Srpanj 19, 2025, 13:15:26 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: OTROV KORALA  (Posjeta: 3076 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mila Habibi

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
OTROV KORALA
« u: Rujan 21, 2006, 09:27:00 prijepodne »
Zna li neko nesto o otrovima koje ispustaju korali. Koliko su oni opasni. Ovog leta sam isla na tzv. snorkling u Crvenom moru, u razgledanje korala i riba. Ne znajuci nista o opasnosti od korala (mislila sam da su to stene ili kamenje, nisam imala pojma da su ziva bica) priblizila sam im se suvise da bih fotografisala. I ne znam ni sama kako, samo sam u jednom trenutku osetila da sam se ogrebla na butini i jak bol koji mi je u trenutku oduzeo nogu. Pribrala sam se i otplivala do broda, kada sam izasla videla sam da mi rana krvari. Uvece sam dobila temperaturu, a sutradan sare po celoj nozi, lice na pipke. Dali su mi inekciju Defrinol mislim da se zove. To je bilo pre oko 3 nedelje, a jos uvek imam iste sare, kazu mi da je to verovatno otrov koji ide duz nerava. Problem je sto imam povremene bolove u preponi, butini i kolenu, nesto kao kada imate upalu misica. A i fizicki se slabo osecam. Lekari (lokalni) ne znaju sta da mi kazu, sem da sacekam, jer ce to vremenom proci. Ako ista znate o tome, kazite mi. Hvala!!
POMOĆ PRIJATELJA!!

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
OTROV KORALA
« Odgovori #1 u: Rujan 21, 2006, 09:29:00 prijepodne »
vjerojatno je kriva neka anemona,...

Offline Mila Habibi

• Novi član
  • *
OTROV KORALA
« Odgovori #2 u: Rujan 21, 2006, 09:39:00 prijepodne »
Ko bi znao sta me je zakacilo.. Nego ne znam ni kom lekaru da se obratim, ni dokle ce da mi traju ovi grcevi u nozi i malaksalost..
POMOĆ PRIJATELJA!!

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
OTROV KORALA
« Odgovori #3 u: Rujan 21, 2006, 10:21:00 prijepodne »
Iskreno sumnjam da je anemona jer su one delikatna i nježna bića - koja nisu u stanju rasparati kožu.
Nažalost, mislim da si dosta neoprezno zaparala nogu na neki SPS koralji(može biti bilošto), koji ima u sebi(a većina ih i ima po Bornemanu) toxine, u nekom smislu.
Vjerojatno će proći, ali treba vremena...

Da bi ti koralj mogao rasparati ili ogrebati nogu, mora biti masivan, tojest star i po preko nekoliko godina...

Drugi put se informiraj ako ideš negdje snorklati..
A nama bi ovdje u malo vedrijoj temi mogla postaviti slike i opisati u kojoj organizaciji si isla i kako je sve bilo...??

Planiram ja u blizoj ili daljoj budućnosti iči na RedSea u snorklanje... pa me sve interesira

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
OTROV KORALA
« Odgovori #4 u: Rujan 21, 2006, 11:16:00 prijepodne »
prvo mi pada na pamet recimo rod heliopora, tzv fire koralji,
koji mogu jako opeći, ali ima ih još nekoliko jačih...Bach je također
imalaslično iskustvo prilikom ronjenja i koliko se sjećam imala je
posljedice tjednima

Offline asterix

• Punopravni član
OTROV KORALA
« Odgovori #5 u: Rujan 21, 2006, 13:32:00 poslijepodne »
sa takvim simptomoma savjetujem da se javis neurologu
pozdrav

Offline blue

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
OTROV KORALA
« Odgovori #6 u: Rujan 21, 2006, 14:07:00 poslijepodne »
Ima nazalost puno otrovnih organizama na koraljnom grebenu ,sam koraljni greben je najvjerojatnije najopasnije mijesto na svijetu .
Moze biti fire koralj kao sto je rekao vedran ali on u vecini slucajeva samo peče te koliko ja znam nema jaki otrov osim žarnjaka slicnim meduzama .Mogu biti i vrlo su opasni hidroidi ali mislim da i oni samo pecu .Nervni otrov sadrze zoanthidi pogotovo palythoa -otrov se zove palytoksin - i jedan je od najacih nervnih otrova a ulazi u tijelo preko sluznica ili otvorenih rana .Mogu biti i crvene spuzve koje su takoder otrovne na dodir i sadrze otrov koji zaustavlja rad pluca .
Takoder moze biti i reakcija na sluz tj bakterije koralja koji su se preko rane inficirali u tijelo .Nazalost koraljni greben je neistrazen i vrlo malo se zna o njegovim otrovnim organizmima te kako otrov djeluje .To bi ipak najbolje trebali znati lokalni doktori koji se najcesce susrecu sa takvim ozljedama .
Osobno vjerujem da ti nije nista opasno jer svi ti otrovi ,koji su jaki ,bi djelovali odmah ,ovo sto imas sada su vjerojatno popratne reakcije .

Offline Mila Habibi

• Novi član
  • *
OTROV KORALA
« Odgovori #7 u: Rujan 21, 2006, 14:16:00 poslijepodne »

Hvala svima na odgovorima. Sutra cu otici na VOJNO MEDICINSKI CENTAR, valjda ima nekog od doktora da se susreo s time.

Inace, doktor u Egiptu mi je dao neku inekciju koja sadrzi kortikosteroide koji deluju direktno na koru velikog mozga. Odmah sam zaspala posle nje. Rekao mi je da treba da primim jos dve inekcije, ali je trazio 200 eura (sto je dve trecine moje plate), tako da nisam mogla da ih priustim.
POMOĆ PRIJATELJA!!

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
OTROV KORALA
« Odgovori #8 u: Rujan 21, 2006, 22:24:00 poslijepodne »
uu....ja ne znam točno za smao djelovanje kortikosteroida , tj. za što
se sve koriste, ali čuo sam da imaju gadne posljedice na neke stvari