro...

KNO3 sam mijesao 10 gr na 250 ml destilirane vode.. da dobijest otopinu od 0,35 ppm... daklem dodavao sam 2 ml dnevno i kroz tjedan dana bi trebalo biti oko 4,9 ppm NO3 u akvariju.. naravno nije bilo zbog ludog bilja....sad dodajem 5 ml dnevno...

biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline Rastaman

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Listopad 25, 2006, 11:24:00 prijepodne »

K2SO4 nije potreban, dovoljno kalija se dodaje sa KNO3 i KH2PO4. http://www.csd.net/~cgadd/aqua/art_plant_dosage_calc.htm

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Listopad 25, 2006, 11:24:00 prijepodne »
odi na google i upisi chuck's planted aquarium.. prvi link.. imas calculator i za skinut....
KNO3 sam kupio u drzavnoj ljekarni (salitra) a K2HPO4 jedva nabavio jer ga u KC nema pa mi e&d poslali (hvala)

(Koprivnica)

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #6 u: Listopad 25, 2006, 11:32:00 prijepodne »
Hvala Vam svima... i sad jos jedno pitanje, kako odvagati gram i 10 grama? Zna tko koliko je to onako bez vage, ravna cajna zlicica ili? Ima tko kakvu narkomansku vagu za posuditi dok skuham? To jednom kad smiksam moze stajati bez beda?

Offline aegis

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 25, 2006, 11:38:00 prijepodne »
K2SO4 sadrži 40-ak % Kalija za razliku od druge dvije kemikalije gdje je zanemariv.
Puno ime Softvera je Chuks Planted Aquarium Calculator ver. 1.0 (zadnja iz 2004g)malo googlanja i nađeš ga.
K2SO4 sam naveo jer je sastavni dio NPK(plantgro) gnojila kojeg u preporučenoj dozi imaš 7 puta više od nitrata.
NPK gorivo je preporučeno za akvarije s dosta svijetla i co2 dakle Kalij je vrlo potreban.
Doziranje nitrata/fosfata to moraš sam skužit po tvom akvariju,ali bi preporučio da ne izliješ tjednu dozu od jednom.
Vodilja nek bude omjer 20 naprama 1 u korist nitrata.
Dobavljivost kemije je u humanim bolje opremljenim apotekama

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #8 u: Listopad 25, 2006, 11:44:00 prijepodne »

Citat: aegis
Vodilja nek bude omjer 20 naprama 1 u korist nitrata.

U odnosu na fosfate, jel?
A kako vazes?

Offline aegis

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Listopad 25, 2006, 11:51:00 prijepodne »
da u odnosu na nitrate.
Uzmeš malu kuhinjsku vagicu i mjeriš gramažu koju može relativno precizno izvagati 10gr pa nadalje. To fino smiksaš u recimo pola litre destilirane vode,po kalkulatoru vidiš koji je to omjer u željenoj količini vode i doziraš

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Listopad 25, 2006, 11:51:00 prijepodne »
imas na tom siteu pretvarac cajne zlicice i to..
al ovako.. recimo ampulica za tstere (sera) napunjena do oznake od 12g ti je 10 g praha.
Ili kad kupujes odma ti zena izvaze na manje.. ili ode s u zlatarnu zamolis da ti vagnu.. ili ides odoka.. jedna cajna zlicic aj e ugrubo 5g..

(Koprivnica)

Offline Rastaman

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Listopad 25, 2006, 11:54:00 prijepodne »
10ml = 12g praha

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Listopad 25, 2006, 12:27:00 poslijepodne »
rasta.. a da nije mozda obratno???
nem alogike.. prah nije tezi od vode.. i ima zrak aizmedju... po toj logici 500ml brasna bi imalo vise od pola kile.. a nema...

(Koprivnica)

Offline Krajten

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #13 u: Listopad 25, 2006, 13:27:00 poslijepodne »
slazem se da h2s04 nije potreban, posto ga u druge dvije ima sasvim dovoljno za uspjesan rast bilja..Najrazvikanija teorija je omjer nitrata i fosfata 10-1 iako to naravno zavisi od vrste do vrste i to nemora biti slucaj.
ZG,Vrapče

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
« Odgovori #14 u: Listopad 25, 2006, 13:41:00 poslijepodne »
kaj nije 16:1?

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #15 u: Listopad 25, 2006, 17:39:00 poslijepodne »
Ako se i samo jedna trečina potreba bilja za NO3 i PO4 zadovoljava iz KNO3 i KH2PO4 netreba više dodavati kali, dokazano i u teoriji a i u praksi.
Ne postoji strogo propisani omjer N:P, bitno je da fosfata u vodi bude između 0.5 i 5 ppm a nitrata između 20 i 30 ppm. Više od toga ne pospješuje rast bilja.
Veče vrijednosti od tih (ukoliko govorimo o NO3 i PO4 anorganskog porijekla) neče izazvati pojavu algi, manje vjerojatno hoče.
Tvrdnje da je bolje dodavati gnojivo svaki dan po malo nego cijelu tjednu dozu odjednom su polovično točne. Oko polovice vodenog bilja u našim tankovima puno više voli dobiti veliku dozu makroelemenata odjednom i da se njihova količina smanjuje prema nekakvom minimumu nego da ih se cijelo vrijeme drži na srednjoj vrijednosti.
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #16 u: Listopad 25, 2006, 17:47:00 poslijepodne »
Još nešto, nije pretjerano bitno jel ste vagnuli 9 ili 11 grama NO3 ili PO4. Biljke su savršeno sretne dok je raspon NO3 20-60 ppm, a PO4 0.5 do 5. U granicama tih vrijednosti ne bune se ni ribe (ajd možda bi se mali diskusi malo kostriješili   ).

