Kolovoz 05, 2025, 20:12:13 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: novi u akvaristici  (Posjeta: 4148 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline jagi

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
novi u akvaristici
« u: Rujan 08, 2006, 12:10:00 poslijepodne »

BOK LJUDI, Ja sam nova. Nova na forumu, nova u akavristici.

Moj suprug imao veliku želju imati akvariji ja mu ga kupila za godišnjicu (cca 60 litara). Ali kako sad dalje?

Mislim, Pročitala sam ja neke upute, ali mi nešto nije jasno, npr. koliko čistača staviti u njega i koje?Da li ima neki posebni supstrat koji se stavlja i koliko ga staviti na 60 l i koliko šljunka?

Netko mi je rekao da na tako mali akvarij ne moram stavljati pumpu za zrak. Tek ako primjetim da mi ribice plivaju blizu površine da ju stavim. Gdje najbolje u Zagrebu kupovatito sve, naravno sa povoljnom cijenom.

Unaprijed hvala za savjete (nadam se da će mi ih netko i dati)

Offline Fenix

• Punopravni član
novi u akvaristici
« Odgovori #1 u: Rujan 08, 2006, 12:34:00 poslijepodne »
Bok Jagi

Sto se tice opreme kupis je u nekom shopu- cijene dosta variraju. Nikako nemoj slusat trgovce! Trazi savijet na forumu i saznaj unaprijed sto i gdje kupiti.

Vecinu stvari mozes saznati i u starim temama.

Cistaca nemozes staviti previse jer 60L nije velik akvarij pa ako stavis hrpu njih nemozes staviti ostale ribice.

Samo strpljivo

Zagreb/Malešnica

Offline Lord Anduril

• Punopravni član
novi u akvaristici
« Odgovori #2 u: Rujan 08, 2006, 13:20:00 poslijepodne »
Bok i dobrodosla ,
da se bacimo odma na posao-ako imas novaca bolje ti je kupit veci akvarij, otprilike 100L, jer lakse je brinut se za veci nego za manji ap (al ako je financijsko stanje ko i kod vecine nas katastrofalno , uredu je)
-podloga (pjesak, sljunak,...-4-5cm) je neophodna, ali supstrat i je i nije, on je u kombinaciji sa boljom rasvjetom i gnojenjem, u potpunosti ucinkovit i dobar za zahtjevno bilje.
-al nezahtjevno bilje je isto ljepo, ali i pogodno za pocetnike

-ako se ipak odlucis za 60L; u njega mozes metnut jednog ili mozda 2 cistaca (najbolji ti je ancitrus, usisava alge ko lud ), i od ostalih riba najpogodnije su zivorotke (guppy, platy,...)

-evo to bi valjda bilo to,
ak ti nesto nije jasno sam se javi
Zagreb/Gornja Dubava

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
novi u akvaristici
« Odgovori #3 u: Rujan 08, 2006, 13:20:00 poslijepodne »
stavi 2 ancistrusa ili recimo 3..4 corydorasa,, sasvim dovoljno ce cistit. Ako ides na corye, stavi sitniji sljunak jer oni vole kopat po dnu, pa se na grublji sljunak lako ozljede. Zrak nemoras uopce stavljat. Neznam kakva ti je filtracija, ali probaj sloziti filter tako da izlaz mreska povrsinu.. relativno uzburkana povrsina znaci dovoljno kisika u akvariju. Ako ces imat pravo bilje i ono ce proizvoditi kisik. U svakom slucaju mreskaj povrsinu
biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline jagi

• Novi član
  • *
novi u akvaristici
« Odgovori #4 u: Rujan 08, 2006, 13:49:00 poslijepodne »

Ma ja već imam akvarij 54 ili 60 l. Nisam sigurna to je onaj Record 60. Pa bih ga sad počela sređivat, malo mi to sporo ide zbog financija. Ali znači supstrat nije neophodan, isto kao i pumpica za zrak. Budem vidjela, kad stavim filter i vodu da li pumpica mreška vodu, pa se javim za daljnje upute i prijedloge.

Sad me još zanimaju te biljčice s kojima početi i koliko?. Nebih htjela imati šumu, a pozadina je neka biljna, pa mi možda neće ni trebati mnogo.

E da i koliko mm šljunak, mislim ja se ne razumijem uopće, tj. koja je razlika u sitnijem i krupnijem šljunku (osim u mm)?

Što se tiče ribica ja sam i mislila staviti samo guppy-je. Pa ću kasnije vidjeti.

E da pitanje, da li ja vodu moram prokuhat prije nego stavim u akvarij? Dobila sam tam neku tekućinu za vodu skupa sa akvarijem. To vjerujem usipam odmah, pa pustim da ciklira u složenom akvariju 10- tak dana.

