Kolovoz 09, 2025, 15:01:07 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Kombinacija dviju bolesti  (Posjeta: 967 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline AndrejX

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
Kombinacija dviju bolesti
« u: Listopad 11, 2006, 11:32:00 prijepodne »
Preseljenjem ekipe iz staroga u novi veci akvarij 300l i osiguravajem znatno boljih uvjeta ( kvalitetna filtracija, postepeno dodavaje RO vode do nekih 30% ) ocekivao sam da ce ribice zivjetni sretno i dugo, ali im ocito nije bilo sudeno.

Pocele su ugibati sporadicno i brzo - prvo novi ramirezi koji su odjednom svi poceli dugo boraviti na samom dnu i jedan po jedan odlazili blizu povrsine da bi ih sljedeci dan pronasao mrtve na dnu. Onda je krenulo sa staklenim somicima koji su krenuli istim putem. Jato od desetak krasnih malenih ribica ( ne znam im naziv ) je u svega tri dana spalo na dva primjerka.....Onda su se pojavile Botie M koje su iznenada isplivale prepune Ichta i odmah sam zapoceo lijecenje, ali na zalost potpuno bezuspjesno - odlazile su jedna po jedna, prvo su dugo boravile na jednome mjestu sve dok im ne bi bila vidljiva bjeloocnica, sto je bio znak da ce vrlo brzo uginuti.
I bilo je tako Zanimljivo da krdo barbusa, corydorasa, par velikih guaramija nisu pokazivali nikakve probleme i potpuno sam ostao bez ideje sto bi moglo uzrokovati pomor. Isto tako je pomor udarao sporadicno - par dana za redom izvlacim mrtve ribice, pa par dana mira, pa opet osvane par komada na dnu

Sve dok nisam primjetio jednog dominantnog tigrastog barbusa kako se mota po dnu i kako su mu skrge jako crvene, a isti taj je sljedece jutro isplivao na povrsinu. Tek sam onda primjetio cudno zutilo oko skrga sto me je po opisima bolesti uputilo na Oodinium, te sam odjurio po GeneralTonic i aplicirao ga u propisanim kolicinama.

Ucinak ? Vec treci dan je voda tamno-zelene boje, dosta neugodnog mirisa ( ipak je Tonic pobio nesto korisne flore i faune ), biljke dosta trpe i djelomicno propadaju , ali nema gubitaka i cak su ribice koje su vec krenule uobicajenim putem i danas zive i po svemu sudeci zdrave

Najvise mi je zao Botia koje su bile razlog za kupovinom veceg tanka i po svemu sudeci Ich je bio samo sporedna bolest prouzrocena stresom i padom imunitteta zbog glavne boljke.

Offline asterix

• Punopravni član
« Odgovori #1 u: Listopad 11, 2006, 12:00:00 poslijepodne »
Svi smo ostali bez teksta
Bitno je da je postavljena pravilna dijagnoza i ordiniran pravi lijek,steta gubitaka, no ipak je najvaznije da je bolest zaustavljena.
Edited by: asterix

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
« Odgovori #2 u: Listopad 11, 2006, 14:11:00 poslijepodne »

Citat: asterix
Svi smo ostali bez teksta

Citat: asterix
Bitno je da je postavljena pravilna dijagnoza i ordiniran pravi lijek,steta gubitaka, no ipak je najvaznije da je bolest zaustavljena.

Upravo tako, postalo je frustrirajuce promatrati svakodnevni pomor riba i osjecaj nemoci jer su svi parametri vode i vise nego dobri