Srpanj 10, 2025, 19:19:12 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: stalak za akvarij od 1020l  (Posjeta: 4736 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Fliper

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
stalak za akvarij od 1020l
« u: Rujan 12, 2006, 14:30:00 poslijepodne »

Več duže vremena pratim sve vezano uz slaganje akvarija ali nikako da se prosvjetlim po pitanju problema koji me "muči". Pročitala sam sve o izradi stalka od bukve ili iverala ali nisam sigurna da je to riješenje za ovaj akvarij!!

Na sredini dnevne sobe ima stup koji ima dimenzije 30x40 cm i oko njega namjeravam napravit akvarij u krug( tj kocka sa stupom u sredini). Akvarij bi bio širok 50 cm i visok 60 tako da ispada da bi imao 1020 litara (kocka 130 x140 cm i u sredini rupa 30x40 u kojoj je stup,širok 50 i visok 60 (70 max))pa me zanima šta ga može držat - odnosno kakav stalak bi bilo najpametnije napravi?? Sazidat ga ili ......?

Offline nature

• Punopravni član
  • Why can't humans behave more like animals?
« Odgovori #1 u: Rujan 12, 2006, 14:43:00 poslijepodne »

neznam.. .. odnosno nemam iskustva sa takvim dimenzijama i takvom konstrukcijom akvarija

za stala bi ja izabrao nesto konkretnije.. dakle zazidao... drvo je super pogotovo "puno drvo" ne iverica za teze stvari ali zbog tog stupa i svega toga zajedno... uf neznam... ja bi cak isao na varijantu sa zeljeznim okvirom za akvarij.. potpunim kosturom... no mozda se moze i bez toga ... to bi trebalo raspraviti sa staklarom koji kuzi te stvari...

dakle ja ti preporucam da ga sazidas (stalak) ali i da razmislis malo o akvariju

jel postoji mogucnost da sazidas sve tak da stavis samo "vanjska" stakla... kao oni akvariji "u zidu".... neznam koliko bi to bilo komplikacija...
bogat je onaj koji malo daje ..

Offline Vorka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
    • www.23whiskeystreet.com
« Odgovori #2 u: Rujan 12, 2006, 14:45:00 poslijepodne »
Masivno drvo bi držalo, ali mislim da bi pametna ideja ipak bilo zidanje ytong-om ili nečim što nije tako teško a može se relativno lako oblikovati. Pogledaj onaj post sa "mrcinom" od akvarija, možda ti sine kakva ideja.
"I find television very educating. Every time somebody turns on the set, I go into the other room and read a book. "

Offline lula

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Rujan 12, 2006, 14:52:00 poslijepodne »
Prvo bi te odgovorio od tako visokog akvarij jer je problem u osvjetljenju. Drugo ako sam dobro skužio da bi to bilo ljepljeno oko stupa, nisam baš siguran koliko bi to bilo sigurno radi takvog ljepljenja stakla. Ima tu jakooo puno pitanja i zavrzlame oko samog akvarija, poklopca, rasvjete... a tek onda stalka (on se najlakše složi ili zazida.)
Varaždin / Hrvatska

Offline Fliper

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Rujan 12, 2006, 15:38:00 poslijepodne »

Puno Vam hvala,

mislim da ga baš ne mogu smo tako zazidat da bi izgledao kao oni "akvariji u zidu" tj. bojim se da bi cijeli trebao biti ljepljen.Po pitanjurasvjete stolar mi je rekao da to njemu nije nikakav problem - da napravi 2"poklopca" u obliku slova Li u njih dođulampe-to bi trebalo funkcionirat bez problema( stolarevo mišljenje).

Jako meplaši ovaj komentar o sigurnost ljepljenog akvarija - imate neku preporuku gdje bi bilo najsigurnije raspitat se - tj čije mišljenje bi po tom pitanju trebalo uzeti kao mjerodavno i zadnje!!???

Po pitanju visine slažem se da je 60 maximum zbog svega pa i rasvjete!! Hvala na sugestiji!!

Offline Rastaman

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 12, 2006, 16:06:00 poslijepodne »

Ako ce taj akvarij biti oko stupa, kako rijesiti dno ako ce akvarij biti ljepljen od stakla? Mislim da bi bilo bolje da stalak(dno) bude od betona i da od stakla budu samo vanjske stranice aq.Edited by: Rastaman

Offline Shomy

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #6 u: Rujan 12, 2006, 16:21:00 poslijepodne »

Ako sam dobro shvatio tvoj akvarij bi isao oko zidanog četvrtastog stupa koji ti je u sred boravka?!?

