Kakve alge su okupirale tvoj akvarij?
Smeđe čupave alge ako su one dođu kod novoformiranih akvarija osobno me to zateklo tj moje bilje. Kad sam stavila podlogu, posadila bilje i sve uredila nakon dva dana imala sam šta vidjeti po bilju.
Zelene točkaste znaju doć zbog majnka fosfata u akvarijskoj vodi ako je ta vrsta algi okupirala akvarij. Možeš kupiti i tester za fosfate.
Crne dlakave (čupave) algetine dođu tj nastaju zbog viška fosfata a manje nitrata. To je ovako ukratko tako da si znaš odrediti razlog zašto su dašle alge. Alge mogu doć ako je akvarij blizu prozora, tj previše umijetnog ili prirodnog svijetla, previše hranejna riba pa hrana pada na dno.
Alge sam ja riješila tako šta sam usisala dno jer su mi bile i po šljunku ribe nisam imala jer je tek bio u cikliranju. Nakon usisavanja dna rukom počistila sa bilja algetine koje nije jako zahvatilo, jako zahvačene listove odrezala, bez brige nikli novi meni pa če i tebi. Panj spužvicom oribala i istuširala i stavila u kantu sa vodom na par dana dok se ne smiri to sa algama, očistila spužvom stakla, kamen izribala isto i svijetlo palilo se ujutro i oko podne gasilo. Palilo se opet oko 16 sati i oko naveče 20 sati gasilo. Nakon nekih 5,6 dana ponovila cijeli gore več opisan postupak. Savijet kad malo to očistiš od algi bar malo ovisi koliko i kakve alge su te okupirale kupi si i algojeda. Algojede imaš više vrsta neče svi algojedi jesti sve vrste algi. Sijamski algojed Crossocheilus siamensis neznam jesam dobro napisala kolege molim ispravite me ako nije dobro mislim da on jede crnu čupavu algu. Ancitrus voli alge i papa ih vrijedan je ali mislim da čupave ne jede više one zelene.