Kolovoz 06, 2025, 10:56:00 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Novi akvarij  (Posjeta: 5144 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zaczg

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
    • http://www.nokaut.com
Novi akvarij
« u: Listopad 24, 2006, 08:36:00 prijepodne »
Pozdrav svima, eto da se zahvalim svima na proslim savjetima, iako sam napravio velike greske u pocecima, ribe sam uspio spasiti i sada im je ok! :) No pregledavajuci forum.. vrlo me zainteresirala akvaristika, i htio bi posteno sloziti malo veci akvarij, pa vas trazim savjete za pocetak, kako nebi ponovio gresku sa proslim akvarijem.

Za oko mi je zapeo Juwel Rekord od 80 litara, koliko sam vidio nudi mi sve, i grijac i filter i poklopac sa rasvjetom, vjerujem da mi je to za pocetak ok.

E sada, kako da pravilno zacikliram akvarij? razmisljao sam o sadnji par biljcica, nasa uvazena clanica duda mi je jako pomogla!

Koliko sam shvatio, trebat cu staviti jednokartno Aqua Safe, a Duda mi je preporucila i Sera nitrivec 7 dana za ribice (eto stavljao sam sada u bivsi i ribe su zivnule) :)
Trebat cu jos staviti mopan drvce...i to bi bilo to?

E sad me najvice muce biljke i postava za njih? naime polozaj akvarija ce biti dosta zasticen od sunca, stoga ne vjerujem da cu imati problema sa algama.

Koje bi vi biljke stavili?
Ja sam razmisljao o vodenoj kugi i rogolistu (dobio sam takvu preporuku) sto bi jos preporucili?
E da, za ribe cu vas kasnije zagnjavit! :)

hvala!

Offline ivanb

• Punopravni član
  • **
Novi akvarij
« Odgovori #1 u: Listopad 24, 2006, 10:57:00 prijepodne »

Moja podloga je samo šljunak i biljke se u početku nisu baš primile ali sad

svaki tjedan dodajem sera florena tekuće gnojivo i u dva dana su mi narasle za centimetar

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
Novi akvarij
« Odgovori #2 u: Listopad 24, 2006, 11:15:00 prijepodne »

Citat: zaczg
Koliko sam shvatio, trebat cu staviti jednokartno Aqua Safe, a Duda mi je preporucila i Sera nitrivec 7 dana za ribice (eto stavljao sam sada u bivsi i ribe su zivnule) :)

Aqua Safe ili Aquatan ili Aqua Plus ( vrlo slicni proizvodi, ali drugih proizvodaca ) koristis prilikom pripreme vode koju ces utociti u akvarij - uvijek, kod svake izmjene jer neutralizira klor i ostale stetne tvari u vodi.

Nitrivec ili meni jos drazi Cycle od Nutrafina sluzi samo da bi se ubrzao postupak cikliranja i brze razvile dobre bakterije koje razgraduju stetne tvari.

Offline zaczg

• Punopravni član
  • **
Novi akvarij
« Odgovori #3 u: Listopad 24, 2006, 11:30:00 prijepodne »
hvala na savjetima!

znaci stavljat cu i nitrivec da malo poboljsam razvoj dobrih bakterija.

Sera Florena? znaci pomoci ce biljkama? super! a podlogu? trebam stavit neku posebnu zar ne?

Offline Nero

• Punopravni član
  • **
Novi akvarij
« Odgovori #4 u: Listopad 24, 2006, 12:16:00 poslijepodne »
Kojih ti je dimenzija akvarij ?

Offline zaczg

• Punopravni član
  • **
Novi akvarij
« Odgovori #5 u: Listopad 24, 2006, 13:58:00 poslijepodne »

Offline r101

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.dneven.com
Novi akvarij
« Odgovori #6 u: Listopad 24, 2006, 14:45:00 poslijepodne »

Citat: zaczg

E sad me najvice muce biljke i postava za njih? naime polozaj akvarija ce biti dosta zasticen od sunca, stoga ne vjerujem da cu imati problema sa algama.

Moj akvarij je udalje točno 6 metara od prozora, a sunčeve zrake nikad ne dopiru do njega direktno. Pa opet, nakon 2 tjedna cikliranja se pojavilo poprilično algi, ali dolaskom ancitrusa i aynomera (ili kak se vec piše ) su nestale sve alge, ima ih jos malo po staklu.

