Svibanj 10, 2025, 23:53:44 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: biotop...  (Posjeta: 13644 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline nature

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Why can't humans behave more like animals?
biotop...
« Odgovori #25 u: Listopad 06, 2006, 14:39:00 poslijepodne »
Citat: boxer
onda neka pravila o uredenju aq ( visoko bilje nazad nisko napred...) to bas u prirodi nisam vidio. cemu onda drzati ribice u 60, 70, 400 litili vise manje vode kada one zive u stotinama kubika. zasto sisati biljke ....

apsolutno se slazem da treba napraviti sto prirodnije okruzenje za ribe koje imamo ali to okruzenje ipak treba prilagoditi realnosti.

cini mi se da razmisljamo na razlicitit nacin tako da nemoj zamjerit slijedece;

...daj mi reci tko je rekao da se nesto mora raditi na odredjen nacin i tko to ne radi grijesi, u ovoj temi smo poceli raspravljati o biotopu kao pojmu u akvaristici i sto taj pojam nekome znaci, to je to ... nema tko je u pravu tko nije, tko je za sisanje bilja a jos manje o ljepoti koja je apsolutno subjektivna.

neznam, mislim da je steta upropastiti temu sa iznosenjima dva razlicita razmisljanja kao da se svako zeli opravdati... ti kazes da netreba biotop pod svaku cijenu... argumenti su da se ne isplati,da je pretesko ili je nemoguce.. vec smo svi prije rekli da je nemoguce, odnosno slozili smo se da je svaki akvarij jedinstveni biotop, tako da mi zapravo nije jasno sto zelis reci?

i ovo sto kazes "sirina biotopa kojeg on pokriva" mi jednostavno ne drzi vodu uzevsi u obzir stvari recene u temi, no kao sto sam i sam rekao nema smisla da nas dvojica ovdje raspravljamo o tome..... a mozdamislimo zapravo slicno samo te nisam razumio, tja tako je to na forumu

ajmo dalje po biotopima u smislu biotopa dakle prema biotopu, kako biotop zasto biotop i tome slicno;

eto imam zaljepljeno stako i htio bi sloziti biotopski("prirodni ") akvarij;

evo mislim da je prvo i osnovno VODA.Posto je vodamedij nekog biotopa (podvonog)razumljivo je daceprioritet biti priblizavanje karakteristika vode u buducem biotopskom akvariju. Cini mi se da je do tih informacija najlakse doci, ako i ne konkretnih vec se otprilike da procijeniti "od oka" o kakvom "tipu" vode se radi.

naravno slijedi podloga... o tome vec malo manje se da naci i opet ostaje procijena... dakle nekakvo istrazivanje prema nekom podrucju i pomalo nagadjanja kako bi mogla izgledati podloga nekog jezera, rijeke i sl. Npr. juzna amerika tocnije amazonski sliv, mislim da je velikom vecinom mulj do pijesak.. najvjerojatnije odnosno reko bi sigurno ima i stijenja i kamena pa i krupnijeg sitnijeg sljunka.. ali zapravo cijeli sliv je smijesten u prasumi... organske tvari kao u prici tla, lisca, grana .......no opet pritoci amazone kao i ona sama, predpostavljam u gornjim tokovima (planisnkom podrucju) najvjerojatnije izgledaju kaobrze i bistrije rijeke. Ima i vodopada...

no uvijek postoje neke karakteristike koje su karakteristicne za odredjeno podrucje/biotop i koristenjem tih detalja odnosno "unosenjem" karakteristika (detalja)iz prirodedaje pravi indetitet biotopskom akvariju=dakle ne cini ga biotopskim zato sto se tako "zove" nego zbog sadrzaja. Dalje ovisi o zelji i mastiakvariste dali ce prevagnuti estetika ili jednostavno divljina (koja po meni je ljepsa od bilo kojeg akvarija) no kao sto rekoh ljepotacista subjektivnost i ako ja kazem da je meni nesto lijepo ne mislim daje svima drugima ljepo...
bogat je onaj koji malo daje ..

Offline SandmanRI

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
biotop...
« Odgovori #26 u: Listopad 06, 2006, 15:10:00 poslijepodne »

Boxer, "pravila o uređenju akvarija" odnosno nekakav "aquascaping" nemaju, odnosno nemoraju imati veze s biotopskim uređenjem, iako se mogu preklapati.

maločas sam izgubio polmetarski post i pol misli mi se rasulo, ali probaću izvući srž onoga što sam htio napisati:

s obzirom da smo u stanju pribaviti svega par djelića nekog određenog dijela prirode, smatram da se pod biotopskim akvarijem mora uvažiti svaki akvarij kojeg vlasnik definira kao neku "zonu". Ako kažem da imam Jugoistočnu Aziju, pa onda držim npr. Barbuse, razbore, Botie modeste, botie locahate, kulije itd. onda je to o.k. I tu nema mjesta skalaru, gupiju ili koridorasu. No ako se obahatim pa kažem "ovo je Sumatra!" onda se moram oprostiti i od modeste i od locahate, jer one tu ne obitavaju. No onda se mogu pohvaliti i reći da je moja Sumatra sada "biotopnija" (ako se takav pridjev može iskovati)
Rijeka / Hrvatska
><((((º> - previše ljudi premalo misli - <º))))><

