Srpanj 15, 2025, 07:07:54 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Hitno! Koje ribice uz gupike&jos po nesto  (Posjeta: 19641 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline lori

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Hitno! Koje ribice uz gupike&jos po nesto
« u: Listopad 07, 2006, 17:50:00 poslijepodne »

Kupila sam akvarijum od 22l sa filterom i svetlom, kamencice i nekoliko vestackih biljaka (volela bih prave ali mi se ne da u pocetku boriti sa algama). Imam dva para gupi ribica koje su u kugli. Procitala sam uputstvo za postavljanje akv. i planiram da sutra to sprovedem u delo. Sta me zanima je to koliko je najbolje da prodje pa da unesem ribice? U radnji su mi rekli da mogu odmah (?!) a u uputstvu pise 3-4 dana! I to prvo jednu pa da sacekam za ostale. Dalje, htela sam da kupim jos neke ali ne znam koje se najbolje slazu sa gupikama (ako budu srecne u novoj kuci, gupike ce se razmnozavati i biti ih vise) i koliko uopste ribica moze komforno da zivi u ovolikom prostoru. Da li bi neonke bile o.k.? Tetre?

hvala :)

Offline kkliba

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • zvjerka
« Odgovori #1 u: Listopad 07, 2006, 18:06:00 poslijepodne »

Pozdrav lori i dobro došla,

akvarij ti je prilično mali za neke velike podhvate, obavezno cikliranje oko desetak dana, šta se tiće stanovnika ja ti preporučam da tu staviš oko deset gupija i dva čistača i to je to...
- ništa nije dovoljno dobro da nebi moglo biti još bolje -

Offline lori

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Listopad 07, 2006, 18:14:00 poslijepodne »
Hvala ti kkliba . Gledam malo tu po forumu sta bi jos trebalo znati, ovo mi je sve nekako komplikovano jer nemam iskustva sa ribicama osim kada sam ih imala u kugli. Za veci akvarijum nemam bas uslova jer vec imam papagaje koji sumi glavni.Kazes za gupike, uh, one se stvarno razmnozavaju svaki cas i ne znam sta bih sa vise njih. Komplikovano ovo....

Offline asterix

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 07, 2006, 19:06:00 poslijepodne »
Iz Australije? Pa gupici...ja bih tu drzao nekog morskog psica ili raze samo se malo salim)
pozdrav i dobro dosla

Offline SandmanRI

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #4 u: Listopad 07, 2006, 19:21:00 poslijepodne »
22 litre je u najboljem slučaju dovoljno za 4-5 malenih ribica - sve skupa... dakle ti ne možeš staviti više niti jednu... a pravo bilje ti smanjuje a ne povečava mogućnost pojave algi (ne znam otkud ti uopće informacija da je obrnuto)...

inače, dobrodošla u svijet akvaristike...
Rijeka / Hrvatska
><((((º> - previše ljudi premalo misli - <º))))><

Offline Rossonero

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • Malawi & Tanganyika
    • Hrvoje Jukica Photography
« Odgovori #5 u: Listopad 07, 2006, 19:25:00 poslijepodne »
Dobro došla  
Hrvoje - Split

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Listopad 07, 2006, 19:49:00 poslijepodne »

lori dobro došla Akvarij od 22 lit ti ne pruža neke velike mogućnosti pri odabiru riba i bilja šta vijerovatno i sama znaš. Ja imam karantenu od 20 lit pa mi je bilo teško je urediti nekako sve moram naći minijaturno. Po meni na tu litražu ako hočeš gupije uzmi 2 cure na 1 mužijaka tako da stalno ne gnjavi tj ne juri tu jednu ženkicu. Više ti gupija ne treba bez brige jer brzo češ imati malenih to kod njih ide sve na brzaka maleni ti neče skroz narast več ćeš imat nove tako da bi ti 2 cure i 1 dečko bili dosta. Svakako kojeg čistača ali ni s tim ne pretjeruj s obzirom na litražu 2,3 oklopna somića igotovo. Preporučila bih ti bar malo plutajućeg bilja ne previše da se sve ne napuči umijereno. Ja sam inače u moj 22 lit stavila plutajuće bilje. Stavi 1 kamen kupi u zoo shopu da si sigurna ne uzimaj sa plaže ako ne znaš dali je ok inače moraš ga testirat. Kamen da ti se bakterijice skupljaju traži najmanji šta imaju. Možeš uzeti i biljku vodena kuga (Egeria densa) pustiš da pluta a možeš je i u šljunak piknuti jaaaaaaaako je korisna i total ne zahtijevna.