Offline duda

• Punopravni član
Novi akvarij
« Odgovori #7 u: Listopad 24, 2006, 15:19:00 poslijepodne »
Juwel od 80 lit kolega čestitamŠta se tiče podloge imaš uzet substrat od tetre piše ti na kantici Tetra plant complete substrate mislim da tako nešto piše. Nisam 100% sigurna. E, sad ako ćeš biljke koje se hrane preko korjena onda obavezno moraš kupit substrat ne mora bit od tetre može i Sera floredepot isto su dobri. Ako ćeš koje papaju preko listane treba ti substrat dovoljno je šljunak. Npr vodena kuga i rogolist su brzorastući i hrane se preko lista oni su dobri odašiljači kisika i uzimaju vodi nitrat zbog čeg alge brzo rastu, anubiasi možeš ga svetat za kamen, drvo, a možeš i u podlogu samo pazi ako ga sadiš u podlogu da rizom bude vani inače ako ga skroz do kraja duboko zabiješ protruliće javanska paprat možeš vrzat ili u podlogu, javanski mah, sumatranska paprat te biljke ne trebaju substrat šljunak staviš koje želiš vežeš za kamen, drvo ili posadiš tj zabodeš u šljunak. Vodenu kugu i rogolist možeš u šljunak a možeš da plutaju pustiti. Za te biljke tekuće gnojivo uzmeš doziraš jednom tjedno izračunaš na svoju litražu. Imaš valisneriju gigante, spiralnu, njih možeš posadit u sredinu i straga ili sa strane. Kugu i rogolist isto sredina sa strane ili da pluta. Bacopa monnieri meni jednostavna i lijepa isto straga ili sredina ali je najbolja kad je bar jedno 15, 10 kom te biljke jer se tad ističe znači najljepš je kad je u skupini. Napred možeš stavit anubias nana, javanski mah, suličarka patuljasta ako je ima meni je lijepa, Eleocharis parvula lijepa travica. Razmisli kakve bi biljke zbog substrata. mopan, tresetno drvo, i ono mag zaboravila sam sjetite me ljudi. Vidi koje ti odgovara.

Offline duda

• Punopravni član
Novi akvarij
« Odgovori #8 u: Listopad 24, 2006, 15:23:00 poslijepodne »

U velikom ag imam mangrovo valjda sam dobro rekla a u karanteni imam mopan jer je bio ful mali taman za karantenu od 20 lit.

Offline zaczg

• Punopravni član
  • **
Novi akvarij
« Odgovori #9 u: Listopad 24, 2006, 15:31:00 poslijepodne »
A ti ancitrus i aynomer su nekakvi preparati? :)

eto i kaj mi treba onda za pocetak?

1.akvarij (naravno) :)
3.sljunak (kakva mi treba podloga za biljke?)
4. mopan drvo i razni fizicki dodaci, mozda lava kamenje?
5.grijac/filter dolazi s njime ( Rasvjeta Monolux 80 Filter 280 l/h Grijač 100 Watt)

Sto se tice kemikalija?

1.Aquasafe za pripremanje vode i neutraliziranje
klora
2.Sera nitrevec (vitamini za ribice)
3.Cycle od
Nutrafina

Sto mi je jos potrebno?

Hvala!

Offline zaczg

• Punopravni član
  • **
Novi akvarij
« Odgovori #10 u: Listopad 24, 2006, 15:32:00 poslijepodne »
hehe! opet me duda spasava.. :) tnx!

eto nisam vidio tvoj odgovor, sad sam jos napisao kratak rezime.. :) puno mi je to informacija.. :)

Offline duda

• Punopravni član
Novi akvarij
« Odgovori #11 u: Listopad 24, 2006, 15:41:00 poslijepodne »
Ancistrus i ovaj druga riba nisu preparati nego algojedi ribe kolega kako drukčije da kažem. imaš čistače koji čiste sa dna dole se uglavnom zadržavaju poneki idu po staklui biljkama čiste. Algojedi ti vole papati alge i npr špinat, grašak kuhani imaš i tabletice zanjih narastu oko 10, 12 cm tj kako koji ima i večih bez brige za velike ag.

