Srpanj 27, 2025, 14:27:32 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: voda kao mljeko  (Posjeta: 4461 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline bunjevac

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
voda kao mljeko
« u: Listopad 11, 2006, 08:45:00 prijepodne »

ajme problema, tako što još nisam doživio sa aquarijem nikada.

pred par dana sam postavio dno (podlogu) od TETRE gotovi supstrat kao prvi sloj, pa na njega fini granulirani šljunak kojeg sam ispirao dok voda kod ispiranja nije postala sasvim bistra i to je išlo kao drugi sloj. Jučer popodne sam posadio 15-ak biljčica i napunio aquarij sa vodom do vrha, uključio grijač, filter i pustio u pogon. Nakon otprilike pola sata rada filtera, sipao sam 100 ml AQUATAN-a i kako piše, nakon 1 sat još 60 ml NITRIVEC-a. Voda je u početku bila malo bjelkasta što sam smatrao za normalno jer je iz špine i kao takva puna klora. Kako sam već zašao sa time u sitne sate, otišli smo na spavanjac i jutros kad sam pun očekivanja htio vidit svoje novo čedo kako napreduje, bang!!!! imam što i za vidjet.......aquarij mi izgleda kao da imam 360 L friškog neprokuhanog alpskog mljeka. Toliko je bijelo da čak ne vidim niti pozadinsku stijenu. Ajme katastrofa, gdje sam pogriješio i što sada poduzet. Da ne pričam da sam apsolutno sve dezinficirao u hipermanganu (biljke, panj, opremu).

Pomoć please, što je ovo i što sad.
kad misliš da gore ne može bit, sjeti se da je sutra novi dan

Offline Red Monk

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
voda kao mljeko
« Odgovori #1 u: Listopad 11, 2006, 08:52:00 prijepodne »

Odlično si sve uradio. To je normalno za sve nove akvarije i trajat će ti i možda tjedan dana. Iduća faza koju ćeš primjetiti su ti sitni mjehurići po staklu i opremi.

Ništa ne radi samo tako ostavi i stavljaj nitrivec mislim da se stavlja 10 ml/100 l vode idućih par dana. I to je to.

Ne stavljaj ribe barem dva tjedna.Edited by: Red Monk
Zagreb/Gajnice-Stenjevac

Offline bunjevac

• Punopravni član
  • **
voda kao mljeko
« Odgovori #2 u: Listopad 11, 2006, 09:03:00 prijepodne »

eh da,

to sam zaboravio napomenut, tih mjehurića je bilo na milijune po staklu ali sam ih pomoću magneta za čišćenje oslobodio sa stakla, tako da mi je sada staklo čisto. A za taj nitrivec, to trebam stavljat svaki dan propisanu dozu?

Offline asterix

• Punopravni član
voda kao mljeko
« Odgovori #3 u: Listopad 11, 2006, 09:10:00 prijepodne »

sve su to "boljke" novog akvarija,i ti mjehuriæi æe s vremenom nestati, a voda postati kristalno cista.
Sve ti je za sada napisao RedMonk
Nego, nisi napisao o kakvom akvariju se radi, velicina,svjetlo, filtracija, koje ribe mislis drzati u njemu...
pozdrav i dobrodosao

Edited by: asterix

Offline sb_tropic

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
voda kao mljeko
« Odgovori #4 u: Listopad 11, 2006, 09:23:00 prijepodne »
Ma bit ce to sve ok za nekoliko dana,nis se ne sekiraj.
Kad se izbistri svakako nam posalji koju fotku .

KOCKICE SB

Offline bunjevac

• Punopravni član
  • **
voda kao mljeko
« Odgovori #5 u: Listopad 11, 2006, 09:25:00 prijepodne »

Aquarij je 360 L (neznam proizvodjača) i dobio sam ga na poklon, uz to imam grijač 300W, EHEIM 2115 filter vanjski, pumpicu za zrak i sitnu opremu.......

Što se ribica tiče, pa za početak mislim stavit 5-6 guppya, isto toliko švertova, barbuse (znam da vole grickat), te trihogastere i par somića.

