Kolovoz 09, 2025, 15:01:06 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Botie i Ich  (Posjeta: 3430 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline AndrejX

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
Botie i Ich
« u: Listopad 06, 2006, 17:24:00 poslijepodne »

Prije desetak dana sam u akvarij ubacio tri nove Macaracante uz postojece dvije.
Prilikom kupnje su izgledale iznimno zdravo i zivahno, te su nakon krace aklimatizacije veselo divljale po akvariju. Idila je trajala par dana i sve je bilo OK sve dok odjednom nisu sve nestale i nisu se pojavljivale niti kod hranjenja.

Pricekao sam dan-dva pretpostavljajuci da im ipak treba vremena i da su se uz njih i stare uljenile, a u utorak konacno izvadio drvo ispod kojeg se skriva vecina riba i na moje iznenadenje skuzio da je svih pet propisno osipano

Odmah sam skocio do zoo shopa i kupio ContraSpot, te prema savjetima postupno povisio temperaturu na 30-31C. Terapiju sam poceo u utorak i do danas je svaki dan ugibala po jedna od novopridoslih - bezvoljno se stisnula uz kut i polako gasnula.

Danas je cetvrti dan i na preostale dvije ne primjecujem nikakvo poboljsanje, jedino mi djeluje kao da su se bijele tockice smanjile, ali i one djeluju prilicno bezvoljno i po ponasanju ocito idu u smjeru prethodnika

Sto jos mogu uciniti ?

Edited by: AndrejX

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
Botie i Ich
« Odgovori #1 u: Listopad 06, 2006, 17:33:00 poslijepodne »
evo, ja sam imao problem sa neonkama, uspjesno sam ga rijesio
costapur-om... ako te intereisra mozes si procitati
OVDJE
o tretmanu i jos nekim savjetima sta sam dobio od iskusnih akvarista...

sretno lijecenje!

Offline AndrejX

• Punopravni član
Botie i Ich
« Odgovori #2 u: Listopad 06, 2006, 17:38:00 poslijepodne »

Citat: Mastino
evo, ja sam imao problem sa neonkama, uspjesno sam ga rijesio
costapur-om... ako te intereisra mozes si procitati
OVDJE
o tretmanu i jos nekim savjetima sta sam dobio od iskusnih akvarista...

sretno lijecenje!

Procitao, ali nisam siguran da li smijem staviti Costapur dok je jos ContraSpot aktivan.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
Botie i Ich
« Odgovori #3 u: Listopad 06, 2006, 17:46:00 poslijepodne »
Pošto se radi o botiama, koje su inače osjetljive na lijekove na bazi bakra ( u biti općenito) izbjegavao bihte "kapajuće " ljekove, kao i univerzalne svete vodice ikoristio aquarium munster vrećice

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
Botie i Ich
« Odgovori #4 u: Listopad 06, 2006, 17:48:00 poslijepodne »

Citat: AndrejX

Procitao, ali nisam siguran da li smijem staviti Costapur dok je jos ContraSpot aktivan.

nazalost na to pitanje ti neznam odgovor ali mislim da ne jer mi se
cini da na pakovanju od costapura pise da se nesmije mijesati sa drugim
lijekovima...

dali si izvadio aktivni ugljen u toku lijecenja? mozda si zaboravio pa lijek nije imao efekta...

Offline AndrejX

• Punopravni član
Botie i Ich
« Odgovori #5 u: Listopad 06, 2006, 20:30:00 poslijepodne »

Citat: Vedran
Pošto se radi o botiama, koje su inače osjetljive na lijekove na bazi bakra ( u biti općenito) izbjegavao bihte "kapajuće " ljekove, kao i univerzalne svete vodice ikoristio aquarium munster vrećice

Vidio danas u trgovini - pakiranje za 50 litara je 60 kn, sto znaci da meni treba 6 kutija

Offline AndrejX

• Punopravni član
Botie i Ich
« Odgovori #6 u: Listopad 06, 2006, 20:36:00 poslijepodne »

[/QUOTE]

nazalost na to pitanje ti neznam odgovor ali mislim da ne jer mi se
cini da na pakovanju od costapura pise da se nesmije mijesati sa drugim
lijekovima...

dali si izvadio aktivni ugljen u toku lijecenja? mozda si zaboravio pa lijek nije imao efekta...

