Srpanj 18, 2025, 16:19:21 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Staklo 120x40x50 (8mm ili 10mm)?  (Posjeta: 2006 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Topsy

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Staklo 120x40x50 (8mm ili 10mm)?
« u: Listopad 03, 2006, 21:55:00 poslijepodne »
Javljam se prvi puta na ovaj forum mada se bavim ovim hobijem vec vise godina.
Poceo sam sa 55 l akvarijem kojeg sam nakon dosta godina zamijenio sa vecim
i prije nepune 2 godine sam startao sa 240 l akvarijem slaganim po komponentama; stakleni okvir 120x40x50 (8mm) narucen od nase poznate firme koja ga je zaljepila, Juwel hauba, Fluval 304, CO2 iskombiniran od vatrogasne boce i manometra za tocenje piva sa JBL reaktorom, Juwel STR450 pozadina i svih ostalih potrebnih sitnica.
Sve je funkcioniralo OK sve do pred mjesec dana kada je staklo u gornjoj zoni procurilo na cca. 7-8 cm od vrha. Zakljucio sam da je staklo procurilo zbog moje lose odluke da akvarij stavim na improviziranu tj. doradjenu i ojacanu komodu koja je prije sluzila za tanjure. Bio sam na vagi da li sve bacim k vragu ili da nastavim dalje i odlucio sam se da idemo dalje (ne kao nasi nogometasi) tj. mijenjanje stalka i novog stakla ali debljine sada 10 mm.
Prije sam primjetio da staklo debljine 8 mm dobiva dosta veliki trbuh u gornjoj zoni (zaboravio sam napomenut da okvir ima i staklene letve u gornjoj zoni) a sada sa 10 mm skoro pa nista. Normalno je da staklo mora dobit progib ali mislim da ne toliko kao sa 8 mm.
Zanimaju me vasa iskustva sa debljinama stakla i koliko bi trebao biti stvarni vijek ljepljenog akvarija 5, 10, 15, 20 ili vise godina. Firma koja ga je izradila kaze da taj akvarij koji oni rade mora vozit i do 20 godina ali ako je na dobroj podlozi. Normalo da se podrazumijeva da se stavlja ispod stiropor ili sada ove nove gume od Juwela.
Takodjer, neznam sta cu sa starim staklom, vidim po nekim postovima da se je to moglo rijesit sa krpanjem te popustene zone. Ta firma koja je meni ljepila moze ga ponovo sastavit za 150 Kn. Meni je to sada visak pa ako je netko zainteresiran moze staklo dobit za 0 kuna a ja bi bio zadovoljan samo za cijenu pozadine Juwel STR450. Moj kontakt mail:[email protected].
Poslao bi neke slike mog starog, novog akvarija, CO2 sistema, postolja i nacrt postolja ako netko zeli radit postolje od iverice 18 mm samo trenutno neznam kako ´´atachirat´´ slike. Ovdje stoji ikona Add image a ona me baca na http://
napisi internet adresu slike. Kako se to radi?

topsy_Karlovac

Offline asterix

• Punopravni član
« Odgovori #1 u: Listopad 03, 2006, 22:01:00 poslijepodne »
sliku uslikas
optimiziras je(smanjis) da bude manja od 90 kB
iznad ovog polja gdje pises, drugo s desna, stablo s plavom strelicom, i eto, siguran sam da ces se snaci

Offline sparko

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #2 u: Listopad 03, 2006, 22:08:00 poslijepodne »

Vodaje pretpostavljam procurila na silikonskom spoju. Dakle, dio na tvojudušu jer ti podloga "diše" a dio na dušu onoga tko je lijepio. To znači, trebalo bi ga razlijepiti pa sve ponovno.

Moj savjet, čuvaj ga (ako imaš gdje), za godinu-dvije će te puknuti da napraviš drugi akvarij a onda ovoga uvijek možeš prekrojiti, (event. smanjiti dimenzije) i dobiti novi akvarij za minimalni trošak.
St/HR

Offline Rastaman

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 03, 2006, 22:09:00 poslijepodne »

Dobro dosao na forum

Napravi od 10mm, nije velika razlika u cijeni 8 i 10, a sa desetkom si siguran.Stavi poprecno ojacanje po sredini i neces imati trbuh. Sto se tice vijeka to ovisi najvise o kvaliteti silikona.

Za stavit slike ides na ikonicu na kojoj je nacrtano stablo sa strelicom, i onda browse...

Offline kkliba

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • zvjerka
« Odgovori #4 u: Listopad 03, 2006, 22:24:00 poslijepodne »

Pozdrav i dobro došao

Sigurno ti je bolje 10 mm staklo ali i 8 mm može proči...
- ništa nije dovoljno dobro da nebi moglo biti još bolje -

Offline Topsy

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Listopad 03, 2006, 22:29:00 poslijepodne »
Hvala na savjetima, sutra cu popodne poslati neke od slika.
topsy_Karlovac

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
« Odgovori #6 u: Listopad 04, 2006, 13:33:00 poslijepodne »
ja imam tocno te dimenzije... poprecno ojacanje je 14mm i nema ni t od trbuha....staklo 8 mm
biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline lula

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 04, 2006, 13:40:00 poslijepodne »
Samo radi tvoje sigurnosti i lakšeg sna ja bi stavio 10mm da radim sebi.
Varaždin / Hrvatska

Offline Topsy

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Listopad 04, 2006, 17:08:00 poslijepodne »

To je staklo koje je procurilo u gornjem desnom kutu (vidi crvenu oznaku).
Da odmah u pocetku rzrijesim nedoumicu jer su me mnogi trazili samo staklo
za 0 Kn. Staklo se dobiva badava za cijenu Juwelove podloge (300 Kn). Podloga se nemoze samo tako odlijepit sa zadnje strane. Staklo je inace staro 20 mjeseci i nigdje nije izgrebano.
Slike akvarija, novog postolja sa nacrtom, CO2 sistema koji ce vjerovatno biti interesantan mnogima jer se moze sloziti jako jeftino obradit cu posebno u sljedecim postovima.

topsy_Karlovac