Srpanj 27, 2025, 13:37:11 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Borac u hladnovodni aq?  (Posjeta: 12007 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Dunjy

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
Borac u hladnovodni aq?
« u: Rujan 20, 2006, 17:54:00 poslijepodne »
Ovako,
sutra odoh po Sijamskog borca... to mi je stvarno predivna riba i uzet
ću je unatoč tome kaj kratko živi i kaj zločesto njupa repiće nekih
ostalih ribica.

Naime, upravo u tome i jest problem - neznam baš dal mi je pametno
staviti ga u aq s tropskim ribicama (gupiji....) pa razmišljam da ga
stavim u 54litarni aq sa svojim zlatnim ribetinama - temp. vode im se
kreće oko 23-24 stupnjeva...imam doma centralno pa pretpostavljam da
zimi neće biti još manja.

Dal bi Betta preživjela te uvjete?? =(

U aq-u sa zlatnima je i pumpa za zrak i filter, no znam da to Borcu
nije prijeko potrebno. Mislila bih možda ubaciti s njim i 2 ženke,
dakle, 3 sijamca u aq sa zlatnim ribicama.

Molim vas mišljenje! Zahvaljujem!

pun0glavac

Offline pega777

• Punopravni član
    • http://www.google.com
Borac u hladnovodni aq?
« Odgovori #1 u: Rujan 20, 2006, 18:59:00 poslijepodne »
koliko sam puta vec ovo napisao:HLADNOVODNE I TOPLOVODNE RIBICE SE NE MIJEŠAJU!!!!

mislim...radije ga stavi u toplovodni aq s gupiijima,nece im naskoditi jer i ja drzim betana s gupijima,platijima i ostalim tropskim ribama pa se nist ne diraju,on ima svoju zenku i sa njom se zabavlja

ps:oprosti na derandu

pegaC
Prelog

Offline Dunjy

• Punopravni član
Borac u hladnovodni aq?
« Odgovori #2 u: Rujan 20, 2006, 19:06:00 poslijepodne »
ZNAAAAAM, GROOOOOOOOOOOOOOAAAAARRRR!!!!!

Ali čitala sam da Bette inače znaju i živiti u malim barama među rižinim poljima DAKLEEEEEE............ tak da sam razmišljala da ih radije stavim među zlatne (viđala sam to i u nekim pet shopovima!) ..... onda ništ? Nije preporuka baš?
Radije da Gupiji ostaju bez repića...?

p.s.2-oprosti na vrišt vrišt.....

pun0glavac

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
Borac u hladnovodni aq?
« Odgovori #3 u: Rujan 20, 2006, 19:14:00 poslijepodne »
24 stupnjeva je definitivno njihov minimum i nebih ga preporucila, osobito ako temperatura pada i nize. To nece biti bettin ugodan zivot, bit ce neaktivan i podlozan. Da ne kazem osjetljiv.

Njihova normalna temperatura je od 25-30 stupnjeva. Oni dolaze iz tropskih krajeva, mozda se najvise raspravljalo o tome da li je dobro drzati ih "bocama" s obzirom da to nije optimizirana voda za tropsku ribu. To sto zive kratko ne znaci da ih treba jos i ubiti.

Vjerojatno ce pocupkati kojeg gupija, ili oni njega ako ih stavis zajedno pa imas izbor:

Kupiti bettu i staviti u zajednicki akvarij i riskirati malo fajte,
Kupiti bettu i staviti ju u hladnovodni akvarij u kojemu ce patiti,
Kupiti akvarij za bettu,
Ne kupiti bettu.

Odluci  
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
Borac u hladnovodni aq?
« Odgovori #4 u: Rujan 20, 2006, 20:40:00 poslijepodne »
Citat: Dunjy
Ovako,
sutra odoh po Sijamskog borca... to mi je stvarno predivna riba i uzet æu je unatoè tome kaj kratko živi i kaj zloèesto njupa repiæe nekih ostalih ribica.
Naime, upravo u tome i jest problem - neznam baš dal mi je pametno staviti ga u aq s tropskim ribicama (gupiji....) pa razmišljam da ga stavim u 54litarni aq sa svojim zlatnim ribetinama - temp. vode im se kreæe oko 23-24 stupnjeva...imam doma centralno pa pretpostavljam da zimi neæe biti još manja.
Dal bi Betta preživjela te uvjete?? =(
U aq-u sa zlatnima je i pumpa za zrak i filter, no znam da to Borcu nije prijeko potrebno. Mislila bih možda ubaciti s njim i 2 ženke, dakle, 3 sijamca u aq sa zlatnim ribicama.