Offline duda

• Punopravni član
Novi akvarij
« Odgovori #12 u: Listopad 24, 2006, 15:53:00 poslijepodne »
Šljunak veličine imaš malo sitniji od 1-3mm ili 3-6mm malo krupniji izaberi. Nevalja ful jako sitni a ni prekrupni. Nemoj najjeftiniji jer jeftini ful šljunak zna otvrdnjavat vodu da poslje ne znaš od čega a odmah i automatski remeti parametre vode pa ribice znaju oboljevat i ugibat. Tak da ne gledaj onaj ful naj naj jeftiniji. Šljunak dobro dobro operi temeljito. Drvo izaberi šta ti se više dopada mopan ili mangrovo. Iskuhaj drvo ili ga namači u vodi par dana da ono žutilo ode iznjega. I zna ti plutat nekom ne potone odmah ako ti voda bude žuta u ag od njega ne smeta povući će seto. Ja sam mali mopan prokuhala 2 sata ohladila i stavila u ovaj od 20 lit. A ovo veliko drvo nisam kuhala nego držala u loncu nekoliko dana i doljevala vodu da izađe žutilo. Međutim žuta voda je još bia neko vrijeme i poslje se razbistrila. plutao mi je i rekla sam kad ti dosadi plitata potonut češi tak je bilo.

Offline duda

• Punopravni član
Novi akvarij
« Odgovori #13 u: Listopad 24, 2006, 16:00:00 poslijepodne »

Kratko kolega i jasno: mopan ili mangrovo izaberi.

Kamen da se negdje nastane bakterije ja imam od lave kamen.

Tekuče gnojivo dobro je jako od plantamin (tetra)

Agusafe sredstvo za priprem vode obavezno (kad lijevaš prvu vodu i kad mjenjaš dio vode u ag.

tetra complet substrat ili sera floredeot ako češ imat biljke koje se hrane preko korjena to moraš uzet. Ako češ obične jednostavne preko lista šta se hrane onda ne treba ovo. Dovoljno je šljunaksamo. Evo nije previše informacija vrlo jednostavno.

Offline zaczg

• Punopravni član
  • **
Novi akvarij
« Odgovori #14 u: Listopad 24, 2006, 16:01:00 poslijepodne »
hehe.. :) ok.. :) shvatih to su ribice.. :) ok, kupit cu ih.

Sto se tice sljunka shvatio sam, kao i drveta.. :)

Offline zaczg

• Punopravni član
  • **
Novi akvarij
« Odgovori #15 u: Listopad 24, 2006, 16:02:00 poslijepodne »
e da gdje se moze nabavit taj kamen od lave? ne znam bas za neki vulkan u blizini.. :)

Offline duda

• Punopravni član
Novi akvarij
« Odgovori #16 u: Listopad 24, 2006, 16:20:00 poslijepodne »
Šljunak, kamen npr od lave ne mora bit može i neki drugi biljke, tek gnojivo sve u zooshopu kolega. Kamen od lave ne treba testirat zato sam ti rekla njega. ostali moraš testirat na vapnenac. Pa da opet šta ne zbrkaš se zato sam rekla lava opet velim od lave ne treba testirat na vapnenac. Biljke treba dezinficirat obavezno. Imaš tamo u trgovini traži sredstvo za dezinficiranje bilja.

Offline zaczg

• Punopravni član
  • **
Novi akvarij
« Odgovori #17 u: Listopad 24, 2006, 16:40:00 poslijepodne »
ok! znaci rezime opet! :)

1.akvarij sa dodatnim stvarima (grijac/rasvjeta/filter)
2.sljunak (3-6mm) ispod njega ide tetra complet substrat za biljke (skljunak isperem)
3.neki kamen, po mogucnosti od lave
4.mopan ili mangrovo drvo (njega prokuham dok ne izadje zuta voda i dok ne pocne tonuti)

to je od tehnikalija,

od biljki:
-vodena kuga
-rogolist
-valisneriju gigante
-acopa monnieri
-anubias nana
-javanski mah-
-suličarka patuljasta
-Eleocharis parvula

tj. kombinacije tih biljaka, mislim imati i one sa korjenom na sljunku i one kojima to ne treba!

e sad kada to instaliram, u vodu stavim Aqua Safe i Sera nitrevec i sto jos? Sera nitrevec stavim u njega kad jos nema riba?

i tako pustim na cikliranje 2-3 tjedna jel tako?

Offline duda

• Punopravni član
Novi akvarij
« Odgovori #18 u: Listopad 24, 2006, 18:57:00 poslijepodne »

