Kolovoz 09, 2025, 15:01:05 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Kad te krene.....  (Posjeta: 1198 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline AndrejX

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
Kad te krene.....
« u: Listopad 04, 2006, 10:25:00 prijepodne »
Jucer primjetio da su dvije nove Botie Macaracante lagano osipane bijelim tockicama i jurnuo po TetraMedica ContraSpot kojeg sam odmah aplicirao u nesto manjoj kolicini nego sto je naznaceno prema uputama zbog botia.

Voda se u prvome trenutku zaplavila, pojacao sam aeraciju i podignuo teperaturu s namjerom da dode do nekih 30C.

u rane jutarnje sate me probudi cudno zveckanje i sistanje, sav u strahu iskocim iz kreveta ocekujuci da je puknuo akvarij ali na moju srecu skuzim da je u pitanju samo novi cool stakleni CO2 difusor zakucan u dno akvarija, a crijevo ispucano izvan i veselo pljuca kombinaciju secera/vode/kvasca po zidu

Ocito se keramicki vrh difuzora zacepio. porastao tlak i bum....

Jutros je akvarij osvanuo s izrazito mutnom vodom, vidljivost cca. 10 cm i sad sam u nedoumici - da li se radi o bakterijskom bumu prouzrocenom tretmanom ContraSpotom ili je dio sadrzaja iz reaktora iscurio u akvarijsku vodu i napravio nered ???? Radi se o netom zacikliranih 300 litara, prilicno velikom populacijom barbusa/botia/corydorasa i gusto zasadeni. Voda nema nikakav miris ( cak niti po vinu, kao ostatak prostorije ), svi parametri su i vise nego OK, sve ribe zivahne i ocito im ovo stanje ne smeta.

Sto uciniti - promijeniti 20-30% vode ( trenutno je 30% voda iz RO, a ostatak tretirana pipovaca ) ili ostaviti kako je dok ne prode ovih 5 dana tretmana ?

Offline Fenix

• Punopravni član
Kad te krene.....
« Odgovori #1 u: Listopad 04, 2006, 10:34:00 prijepodne »

E jesi pehist,

moguce da ti je malo kvasca osim po zidovima zavrsilo i u akvariju. Ali opet dal smijes mjenjatidio vode ako
dodajes TetraMedica? Ja ne bi mjenjao vodu ako je malo zamucena jer
ipak doma imas 300L vode u tanku i razrjedenje je veeeeliko.

Edited by: Fenix
Zagreb/Malešnica

Offline AndrejX

• Punopravni član
Kad te krene.....
« Odgovori #2 u: Listopad 04, 2006, 11:05:00 prijepodne »

Citat: Fenix

E jesi pehist,

moguce da ti je malo kvasca osim po zidovima zavrsilo i u akvariju. Ali opet dal smijes mjenjatidio vode ako
dodajes TetraMedica? Ja ne bi mjenjao vodu ako je malo zamucena jer
ipak doma imas 300L vode u tanku i razrjedenje je veeeeliko.

Sad sam pazljivije razgledao i primjetio da je usisno crijevo vanjskog EX1200 solidno prekriveno smedom sluzi ( jucer je bilo savrseno cisto ), isto kao i sama podloga/bilje, zato su corydorasi, ancistrusi i razni algojedi iznimno aktivni jer se goste smedom algom koja je doslovce buknulau svega desetak sati

Sve mi se cini da je ipak ContraSpot napravio nered, sumnjam da bi tih par kapi kvasca prouzrocilo takvu esakalaciju algi. Ocito mi jednio preostaje cekanje, eventualno cu prikljuciti jedan EX700 koji trenutno stoji neiskoristen da dodatno pojaca mehanicku filtraciju.