Molim vas mišljenje! Zahvaljujem!

Poštovana Dunjy,

Prvi odgovor koji je dobijen od kolege, odražava i naše mišljenje.A navesti æemo i par razloga:

1. I sama si navela da je prapostojbina ovih ribica u praktièno subtropskom pojasu.

2.Prema našim iskustvima Bette , sasvim lijepo žive u okruženju sa živorotkama,ako ne vjeruješ evo slike:

3. Jedina riba na koju se okomljuju je zlatni plati, koju ne naganja sve do trenutka kada poèinje hranjenje.Razlog, pa ova sve živo izgura i nitko od nje nemože jesti.Zapravo betta ima ulogu Robin Huda.

4. Temperatura ispod 24 stupnja Celzijusa, na ove ribe djeluje umrtvljujuæe, kao da hiberniraju.

5. Pri ovako niskoim temperaturama, bette nemaju poriv za razmnožavanjem! Pa mu možeš staviti i 4 ženke, nikakva korist.

6. Mladunci bete se izliježu na temp 28 stupnjeva...........................

Evo, smatramo da smo naveli dovoljno razloga, da razmisliš i doneseš osobni sud, kako postupiti.

Sretno sa odlukom!Edited by: kolonelo sipica
kolonelo sipica & pripadajući tim

Offline Dunjy

• Punopravni član
Borac u hladnovodni aq?
« Odgovori #5 u: Rujan 20, 2006, 20:45:00 poslijepodne »
Okej, onda je odluka pala - sutra još 1 muškić Bette i 2 ženkice ulaze u tropski aq.

Hvala => .... samo držim fige da nebude bio zločko. :B

Lijep pozdrav !!!

pun0glavac

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
Borac u hladnovodni aq?
« Odgovori #6 u: Rujan 20, 2006, 23:29:00 poslijepodne »

Citat: Dunjy
Okej, onda je odluka pala - sutra još 1 muškiæ Bette i 2 ženkice ulaze u tropski aq.

Hvala => .... samo držim fige da nebude bio zloèko. :B

Lijep pozdrav !!!

Ispravna odluka Dunjy,

A ako baš bude jako zločest, uzet ću ga ja na par dana u KPD, a mi ćemo ti iz sadašnjih legla pokloniti jednu zamjenu, dok ovog tvog ne pripitomimo!!!!!!!!!!

Nadamo se da obitavaš ili navraćaš u Zagreb, biti će lakše,jer zadnja poklanjanja, skupi HP Express i šoferi autobusa!!!!

Kod kupnje pokušaj pogledati, da vidiš onog mužjaka koji se već u dućanu nalazi sa drugim ribama, on ti je već socijaliziran, a ne onog kojeg drže u posebnom tanku.
kolonelo sipica & pripadajući tim

Offline bona

• Punopravni član
  • **
Borac u hladnovodni aq?
« Odgovori #7 u: Rujan 21, 2006, 08:55:00 prijepodne »
U Cuvitarovom 75 lit. akvariju skladno zivi 6 zlatnih ribica zajedno sa muzjakom i zenkom bette...ne diraju se medjusobno osim sto se prilikom hranjenja zlatne ne priblizavaju hrani dok borac ne zavrsi s jelom...istina-u tom akvariju je i grijac koji drzi temeraturu na 25, iako mislim da to betti nije presudno...
Split - POLJUD

Offline fish bone

• Punopravni član
  • **
Borac u hladnovodni aq?
« Odgovori #8 u: Rujan 21, 2006, 09:59:00 prijepodne »
ja mislim da si dobro odlučila dunjy jer eto i ja imam u akvariju gupije, švertove, bicolora i botiu i čistače i borca i sve je ok..... borac ima dvije ženke i ne dira druge...

