RO (reverse osmosis) ured jeste filter koji filtrira/polira vodu komarac. Kad bi ti znao kakvu vodu svi mi pijemo kosa bi ti otisla uvis, ali covjek istrpi sve

RO voda je 99% cista od metala. silikata, hlora, minerala i sve sto je stetno i korisno za ribe. Tvrdoca vode iz RO ureda je DH 0, kiselost varira od oreda i krece se oko pH 6.Pozeljno juje imati oni koji se bave uzgojem diskusa (koji traze jako cistu vodu) i oni koji se bave morskom akvaristikom. Ured se normalno ukljuci na slavinu za vodu i voda prelazi kroz pre-filtere (ovisi od samog ureda koliko komora ima) kroz membranu i cista voda izlazi na jednu stranu i "prljava" na drugu stranu. Sve to ide veoma sporo, (opet ovisi od samog ureda, ovaj na slici je 120 litara na dan). Odnos ciste i "prljave" vode je ko 1:5, znaci trbas potrositi pune vode kako bi dobio malo ciste vode. RO vodi se dodaju minerali kako bi bila dobra za akvarijum.
Ja se izvinjavam za moj hrvatski jezik, nadam se da sam uspeo da ti objasnim bar malo u vezi RO vode.