Srpanj 22, 2025, 17:07:11 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Chromatus  (Posjeta: 4637 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ozzy osbourne

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
    • http://naturalisticki.blog.hr
Chromatus
« Odgovori #25 u: Rujan 10, 2006, 11:07:00 prijepodne »
zar matiji uopće treba proturiječiti?
† BLACK RAIN †

Offline dora

• Punopravni član
Chromatus
« Odgovori #26 u: Rujan 10, 2006, 11:12:00 prijepodne »
Citat: Zluf

Mislim da kod tak malenih paukova nebi trebalo previše vlažit vatu.Meni je tako na isti način krepao mali smithi. Kasnije kad sam vlažio vatu samo da bi je nakapao s par kapi nisam više imao problema.Kod presvlačenja malih paukova možda nije potrebna velika vlaga kao kod velikih tj. mislim da se je tvoj Chromatus utopio (ušla voda u pluća). To je moj zaključak ak neko misli drugačije neka me ispravi.

Ja kod svih malih imam vatu. Pogotovo dooobro natopljenu kad se presvlace. Isto imam chromatusa, bio je 1 cm kad je dosao, uvijek se presvlacio na i oko te natiopljene vate i sad je vec veeeliki (4-5 cm), daklem, nikakvih problema.
Zagreb

Offline Bifrost

• Punopravni član
  • **
    • http://www.tarantule.netfirms.com
Chromatus
« Odgovori #27 u: Rujan 10, 2006, 12:27:00 poslijepodne »
Kako god.

Offline Niko984

• Punopravni član
Chromatus
« Odgovori #28 u: Rujan 10, 2006, 12:31:00 poslijepodne »
Ja imam papirnatumaramicu sam štas luži za kuhinjske stvari radi upijanja i to malo namočim. Do sad se jih je od 20 presvuklo 3/4 i zasad nikakvoga porblema osim jedan poginuli.
Pozdrav
Nikola

Offline Kimo

• Punopravni član
Chromatus
« Odgovori #29 u: Rujan 10, 2006, 13:28:00 poslijepodne »
Što se tiče vate ja isto nisam za, mada kao što Matija kaže za toliku količinu paukova je to mnogo praktičnije...
Ja ih sve i male i veće držim tako što im podlogu kvasim u određenom delu terarijuma i neki imaju posudu sa vodom neki ne. Jeste da nemam puno iskustva sa paucima, ali se svaki bar jednom presvukao kod mene i nije bilo nikakvih problema, a ima ih od 1cm do 9cm.

Čovek se uči dok je živ!

Offline dora

• Punopravni član
Chromatus
« Odgovori #30 u: Rujan 10, 2006, 22:46:00 poslijepodne »

Citat: Fronsoa
Što se tiče vate ja isto nisam za, mada kao što Matija kaže za toliku količinu paukova je to mnogo praktičnije...
Ja ih sve i male i veće držim tako što im podlogu kvasim u određenom delu terarijuma i neki imaju posudu sa vodom neki ne. Jeste da nemam puno iskustva sa paucima, ali se svaki bar jednom presvukao kod mene i nije bilo nikakvih problema, a ima ih od 1cm do 9cm.

Cuj ja recimo jesam za stavljanje vate, odnosno vecima neke pikse sa vodom jer sam vidla na svojeoci kak se pauk nagne nad taj bazencek s vodom i pije. I sad aj ti meni reci da mu to ne treba? Da mu ne treba, ne bi pijucko voduIstu stvar sam vidla da mali rade s vatom. Tak da vlazenje zemlje je oke zbog postizanja vlage u terarijau (bar ja tak radim), al vodu za pice moraju imat
Zagreb

Offline Striček Matija

• Punopravni član
Chromatus
« Odgovori #31 u: Rujan 10, 2006, 23:13:00 poslijepodne »

Citat: ozzy osbourne
zar matiji uopæe treba proturijeèiti?

Citat: Bifrost
Kako god.