Još mi nitko nije odgovorio šta mislite o Pet shopu Tukano u Sesvetama, on mi je nekak najbliži, tj. na ruku. A onaj u Heinzlovoj?

E da i na kraju Hvala svima što ste ljubazni i puni savjeta, nadam se da ću kad postanem iskusnija i ja moći nekom pomoći.

Offline franco9200

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • http://www.akvarij.net
novi u akvaristici
« Odgovori #5 u: Rujan 08, 2006, 14:48:00 poslijepodne »
Evo ja ću ti dati par jednostavnih primjera s mojeg gledišta. Kao prvo ..... dobrodošla kao drugo granulacija šljunka ti je dosta bitna što sitniji pijesak je lijepši ali filtracija loša ondnsno nikakva pa se akvarij brže prlja i voda bude nekvalitetna radi toliko prljavštine (milijun problema) i moj savjet je NE, preveliki šljunak odlična filtracija ali previše nalik na more a to nije i biljke lošije prijanjaju u podlogu opet NE. Znači pijesak veličine kamenčića 1-2 milimetra u prirodnoj boji, ispod toga može supstrat cca 1cm da bi biljke bolje rasle na supstrat tj zemlju može cca 3-4 cm šljunka i nakon toga obična voda unutra, može i iz špine. Tu tekućinu što si dobila pročitaj upute a ako neznaš napiši nama kako se zove i mi ćemo ti rado reći što je to. Ako je Aquasafe ne sipati direktno u akvarij nego u vodu koju ćeš uliti nakon 24 h u akvarij. Gupije možeš bez problema staviti nakon cikliranja cca 15 dana a obavezno ti treba neki čistač stakla i neki algojed recimo sijamski algojed i ancitrus a možeš o 2 corydorasa, nakon toga možeš staviti 2 muška gupija i recimo 4-6 ženki što je sve skupa 10-12 ribica što je sasvim dovoljno za tu veličinu akvarija. Što se tiče zračne pumpe ona je nepotrebna potpuno a i smetati će bilju......eto toliko
Rijeka, Zamet, Trsat
..........................
* ne vjeruj ribi koja laže....

Offline jagi

• Novi član
  • *
novi u akvaristici
« Odgovori #6 u: Rujan 08, 2006, 15:00:00 poslijepodne »

E Franco9200 Hvala.

Sad mi je malo jasnije što se tiče šljunka. Mislim da je ona tekućina Aquasafe, moram vidit doma. Ma na bočici piše sve na njemačkom, a ja njemački učila prije 10 godina i lijena sam uzet riječnik.

Hvala, Hvala, javim se s pitanjima za 2-3 dana.

Bok i Hvala svima.

Offline ozzy osbourne

• Punopravni član
    • http://naturalisticki.blog.hr
novi u akvaristici
« Odgovori #7 u: Rujan 08, 2006, 15:48:00 poslijepodne »
ja sam ribe stavio jedan dan nakon nitriveca i sve 5!
† BLACK RAIN †

Offline duda

• Punopravni član
novi u akvaristici
« Odgovori #8 u: Rujan 08, 2006, 15:55:00 poslijepodne »
Možda si imao ludu sreću nije baš pametni bez obzira šta tako piše. Ag mora sazrijet (bakterije se naselit namnožit) odmah stavit nije pametno.

Offline ozzy osbourne

• Punopravni član
    • http://naturalisticki.blog.hr
novi u akvaristici
« Odgovori #9 u: Rujan 08, 2006, 16:32:00 poslijepodne »
meni je bila sila moraosam tako...
† BLACK RAIN †

Offline jagi

• Novi član
  • *
novi u akvaristici
« Odgovori #10 u: Rujan 12, 2006, 12:51:00 poslijepodne »
kako se lijepi ona tapeta iza. moja nije samoljepljiva. Jel dovoljno sa selotejpom?

Offline Fenix

• Punopravni član
novi u akvaristici
« Odgovori #11 u: Rujan 12, 2006, 13:48:00 poslijepodne »
Ja sam svoju samo stavio iza i kuteve zaljepio selotepom za akvarij.
Zadovoljan sam jer mi daje tamnu podlogu i malo se nadzire zelenila.

Kako vidim u temi iznad ljudi su stavljali ulje- pretpostavljam da bi
jos bolje priounla uz staklo i da se jasno vidi slika iz pozadine.

Pozdrav

Zagreb/Malešnica

Offline jagi

• Novi član
  • *
novi u akvaristici
« Odgovori #12 u: Rujan 12, 2006, 14:37:00 poslijepodne »
Pa da i ja sam pročitala to sa uljem, pa mi je malo sumnjivo. A ništa probat ću. Hvala

Offline Fenix

• Punopravni član
novi u akvaristici
« Odgovori #13 u: Rujan 12, 2006, 15:17:00 poslijepodne »
Nema ti kaj biti sumljivo kada je vec isprobano
Zagreb/Malešnica