Srpanj 18, 2025, 17:09:44 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: beba u problemima  (Posjeta: 1284 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ChILd_ReBoRn

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
beba u problemima
« u: Rujan 27, 2006, 07:55:00 prijepodne »
Dakle radi se o ovom ( [url]https://www.akvarij.net/forum/forum_posts.asp?TID=16410&P N=1[/url])

akvariju. Specifikacije su dole. Problem je u algama.. Neznam koji im je kk. DAklem redovita prihrana sa K2HPO4, prepa receptu 7ml na 100l vode, ja dodajem 10 na cca 160l vode tjedno jendom. Ima CO2 i sad vec podosta bilja. Na anubiasu su mi otprije ostale crne cupave, ali to nije toliki problem koliko ostalo. Na straznjem staklu i po valisneriji javljaju se smedje alge. Na vrhovima crypte i na nekim sagitariama su taqkodjer pocele rast crne cupave. Voda se mijenja redovito oko 30l tjedno. Lampe su 90% nove. Ne kuzim.. sto se dogadja.. U vodi je bilo dosta otpada cak i uz redovito usisavanje jer su mi ribe povelika. Od jucer je u funkciji jos jedan filter za cistu bio.mehanicku filtraciju (marathon 500 pun vate) a stari fluval je kombiniran sa keramikom, spuzvom i vatom. Neznam koji je bog. Zadnjih tjedan dana dodajem po 2 kapi zeljeza (plantella Fe 6%) dnevno i svjetlo je radilo u rezimu 13-11. Sad sam smanjimo na 10-14 i prekinuo dodavanje Fe. Sto jos mogu napraviti? napraviti drasticnu izmjenu vode (kojih 50%) ili sto? Sijamac mi se nije bash iskazao jer je drugi dan bio pojeden :). Prestao sam ubacivati spiruline u akvarij i stavljam sve algojede na dijetu.. mozda se prime posla. Ima jos tko kakvu ideju? Akvarij je sada star 58 dana. Mozda je to samo pocetna nestabilnost u vodi?? Koma... Da cujem prijedloge

Btw danas cu probat nabavit testere da izmjerim nitrate.

biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
beba u problemima
« Odgovori #1 u: Rujan 27, 2006, 08:57:00 prijepodne »
Koliko stavis K2HPO4 i u koliko vode kad muckas smjesu?

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
beba u problemima
« Odgovori #2 u: Rujan 27, 2006, 09:03:00 prijepodne »
Veliš da su unutra velike ribe?
Moguče je da je problem u nedostatnoj filtraciji, i najmanje količine NH4/NH3 če dovesti do buma algi.
Drugi moguči uzrok je pre malo CO2 (Barr tvrdi da je 90% svih pojava algi u akvarijima uzrokovano time).
Treči moguči problem pre malo NO3 (crna čupava alga donekle upučuje na to).Edited by: Tuljan
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
beba u problemima
« Odgovori #3 u: Rujan 27, 2006, 09:54:00 prijepodne »
daklem.. K2HPO4 prema receptu od E&D 10g na litru destilirane i onda 7 ml otopine na 150l vode.

Tuljane.. unutra su dva poveca skalara, 3 manja, 2 odrasla ancistrusa, jedan odrasli aymoner i jedna botia te jedan fossilis.

Filtracija je fluval 204 i marathon 500. Marathon radi od jucer. pa cem vidit kaj to veli... Povecat cu i CO2....i kupujem NO3 tester.. to mi uvijek treba...

(Koprivnica)

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
beba u problemima
« Odgovori #4 u: Rujan 27, 2006, 10:27:00 prijepodne »
Malo pojacaj taj recept za KH2PO4, ja bi stavio 20g KH2PO4 na litru destilirane...Uostalom evo ti ovdje link pa izracunaj koliko trebas tocno.

A kad nabavis tester za NO3, znat ces di je neravnoteza. Samo pazi da kupis pojedinacni tester za no3, tetrin je ok.

Svjetla vidim da imas.

Naravno co2 na 30 ppm, a za to ces trebat i ph/kh testere ili za co2 pojedinacni.

Ja imam onaj trajni JBL CO2 i odlican je .