??? nit sam ja ikad rekao da sam najpametniji niti ništa... al mi nemožete tvrdit neke stvari, pogotovo ako nemate iskustva sa istima a vidim da ni nemate bolji način za riješenje situacije....kad nađete nešto bolje od te faking vate koju recimo ja koristim, ja ću prihvatit bolji prijedlog sa veseljem... ja nisam ovu vatu "izmislio" za stavljanje kod mališana..već sam vidio kod nekih ljudi koji se bave uzgojem paukova duže vrijeme, isprobao i funkcionira recimo skoro pa savršeno....

ovo je forum ... za diskusije, prijedloge, nove ideje i u svakom slučaju različita mišljenja... a durit se može ko i kak hoće...

pozdraf

Offline Bifrost

• Punopravni član
  • **
Chromatus
« Odgovori #32 u: Rujan 11, 2006, 00:39:00 prijepodne »

Ajdekad me vec cimate pa moram ponovo da diskutujem. Nisam se "durio" nego mi muka da se raspravljam, nije mi zanimljiva tema. Matija ne moras da mi persiras.Mislim da postoji bolje resenje, ali kao sto si rekao nisam imao iskustva sa vecim brojem malih paukova. Al aj to, ali ako neko vec uzme pauka on bi ga mogaodrzati i normalno.Ta vata po menieventualno moze da sluzida pije vodu sa nje i odrzavanje vlage, ali onda ne mora da secela podloga drzi kao vata nego samo da se postavi jedno malo parce vate, to bi bilo sasvim dovoljno.

Offline Fenix

• Punopravni član
Chromatus
« Odgovori #33 u: Rujan 11, 2006, 01:36:00 prijepodne »

Bifrost i radi se samo o malom komadu vate- vidis to ne bi saznao da nisi ipak raspravljao

Imam jedno pitanje, nije vezano za temu ali me bas zanima... Zasto ima tako malo postovo o paucima?

Eno pogledajte u akvaristickim temama... pise se o
CO2 po tisuciti put a pak kada te zanima nekaj o paucima svega par tema.

Dal je razlog sto nevolite "raspravljat" ili vam se jednostavno neda tipkat?

Zagreb/Malešnica

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
Chromatus
« Odgovori #34 u: Rujan 11, 2006, 08:43:00 prijepodne »
Lijepo svi skupa snizite tonalitet, ili će početi frcati žuti....
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline Striček Matija

• Punopravni član
Chromatus
« Odgovori #35 u: Rujan 11, 2006, 09:35:00 prijepodne »

Citat: Bifrost
Ajdekad me vec cimate pa moram ponovo da diskutujem. Nisam se "durio" nego mi muka da se raspravljam, nije mi zanimljiva tema. Matija ne moras da mi persiras.Mislim da postoji bolje resenje, ali kao sto si rekao nisam imao iskustva sa vecim brojem malih paukova. Al aj to, ali ako neko vec uzme pauka on bi ga mogaodrzati i normalno.Ta vata po menieventualno moze da sluzida pije vodu sa nje i odrzavanje vlage, ali onda ne mora da secela podloga drzi kao vata nego samo da se postavi jedno malo parce vate, to bi bilo sasvim dovoljno.

...forum i postoji radi diskusije i raspravljanja, u okvirima kulture, ako ti tema nije zanimljiva, i ne želiš se raspravljat onda u svakom slučaju nisu potrebni kratki cinični odgovori kao "kako god".... i nisam ti persirao, već se ono odnosi na tebe i ozzya.... zbog njegovog posta da se meni ništa nemože prigovorit... (?!)

.. nakon svih ovih godina moje opsesije paucima ja još uvijek učim o njima... i neke stvari sam tek sad vidio po prvi puta sa ovim četvrtim leglom... pa ne vidim razlog zašto ja nebih naučio nešto i od vas koji imate manje paukova i koji pojedinom paukiću možete posvetit više vremena, u drugačijim uvjetima... npr. ja neznam da li bi se neki od ovih mališana zakopavao u treset već u drugom stadiju nimfe, ili sad nakon presvlačenja kad je postao pravi paukić.. ili se nebi uopće zakopavao... da bi to sam mogao provjerit ..meni treba skupina od 20ak mališana na tresetu..a ja za takav experiment sad nažalost nemam vremena... i nisam nikakva "umišljena veličina" i može mi se sve reć samo dajte neke argumente....

uglavnom, bolje riješenje za svakog pauka je da ima potrebnu količinu vlage i topline i lako dostupnu hranu, kako got to mi njima osigurali...jer njima interijer u tom smislu nije previše bitan....

... ako se koristi treset kod većeg broja paukova to je teško izvedivo jer se mora pazit da pauk tu hranu primjeti, uhvati i pojede.. na tresetu ako pauk ne krene za recimo crvićem odma, uplaši se ili nije odma gladan..crv će se ukopat u treset.... i to kod većih "količina" paukova nije riješenje jer oduzima previše vremena kod pojedinog pauka... ovako se crvić baci u posudicu pored paukića, nema se gdje ukopat i pauk ga uglavnom može bez problema uhvatit. Kod ljudi kojima je ovakav mali pauk prvi paukić, ili još nemaju iskustva sa tako malim paukićima preporučam vatu zato da se malo upoznaju sa njegovim navikama hranjenja... ako paukić uvijek skaće na hranu onda se može koristit i "prava" podloga bez ikakvih problema i kod malih paukova...

da li će netko koristit tu vatu samu kao "podlogu", ili će koristit vatu na tresetu ili samo treset to ovisi o međusobnom "razumijevanju" paukića i njegovog "vlasnika"...

vata ima svojih prednosti...ali ima i nedostataka..za sad ja ostajem na vati...