[/QUOTE]

Ne, aktivni ugljen nije u filteru jer sam ga namjeravao staviti tek kad uronim onaj problematican panj koji ne zeli potonuti. Stavio sam dozu Costapura kojeg cu vjerojatno lako eliminirati aktivnim ugljenom, a mislim da s trenutnim stanjem ovih botia nemam sto izgubiti.

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
Botie i Ich
« Odgovori #7 u: Listopad 06, 2006, 23:36:00 poslijepodne »
imala sam nedavno 2-3 ribice s par tockica - ich u pocetnoj fazi... posto nisam imala pripremljen drugi akvarij - u glavnom sam kroz 36h povisila temp sa 27 na 29-30 i dodala na 180litara vode 1.dan 30kapi costapura, iduci dan 25kapi, i treci dan 20kapi... i temp necu vise supstati ispod 28C (sada je 28)... botie su prezivejele, ribe ozdravile i sve 5...      
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline biguran

• Punopravni član
  • **
Botie i Ich
« Odgovori #8 u: Listopad 16, 2006, 18:44:00 poslijepodne »
PRVA GRESKA, sto si ubacio ribe direktno u tvoj domaci akvarium, zato se mora postovati i praktikovati KARANTIN. Ali nadam se da ce to biti lekcija za drugi put. Posto chromobotia macracantha dolazi iz dalecnog istoka ( najvise iz singapurskih odgajavacnica) trebate cekati ili pratiti ribu u radnji najmanje 2-3 nedelje. 90 % slucajeva oni dobiju ihtio/bele tocke po telu. Ali posto je to trazena riba ljudi se okome na kupovinu istih cim ih ugledaju. Makrakanta nema krljusti i prema tome je naj osetljivija na tu bolest i retki su akvaristi koji drze tu prelepu ribu a da nisu imali probleme sa ihtijom. Doziranje treba biti upola odupustva, povecanje temperature pomaze u ubrzanom ciklusu razvitka parazita ( tri ciklusa, tek u drugom ciklusu se parazit moze unistiti). Takodje so pomaze uveliko u lecenju ihtija, ali ponovo OPREZ jer botija je osetljiva.
\"Who hears the fishes when they cry?\"

Offline biguran

• Punopravni član
  • **
Botie i Ich
« Odgovori #9 u: Listopad 16, 2006, 18:45:00 poslijepodne »
zaboravio dodati ovo, mozda najglavnije, glavni uzrok jeste STRES, parazit moze biti u stanju mirovanja mesecima i godinama sve dok ga stres ne pokrene.

Offline Marko69

• Punopravni član
Botie i Ich
« Odgovori #10 u: Listopad 16, 2006, 19:00:00 poslijepodne »
ja sam ih rješio nekim preparatom od JBL, mada su botie imale vrlo malo točkica. liječenje sa soli je jako dobro rješenje.
Split/Hrvatska

Offline Bravo

• Punopravni član
Botie i Ich
« Odgovori #11 u: Listopad 16, 2006, 19:18:00 poslijepodne »
Ja upravo protiv icha za borbu koristim sol. Naravno temperatura je dignuta na 30 i promjenjen jedan dio vode. Za sada je glavom platio ramirez dok još bolest nije bila ni primječena..

No na ovo sam bio spreman pošto je akvarij ciklirao samo jedan dan ali nažalost drugog načina nije bilo...

Offline AndrejX

• Punopravni član
Botie i Ich
« Odgovori #12 u: Listopad 16, 2006, 21:54:00 poslijepodne »

Citat: biguran
PRVA GRESKA, sto si ubacio ribe direktno u tvoj domaci akvarium, zato se mora postovati i praktikovati KARANTIN. Ali nadam se da ce to biti lekcija za drugi put. Posto chromobotia macracantha dolazi iz dalecnog istoka ( najvise iz singapurskih odgajavacnica) trebate cekati ili pratiti ribu u radnji najmanje 2-3 nedelje. 90 % slucajeva oni dobiju ihtio/bele tocke po telu.