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
beba u problemima
« Odgovori #5 u: Rujan 28, 2006, 07:01:00 prijepodne »
ovako.. sera testeri

dobio NO3 0 (sto mi nemoguce, ali ponovio test i isto je)
PO4 cca oko 0.75

po ovoj logici bilje bi trebalo biti mrtvo jer nema nitrata za rast.. takodjer i alge...

sto ce reci da je moguce da je tuljan u pravu kad kaze da su problemi u NH3/NH4... ima ga puno a akvarij nije zacikliran kak spada i i ne stvara se dosta nitrata za razvoj bilja pa bujaju crne alge...Sam u pravu?

Podebljao sam dozu K2HPO4.. sad dajem 20 ml tjedno otopine koja donosi 0,03 mg/l

(Koprivnica)

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
beba u problemima
« Odgovori #6 u: Rujan 28, 2006, 08:29:00 prijepodne »
Serini NO3 testeri nista ne valjaju, ovo je provjereno na mom iskustvu a koliko sam cuo i iskustvu drugih...Meni su uvijek pokazivali najvisu razinu NO3.
Kupi Tetrin pojedinacni ili salifert ako mozes nabavit pa onda javi.

Za ovo sto tvrdis ti ne znam. Pricekaj tuljana.

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
beba u problemima
« Odgovori #7 u: Rujan 28, 2006, 08:47:00 prijepodne »
issa mu boga.. dao 50 kn za njega i sad nevalja???

(Koprivnica)

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
beba u problemima
« Odgovori #8 u: Rujan 28, 2006, 09:18:00 prijepodne »
Sta da ti kazem...Meni su se tako pokazali.

To mi potvrdio i profa pa sam na njegovu preporuku uzeo tetrin.

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
beba u problemima
« Odgovori #9 u: Rujan 28, 2006, 09:28:00 prijepodne »
jbl je bio 117... majke ti.. uzash...
meni cudno da u akvariju sa preslabom filtracijom dosta riba i hrpom govana nitrati budu 0?

(Koprivnica)

Offline Vorka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
    • www.23whiskeystreet.com
beba u problemima
« Odgovori #10 u: Rujan 28, 2006, 16:22:00 poslijepodne »
Ja sam danas mjerio Serinim testovima, 10-ti dan cikliranja u Caymanu 80 i dobio slijedeće:
GH - 9
KH - 4
Ph - negdje između 7 i 7,5
NO2 - <0,6
NO3 - <35

Vidim da su nitriti i nitrati dosta visoki, ali sam tako i tako sutra planirao mijenjati nekih 10-15% vode, pa mislim da bi se tijekom ciklusa od nekih još 15-ak dana trebalo dovesti u red. Ako je nešto alarmantno, javite mi da ne zujim i radim s*anja
Ribe neću stavljati još sigurno 3 tjedna, a i nemam baš ni biljki, 4 anubiasa nane na dva panja, presušio novčanik. dakle, kod mene, fishless cycling

"I find television very educating. Every time somebody turns on the set, I go into the other room and read a book. "

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
beba u problemima
« Odgovori #11 u: Rujan 28, 2006, 16:58:00 poslijepodne »
Child ja bi napravio slijedeče:akvari bi  s ovim dodatnim filterom ciklirao još bar dva tjedna (napuni filter s nekim boljim materijalom od same vate), u međuvremenu ne povečavaj količinu PO4, 0.75 ppm ga je dosta dok su nitrati tako niski (tester možda amlo griješi ali sigurno ne baš 100%). Nakon dva tjedna počni dodavati i nitrate. OVO VRIJEDI AKO SI SIGURAN DA U TANKU IMAŠ NH4/NH3

Inače biljke puno lakše i bolje iskorištavaju NH3/NH4 (mora ga bili malo više da se prešaltaju na njega) ali je problem da ga algama treba jako malo da buknu.

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
beba u problemima
« Odgovori #12 u: Rujan 28, 2006, 18:11:00 poslijepodne »

Mozda je akvarij dobro zacikliran i NH4, NO2 i nitrati jesu 0, a PO4 je visok sto tkđ moze dovesti do rasta algi. Jesi mjerio amonijak i nitrite?

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
beba u problemima
« Odgovori #13 u: Rujan 28, 2006, 18:32:00 poslijepodne »
Pojava ovih algi definitivno ukazuje na niske nitrate, bez obzira na visinu fosfata.