IT'S ALIVEEEEE

evo mali foto strip kako sam proveo nesto slobodnog vremena danas popodne...
Slika 1 - sve sto nam je potrebno (a ima i viska) za spojit jos jednu T5 cool white 21W je na stolu. Veza izmedju prigusnice i ozicenja za lampe ce biti preko MOLEX konektora (ima ih nekoliko na svakom napajanju za PC, svaki servis ce vam s gustom dati par krepanih napajanja)...

Zenski MOLEX zalemljen na prigusnicu, unutrasnji (crni) vodovi su starter, bitno je samo da po jedan crni vod ide na svaki kraj T5 cijevi (isto je za T8)...
Sa druge strane je zalemljen kabl za 220V...

Zaklopljena prigusnica u svoju kutiju, i montiran utikac za 220V mrezu... pola posla je gotovo...

Rasjeceni 4-verozilni MOLEX je zalemljen na krajeve kabla koji idu na cijev...

Evo ga - dvodjelna instalacija: prigusnica s pripadajucim 220V kablom, i MOLEX-om za spajanje na instalaciju koja vodi na cijev.
MOLEX sam koristio iz nekoliko razloga - glavni razlog je sto konektor rasjecen na 2 dijela savrseno pase na kontakte T5 cijevi, drugi razlog je sto mi se svidja ideja da mogu crknutu prigusnicu otkaciti bez rezanja kablova, i trece, no ne i nebitno, imam tih crknutih napajanja...

It's ALIVEEEEE

... nije bilo izbijenih osiguraca, bijelog dima i slicnih pojava vezanih uz struju...

Red je da upoznate i najzasluznijeg mentora za ovaj projekat, Darth Wader i moja malenkost isprobavamo novi lightsabre pod budnim okom sensei Dartha...
Darth je doselio kod mene prije dosta godina, i kako je ostario, dosta tesko je disao...ja sam mu posudio jednu od akvarijskih pumpica za zrak koja mi tada nije trebala, i od onda smo nerazdvojni...
Uglavnom, puno mi je pomogao u ovom projektu

Ovo su drzaci za nadzbukne cijevi (valjda za instalacije), i dolaze u vise promjera, od kojih su dva nama fenomenalno iskoristiva - 13 mm i 26 mm.
Mogu se nadovezivati vise komada pomocu utora, a to je dosta dobro ako zelimo jednu cijev odmaknuti od druge, a da jos uvijek sluze kao nosaci jedna drugoj...nije bas razumljivo napisano, ali slijedece slike sve govore...

Postojeca T8 cijev u poklopcu ce biti nosac za ovu malu T5...

Postojece T8 cijevi u poklopcu...

ugaseno svijetlo, postavljena T5 na nosecu T8, sve cvrsto i stabilno, a promjeri kao da su radjeni za ovu nasu potrebu...

Fire it up!!!... sve radi, a kako je ova T5 (trenutno) jedina na elektronskoj prigusnici, ne treperi, za razliku od ostalih...

Eto, ja se zabavio, nadam se da ce ova ilustrirana prica pomoci drugima u dodavanju rasvjete u tank...
Pitanja i diskusija kasnije u bircu

Odo sad presvuc malog jer postenski zaudara tu u krilu, a misa je vec par puta bacio na pod

/edit
admini, ako se ovo cini prikladnije za uradi sam rubriku, molim poduzmite korake