Peace-Rijeka

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
Borac u hladnovodni aq?
« Odgovori #9 u: Rujan 21, 2006, 11:39:00 prijepodne »
ja ne bih riskirala, no tko voli nek izvoli... borac na niskim temp postaje umrtvljen i letargican... a gupije bi mogao napadati...

sve je vec navedeno... najbolja opcija bi bila da kupis jos jedan aq sa potrebnom opremom - iako za njih kazu da su sretni i u koogli - ipak su ribe i ziva bica, ako ih vec imamo da im bar priustimo normalan adekvatan zivot a ne prezivljavanje...    
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline Dunjy

• Punopravni član
Borac u hladnovodni aq?
« Odgovori #10 u: Rujan 21, 2006, 12:12:00 poslijepodne »
Uuuughh... nakon svih odgovra sad neznam kaj da nakraju napravim...a nemogu doma sad imati i treći aq. :/
Ništ, idem danas ipak po njega + 2 ženke pa ću vidjeti što će se događati.......
Stvarno vam hvala puno!

pun0glavac

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
Borac u hladnovodni aq?
« Odgovori #11 u: Rujan 21, 2006, 12:58:00 poslijepodne »

Citat: bona
U Cuvitarovom 75 lit. akvariju skladno zivi 6 zlatnih ribica zajedno sa muzjakom i zenkom bette...ne diraju se medjusobno osim sto se prilikom hranjenja zlatne ne priblizavaju hrani dok borac ne zavrsi s jelom...istina-u tom akvariju je i grijac koji drzi temeraturu na 25, iako mislim da to betti nije presudno...

Na ovo moram odgovoriti:

Ako zivi, ne znaci da uziva! Zive oni i u vazi s calom neko vrijeme pa se to ipak smatra zlostavljanjem! Ne vidim razloga mjesanju! Tko nemoze imati, neka nema! Nema se za priustiti normalne uvjete zivota bilo kojoj zivotinji pa i ribi, onda se ta zivotinja ne nabavlja!

Ali staviti borca u drugi zajednicki akvarij nije strasno, nece biti velikih problema, samo neka ima uvjete kako treba. Nije idealno ali je bolje od hladne vode... Kada si vec zapela za njega.
...Pula...

Offline frida lang

• Punopravni član
Borac u hladnovodni aq?
« Odgovori #12 u: Rujan 21, 2006, 15:21:00 poslijepodne »

Vjerojatno ce pocupkati kojeg gupija, ili oni njega ako ih stavis zajedno pa imas izbor:

Kupiti bettu i staviti u zajednicki akvarij i riskirati malo fajte,
Kupiti bettu i staviti ju u hladnovodni akvarij u kojemu ce patiti,
Kupiti akvarij za bettu,
Ne kupiti bettu.

Odluci [/QUOTE]

genijalno!
split

Offline Cuvitar

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
Borac u hladnovodni aq?
« Odgovori #13 u: Rujan 21, 2006, 20:17:00 poslijepodne »

Citat: Gwyneeth

Na ovo moram odgovoriti:

Ako zivi, ne znaci da uziva! Zive oni i u vazi s calom neko vrijeme pa se to ipak smatra zlostavljanjem! Ne vidim razloga mjesanju! Tko nemoze imati, neka nema! Nema se za priustiti normalne uvjete zivota bilo kojoj zivotinji pa i ribi, onda se ta zivotinja ne nabavlja!

Ali staviti borca u drugi zajednicki akvarij nije strasno, nece biti velikih problema, samo neka ima uvjete kako treba. Nije idealno ali je bolje od hladne vode... Kada si vec zapela za njega.

A ja na ovo moran odgovorit.

Sinko, iman akvarija u stanuviše nego si ih ti vidia uz pet shopui mogu borca stavitu zasebni akvarij bez ikakvih problema. Ali nije u tome caka. Caka je stvorit ribi približne uvijete života kao u prirodi, a to s kojom će drugom ribom biti i oće li je pojesti ili neće to je drugi par postola. Ako borci i zlatne skladno žive u istom akvariju i to njima odgovora neznam zašto to tebe smeta. Ovo oko zlostavljanja riba nerazumin, osim što razumin tvoje zlostavljanje nas na forumu i čovika koji je normalno postavio pitanje na koje ovaj tvoj odgovor ama baš nema nikakvog smisla s tvojom prvim navodomgore.

Živia.
Tino, Split-Stari plac
<font color=RED>Imam sat, ali neznam koje je ovo vrime došlo.</font>

Offline Dunjy

• Punopravni član
Borac u hladnovodni aq?
« Odgovori #14 u: Rujan 21, 2006, 21:08:00 poslijepodne »
Cuvitar, zahvaljujem na odgovoru, ali smatram da ZAISTA nema potrebe za ovakvim riječima , svatko ovdje ima pravo izreći svoje mišljenje i svoje osobno iskustvo.... a posprdnja i ovakav ton stvarno ne stoji.

