Srpanj 18, 2025, 23:46:20 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: doziranje kemije  (Posjeta: 1058 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ChILd_ReBoRn

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
doziranje kemije
« u: Rujan 29, 2006, 09:12:00 prijepodne »
daklem.. sta da kazem.. glup sam zate kemijske stvari. Ok imam KNO3 (10g - 6kn)
Prema chuckovom kalkulatoru ako to zamijesam sa 500ml destilirane vode dobit cu otopinu koja ima 0,05ppm nitrata. Ako sad ja dodajem 10 ml te otopine, dodavat cu 0,5ppm nitrata. E sad.. on pise da je zeljena doza otprilike 5ppm, sta ce rec 10 puta toliko. Koliko da sad ja dodajem te otopine (ako se uopce mijesa tako) na 240 l tank.. efektivno oko 170 l vode da bi dobio zeljenu razinu od 5ppm? i koliko cesto...Neznam jel jednom dodajem 100ml pa da odmah dobim tu koncentraciju (sad mi je razina nitrata 0) ili sta? kolko njima treba da se otope..apsorbiraju ili sta vec.. da dodajem 10 dana po 10 ml? ili nesto trece...

Ajmo botanicari...

biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
doziranje kemije
« Odgovori #1 u: Rujan 29, 2006, 09:13:00 prijepodne »
ok.. sad mi malo glupo.. vidio sam sto sam prepisao.. jel nije normalno da razina nitrata bude <25ppm?
(Koprivnica)

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
doziranje kemije
« Odgovori #2 u: Rujan 29, 2006, 09:23:00 prijepodne »
hm hm.. sad dalje kaze da je idealno oko 5-10 ppm.. e sad ako mijesam po njegovom receptu, dakle 2 cajne zlicice ( cca 10g) na 250 ml vode doziram 0.35ppm na litru (po mililitru otopine) Nagle promjene ne dolaze u obzir jer ako odmah dodam 5ppm poubijat cu sve. dakle kroz sedam dana ako dodajem 2 ml dnevno dobit cu koncentraciju od 5ppm (cca). Ponovljenim postupkom dobit cu 10 ppm.

Sad ignorirajte prvi post i recite.. dali bolje 4 ml svaki drugi dan ili 2 ml svaki dan?
Osobno mislim da su postepene promjene bolje....

(Koprivnica)

Offline Vorka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
    • www.23whiskeystreet.com
doziranje kemije
« Odgovori #3 u: Rujan 29, 2006, 13:30:00 poslijepodne »
Bez obzira što sam i ja za kemiju truba, prema ovom svemu pročitanome na forumu i po ostalim stranicama, a u svakom slučaju i zdravoj logici, ja bih stavljao 2 ml dnevno, radije nego 4 svaki drugi dan. Svaki dan bi se dio "asimilirao" u vodu i manja je vjerojatnost šoka nego sa većim skokovima. Možda čak i da smanjiš dozu za trećinu, da umanjiš šok. Ali to je samo mišljenje jednog laika koji se napucao brdom informacija, koje sada treba posložiti na prava mjesta u glavi. Dakle, defragmentacija diska
"I find television very educating. Every time somebody turns on the set, I go into the other room and read a book. "

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
doziranje kemije
« Odgovori #4 u: Rujan 30, 2006, 08:40:00 prijepodne »
Ako dignes razinu za 5 mg/l odjednom nece se nikome nista dogoditi, jel ja dignem za 10 kad gnojim i sve ok.

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
doziranje kemije
« Odgovori #5 u: Listopad 02, 2006, 13:57:00 poslijepodne »
nagle promjene nikad nisu dobre.. ionak cekam zavrsetak cikliranja pa cu pocet dodavat.. otopina je spremna...
(Koprivnica)