evo male idejice, koja nije baš orginalna, možda polu-orginalna, ali praktična. Naime Riccia fluitans je plutajuća biljka, koja puno efektnije izgleda kad raste na dnu. Kako se vrlo lako raspada i mrvi, vezanje za panjeve, kamenje i slične inventare je vrlo vrlo teško pa čak i upitno.

Biljni majstori koriste jednu vrstu metalne mrezice kojom se Riccia pritisne za dno akvarija, ali pošto živimo u ograničavajućem hrvatskom društvu moramo se snalaziti na razne načine..

Znači umjesto metalne mreže sam uzeo cvječarsku mrežu koja se koristi za ukras kod rađenja buketa...razmak između njezinik oknica je oko 3mm, idealno...

zatim se izreže zamišljeni komad te mreže(koja je inače podosta kruta i savitljiva, gotovo savršena)...

Ja sam izrezao uistinu mali komadić...samo za primjer

Mrežica se savija u zeljenom obliku i na taj način da načinimo svojevrstan djep, u koji ćemo staviti Ricciu koja ce biti omeđena i sa doljnje i sa gornje strane...Rubove pritisnemo i spalimo ih sa upaljačem tako da se spoje. Za ovo treba malo prakse, ali nije prestrašno...

I na kraju se dobije ovakava djepić ili torbicak. Naravno sa jedne strane se ostavi otvoreno, tako da se riccia može nagurati unutra...

Nakon sto sam gurnuo ricciu unutra, to otprilike izgleda ovako...Inače, pinceta dobro dođe kod ovako malih komadića kao ovdje...

Tako pripremljenu biljku možete pustiti da pluta koji dan. Tako će se komadići Riccije brže probiti kroz otvorčiće na mreži.
Pričvršćivanje za podlogu može biti izvedeno na razne načine, a te ću vama ostaviti na maštu. Ja koristim neki kamenčić ili ju priheftam komadom žice u podlogu...

Ovo je već gotov proizvod koji je stavljen na dno prije par dana. Već se lijepo vidi kako se riccia fino probija kroz otvore i popunjava.

Uz malo sreće, znanja i prakse, nekog dana će i naša riccia možda izgledati ovako...

Pozdrav