Ribica je došla u aq (tropski!).
Zasad samo stoji u kutu iza biljaka i jako je miran. :/
Valjda bude preživio svo to rombanje i drndanje do odredišta, te promjenu okoline, uistinu je predivan. (žarko plavi) Ženki zasada nije bilo, valjda će sutra biti sretniji kad odem po njih....šteta što Bette tako kratko žive.

Ljudi, lijep pozdrav od mene i laka noć!

pun0glavac

Offline Cuvitar

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
Borac u hladnovodni aq?
« Odgovori #15 u: Rujan 21, 2006, 21:28:00 poslijepodne »

Slažem se, ali svoje mišljenje, (kako si i ti napisala u prvom postu), a ne nesuvislo komentiranje načina na koji netko drži ribice.

Stvarno sam morao jer ovakvih ispada na forumu ima i previše, uostalom sve piše u Pravilima foruma.Edited by: Cuvitar
Tino, Split-Stari plac
<font color=RED>Imam sat, ali neznam koje je ovo vrime došlo.</font>

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
Borac u hladnovodni aq?
« Odgovori #16 u: Rujan 21, 2006, 21:35:00 poslijepodne »

Citat: Cuvitar

Na ovo moram odgovoriti: Ako zivi, ne znaci da uziva! Zive oni i u vazi s calom neko vrijeme pa se to ipak smatra zlostavljanjem! Ne vidim razloga mjesanju! Tko nemoze imati, neka nema! Nema se za priustiti normalne uvjete zivota bilo kojoj zivotinji pa i ribi, onda se ta zivotinja ne nabavlja! Ali staviti borca u drugi zajednicki akvarij nije strasno, nece biti velikih problema, samo neka ima uvjete kako treba. Nije idealno ali je bolje od hladne vode... Kada si vec zapela za njega.

A ja na ovo moran odgovorit.

Sinko, iman akvarija u stanu više nego si ih ti vidia uz pet shopu i mogu borca stavit u zasebni akvarij bez ikakvih problema. Ali nije u tome caka. Caka je stvorit ribi približne uvijete života kao u prirodi, a to s kojom će drugom ribom biti i oće li je pojesti ili neće to je drugi par postola. Ako borci i zlatne skladno žive u istom akvariju i to njima odgovora neznam zašto to tebe smeta. Ovo oko zlostavljanja riba nerazumin, osim što razumin tvoje zlostavljanje nas na forumu i čovika koji je normalno postavio pitanje na koje ovaj tvoj odgovor ama baš nema nikakvog smisla s tvojom prvim navodom gore.

Živia.

Mislim da tema nije otvorena da bi se 2 budale prepirale al kad nemogu odoliti  

Kao prvo, ton ti je divan. "sinko"? Ja ti eventualno mogu biti "ćerce" u sto sumnjam, no nebih se mjesala u tvoj pravopis, vec:

Prema nekima borci skladno zive u vazama od 1/4 l, bez dovoda zraka. Prema nekima psi su sretni na lancu. Prema nekima je jedina riba ona na tanjuru.... svi su oni u pravu. Ovisi s koje strane gledas. "Zivjeti skladno" mogu svakakve zivotinje sa svakakvima. I lavovi zive skladno sa polarnim medvjedima, u zoo-ima. Istina da moraju jer su prisiljeni, ali zive!
A to da ti imas vise akvarija doma nego sam ih ja vidjela... necu ulaziti, mozda. No, zaista me boli ku***.
Pitala je mogu li borci u hladnovodni aq. Odgovor je ne. Ako mislis drugacije onda se pitam kolike cuspajze drzis doma u tih "vise nego sam ikad vidjela" akvarija. Spomenuo si uvjete? Kakve onda to uvjete predlazes ribi koja je tropska ako ju stavis sa ribama koje komotno zimi prezivljavaju kod nas vani?

Sorry dunji  

Cestitam na prinovi, vec ce on doci k sebi.
...Pula...

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
Borac u hladnovodni aq?
« Odgovori #17 u: Rujan 21, 2006, 21:37:00 poslijepodne »

Citat: Cuvitar

Slažem se, ali svoje mišljenje, (kako si i ti napisala u prvom postu), a ne nesuvislo komentiranje načina na koji netko drži ribice.

