razlog sto perovskom propadaju biljke nije ne 100%, vec 1000000% u rezimu svjetla i razloge treba traziti negdje drugdje...

A price da rupa nije dobra su nebolozna naklapanja jer svi majstori akvaristicki ju koriste, bas kao borbu protiv algi.

To sto si(criptocori) negdje procitao da alge ne nastaju zbog svjetla, nema bas nikakve veze s ovim o cemu mi pricamo...

jer nitko ne pobija tu cinjenicu, jedino je prosiruje sa nekim drugim tezama. Biljke se naime puno lakse oporave od 'mracne rupe' nego alge. Uostalom, poznato je da imaju periodi u danu kada biljke vrse više i manje fotosinteze, pa se najvjerovatnije i prilagode svjetlosnom rezimu kakav vlada u pojedinom akvariju. S druge strane alge trebaju svjetlo u komadu da bi uspjesno rasle i tu ta 'rupa svjetlosna' cini svoj efekat.
Sto se tice duzine svjetla opet si rekao netocnost, posto aquascaperi teze prema manje svjetla ne vise...

Oko 10 sati, neki cak i 9, nikako prema 12 ili 14...
Jos da se vratim rupi, procitao sam par eminentnih autora koji tvrde da ta rupa moze biti i kratka, recimo oko 15ak minuta i da je i to dovoljno da smanji razvitak algi...
A i misljenja sam da je prihvacanje tuđeg misljenja, pogotovo misljenja vecine ili nekih autoriteta na nasem forumu(sto je nesumljivo Tuljan), dio svacije kulture i osnova raspravljanja...Ako ce netko procitati u nekoj losoj knjizi neke zastarjele informacije i ljudima soliti pamet, kao da je on neki Bog akvaristike u Hrvata, onda forum nema smisla...

Edited by: krajten