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 07, 2006, 19:56:00 poslijepodne »
Tetre bilo neonke ili neke druge ti "ne vole nove " akvarije. Za njih trebaš pustiti da akvarij se dobro zaciklira tj da sazori ne čim prođe par dana pa ubaci tetre na to su jaaaaako osijetljive. Za nji bi trebalo tj bilo pametno čekati 10,12 tijedana dok bakterije u filteru ne počnu dijelovati. Znaju bit osijetljive podložne "bijelim točkicama". Akvarij pust bar 15 dana da se ciklira to je najmanje tj šta duže to bolje.

Offline aqua man

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Listopad 07, 2006, 20:38:00 poslijepodne »
i da dodam za neonke da vole jako mekanu vodu ,znači kiseliju!I da mom gupyu nisu ni tri ženke dovoljne tako da bi ti preporučio više od dvije jer če je ovako naslino tjerati na mrijest!!! Sretno  

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Listopad 07, 2006, 20:48:00 poslijepodne »

Meku i kiseliju vodu tako je kolega i tamnije dno vole ali nije uvijet.

Offline lori

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Listopad 08, 2006, 05:21:00 prijepodne »

Samo 3 ribice!??!!? ::EEEK! QQ pa sta cu sad?! Racunala sam dva muska gupija imaju dve zenske pa neka se organizuju, znam da su dosadni i stalno se jure. Hm...Samo da oni fino prezive novu sredinu jer mi zao gledati ih u kugli (skoro sam ih kupila). Jos se nisu opredelili koji ce sa kojom mada, vidim da pisete da kod njih to nema veze, a mozda su jos mladiplus tesno je u kugli. Mislila sam da stavim te cistace-somice, sta li su, i koju neonku ali vidim da od nekih drugih ribica nema nista. Ipak, cistac mora da padne, bice tu posla za njega.Grehota je da se guraju pored visoko produktivnih gupika, zar ne?

Hvala vam svima na savetima, ako ima jos neki jer sam totalni tuta muta sto se akvarijuma tice. Evo psihicki se spremam 3 dana da krenem da ga postavljam. U radnji su mi rekli da zivo bilje pravi alge a i puzevi pride. Znaci, kao laik ukapiram da nema nista od toga i kupim neke svilene biljke. Vestacko cvece ne mogu da svarim ali ova opcija zaaq. mi se cinila o.k. izbor. Plutajuce ne mogu da stavim jer aq. ima poklopac u komesu filter & svetlo. Znaci, ne bi se ni videlo sta se desava na povrsini.Uzela sam onaj tapet ali njega cu zalepiti spolja (jos da resim da li onu stranu sa kamenjem i nekom travom ili drugu, bogatu biljkama, sve zeleno, milina pogledati..:) ).

Valjda ce sve biti o.k. stavicu sliku kada/ako prezivim(o) ove muke. Ipak su papagaji mnogo laksi, verujte mi...

E da, taj Ph cime se to meri? Danas je nedelja pa ne mogu u shop pa kad se probudite mozda mi napisete sta mi u stvari treba za optimisticki pocetak i da ribice budu hepi. Vas sam prve izguglala i nesto mi mrsko juriti sajtove na engleskom, lepse mi da procitam na nasem.

p.s. Ono za ajkulu, pa ja vidim u shopu neke ribice lice na ajkule, bas pljunute! Najlepsi su oni pljosnati, veliki riboni, narandzasti, beli, plavi ali, oni traze stotine litara vode u ogromnom akvarijumu...

pozdrav majstorima

Offline lori

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Listopad 08, 2006, 05:31:00 prijepodne »