Biljke sam nabrojila koje su mi toga časa pale na pamet i koje nisu zahtjevne. Kad budeš kupovao bilje pazi da ne kupiš neku koja traži puuuuno svjetlosti jer češ onda u protivnom morat dodavati još lampi bez obzira šta ih dobiješ sa ag tj uz poklopac. Nekom zahtjevnijim biljkama to nije dovoljno svjetlosti pa treba ugradit još lampi. I naravno CO2 koji radi svoj dio posla bez kojeg pojedine biljke zahtjevnije ne mogu. Naravno CO2 se uvijek može nakandno staviti. Biljke djeliš na pozadinske, srednje i prednje i naravno plutajuće.I zato trebaš naglasit dali ti treba za pozada , sredina, napred ili neku koja plutatj za koji dio ag. Netrebaš odmah uzet sve biljke one se mogu naknadno zasadit i kad su ribice unutra bez problema. Obavezno kupi za dezinficiranje biljki sredstvo i piše u uputstvima kako koristiti. Biljke izvadit iz košarice u kojim bude i skinut svu spužvicu sa korjena nesmije ostat spužvice i pazit da ne oštetiš korijen biljke. Korijen malo podrezat samo malo sa škaricama i dezinficirat biljke i poslje opratu čistoj vodi

malo šljunka opranog istrest u ag samo da pokrije dno dole. Potom istrest substrat koji se ne pere. Kad istresaš substrat neka se ozada penje da ga bude više i lagano pada prema napred kao jedna blaga kosina i tako šljunak. potom puniš vodu ali ne do kraja jer moraš posadit biljke napuniš oko30% vode može i malo više i sadiš.Prstom napraviš rupu gdje če biljka bit i korjenčić joj posadiš u rupu i tako ostale pazi di stavljaš ove šta idu napred da ne završe ozada. Anubias možeš vezat koncem od drvo koje uzmeš ili kamen a možeš 2 anubiasa jedno na kamen drugo za drvo. Anubias nana ide napred obavezno veži je za šta želiš kamen ili drvo. Kad sipaš vodu stavi tanjur jer češ dole podlogu uzburkati. Kad si zasadio bilje nalij ostatak vode. Stavi agusafe i možeš i ne moraš dodavat sera nitrivec da se naseli malo bakterija ili cycle od nutrafina šta imaš. Grijač na 25 trebat če malo vremena da se ustali temparatura. Filter u pogon nek radi tj filtrira. Svijetlo 12/12. Tekuće gnojivo ne stavljati prvih 2,3 tjedna da alge ne podivljaju. Sera nitrivec ako imaš dodavaj svaki dan tj 7 dana za redom. I pusti nek još se ciklira sve zajedno bar 15 dana. Svjetlo zbog bilja 12/12 bez obzira šta ribe nisu unutra. Pametno ti je stavit malo ali samo par lističa hrane suhe za ribe naravno kroz prste je usitni da padne dole da malo protruli to če pomoč kod cikliranja.

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
Novi akvarij
« Odgovori #19 u: Listopad 24, 2006, 20:23:00 poslijepodne »

Nitrivec i Cycle su relativno slicni preparati od razlicitih proizvodaca.
Meni je Cycle drazi jer djeluje nesto skuplji, ali ga manje treba i dodaje se u duljim intervalima prilikom cikliranja.

Offline ivanb

• Punopravni član
  • **
Novi akvarij
« Odgovori #20 u: Listopad 24, 2006, 20:32:00 poslijepodne »

moj ancistrus samo jede alge ništa ga drugo ne zanima

je li to uredu?

Offline duda

• Punopravni član
Novi akvarij
« Odgovori #21 u: Listopad 24, 2006, 20:34:00 poslijepodne »
Nisu kolega baš ribice ne to su algojedi. Ancistrus naraste oko 13,14 cm velik poprilično algojedić. Možeš ga kupit maloga jer treba vremena poprilično da naraste. međutim kad bude ve odrastao "dečko"tvoj ag od 80 lit je več njemu malo. To je več ajmo reč mako veči tj osrednji ag ali kad naraste nije mu to baš dovoljno mjesta. Jedino poslje da ga nekom daš u sigurne ruke i veči ag.

Offline duda

• Punopravni član
Novi akvarij
« Odgovori #22 u: Listopad 24, 2006, 20:35:00 poslijepodne »
Dali mu kad baciš tableticu?

Offline ivanb

• Punopravni član
  • **
Novi akvarij
« Odgovori #23 u: Listopad 24, 2006, 20:36:00 poslijepodne »
da, koliko dugo treba da naraste

Offline duda

• Punopravni član
Novi akvarij
« Odgovori #24 u: Listopad 24, 2006, 20:48:00 poslijepodne »
Ja ga osobno nemam jer mi ag nije dovoljno velik. Znam da ne raste tako brzo jer mi ga je susjeda imala pa je sporo rastao meni se činilo kao da je zakržljao Nebih znala baš možda oko godinu dana. Voli jest špinat i grašak kuhani, oparene listove zelene salate. Zbog probave je poželjno da ima tresetno drvo. Znam da je to on fino strugao