1. tu ti se ne ostavlja mogućnost da akvarij prvo napraviš negdje izvan boravka pa ga staviš na mjesto, već ga moraš raditi (lijepiti) direkno oko stupa. To ti ne ostavlja mogućnost pogreške u izradi. Akvarij sa tolikom litražom bi morao testirati bar dan dva prije nego ga postaviš. Daj zamisli da popuste spojevi

2. oko stupa bez problema možeš napraviti metalno konstrukciju za postolje, s tim da na krajeve nogica staviš one nogice na podešavanje tako da na kraju mužeš još jednom iznivelirati postolje da bude 100% u vagu

3. Što se tiče daske na koju ide akvarij, to može biti i čim deblji iveral (4-5 cm) pa ga fino kantiraš s ABS-om da sve skupa lijepo izgleda

4. stranice oko postolja možeš raditi od običnog (18mm) iverala, i napravi ih na pante tako da ti je to odmah i ormarić za sve od filtera, pumpi, hrane, itd . . .

5. stiropor bar od 2cm

6. i na kraju ideja je strašna, i kad bi uspio bi sigurno izgledalo mrak, ali ipak mislim da je sve to utopija (volio bih da nisam u pravu)

Majstore puno sreće i suh boravak
Mislim da je bolje imati nego neimati, pa makar to bili i dugovi.
Zagreb/Dubrava

Offline Shomy

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Rujan 12, 2006, 16:25:00 poslijepodne »
Da stvarno, pa dno ti ne može biti iz komada
Zagreb/Dubrava

Offline Fliper

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Rujan 12, 2006, 21:46:00 poslijepodne »

Sad ste mi stvarno poljuljali samopouzdanje!!!

Istina je da dno ne može biti iz jednog komada jer stup več postoji nasred dnevne sobe a dno iz dva dijela i nije neko dno!!! S obzirom da je kuća upravo u fazi gradnje i da če se upravo radit podovi( glazure)- ideja vodilja je bila da se napravi postolje, akvarij i sve testira prije nego dođu parketi - da smanjim mogučnost katastrofe ali sada ste mi dali toliko za mislit da možda na kraju ipak bude klasika!!!

Ako imate ideju koga bi se moglo priupitat a da ima iskustva s nečim sličnim - silno bi me razveselili!!!

Offline lula

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 13, 2006, 07:44:00 prijepodne »
Napravi 4 akvarija.
Varaždin / Hrvatska

Offline asterix

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Rujan 13, 2006, 07:58:00 prijepodne »
uh, kuca u izgradnji, pa zu je barem lako naci mjesto za neki (normalni)akvarij, a stup iskoristiti za nesto drugo

Offline maratonac

• Punopravni član
    • http://www.maraton.hr
« Odgovori #11 u: Rujan 13, 2006, 08:25:00 prijepodne »
Kao što kaže Lula, 4 akvarija oko tog stupa - 2 od 240 i 2 od 270 litara (prema dimenzijama koje su date na početku). Mogućnosti su fantastične, možda i bolje od 1 velikog akvarija - raznolikost koje ne možeš staviti u jedan akvarij!
Split/Hrvatska
* Festina lente! *

Offline asterix

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Rujan 13, 2006, 08:28:00 prijepodne »
kako je zamisljena filtracija u tom cetvrtastom akvariju oko stupa?

Offline boxer

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Rujan 13, 2006, 12:28:00 poslijepodne »

Citat: lula
Napravi 4 akvarija.

mislim da je pametna ideja, a biti ce isto efektna a definitivno jeftinija ( u etapama) i jednostavnija. imas post od tipa iz srbije koji ima 3 aq spojena u ravnini i izgleda fino
Slavonski Brod

Offline Fliper

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Rujan 13, 2006, 14:56:00 poslijepodne »

4 akvarija nije loša ideja osim što apsolutno svaka strane s koje se gleda(ju) akvari(ji) ima za moj ukus previše spojeva.

Možda 2 u obliku slov L?? Ili je i to preoptimistično ??

Ili jedan u slovo U??

Sad više stvarno ne znam!!!!

A po pitanju filtracije - bila je zamišljena s dva Fluval FX5 na suprotnim stranama ( ali bojim se da to sada i nije previše bitno).

Još jednom svima puno hvala !!!!

Offline Rastaman

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Rujan 13, 2006, 15:19:00 poslijepodne »

A 4 kutna? Ovako:

Offline Fliper

• Novi član
  • *
« Odgovori #16 u: Rujan 13, 2006, 19:56:00 poslijepodne »
Citat: Rastaman

A 4 kutna? Ovako:

SVAKA ČAST!!!!

Priznajem da mi ti nije palo na pamet!!! Ideja je odlična!!!