Evo nasla sam sliku na ibeju, ovakav je moj samo 22l i zlatan poklopac(jeste druga firma ali sve je to isto s tim sto su kod nekih filteri ispod kamencica a negde u poklopcu). Ovde na slici su stavili vise ribica i to su, izgleda mi, vece od gupija!! O.K. to je verovatno samo za reklamu ali, verujem da u tom malenom prostoru moze da se napravi secerlema od akvarijuma . Inace, jako su skupi, cene su oko 150$ a ja sam moj ulovila u radnji koju zatvarju u utorak (jedan jedini ostao u kutiji) tako da je sve na rasprodaji pa sam ga kupila za 65$au. Mislim da je 25$=1000kuna, ne razumem se bas u konverzije, au$ je slabiji od us$.

http://cgi.ebay.com.au/(srammebilo)-R331-CURVED-GLASS-AQUARIUM-20L-1 0-DAY-SALE_W0QQitemZ170034524036QQihZ007QQcategoryZ20755QQrd Z1QQcmdZViewItem

Jos nesto da vas pita tuta muta za aq. da li je u redu vaditi ribicu onom kasikom za supu? Meni nekako zao da ih ganjam mrezicom, uzela sam neku finu i meku ali, ja ovu kasiku lepo stavim u vodu i samo izvadim ribicu zajedno sa toliko vode koliko moze da stane unutra. Tako da ni jednog trenutka nije na suvom. Nekako se bojim da ne povrede peraja.

Offline lori

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Listopad 08, 2006, 06:37:00 prijepodne »

Nesto gledam... joooj pogledajte ovo!

http://stores.ebay.com.au/designer-wall-aquariums

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Listopad 08, 2006, 10:59:00 prijepodne »
Ph mijeri sa testerom kupiš u zoo shop tester za ph jako su dobri od tetre. Sa žlicom se to ni slučajno ne radi upotrijebi mrežicu za ribice obavezno. Ribie se nikako sa žlicom ne vade niti se sa mrežicom direkt stave u akvarij samo ćeš ih šokirati. Jednu vrećicu za domaćinstvo od 2 lit može i više ulij vode malo pa ribicu unutra drži 5 min, opet malo ulij vode drži 10 min, opet vode malo drži 15 min, opet malo vode drži 20 min i dolijevaš naravno vodu iz akvarija. Vrećica gore malo svezana da ti se ne izlije pa je kad stavljaš vodu odvežeš i opet tako postupak traje 20 min. Vrečica sa ribicom pluta po akvariju da se privikne ribica. Možeš stavit tj imaš kupit sredstvo za smirenje pa pokapaj da se lakše priviknu na novu okolinu.

Offline lori

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Listopad 08, 2006, 16:05:00 poslijepodne »

Hvala Duda, potrajalo je danas, nekoliko sati sam se motala sa celom operacijom. Imala sam od neki dan vec 10 litara vode koja je odstojala a ostatak sam sipala (filter voda) plus one kapi za water ageing, ribice po propisu uselila i sad su tu. Nego, da li je to o.k. sto ih jacina filtera nekako zanosi?? Je l' to treba tako? Uglavnom, akvarijum je trenutno ziva ludnica. Ove gupi ribice su stvarno bleskaste. Jedan muski krene da juri zenku pa se predomisli i ode za drugom, onda drugi juri obe, tu se ne zna ko pije a ko placa...Idem sutra u radnju da vidim to za Ph i da nabavim ribicu cistaca. Nadam se da sve bude u redu, znam da je ovo mali akvarijum sa smanjenim mogucnostima ali izgleda mi simpaticno, fino pashe (stoji pored kaveza sa papagajima tako da imaju TV zabavu sve vreme ) pa cemo videti kako ce se sve odvijati.