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #17 u: Listopad 25, 2006, 18:12:00 poslijepodne »
Ja imam apistogramme i te ribe su stvarno osjetljive na nitrate... odn. mislim da su na na nitrate... ako ne radim redovitu izmjenu vode, pocnu im se cufati peraje, ribe pocnu mrsaviti i na kraju ugibaju... ocigledna je razlika!

Offline aegis

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Listopad 25, 2006, 18:46:00 poslijepodne »
E,Ruki onda si u banani      

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #19 u: Listopad 25, 2006, 18:51:00 poslijepodne »
Nisu na nitrate.
Previše nitrata dugoročno može djelovati na imunitet riba ali sam našao vrlo malo podataka o tome u stručnoj literaturi akutno su problematične one količine koje mogu poremetiti osmotsku ravnotežu riba, to u prijevodu znači da su osjetljive na NO3 u istoj mjeri koliko su osjetljive i na običnu sol. U pravilu ribe mekih voda podnose manje količine NO3 u vodi nego ribe tvrdih ili bočatih voda.
Apistogramme jesu ribe mekših voda i samim tim osjetljivije na NO3 ali sumljam da ti se može u vodi akumulirati toliko NO3 da bi im mogao stvarati probleme (makar sve je moguče ali je malo vjerojatno) najvjerojatnije je u pitanju ili NO2 ili neki drugi spoj kojeg ne mjerimo. To što nemožeš očitati NO2 ne znači da ga nema.
A osim toga osnovna stvar u EI sistemu (prignojavanje) je redovito što veče mijenjanje vode. Ja svakih 12 dana mijenjam 80% i više vode u svim tankovima, da ih imam manje vjerojatno bi izmjena bila svakih 6 dana   .

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #20 u: Listopad 25, 2006, 19:00:00 poslijepodne »
Ma i ja mislim da ne mogu imati puno NO3 s obzirom na velik broj brzorastuceg bilja (heterantera, sesiliflora, rotundifolia, polysperma), CO2 i dovoljno svjetla. Napisao sam da mislim da NO3 jer je to jedino sto sam cuo da su ribe osjetljive. NO2 normalno, ali uz ovako mali broj riba koji imam i dobru filtraciju isto mislim da nije u pitanju. I ne radim ja drasticne izmjene, 10% tjedno, ali na apistogramama se stvarno kuzi razlika. Da imam osmozu onda bih i ja velike izmjene radio.

Offline Krajten

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Listopad 25, 2006, 19:41:00 poslijepodne »
mogu se sloziti s TUljanom jer nemam puno znanja o tome dali su ribe i kako osjetljive na nitrate, ali je činjenica da ja niti u jednom biljnom tanku nisam uspio održat na životu niti apistograme niti ramireze. Redovito su mi rikavali nakon nekog vremena, a prije smrti bi primjetio da im je izgled sve losiji i losi, a nisu imali znakove nikakvih bolesti. Tako da je definitivno tocno, da poviseni nitrati ili kontstantna izloženost visim nivoima co2 ili nesto trece, utjecu lose na zdravlje osjetljivijih ribica...

pozdrav

ZG,Vrapče

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #22 u: Listopad 26, 2006, 07:27:00 prijepodne »
Sto ti stalno pozdravljas? To si od Iceka pobrao ili?

Offline Suzana

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 51
« Odgovori #23 u: Listopad 28, 2006, 00:47:00 prijepodne »
...i ja bih se malo uključila u ovu vašu raspravu,dečki naime,mene zanima ovaj podatak koji je naveo Tuljan da mijenja svakih 12 dana 80% vode u svim akvarijima???Božo,daj malo to pojasni,zašto?? i kakvu vodu stavljaš u akv.kad mu promijeniš toliko?? r/o ili pipovaču?? hvala unaprijed!!!

Offline Krajten

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Listopad 28, 2006, 07:47:00 prijepodne »
ja bi isto mjenjao da imam ro aparat, ali tako je najpametnije...Promjenis gotovo svu vodu, a ostavis 20 % radi bakterija i onda si prakticki na 0 sa gnojivima i zapocnes novi ciklus gnojenja. Tako uvjek znas gdje si, a i samim mjenjanjem vode smanjujes mogucnost nastaka algi...

Mozda sam u krivu, pa nek me ispravi...

ZG,Vrapče