Neki dan sam bio u duæanu i vidio sprej za "kromiranje" tj. krom u spreju pa sam odluèio probat napravit reflektor za T-5 lampu èisto za probu, pa ako bude valjalo novi poklopac æe biti sa njima.
Dakle uzeo sam (to još nisam nigdje na forumu vidio ni kao ideju) plastiènu cijev za odvode fi-75mm i prerezao je uzdužno po pola

poslije rezanja treba obrusiti rubove i odrezati na mjeru za neonku koju namjeravate koristiti, ja sam za probu uzeo T-5 55cm. Zatim sam stavio na hrpu sav potreban materijal

i evo ovako izgleda kad je sve sastavljeno, reflektor je dovoljan i za T-8 cijev.

zatim sam kanalicu prešpricao sa plastic primerom, tj. temeljnim sprejem za plastiku da se boja nebi ljuštila, a nakon par minuta (brzo se suši) i sa kromom u spreju, isto je vrlo brzo suh

Ovo su sprejevi

I sad je došao trenutak za probu i nisam siguran u rezultat koji sam dobio. Doduše lampa nije još bila kak treba zagrijana i snimano je na stolu a ne iznad akvarija i vode pa neznam kak bi to izgledalo (nemam trenutno nikakav akvarij za tu dimenziju). Evo pogledajte kak je svjetlilo u neobojenoj plastici i kako u kromiranoj plastici i recite mišljenje
prvo dvije slike bez kromiranja

a sad dvije sa kromiranim reflektorom

Kao što vidite na prve dvije slike svjetlo je raspršeno i jaèe dok na druge dvije je fokusiranije i slabije pa mi to nije jasno kad bi se trebalo od kromirane pozadine više reflektirati nego od same sive plastike

. Uglavnom to je to, ideja sa cijevi je vjerujem OK a i sprej sa kromom bi trebal funkcionirat. Trebal bi probat neko ko ima i akvarij da isproba nad njim, evo ja posudim i ovaj moj reflektor za probu. Ajde meštri kritike i ideje ja èekam
Sory ja se zeznul nije nikal nego krom sprej
Edited by: božidar