A što se tiče vaših odgovora, hvala vam najljepše, ipak mi je sada puno lakše i ok, bit ću strpljiv neko vrijeme dok se to sve ne pročisti

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
voda kao mljeko
« Odgovori #6 u: Listopad 11, 2006, 10:46:00 prijepodne »

Citat: bunjevac

Aquarij je 360 L (neznam proizvodjača) i dobio sam ga na poklon, uz to imam grijač 300W, EHEIM 2115 filter vanjski, pumpicu za zrak i sitnu opremu.......

Što se ribica tiče, pa za početak mislim stavit 5-6 guppya, isto toliko švertova, barbuse (znam da vole grickat), te trihogastere i par somića.

A što se tiče vaših odgovora, hvala vam najljepše, ipak mi je sada puno lakše i ok, bit ću strpljiv neko vrijeme dok se to sve ne pročisti

Zanimljivo da ce navedena bijela boja nestati doslovno peko noci i to obicno nakon sto se najjace zamuti.

BTW. Nadam se da ne tocis direktno vodu iz vodovoda, nego da je prije tretiras s nekim preparatom ?

Offline duda

• Punopravni član
voda kao mljeko
« Odgovori #7 u: Listopad 11, 2006, 12:12:00 poslijepodne »
Šta se tiče sera nitrivec možeš i ne moraš stavljati nije uvijet. Ako se odlučiš za nitrivec da stavljaš slobodno ga stavljaj 7 dana zaredom samo ne pretjeruj izračunaj koliko ide na tvoju litražu. Nakon 7 dana više ne stavljaj nitrivec. Jedino kad budeš mijenjao dio vode u ag, kod čiščenja filtera, i da se voda malo iskristalizira, ujedno i malo bakterijica da dodaš u vodu.

Offline bunjevac

• Punopravni član
  • **
voda kao mljeko
« Odgovori #8 u: Listopad 11, 2006, 14:03:00 poslijepodne »

Puno hvala još jednom.......pomogli ste mi duši da se smiri jer ja nisam baš potpuno novi u aquaristici, prije ove rašomonijade na ovim prostorima živio sam u Subotici i imao ljepi veliki aquarij (850 L) ali nisam nikad ovako kao sada formirao novi aquarij sa vodom iz špine i ne sa vodom iz ovih krajeva (tvrdaaaaaaa) jer sam vodu uzimao iz prirode (jezero Palić pored Subotice) i nisu mi bila potrebna nikakva kemijska sredstva za pripremu vode. Ljepo ju uzmeš iz jezera ona odstoji dva tri dana u bačvi i ide u aquarij i to je bilo to i svima dobro i ribicama i meni.

Ovo jutros mi je bio pravi šok, jer nisam nikad tako šta doživio, čuo jesam ali u živo i to u svom sopstvenom aquariju, nikada.

Šteta što u ovim krajevima po jezerima ne obitava patuljasti somić ( torpe harcsa;madjarski naziv) meni znan kao terpan. Izuzetno zahvalna riba za veće aquarije.

No još jednom hvala vam svima na moralnoj podrški i savjetima. kad uspijem objavit ću koju fotku.

Offline bedemgrad

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 59
    • http://www.bedemgrad.hr
voda kao mljeko
« Odgovori #9 u: Listopad 11, 2006, 14:11:00 poslijepodne »

Citat: bunjevac

Šteta što u ovim krajevima po jezerima ne obitava patuljasti somiæ ( torpe harcsa;madjarski naziv) meni znan kao terpan. Izuzetno zahvalna riba za veæe aquarije.

Ako misliš na kanadskog patuljastog somića, cvergla, patuljana ili pastata, ima ga i kod nas. Konkretno, jezero Lapovac kod Našica ga je puno. Prije desetak godina si mogao uloviti i komada od 40 dkg ali sad ga ima toliko puno da su kapitalci od 10 dkg i petnaestak cm.
Nasice/Croatia
Glasujte za mene !!!!
Ne možete Vi od mene toliko puno tražiti koliko ja Vama mogu puno obećati !

