Srpanj 20, 2025, 22:20:21 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: bolesni gupiji - raspad peraja  (Posjeta: 2118 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline peranovic

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
bolesni gupiji - raspad peraja
« u: Svibanj 08, 2004, 23:38:00 poslijepodne »

Do sada nisam jos imao slucaj raspadanja peraja i otpadanja krljusti kod gupija. Nedavno su mi uginuli zenka i muzjak gupija. Poceli su cudno plivati, prestali jesti i ubrzo uginuli bez vanjskih simptoma.

No sada su se na jednoj bolesnoj pocele odvajati krljusti i raspada joj se repno peraje. Danas sam nabavio Aqua Furan antibiotik i stavio 500mg na 50-litarski akvarij. Poslije sam po uputama napravio i antibiotsku kupku (2L vode) i bolesne gupije ostavio pola sata u njoj.

Kakva su vasa iskustva? Zna li netkonesto o ovom lijeku?Kolika je uspjesnost?

Pozdrav

Offline thomas

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #1 u: Svibanj 09, 2004, 23:07:00 poslijepodne »

lijecio sam svoje na slican nacin, no mislim da sam im samo produzio agoniju umiranja za koji dan. uginuli su. u biti, nije mi nekako zao ni gupija koliko crnog L. Mola u kojeg sam se totalno zaljubio.

On je pak bez ikakvih simptoma prestao jesti, peraje, skrge i sve ostalo ok.Hvatao je hranu po povrsini, no jednostavno nije bio jak da ju ulovi. Pod "nos" sam mu gurao hranu u tabletama, ali ni za to nije imao snage.A gupiju, mi je "pokla" peraja horizontalno, kao da je netko pocijepao list papira.Lijecio sam i pravilno sam lijecio, buduci da su stanje vidjeli ljudi koji se mnogo bolje u sve to razumiju, no... Sad nekim drugim vodama plivaju :-)

Svoje sam lijecio sa Serinim pripravcima.

Nek sam lud, al sve vise pocinjem misliti o tome da ako muzijak kihne, njegova partnerica od tuge za njim otegne peraje ili obratno :-)

I cak razmisljam.... imao sam muzijaka i zenku crnog L. Mola. zenka ugiba, ostaje muzijak.S njim sve ok,no ja sam smislio da je usamljen pa sam mu kupio druzicu, obicnog mola ( iako mi je receno da se mugu pariti i ici jedni s drugima), ovaj moj L.Molly se poceo drugacije ponasati kada je dosla ona. Iduci dan je poceo pokazivati te simptome.....
Tomas

Offline peranovic

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Svibanj 10, 2004, 15:31:00 poslijepodne »

Nakon dan-dva agonije, gupi zenka je odapela. Muzjakovo se stanje ne popravlja, i dalje pliva, bolje reci pluta,slijepljenog repa.

Offline For_life

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Svibanj 10, 2004, 15:56:00 poslijepodne »

STAVI BACTOPUR!!!!!!

(ne derem se, naglasavam )
Grad od milijardu bendova-Grad na na Rječini

Offline peranovic

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Svibanj 10, 2004, 22:56:00 poslijepodne »
bojim se da je prekasno. veceras sam ga pronasao mrtvog

Offline thomas

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Svibanj 11, 2004, 18:16:00 poslijepodne »

jucer mi je jedan prodavac u zoo shopu objasnio da se to moze dogoditi jer ribe imaju neke unutarnje bolesti.iako su vanjski znakovi slicni bolestima kao npr. raspadanje peraje ili sl, dogadja se zato sto paraziti u ribama sprecavaju razgradnju hrane u njihov krvotok, stoga , ugibanje je zagarantirano.Takodjer je i tesko lijecenje.Rekao je da bi trebalo otvoriti ribu i pogledati mikroskopski sto je uzrok, no to je pegla... naravno strucnjacima.Opet postoje vise vrsta tih parazita, tako da neke se izvuku , neke ne, a dosta riba te parazite imaju vec u sebi.

Eto price... Tako zbore oni koji znaju vise od mene (dal da ih slusam? ja malo znam, ali sam skuzio, da mnogo njih poooojma nema!ne odnosi se na gore napisano)
Tomas

Offline t.o.n.i

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Svibanj 11, 2004, 20:32:00 poslijepodne »
ima ti dosta dobar SERIN lijek za raspadanje peraja,ne mogu se sada sjetiti kako se zove ali potrazi ga nekako...I raspadanje peraja rijetko kada uzrokoju paraziti vecinom su uzrocnici bakterije.

Offline thomas

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Svibanj 12, 2004, 10:06:00 prijepodne »

NISAM MISLIO DA PARAZITI DIREKTNO UTJECU NA RASPADANJE REPA, VEC NJIHOVOM RAZGRADNJOM HRANE, ORGANIZAM NE DOBIVA SVE POTREBNE SUPSTANCE, STO REZULTIRA DRUGIM POJAVAMA, KAO NPR I RASPAD REPA.

OVDJE SE NE RADI O ONOM KLASICNOM RASPADANJU,, VEC PARANJU REPA OD VRHA PREMA NJEGOVOM KORIJENU
Tomas

Offline HRVOJE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #8 u: Svibanj 12, 2004, 10:18:00 prijepodne »
Citat: thomas

NISAM MISLIO DA PARAZITI DIREKTNO UTJECU NA RASPADANJE REPA, VEC NJIHOVOM RAZGRADNJOM HRANE, ORGANIZAM NE DOBIVA SVE POTREBNE SUPSTANCE, STO REZULTIRA DRUGIM POJAVAMA, KAO NPR I RASPAD REPA.

OVDJE SE NE RADI O ONOM KLASICNOM RASPADANJU,, VEC PARANJU REPA OD VRHA PREMA NJEGOVOM KORIJENU

Raspadanje peraja,te odvajanje krljušti i otvorene rane uzrokuju isključivo bakterije,paraziti se isključuju,izuzev kao sekundarana infekcija.Razdvajanje repnog peraja nije bolest i takve slučajeve ne treba liječiti,dok dezintegriranje,kao i ostale simptome treba uočiti što ranije i odmah djelovati.Ispravan je postupak liječenja sa antibiotikom,ali ako je stadij bolesto poodmakao(kao u većini slučajeva)efekat liječenja se bitno smanjuje,kao i šanse da ribe prežive.