Prva Botia je kupljena prije dva mjeseca i ubacena direktno u jos nedovoljno zacikliran tank, a druga mjesec dana kasnije. Obje su bez ikakvog problema ili boljke prezivjele i probleme s nitritima i ukupno tri seobe. Nove tri pridoslice su kupljene u odlicnom stanju ( bio sam iznenaden kao su dobro izgledale, cijela hrpa )

Jedina pogreska je sto sam uz ove dvije naucio da se ponekad znaju ne pojaviti po par dana sto me je kostalo prekasnog uocavanja Icha, kad je vec bilo prekasno.

Uglavnom - koliko mi god bile drage, mislim da vise necu kupovati Macracanthe

Offline biguran

• Punopravni član
  • **
Botie i Ich
« Odgovori #13 u: Listopad 16, 2006, 22:12:00 poslijepodne »

Citat: AndrejX
Prije desetak dana sam u akvarij ubacio tri nove Macaracante uz postojece dvije.
Prilikom kupnje su izgledale iznimno zdravo i zivahno, te su nakon krace aklimatizacije veselo divljale po akvariju.

AndrejX, nemoj me pogresno shvatit, prema tvojim recima se vidi da si botie kupio pre desetak dana, mozda sam te ja pogresno razumeo, izvinjavam se .

nemoj se razocarivati, botije, pogotovo makrakante su unikatne ribe, ja ih imam 9. Jest da znaju da se kriju danima ali gledati botije kako se igraju je stvarno uzitak

Offline AndrejX

• Punopravni član
Botie i Ich
« Odgovori #14 u: Listopad 17, 2006, 00:53:00 prijepodne »

AndrejX, nemoj me pogresno shvatit, prema tvojim recima se vidi da si botie kupio pre desetak dana, mozda sam te ja pogresno razumeo, izvinjavam se .

Malo se i jesam nespretno izrazio

nemoj se razocarivati, botije, pogotovo makrakante su unikatne ribe, ja ih imam 9. Jest da znaju da se kriju danima ali gledati botije kako se igraju je stvarno uzitak

Zato mi i je tesko pao gubitak najstarije posto sam upravo zbog nje nabavio jos jedan 300 litarski akvarij gdje sam htio naseliti malo veci broj istih

Prekosutra idem po 5 Satanoperca Jurupari koje ce biti dominantne, a nakon sto se sve savrseno postavi mozda ipak ubacim jos jedan par Makrakanti

Offline biguran

• Punopravni član
  • **
Botie i Ich
« Odgovori #15 u: Listopad 17, 2006, 12:53:00 poslijepodne »
zelim ti puno srece i jos vise zdrave ribe

Offline AndrejX

• Punopravni član
Botie i Ich
« Odgovori #16 u: Listopad 17, 2006, 12:58:00 poslijepodne »

zelim ti puno srece i jos vise zdrave ribe

Hvala

Offline AndrejX

• Punopravni član
Botie i Ich
« Odgovori #17 u: Listopad 17, 2006, 13:01:00 poslijepodne »

Citat: Boris
Ja upravo protiv icha za borbu koristim sol. Naravno temperatura je dignuta na 30 i promjenjen jedan dio vode. Za sada je glavom platio ramirez dok još bolest nije bila ni primječena..

Mozda i nije od Icha jer su oni uzasno osjetljivi i na naamanje probleme s vodom, te su ( po mom misljenju ) znatno osjetljivijii od makarakanti.

Zanimljivo da je jedan prezivio divljanje amonijaka, ali je izgledao uzasno - sav crn, kao zivi les. Od kad je voda krenula na bolje, krenuo je i on i polako je nestajalo crnilo i pojavljuju se boje, da bi danas osvanuo u punom sjaju i jedva cekam apsolutnu stabilizaciju akvarija da dobije drustvo