Offline ivborosa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #17 u: Rujan 13, 2006, 20:43:00 poslijepodne »
Da meni se vise svidja ovo sa 4 akvarija lakse sredit i temperaturu i filtraciju i mos slozit vise biotopa
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline jagoda

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Rujan 13, 2006, 20:55:00 poslijepodne »
Ideja za pohvalu
Your focus determines your reality

Offline Shomy

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #19 u: Rujan 14, 2006, 09:35:00 prijepodne »
Da, o tom sam i ja razmisljao, ali tu najvecu ulogu ima staklar koji treba pripremiti staklo. Mora tocno pogoditi kut rezanja bocnih stranica (mislim na okomite spojeve). Ako se odlucis za tu opciju prvo napravi jednoga pa ga stavi uz stup i onda vidi oce li sve stimati ako stavis jos 3 ista, ili jos bolje napravi maketu od nekog jeftinog materijala, npr stiropor ili lesonit, ili medijapan . . .
Zagreb/Dubrava

Offline Shomy

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #20 u: Rujan 14, 2006, 10:05:00 prijepodne »

Bah, htio sam poslati sliku jos jednog rjesenja, ali mi ne uspijeva. Radio sam je u Corelu, pa u Photo-Paintu, ali ne znam je staviti u poruku . Ajde neka mi to netko objasni. Trazi me nekakvi slikovni URL ??? Ekstenzija je JPG.
Zagreb/Dubrava

Offline boxer

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Rujan 14, 2006, 10:11:00 prijepodne »
nije problem spojevi aq.to se moze ukomponirati sa postoljem odnosno s policom iznad aq tako da se dobije izgled ugradbenog aq sto ce puno ljepse izgledati nego da zavrsava sa poklopcem
Slavonski Brod

Offline bopacak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #22 u: Rujan 14, 2006, 18:28:00 poslijepodne »

Gle fliper. Teoretski, pa i u praksi je izvediva i tvoja prvobitna ideja, dno se može napraviti iz 2 djela, a glavne (vanjske stranice) i unutarnje stranice jednostavno ljepiš direkno na postolju OKO dna. Preporučio bi ti visinu od max 50cm, jer prvo osvjetljenje postaje manji problem, a drugo trebat će ti tanje staklo, pa će samim time biti jeftinije. Što se stakla tiće, 10mm ili 12mm je dovoljno za tako nešto. Što se postolja tiće, ono može biti i od iverice (nije ona tak krhka kako većina misli) gornja ploča od ljepljene iverice (2x19mm--->puno je čvršće), a okomite stranice mogu biti i on 19mm iverice. Držat će garant 100000%. Samo staviš 4 vertikale iz čoškova unutarnjeg stupa, prema čoškovima stalka. I još 4 po sredini stupa. Dam levo jaje i desno oko da će držat.

Offline Fliper

• Novi član
  • *
« Odgovori #23 u: Rujan 17, 2006, 20:41:00 poslijepodne »
Citat: bopacak

Gle fliper. Teoretski, pa i u praksi je izvediva i tvoja prvobitna ideja, dno se može napraviti iz 2 djela, a glavne (vanjske stranice) i unutarnje stranice jednostavno ljepiš direkno na postolju OKO dna. Preporučio bi ti visinu od max 50cm, jer prvo osvjetljenje postaje manji problem, a drugo trebat će ti tanje staklo, pa će samim time biti jeftinije. Što se stakla tiće, 10mm ili 12mm je dovoljno za tako nešto. Što se postolja tiće, ono može biti i od iverice (nije ona tak krhka kako većina misli) gornja ploča od ljepljene iverice (2x19mm--->puno je čvršće), a okomite stranice mogu biti i on 19mm iverice. Držat će garant 100000%. Samo staviš 4 vertikale iz čoškova unutarnjeg stupa, prema čoškovima stalka. I još 4 po sredini stupa. Dam levo jaje i desno oko da će držat.

Napokon malo optimizma!!!

Offline Fliper

• Novi član
  • *
« Odgovori #24 u: Rujan 17, 2006, 20:46:00 poslijepodne »
Citat: bopacak

NAPOKON MALO OPTIMIZMA!!!!

Moram priznat da je plan i bio ljepljenje na licu mjesta!!!Kad svoje razmišljanje provedem u djelo stižu fotke!!

Ako netko ima kakvu super ideju oko filtracije - samo dajte( nije sad trenutak da postanete sramežljivi)!!!

A i garancije nisu loše ,prvo 100000%, a onda i donacija organa - definitivno uljeva povjerenje!!!

Još jednom hvala svima!!!!