Offline bunjevac

• Punopravni član
  • **
voda kao mljeko
« Odgovori #10 u: Listopad 12, 2006, 08:55:00 prijepodne »

evo i slika za sb_tropic-a, a bedemgrad-u ne mogu potvrdit jer nemam sliku da mu pokažem ali pretpostavljam po opisu da bi to mogao biti taj somić

ovako je to izgledalo prije vode i poslje i još mi je mutnoooooo

Offline Red Monk

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
voda kao mljeko
« Odgovori #11 u: Listopad 12, 2006, 09:30:00 prijepodne »

Vjerovatno će trebati malo više vremena da se akvarij zaciklira.
Zagreb/Gajnice-Stenjevac

Offline kkliba

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • zvjerka
voda kao mljeko
« Odgovori #12 u: Listopad 12, 2006, 11:44:00 prijepodne »

Pitanje glasi jesi li ti opraošljunak prije nego si ga stavio u akvarij jer mi po slikama ova boja baš ne štima sa onom koja se stvori kada je pitanje cikliranja, a vidim da ima i pjene po površini vode a pjena se stvori od prljavštine koja je u šljunku, kada puniš vodu u akvarij pogotovo ako to radiš sa visine nije dobro da ti mlaz direktno udara na dno tj. na šljunak...
- ništa nije dovoljno dobro da nebi moglo biti još bolje -

Offline duda

• Punopravni član
voda kao mljeko
« Odgovori #13 u: Listopad 12, 2006, 11:47:00 prijepodne »
Možda je oprao šljunak no moguće je da na šljunak nije stavio neki plitki tanjurić ili nešto slično pa se prašina digla.

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
voda kao mljeko
« Odgovori #14 u: Listopad 12, 2006, 12:39:00 poslijepodne »

Citat: duda
Možda je oprao šljunak no moguće je da na šljunak nije stavio neki plitki tanjurić ili nešto slično pa se prašina digla.

Prasina se slegne za jedan dan, ovo je bakterijski bum.

Offline duda

• Punopravni član
voda kao mljeko
« Odgovori #15 u: Listopad 12, 2006, 13:22:00 poslijepodne »
Neka još malo počeka da vidi daljnji razvoj situacije. Ako i dalje bude tako neka promijeni dio vode i pojača malo filtraciju. Meni se dogodilo da mi se filter zaštopao slučajno sam pogledala sva sreća. Proći će ništa alarmantno ne treba paničariti kolega bunjevac.

Offline duda

• Punopravni član
voda kao mljeko
« Odgovori #16 u: Listopad 12, 2006, 13:34:00 poslijepodne »
Prekontroliraj filter dali radi ako je ona spužva čista očito ne radi onda dobro. Vidi da nije zaštopan počisti ga ako je pojačaj ga i pojačaj malo kisik da to malo razbije. Ako ne ide promijeni dio vode jer gore se stvorila ona smeđkasta pjena. Nebi bilo loše da ubaciš malo aktivnog ugljena i pogasiš svijetlo na 2,3dana. Da ugljen malo kemijski pročisti i poslje van sa njim.

Offline bunjevac

• Punopravni član
  • **
voda kao mljeko
« Odgovori #17 u: Listopad 12, 2006, 14:05:00 poslijepodne »

šljunak sam oprao temeljito sve dok voda kod pranja nije postala bistra, a aquarij se punio puna 4,5 sata, fino polako i nije bilo tako mutno taj prvi dan. Tek ujutro kad sam pogledao pao sam u nesvjest od bjeline.

Filter mi radi normalno ali iskreno ne kužim što mislite pod pojačaj filtraciju, kako to, na koji način da pojačam.

Ugljen ću ubacit danas, a što se pjene tiče ona je počela tek kad sam uključio pumpicu za zrak, imao sam dojam da si pravim pjena party ko u big brotheru

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
voda kao mljeko
« Odgovori #18 u: Listopad 12, 2006, 15:49:00 poslijepodne »
Ja stavljam uvijek vodu ravno iz spine i to cesto ne pazim kako pada unutra (bude i tanjur ali ide to i okolo) pa bude malo mutno par sati, ali ne ovako jako!  

Ja sam imala pjenu samo kada nisam oprala pjesak (pisalo je da ne treba na vrecici i ja sam im vjerovala   )

Moze li netko malo pojasniti taj "bakterijski bum" ?
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...