Kolovoz 09, 2025, 20:44:57 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Ich - why o why?  (Posjeta: 1085 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Teehee(R)

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
Ich - why o why?
« u: Rujan 20, 2006, 20:43:00 poslijepodne »
Ok, izlijecim ich, nema ga mjesecima, nitko bolestan. Odjednom, u vrijeme kada tank dosta malo diram jer su ispitni rokovi, pojavi se opet. E sad, mene zanima zasto? Sto je moglo uzrokovati taj nagli pad imuniteta?
Promjena vode je redovna tjedna, i voda je uglavnom pipovaca - dodao sam malo kisnice, ali to prije mjesec dana, a u zadnjoj izmjeni je opet isla cista pipovaca.
Nije bilo generalki po akv - tjedno sisanje biljaka, i ubavcivanje jednog kamena....sve diskretno i nabrzaka obavljeno.

Oboljela je botia - ok, ona je ostala bez frendice koja je napadala puza....mozda joj od tuge za njom pao imunitet. Dobio je cory paleatus - dobro, sam je(zasad) u tanku pa ga je malo stres prao, ali smirio se nakon par dana i prepoznao srodne duse u kuhlijima. Dobio je cak i ancitrus - e taj nit je sam niti mu fali zaklona niti hrane. Unutra su jos i crni moliji....njima nista.

Anyone?

DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline duda

• Punopravni član
Ich - why o why?
« Odgovori #1 u: Rujan 21, 2006, 10:38:00 prijepodne »
To se meni znalo dešavati ako bi šta radila po akvariju jednostavno nakon cca 2 dana dođu "točke". Ja sam probala da stavim malo sredstva za smirenje dok radim po akvariju i pomoglo je konkretno pokapam JBL Acclimol. Kad god bih šta radila došle bi "točke" čuj šok opadne imunitet i evo vraga. Nakon šta stavim sredstvo više nemam problema uopće. Nadam se da ne stavljaš vodu iz špine direkt u ag i valjda stavljaš sredstvo protiv klora.

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Sesvete/Zg
Ich - why o why?
« Odgovori #2 u: Rujan 21, 2006, 17:43:00 poslijepodne »
Dosad nisam koristio nikakva sredstva za smirenje (hehe,mislim za ribe,ne mene), al mislim da cu poceti jer nemogu stalno strepiti od tocaka, a bilje moram sisati tjedno.
Ne,ne ide voda iz pipe direktno...odstoji ona dosta, a dodam i Aquasafe.

Get out and fly!

Offline Aquatious

• Novi član
  • *
Ich - why o why?
« Odgovori #3 u: Rujan 22, 2006, 12:19:00 poslijepodne »
neznam.... bas razmisljam, i jedino logicno objasnjenje lezi u kemijskoj analizi vode iz pipe. Ja uglavnom isto to radim, no svi s kojima sam pricao (podrucje Vzd-a) komentiraju da nitko nema problema s vodom iz pipe (kao ni ja).

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Sesvete/Zg
Ich - why o why?
« Odgovori #4 u: Rujan 22, 2006, 15:08:00 poslijepodne »
Kvragu, pa sto onda pijem ako jednom bicu (mislim - nije neki jednostanicni organizam niti na dnu evolucijskog lanca) kao sto je riba uspije oborit tako imunitet.... :)
Get out and fly!

Offline Aquatious

• Novi član
  • *
Ich - why o why?
« Odgovori #5 u: Rujan 22, 2006, 15:28:00 poslijepodne »

istina je to... evo sorry ako je off topic, ali ja doma imam aparat koji mi reverzibilnom osmozom vuce iz vode van sve to. Ja naime kemijski sastav svoje vode neznam, no ono sto znam je index otopljenih tvari, pokusao sam mjeriti na 4 tocke (voda iz pipe, voda iz aparata - studena, voda iz zemlje, i voda iz akvarija). Dobiveni su ovi rezultati:

Voda iz slavine - 307
Voda Studena iz 18,9l spremnika - 278
Voda iz akvarija - 352
Voda iz zemlje (hidrofor) - 378

Ponavljam, neznam kemijski sastav navedenih voda, no prema podacima koje preporuča WHO, index otopljenih tvari u vodi ne smio biti viši od 60. (nemojte me pitati 60 čega u koliko Ml ili L) jer bi mogao krivo napisati. Dotični ljudi koji su mi to mjerili odmah su mi ujedno i ponudili aparat koji to vuće van, pri čemu se index otopljenih tvari kreće između 10 i 30, što odgovara svjetskim stanardima. Možda se ovo čini dobrim marketinškim trikom (što i je), ali probajući razliku u okusu voda pipa vs voda filtrirana, osjeća se ogromna razlika u okusu i boji. U neformalnom razgovoru saznao sam da Zagreb ima full lošu vodu, Osijek je također na vrhu priče... itd. Isprika na Off topic temi. Kakve to ima veze s mojim ribicama, za sada nikakve, ali da mi se događa ovo što i tebi, vjerojatno bi itekako imalo veze.

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Sesvete/Zg
Ich - why o why?
« Odgovori #6 u: Rujan 22, 2006, 20:28:00 poslijepodne »

Ne bih znao sto je taj index, ali mislim da opis "otpljene tvari" nije bas najbolji, jer mozes otopiti i živu ili olovo u vodi, ali i neke korisne tvari (minerale ili nesto takvo). Al opet, ak WHO preporucuje tak nizak index valjda je u redu.

Tu ima hrpa ljudi sto rade istu stvar ko i jasa istom vodom i njima nista, ribe zive, bilje raste, bolesti nema.Ne znam, imam dojam da sam previse paznje unio u sve to, pa da sve prelako ode kvragu.

Anyway, ich sam izlijecio bez vecih problema u nekih pet sest dana, zrtava nema, pa mogu samo reci: do slijedeci put!
Get out and fly!

Offline Aquatious

• Novi član
  • *
Ich - why o why?
« Odgovori #7 u: Rujan 26, 2006, 08:42:00 prijepodne »

Slazem se s tobom, inace, taj index 'otopljenih tvari' je po meni opcenit pojam koji se koristi da bi se kupca uvjerilo da u vodi ima svakakvog smeća tj. preiviše. Naravno elektrolizom dokazuju 'koje je to smeće', točnije nakupljajući sve tvari elektrolizom u jednoj čaši. Istu stvar pokazuju nakon upotrebe aparata revers osmoza, i nakon toga rezultat je vidljiv.

Po meni je u vodi moguće otopiti sve živo, za pretpostaviti je daotrov nije otopljen u vodi iz pipe. Ali ako pogledamo na onoj pvc boci (voda - aparat), koji je kemijska struktura vode (koliko % čega), onda vidimo da navedeno i vjerojatno nije tako loše.

Ipak, nisam ekspert za vodu, i trebalo bi potražiti stručno mišljenje. Iako mislim da aparat koji imam stvarno izbacuje čistu pitku vodu.