Offline nature

• Punopravni član
biotop...
« Odgovori #27 u: Listopad 06, 2006, 15:45:00 poslijepodne »

da imam mogucnosti evo sto bi radio kao priprema za slaganje biotopa i/ili cisto za gust (http://www.siamensis.org/survey/default.asp)

mislim da bi se krajten kao sluzbeni novinar trebao malo ugledati na ovog lika

evo kako to zgleda u prirodi, samo da kazem da iako izgleda voda "mutna" zamislite vas akvarij dubine nekoliko desetaka metara i promislite dali bi vidjeli iza straznje stijenke ista.. ili ako imate duguljastiji akvarij videjt cete veliku razliku ako pogledate kroz akvarij sa bocne strane... toliko o tome sto se tice prirodne i "akvarijske"bistrine vode

Offline nature

• Punopravni član
biotop...
« Odgovori #28 u: Listopad 06, 2006, 15:51:00 poslijepodne »

evo jos samo par... nemrem odoljeti , ak smeta slobodno maknite

a koja bi ovo rasvijeta trebala biti... hm... mozda paludarij tako da biljke van vode rade sjenu... tko zna.. mozda

sto se tice bilja, nekafotografije govoreumijesto mene;

mene cudi sto nema vise takvih fotografija na netu... tu i tamo se zalomi koja fotka, stranica gore spomenutaih je puna, no malo mi je zalosno da nema takvih vise... zao mi je sto nemamfotic pa da bar po hrvatskoj lupim koju fotku.. no bi tce valjda prilike i za toEdited by: nature

Offline boxer

• Punopravni član
biotop...
« Odgovori #29 u: Listopad 06, 2006, 20:25:00 poslijepodne »

ajoj. apsolutno se slazem da je biotop svaki aq za sebe kao i vi sto govorite.

apsolutno se slazem da je svaka rijeka, jezero, dio rijeke, dio kontinenta, kontinent biotopza sebe kao i vi sto govorite.

ali i apsolutno sam siguran da ako hocemo imati potpuni biotop nekog podrucja sigurno necemo ( sto iz nemogucnosti ili prakticnih razloga) ispuniti sve bitne elemente biotopa, konkretno sa tvojih slika zamisli da imas takvu vodu uaq ili takvu podlogu ilitakvu algu na cega bi ti taj aq licio. licio bi na pravi biotop nekog podrucja, druga stvar je sto to bas nebi bilo estetski. no tko voli neka izvoli.

zato kazem svoje misljenje i da je covjek u mogucnosti napraviti biotop u orginal izdanju, postavlja se pitanje njegove funkcionalnosti i ljepote ako ti ne vidis ribu od mutne vode ili mulja.

u mom velikom je ½½biotop½½ j.amerike ali imam i neke ribe naravno u manjini koje ne pripadaju tom podrucju( sijamce, botie i kozice), a isto tako i bilje koje zbog svoje ljepote zelim imati u aq. a iz africkog je biotopa( tri vrste lopoca, anubijase). i meni je lijep, jer kako nature kaze ljepota je subjektivan pojam i svatko radi aq da je njemu lijep a prave biotope koji su 100% preslika prirode mislim da nije za hobiste koji ce uzivati u ljepoti svoga aq
Slavonski Brod

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
biotop...
« Odgovori #30 u: Listopad 06, 2006, 21:30:00 poslijepodne »
nature na ovakvim slikama ko bi zamjerio

Offline boxer

• Punopravni član
biotop...
« Odgovori #31 u: Listopad 06, 2006, 21:41:00 poslijepodne »
malo ne vezano za ovu temu, bio danas u DM i vidim carape alan ford sa likovima iz romana , i odmah asocijacija pogodite na koje clanove ovog foruma
Slavonski Brod

Offline Bojan

• Punopravni član
  • **
biotop...
« Odgovori #32 u: Listopad 07, 2006, 14:00:00 poslijepodne »
 3.  Malebo Pool habitat,
blizu rečnega brega, tu je na splošno bolj malo rastlin; ribe so se
kmalu po naselitivi prilagodile na posamezne niše v akvariju. Kot v
naravi se metuljarica, Pantodon buchholzi zadržuje na površini (hrani se z letečimi žuželkami), 2 vrsti teter, svetlikavec, Phenacogrammus interruptus in P. caudalis (ki je planktonojedec) v odprti vodi; spodnje predele zavzamejo večje vrste teter iz rodu Distichodus, v tem primeru D. sexfasciatus in D. lusosso, ki se pogosto gibljejo po celem akvariju posamezno (vedno iščejo hrano - so oportunistični jedci); kongoški rilčarji, Gnathonemus petersii
so talne ribe, običajno brskajo za hrano s svojimi rilci po mehkem
pesku okoli kamnov. Tudi oni se hitro prilagodijo na novi dom v
akvariju. Na fotografiji se ne vidi vrste mnogoplavutarja rodu Polypterus, ki je skrit (kot v naravi).

5. kongoški rilčarji aktivno iščejo hrano po drobnem pesku, oportunistični izdajalski kongoški hrbtoplovci (Synodontis sp.) pa to uspešno izkoriščajo v svoj prid.   9. Podobno tudi afriška tetra vrste Distichodus sexfasciatus pride na svoj račun po zaslugi brskanja rilčarjev o podlagi. 11. vrste kongoških teter, svetlikavci in sorodstvo se dobro počutijo v odprti vodi v jati.   16. Tale Distichodus na levi je že prišel do hrane.  17. Z dogim nosom lahko rilčar preišče še tako ozko odprtino (tu del korenine).  19. Ta slika lepo pokaže, da uporabljajo rilec za "tipanje" podlage, da najdejo kaj užitnega.  23. Metuljarica, Pantodon buchholzi v svojem habitatu tik pod vodno gladino čaka na leteče žužke.  26. Hrbtoplovec vrste Synodontis pleurops obdeluje kamen, da lahko postrga epifitske organizme .  °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

BIOTOP AKVARIJI - HEIKO BLEHER

Biodiverziteta je život - i obrnuto.