Offline Zluf

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
    • flertanje
Chromatus
« Odgovori #36 u: Rujan 11, 2006, 10:45:00 prijepodne »
 Kako je Fenix napisao "Zašto ima tako malo postova o paucima"? Odgovor je :"zato što gotovo svaka tema završi na ovakav način".Pogledajte rubriku "reptili" svi ulaze u raspravu i nakupi se postova na nekoliko stranica iz čega izvučeš nešto korisno i pametno .Dok kod paučnjaka dođe se do druge stranice foruma i završi na ovakav način.Čitajući strane forume paučnjaka svi ulaze u korisne rasprave koje sa guštom čitam svaki dan i stalno nešto novo naučim.Ovo pišem ne da bi nekom proturječio ili dobio žuti karton nego da se malo poradi na ovoj rubrici ,i da bude više zajedničkog korisnog dijaloga nego prepucavanja Edited by: skorpac

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
Chromatus
« Odgovori #37 u: Rujan 11, 2006, 11:30:00 prijepodne »
Sve je stvar na vama, za ovakve prijedloge se ne dobivaju žuti, samo daj pliese piši normalnim fontom.
Tu mi se možete javiti

Offline ozzy osbourne

• Punopravni član
Chromatus
« Odgovori #38 u: Rujan 11, 2006, 11:46:00 prijepodne »
i matija ja uopće onom izjavom nisam htio ubost u živac (sjećaš se 300kn i kutijice?) samo sam jednostavno htio reć da ako je ti koristiš (faking vatu) i ako je preporučaš da se nema sad što izmišljat topla voda.... gotovo sve što znam o paucima, održavanju je od tebe, što si mi ti pisao mailove i govorio, i što sam čitao po netu al se ne uzdajem previše jer svaka stranica svoje podatke ima.... tako da se još jednom ispričavam ako sam nešto krivo rekao nije mi bila namjera. usput i ja koristim vatu i nikad nikakvih problema....
† BLACK RAIN †

Offline Striček Matija

• Punopravni član
Chromatus
« Odgovori #39 u: Rujan 11, 2006, 11:58:00 prijepodne »
e pa vidiš..tu si u krivu... neznam zašto slušaš samo ono kaj ti ja kažem? baš bi neko trebao izmislit "toplu vodu"..koja je barem malo toplija od "moje"... a i na mojoj stranici piše da ti to nesmije biti jedini izvor informacija... ti i svi ostali bi se trebali potrudit malo i pročitat neku dobru knjigu o paucima, pogledat koji dobar sajt, pristupit nekom stranom forumu ... ja ti mogu samo reć kako ja "radim" sa paucima i kaj je meni bilo dobro ili loše... to ne znači da ti nemožeš drugim načinom postić to isto još bolje... i onda to podijelit sa ostalima.. ja sam barem na ovom forumu pokazao svoje uspjehe i neuspjehe.. i nešto naučio iz svega toga...

Offline ozzy osbourne

• Punopravni član
Chromatus
« Odgovori #40 u: Rujan 11, 2006, 12:11:00 poslijepodne »
dobro ti se baviš njima dugo ja pauka imam godinu i pol i zato sedrzim tvojih rijeci jer ne zelim nesto zabrljati (doista sam "listao" net o svakakvim životinjama, kukci pauci ribe, čak i biljke i toliko informacija nađem za određenu vrstu da se na kraju zbunim. tipičan primjer bio je sa dolarima kada sam saznao lat naziv i išao prekopat net. 10 stranica 10 različitih informacija pa sam pustio kvragu i pitao ljude o njima koji su ih imali! sad su sretni, jedu i živi su...). topliju vodu ću počet s vremenom izmišljati, polako! tako sam radio kad sam i sa kukcima krenuo prije 10ak godina, držao sam se riječi jedne osobe s kojom sam kontaktirao, a s vremenom sam neke svoje foriuce počeo koristiti i sad sam prešao na topliju vodu, imam svoj način radas njima bilo u vezi održavanja lova prepariranja nije bitno...
† BLACK RAIN †