Evo kako izgleda velika kuca mojih gupika:

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Listopad 08, 2006, 21:13:00 poslijepodne »
Nikad nemoj stavljati vodu iz pipe direkt u akvarij voda treba bar dan, dva da prenoći. Vodu ti je najbolje uvijek imati u jednoj kanti u pričuvi tako ja radim. Meni voda zna stajati po 7,10 dana prije nego ulijem u akvarij. Nadam se da stavljaš aguasafe sredstvo za pripremu vode kad god mijenjaš dio vode u akvariju stavi aguasafe onoliko koliko ide na tvoju litražu. Obavetno ubaci jedan kamen manji dobar je onaj sa rupicama o sebi (lava) jer se negdje moraju skupljati bakterije. Šta se tiče biljaka vidim da si se odlučila na umijetno meni osobno se to ne dopada ali dobro. Šta se tiče plutajućeg nema veze sa svijetlom slobodno jednu plutajuću možeš staviti niš neće smetati a ribice će biti sretne sa bar jednom ne umijetnom biljkom vijeruj mi. Osobito će dobro doć malenima da se imaju di skriti jer njih roditelji znaju popapati osobno imam plutajuću kažem maleni bi ti bili zahvalni na tome. Nadam se da imaš materijal u filteru da ne radi u prazno. temparatura bi trebala biti 25 mislim vode. Kad hraniš ne pretijeruj sa hranom jer ni nemaš puno riba i gledaj da ti hrana ne pada na dno ili ako omakne da ne bude u velikim količinama. Gupići ti vole i smrznutu hranu to držiš u dubokom jedna kockica smrznute hrane ti može trajati 7 dana i više jer nije dobro da ih puno hraniši vitamine bih ti preporučila za jačanje imuniteta.

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Listopad 08, 2006, 21:29:00 poslijepodne »
Neznam kakav ti je filter? dali možeš regulirati tj možeš li ga smanjiti? Ja imam onaj šta se zakači na akvarijsko staklo pa izgleda da tako nazovem kao vodopadni imoj se može smanjiti šta sam i učinila. Međutim onaj dio vode koji izlazi van iz filtera uzburkava vodu kako sam več i napisala opet ponavljam samo na tom dijelu uzburkava tu ne mogu ništa a ne vidim da njima smeta jer ostalo je sve ok. Nek ne idu tamo kod filtera

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Listopad 08, 2006, 21:33:00 poslijepodne »
Imaš li ti termometar? ili sam jazrela za okulistu.

Offline lori

• Novi član
  • *
« Odgovori #18 u: Listopad 09, 2006, 16:29:00 poslijepodne »

He, he, sutra ce stici termometar. Videla sam digitalni koji je 10 i onaj u cevcici za 5. S obzirom da sam se dobro istrosila za sve ovo, vraticu se tamo gde ima ovaj jeftiniji, to mu dodje na isto.

Kinez u aqua shop-u mi je rekao da mi ne treba lava kamen. Od biljaka ima samo one koje se sade tj. nema plutajucih. Mada, jedan struk biljke moze npr. da plovi na povrsini a da ne mora da se zasadi? Imam kapi za starenje vode (bukvalni prevod). Vodu koju cu menjati cu drzati koji dan da odstoji, znam da je tako bolje. Direkt iz cesme nisam nikada ni stavljala, koristim filtriranu vodu za pice (voda se sipa u bokal koji ima filter). Kupila sam grejac ali ono crveno svetlo je sijalo u pocetku a pre kog sata sam primetila da ne ?!?!!? Da li grejac treba da svetli/greje sve vreme ili se iskljuci kada dostigne temp. u ovom slucaju 25 (sto bi bilo logicno)? Sad se tu nerviram jer ako ne svetli/ne greje moram sutra kod Kineza da ga davim oko toga.

Kupljeno jato od 10 neonki, dobila sam 11 umesto 10 jer ima neku ponudi 10 ribica za 15$. Cistaci znaju da narastu tako da je fizicki posao preuzeo jedan veci puz (vidi se na slici). Neka ga neka se zanima okolo.

Kupljena jos jedna hrana tako da imam dve razlicite kutijice.

Jos dapohvatam kad se sta menja u filteru: on je ugradjen u kutiju iznad, ima neke keramickekomadice, okruglo pa rupa unutra, kao isecena cev, crni kao sundjer i nesto iz jednog dela, bela vata i jos nesto cro. Ne moze da se smanji jacina, Kinez kaze da je to u redu. S obzirom da je akv. skromne velicine, bas da ne izvoljevam previse :).

