Srpanj 21, 2025, 17:34:56 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: update moje bebe.. kemija  (Posjeta: 1124 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ChILd_ReBoRn

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
update moje bebe.. kemija
« u: Listopad 24, 2006, 09:56:00 prijepodne »
Oke.. nabavio vecinu testera.. sad kolko valjaju kolko ne... vidjet cemo...

Ovako
pH 7 - 7.5
Kh 20°
Gh <14°
PO4 0.75 (dodavanje 10ml otopine K2HPO4 tjedno)
NO3 0 (nakon 2 tjedna dodavanja KNO3 u koncentraciji 0,35ppm 2ml dnevno, sad sam presao na 5 ml dnevno)
Fe 0,25 - 0,5 ( tjedan dana dodavanja pola kapaljke (cca 1ml) plantella zeljeza 6%)
prema chuckovom kalkulatoru na taj pH i Kh CO2 mi je 19ppm sto je dobro...

U cemu je problem? Bilje raste jako lijepo.. barem egeria i valisneria.. echinodorusi takodjer. Apongetifolia nikako da krene.. pa ce vjerojatno biti uskoro eliminirana.

Najveci problem su crne cupave alge na panju i izlazu filtera te malo po anubiasu.. One bi trebale nastati zbok manjka NO3.. KAKO??? Dodavanjem toliko KNO3 nitrati su vec trebali biti mjerljivi... daklem trebalo bi ih biti oko 4 ppm.. ali nista.. nemjerljivo.. tester valja jer kad mjerim otopinu KNO3 pocrveni uzasno...

Takodjer i zeljezo.. dodajem cisti koncentrat 6% i zeljezo se jedva dize.. ali ajd.. nakon 0,25 malo je tester promijenio nijansu... Ali ipak..NO3 me pati...
Zasto se ne dizu...???

biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #1 u: Listopad 24, 2006, 11:45:00 prijepodne »
Moras vise no3 dodati, vjerojatno ti ove brzorastuce pojedu sve sto stavis...co2 moze na 30ppm bez problema.

Offline aegis

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Listopad 24, 2006, 23:35:00 poslijepodne »
Dodavanjem no3 nakon nastanka crnih čupavih algi neče ništa riješiti osim možda pojavljivanje novih točkastih zelenih(ako pretjeraš sa no3).
Panjeve van i dezinfekcija.
Ako misliš da si u manjku nitrata podebljaj ali oprezno.
Egeria se s razlogom zove vodena kuga
Što se Fe tiče,većina testera mjeri ga u kelatnom obliku(jer je u takom obliku kod večine tekučih gnojila) a ne u Fe++ koje je plantella u največem postotku.
tako da je moguće da imaš čak trovanje Fe koje se manifestira isto kao i manjak,da ne spominjem kako su alge jako sretne zbog toga

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
« Odgovori #3 u: Listopad 25, 2006, 07:58:00 prijepodne »
sumnjam da je trovanje.. tester reagira ko mutav na vodovodnu vodu ( ima previse zeljeza), pokazuje preko 2,5mg/l... tako da nevjerujem da je trovanje...alge bi buknule.. meni nisu buknule.. im aih ono sto je bilo na anubiasu otprije i par cuperaka na panju... i pokoja zelena koncasta.. isto doseljenik iz starog tanka.. al nju rucno vadim van kad je vidim...
biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline Krajten

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #4 u: Listopad 25, 2006, 08:30:00 prijepodne »
zavisi o kolicini biljne mase koje imaš u akvariju... ali ako ti je akvarij gusto nasljenen, a ja pretpostavljam da je, a imas i egeriu i valisneriju koje su ti brzorastuce(pogotovo egeria) one ti pojedu brzo nitrate. Nije problem kod BBA samo u manjku nitrata vec i u disbalansu u količini nitrata i fosfata.
Najvjervatnije imaš u viška fosfata spram malom količinim nitrata u akvariju, a bilje treba oba spoja da bi ih uspješno iskorištavalo. Ima ona teorija da na svaki ppm fosfata treba imati 10 ppma nitrata, iako nije potpuno istinita, nije niti daleko od istine, tako da bi ti ja preporucio, mjerenje fosfata i dodavanje još nitrata..
Naravno redovito mjenjaj vodu , jednom u 10 ak dana , gotovo sve, tako da znaš gdje si sa kemijom u akvariju....

Pozdrav

ZG,Vrapče

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Listopad 25, 2006, 08:42:00 prijepodne »

Citat: aegis
Dodavanjem no3 nakon nastanka crnih čupavih algi neče ništa riješiti osim možda pojavljivanje novih točkastih zelenih(ako pretjeraš sa no3).
Panjeve van i dezinfekcija.
Ako misliš da si u manjku nitrata podebljaj ali oprezno.
Egeria se s razlogom zove vodena kuga
Što se Fe tiče,većina testera mjeri ga u kelatnom obliku(jer je u takom obliku kod večine tekučih gnojila) a ne u Fe++ koje je plantella u največem postotku.
tako da je moguće da imaš čak trovanje Fe koje se manifestira isto kao i manjak,da ne spominjem kako su alge jako sretne zbog toga

Koliko ja znam (a izvor informacija mi je Tom Barr) problem s testerima za željezo je baš suprotan, mjere ukupno željezo u vodi ne radeči razliku između Fe2 i Fe3 a lošiji uopče ne reagiraju s keliranim željezom.
I inače vrijedi mišljenje da su testeri za željezo prilično nepouzdani.
Ideja s vađenjem i četkanjem panja je jako dobra. Navodno je lagano truljenja panjeva često uzrok pojave crnih algi makar nigdje nisam našao objašnjenje zašto.
Povečanje NO3 je OK ali problem u tvom tanku je vjerojatno pre malo CO2. Pokušaj povečati njegovu količinu i kroz dva tri tjedna bi im se količina trebala vidljivo smanjiti.Edited by: Tuljan
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline aegis

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Listopad 25, 2006, 14:50:00 poslijepodne »
Pre malo co2 možda je povod nastanka crnih čupavih ali se neće smanjiti njihova količina, bar je tako kod mene.
trenutno u akvariju s kojim imam problema pegla co2 1 mjehurić/sekundi i nema bitnijih promjena (75l akvarij)
Po meni jedina uspješna taktika je vađenje i dezinfekcija svega zaraslog crnom algom.
Djelomično uspješno se i pokazalo smanjenje tvrdoče vode na taj način da voda bude skoro 40% destilirana i samim time i relativno kisela.
Tim postupkom crna čupava više nije tako tvrda i da se čak rukom počupati,no nije sprečeno njihovo širenje.
trunjenje panja da pogoduje nastanku algi to vjerujem jer se tamo najprije pojavljuje