Offline asterix

• Punopravni član
Kad te krene.....
« Odgovori #3 u: Listopad 04, 2006, 11:42:00 prijepodne »
ako imas karantenski akvarij, prebaci ribe i ukljuci ex700
meni se desilo slicno u 450 lit, vidljivost je bila jos manja, gubici su bili zaista veliki, iako sam promjenio skoro 50% vode, pojacao aeraciju, a filtracija je ex1200 plus ex700
sada sam napravio karantenski akvarij, a sa kvascem sam se opekao, da ga vise ne koristim, barem dok ne nabavim onaj prof. sa celicnom bocom :-)

Offline sparko

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
Kad te krene.....
« Odgovori #4 u: Listopad 04, 2006, 11:48:00 prijepodne »
Kao što tije asterix rekao, kvasac ti je 100% umješan u mutnoću vode. Mijenjaj dio vode (min 30%)i to ponovi sutra i preksutra. Liječnje ćeš nastaviti kad saniraš stanje sa vodom.
St/HR

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
Kad te krene.....
« Odgovori #5 u: Listopad 04, 2006, 12:08:00 poslijepodne »
Mislim da bi morao nastaviti sa lijecenjem jer botie vrlo brzo podlegnu tockicama. Mozda da izmjenis nesto vode i onda dodavanje lijeka ponovno? Ja sam znao pretjerati sa Costapurom, i to posteno, kod lijecenja botia i nije im bilo nista.
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline Fenix

• Punopravni član
Kad te krene.....
« Odgovori #6 u: Listopad 04, 2006, 16:17:00 poslijepodne »
Nemam pojma... ja mislim da kvasac vak i onak nemre opstati u vodi a kad odapne jedino kaj ce ti malo sniziti ph.

Zagreb/Malešnica

Offline Krajten

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
Kad te krene.....
« Odgovori #7 u: Listopad 04, 2006, 17:21:00 poslijepodne »
misljenja sam da ti se keramicki dio ne moze zastopati, jedino, ako ti je reakcija kvasca bila preburna pa ti je dio kvasca dosao do diffusora, e onda mogu nastati sra...nja...

Imao sam par puta probleme sa kvascem u akvariju i nisam imao uopce gubitaka, iako mnogi ljudi imaju suprotna iskustva...

zao mi je...pozdrav kolega

ZG,Vrapče

Offline AndrejX

• Punopravni član
Kad te krene.....
« Odgovori #8 u: Listopad 04, 2006, 18:19:00 poslijepodne »

Citat: Teehee(R)
Mislim da bi morao nastaviti sa lijecenjem jer botie vrlo brzo podlegnu tockicama. Mozda da izmjenis nesto vode i onda dodavanje lijeka ponovno? Ja sam znao pretjerati sa Costapurom, i to posteno, kod lijecenja botia i nije im bilo nista.

Pripremio dovoljnu kolicinu vode za 20-30% izmjene i ostavio da odstoji par sati nakon kojih sam se vratio i ustanovio da su sve ribe iznimno zivahne i da je voda znatno bistrija. Naravno da sam bio dobre volje pa mi se moralo dogoditi i nesto ruzno - cistio sam EX700 kojeg sam mislio upogoniti kao pomocni filter i uspio potrgati onu krhku slamcicu koja glumi osovinu rotora

Offline AndrejX

• Punopravni član
Kad te krene.....
« Odgovori #9 u: Listopad 04, 2006, 18:23:00 poslijepodne »

Citat: krajten
misljenja sam da ti se keramicki dio ne moze zastopati, jedino, ako ti je reakcija kvasca bila preburna pa ti je dio kvasca dosao do diffusora, e onda mogu nastati sra...nja...

Malo mi je cudno da bi se kvasac nakon tjedan dana u stabilnim uvjetima uspio tako burno odjednom probuditi, ali sam isto tako primjetio da je sam difuzor pun tekucine koja se sastoji od kvasca/secera/vode Nego, kako ga isprazniti i ocistiti ?

Citat:
Imao sam par puta probleme sa kvascem u akvariju i nisam imao uopce gubitaka, iako mnogi ljudi imaju suprotna iskustva...

zao mi je...pozdrav kolega

Kod mene su isto sve u komadu, a ipak sam za svaki slucaj danas kupio Nutrafinove ljestve u koje sam nekako sigurniji, a ovaj stakleni ces moci otkupiti na sljedecoj aukciju

Offline Krajten

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
Kad te krene.....
« Odgovori #10 u: Listopad 04, 2006, 20:05:00 poslijepodne »

puno ljudi se interesiralo za diffusor, mislim da ces ga lako prodati...

ZG,Vrapče

Offline AndrejX

• Punopravni član
Kad te krene.....
« Odgovori #11 u: Listopad 04, 2006, 21:32:00 poslijepodne »

Citat: krajten

puno ljudi se interesiralo za diffusor, mislim da ces ga lako prodati...

samo u dobrotvorne svrhe