Znam da se gupi mnoze ko blesave, imala sam ih nekadapa se nadam da ce ih biti i ovog puta. ONda cu mozda morati kupiti jos jedan akv. :)

[img]http://img172.imageshack.us/img172/4206/dsc08637aj9.jpg[/img]

Glava me zabolela kada sam videla sta sve ima za akv. i ribice (KO CE SE TU SNACI???). Pa neke maramice za ciscenje stakla sa unutrasnje strane, nisu ni malo jeftine. Cak i tecnost za ciscenje mrezice! Sto je npr. suvisno, po meni.

Offline lori

• Novi član
  • *
« Odgovori #19 u: Listopad 09, 2006, 16:35:00 poslijepodne »

vidimfotka se nije otvorila pa da probam ponovo

Offline Lord Anduril

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Listopad 09, 2006, 16:50:00 poslijepodne »
Ipak si uzela neonke,

nebi te htio plasit al bi ti mogle sve do jedne uginut (ali i nemora bit, drzim fige). Razlog su ti dali kolege prije mene, one su ipak osjetljivije i pedantnije ribe koje imaju malo vece zahtjeve od gupija.

Zagreb/Gornja Dubava

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Listopad 09, 2006, 19:02:00 poslijepodne »
Slažem se kolega rekla sam ali opet ona po svom.

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Listopad 09, 2006, 22:16:00 poslijepodne »

Za meterijal u filteru ne kužim te baš pa ne mogu puno ni reć.

Keramički kako kažeš komadići da to nisu oni keramički valjčići budu u filtertu se talože bakterijice. Keramiku samo opereš kad se dosta zaprlja malo pod vodu ali ne toplu vodu. Keramiku nema potrebe često prati samo uništiš korisne bakterijice. Okruglo pa rupa oprosti ne kužim uslikaj pa će ljudi znat ti reč. Spužva to je ok ona mora biti nju kad mijenjaš dio vode u akvarij malo procijediš u akvarij da se bakterijice sve ne unište i pod mlaz vode opereš. Nemoj ništa to prati toplom vodom samo uništiš bakterije. Vata bude gore na vrh kadf se ono ful zaprlja bude več jako tamna isto je malo pocijedi u akvarij i operii nazad na mijesto. Nešto kažeš crno u filteru jedino carbon. Trebala bi vidjeti. Ako češ imati biljni akvarij mislim biljki dosta valjda češ se jednom odlučiti za prave biljke onda ne treba carbon možeš ga izvaditi slobodno.

Offline lori

• Novi član
  • *
« Odgovori #23 u: Listopad 10, 2006, 07:50:00 prijepodne »

Joj to za neonke, sta da radim, kada sam ih videla bilo mi ono, uhhhh, kako su lepe! Evo voda je sada jos bistrija tj. u pocetku je bila malo mutnjikava, ne previse ali u odnosu na ovo kakva je sada vidi se razlika. Neonke su o.k. plivaju u tom svom malom jatu, klopaju, kako se ustreme na hranu pa to je nevidjeno! Gupike se jure tj. ova dvojica ludaka ne znaju gde im je glava od posla. Puz gmizi tamo vamo.

Sada zurim pa nemam vremena vise pisati, hvala duda & Co., vraticu se opet sto se tice filtera. Nisam stigla danas po termometar, sutra cu pod hitno. A i taj kamen da uzmem, zlu ne trebalo. Valjda ima neki manji pa neka bakterije stanuju u njemu, da ne lutaju okolo .

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Listopad 10, 2006, 14:41:00 poslijepodne »

Ja sam ti na pp napisala test za kamen. Moj savijet samo bolje kupi u zooshopu nego po plaži da uzimaš. Ako se odlučiš sa plaže li negdje dobavit a nisi sigurna da je odgovarajući testiraj ga. Ako je prošao test operi ga dobro. Dobar ti je kamen od lave.