Stvarno sam morao jer ovakvih ispada na forumu ima i previše, uostalom sve piše u Pravilima foruma.

Jao ti mora da si svu pamet svijeta popio!
Nije to bilo moje misljenje, cinjenica je kako se drze tropske a kako hladnovodne ribice. Tocka.
...Pula...

Offline Dunjy

• Punopravni član
Borac u hladnovodni aq?
« Odgovori #18 u: Rujan 21, 2006, 21:41:00 poslijepodne »
JOOOOOAAAJ =)

Ajde, radije se nebudem miješala. :)

No, kako god da bilo, još jednom puno puno hvala na ljubaznim odgovorima.
(pošto ima puno onih koji samo voajerski čitaju a gotovo nikad im se neda ništa komentirati ili pomoći.) :p

thnx!! :o)

pun0glavac

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Ex. Roštiljator
    • Max Juhasz - Photography
Borac u hladnovodni aq?
« Odgovori #19 u: Rujan 21, 2006, 22:10:00 poslijepodne »
'vako ... skratite si muke oko nadmudrivanja tko će koga i na koji način te skočite na link gdje će te pročitati što, kako, gdje i na koji način baratati s Betama

Ženski pokret je prava stvar, naročito ako je ritmičan.

Offline Njuška

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Borac u hladnovodni aq?
« Odgovori #20 u: Rujan 21, 2006, 23:03:00 poslijepodne »
Citat: Max....sz

'vako ... skratite si muke oko nadmudrivanja tko će koga i na koji način te skočite na link gdje će te pročitati što, kako, gdje i na koji način baratati s Betama

..potpisujem...

Na netu ima pregršt informacija o ovome ili onome stoga na postavljeno pitanje lijepo odgovoriti vlastitim znanjem i iskustvom (pogotovo negativnim), pa ako to krene u neku "plodnu" diskusiju bez iskrica- svima dobro.

Rijeka / Hrvatska
...nakon duge i teške muke dobio sam internet...

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
Borac u hladnovodni aq?
« Odgovori #21 u: Rujan 22, 2006, 00:51:00 prijepodne »
A kako ce krenuti bez iskrica kad covjek bezrazlozno napada. Kud je mene nasao kad nisam bas jedina koja je napisala nesto negativno o drzanju betta u hladnoj vodi.
Ne volim ljude koji "sve znaju" i najpametniji su i vole spustati drugima, pa mi je mozda (nehotice naravno   ) pobijegla koja iskrica  

Al nemam nis protiv betta u zajednickim akvarijima, uvijek sam ih tako drzala i uvijek i hocu, samo treba paziti sto se stavlja s njima.

A Max, takvih je siteova posvuda, svugdje su informacije vise-manje iste i svugdje pise koja je najniza temperatura. Najvise mi se svidja ova recenica:

" Bettas will quickly die if exposed to extreme temps such as anything below 56F or above 95F. They can survive if exposed TEMPORARILY to low temps between 56F and 65FF or high temps between 85F and 95F." To su temperature koje su nize od 24 stupnja. Prezivjeti CE, neko vrijeme... ali onda umiru.

Sto jos reci?
...Pula...

Offline Dunjy

• Punopravni član
Borac u hladnovodni aq?
« Odgovori #22 u: Rujan 24, 2006, 09:43:00 prijepodne »
Reći ću samo - merci. =)

pun0glavac

Offline ninci

• Punopravni član
Borac u hladnovodni aq?
« Odgovori #23 u: Rujan 25, 2006, 09:22:00 prijepodne »

pa....sad....

moram vam reći da moja teta ima bettu veličine kakvu nisam nikada vidla....u najobičnijoj 10 l. kugli......bez filtera i grijača...(slažem se da je to sve skupa užas), ali vam oću reći da je to također najstarija betta koju znam.

ima tri godine kod nje a kupila ju je već s lijepim perajama.
Pustike, Turopolje

Offline aqua man

• Punopravni član
Borac u hladnovodni aq?
« Odgovori #24 u: Rujan 25, 2006, 09:46:00 prijepodne »

Na ovo moram odgovoriti:

Gwyneeth ja mislim da ni jedna riba nije zaslužila da uopće živi u ovakvim akvarijskim uvjetima makar joj bilo sve moguče najbolje za život