Srpanj 19, 2025, 18:17:32 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: ozonisator  (Posjeta: 2748 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Cikliriki

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
ozonisator
« u: Listopad 07, 2006, 08:55:00 prijepodne »

kakva su vasa misljenja u svezi ozonisatora da li je potreban u morskom ili ne upravo sam nabavija jedan Sander 100

switzerland / schaffhausen
nisam vise Cikliriki

Offline Cikliriki

• Punopravni član
ozonisator
« Odgovori #1 u: Listopad 07, 2006, 17:13:00 poslijepodne »
nisan se nada da ce biti ovako puno odgovora
switzerland / schaffhausen
nisam vise Cikliriki

Offline Strippy

• Punopravni član
  • Dob: 45
ozonisator
« Odgovori #2 u: Listopad 07, 2006, 17:30:00 poslijepodne »
a cujes nece ti stetit, a da se moze bez njega - moze se.
Split / Hrvatska

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
ozonisator
« Odgovori #3 u: Listopad 08, 2006, 00:44:00 prijepodne »
Ma zajebancija je to...
A u ostalom, dosta je otrovan, pa treba s njim oprezno...

Offline biguran

• Punopravni član
  • **
ozonisator
« Odgovori #4 u: Listopad 18, 2006, 13:43:00 poslijepodne »

Imam i ja jedan Resunov Ozonator 250mg/h

Podjeljena su misljenja kad se radi o ozoneru. Ja mislim da nema nista boljeg i efikasnijeg od ozonera. Holandija (cini mi se) koristi ozoner za dezinfekciju vodovodne vode vec skoro jedno stoljece, nemci ozoniraju krv pacijenta i onda ga ponovo vracaju u telo u nekim teskim slucajevima cancera. Sa dobrim uredima ozonira se casa vode i takvo se pije, krv dobije SUPER gorivo

O3 je veoma nestabilan, u toj formi moze se ocuvati/odrziti samo oko 20 sekundi ali za to vreme unistava sve sto je takneorgansko narocito bakterije i parazite. Uopste nije stetan za slatkovodni akvarijum mozes ga slobodno upotrebljavati 24 sata, za morski je druga prica, tada se upotrebljava u skimeru. Ja ga koristim retko, hvala bogu nisam imao potrebe za njega, kad ga koristim izvetravam prostoriju nakon toga jer ima karakteristican miris, kao posle grmljavine.

Znaci dobro je da se upotrebljava kada niko nije prisutan. Takodje ga upotrebljavam nakon transporta ribe kako bi im obogatio kislorod.

Kao sto sam i naveo, misljenja su podeljena, ja govorim iz mog iskustva.
\"Who hears the fishes when they cry?\"

Offline blue

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
ozonisator
« Odgovori #5 u: Listopad 18, 2006, 15:05:00 poslijepodne »
Hmmm osnovno pravilo je da kad koristis ozonator da se u prostoriji ne smije osjetiti ozon ,ozon je stetan i opasan za ljude pri nepravilnoj upotrebi i ako izade u prostoriju .Jedan od signala da je izasao u prostoriju je miris ozona .To se ne smije nikako osjetiti .Da bi se to izbjeglo preporuca se koristiti kvalitetni ozonizator te model taman deklariran za velicinu akvarija .Ozon osim sto je opasan za ljude mijenja i kemijsku strukturu nekih elemenata (u slucaju nepravilnog koristenja )te ga zbog toga nikad nisam koristio .UV lampe su puno bolje i jednostavnije rijesenje ,jake uv lampe ujedno stvaraju i ozon ali u vrlo malim kolicinama te se u biti dobije dupli efekt sa njihovom upotrebom.

Offline biguran

• Punopravni član
  • **
ozonisator
« Odgovori #6 u: Listopad 18, 2006, 17:17:00 poslijepodne »
kao sto sam i naveo u prethodnom postu, misljenja su podjelena kad se radi o ozonu.
\"Who hears the fishes when they cry?\"

Offline blue

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
ozonisator
« Odgovori #7 u: Listopad 18, 2006, 17:33:00 poslijepodne »

To nisu različita misljenja ,ozon je dokazano opasan za ljude pri nepravilnoj upotrebi .Ako ga se osijeti u prostoriji onda je nepravilno koristen .

Sto se tice samih beneficija ozona pri pravilnoj upotrebi ,preporucam clanak: Microbial Analysis of Ozone Disinfection in a Recirculating Seawater System
Bitan dio iz te studije:

At current specifications, the ozone disinfection system does not kill significant numbers of bacteria in the recirculating seawater. The coliform bacteria counts without the venturi injector exceeded the standard set by the Animal and Plant Health Inspection Service for marine mammal aquariums of 1000 coliform bacteria/100 ml . Even with the new venturi injector added, bacterial counts were not significantly reduced.

The best reduction in bacterial counts was achieved by additional filtration followed by UV treatment .