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
Chromatus
« Odgovori #41 u: Rujan 11, 2006, 12:13:00 poslijepodne »
Evo vam malo mlake vode...  
Ima onih tvrdih rupičastih spužvi sa fitere kaj se koriste u akvaristici. No to nije dobar izbor za nife paukova. Kako je ta spužva dosta kruta i providna, ona bi u posudici sa vodom služila da se pauk ne utopi.Znaći može se staviti veća i dublja posuda. Postavljanjem te spužvepaucima bi se omogučilo hodanje i cuganje vode, a mogućnost utapljanja bi se smanjila za 100%    
Tu mi se možete javiti

Offline Bifrost

• Punopravni član
  • **
Chromatus
« Odgovori #42 u: Rujan 11, 2006, 12:16:00 poslijepodne »

Citat: Fenix
Bifrost i radi se samo o malom komadu vate- vidis to ne bi saznao da nisi ipak raspravljao

Koliko sam primetio na slici cela podloga jej****a vata. A ako je podloga vata malo je tesko izvodivo da jedan deo bude vlazan, a drugi ne tako da ce pauk morati da stoji na mokrom sto po meni nije uredu. Primetio sam da kad naprskam pod terarijuma sa vodom tarantula nece da soji na njemu vec gleda da to nekako izbegne (popenje na stranu terarijuma gde nije mokro...), sto znaci da joj ne prija. Tako damislim da nije u redu drzati vatu za celu podlogu.

E sad zao mi je sto su se neki osetili prozvanim to mi nije bila namera.

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
Chromatus
« Odgovori #43 u: Rujan 11, 2006, 12:58:00 poslijepodne »
 [/QUOTE]

Primetio sam da kad naprskam pod terarijuma sa vodom tarantula nece da soji na njemu vec gleda da to nekako izbegne (popenje na stranu terarijuma gde nije mokro...), sto znaci da joj ne prija. Tako da mislim da nije u redu drzati vatu za celu podlogu.
 [/QUOTE]

Zato se ne šprica cijela podloga nego samo onaj dio oko posude sa vodom.
..a jedna blazinica se može na pola natopiti vodom!
Tu mi se možete javiti

Offline Striček Matija

• Punopravni član
Chromatus
« Odgovori #44 u: Rujan 11, 2006, 13:19:00 poslijepodne »
nije cijela podloga od vate... već samo koliko pokriva ova blazinica... koja se u svakom slučaju nebi trebala močit cijela... već samo jedan manji dio...a to ovisi na kakvom se mjestu nalazi kutija sa paukom i koliko brzo isparava voda iz vate...

Sale... daj postavi sliku te spužve.... neznam na kaj misliš....

Offline Fenix

• Punopravni član
Chromatus
« Odgovori #45 u: Rujan 11, 2006, 13:34:00 poslijepodne »
Tak je daj te cijelu sliku posudice da se razbije ta fama...

Dakle ako imas posudicu 10*5 cm a u jedan kut stavis okruglu vatu
promjera 5cm i dopola je vlazna paukic ima 2,5cm suhe vate i jos lufta
5*5cm suhe plastike za hodanje i ostalo.

Zagreb/Malešnica

Offline Saša Puttar

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Varaždin
Chromatus
« Odgovori #46 u: Rujan 11, 2006, 16:05:00 poslijepodne »

kod mene nije tako velika posuda ali se toèno vidi da ima  suhi dio vate i da nije mokro nego vlažno

Edited by: Strichek Matija

Offline Saša Puttar

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Varaždin
Chromatus
« Odgovori #47 u: Rujan 13, 2006, 20:10:00 poslijepodne »
Eto presvukel se drugi chromatus,ali je ostal žuti  i na guzi mu je ostala ona crna flekica koja je potamnila prije presvlačenja. Dali je to normalno ne znam jer je prvi tako mali paukič koji imam . Slikicu ču stavit sutra jer mi trenutno nije fotič doma.

Offline Kimo

• Punopravni član
Chromatus
« Odgovori #48 u: Rujan 13, 2006, 20:48:00 poslijepodne »
Mislim da nemaš šta da brineš, to se dešavalo i mom, ali je sve ok sada. Neka potvrdi neko...
Čovek se uči dok je živ!

Offline ozzy osbourne

• Punopravni član
Chromatus
« Odgovori #49 u: Rujan 13, 2006, 21:50:00 poslijepodne »
ok je crna flekica na staroj koži bila je nova formirana kožaispod stare koja je ortpala. sve 5 ako nije zapeo u kožu pusti ga sad koji dan da se sredi i ponudi mu hranu!
† BLACK RAIN †