Srpanj 05, 2025, 20:21:00 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Vrsta drva u akvariju ?  (Posjeta: 2559 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline RobiR

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Vrsta drva u akvariju ?
« u: Svibanj 01, 2004, 13:09:00 poslijepodne »

Prvo, lijepi pozdrav! Akvarist sam početnik, pa trebam par savjeta za uređenje.

Našao sam prekrasno drvo i htio bi ga staviti u akvarij, naime radi se o drvu vinove loze ( 20 godina je to bio zapušten vinograd, nije šprican ničime itd.). Namakao sam drvo u kišnici oko 20 dana , tri ga puta kuhao po sat vremena, skinuo koru žičanomkefom itd. Molim Vas za vaša mišljenja, dali bi to bilo dobro ili da ipak kupim mangrovinu ili mahagonij ? Unaprijed hvala!

Santa Cruz / Zaprešić

Offline Fauna

• Punopravni član
    • http://www.beke.co.nz/index.php
Vrsta drva u akvariju ?
« Odgovori #1 u: Svibanj 01, 2004, 13:55:00 poslijepodne »
 Mislim da bi trebao malo duze kuvati. Ja bih jos jednom prokuvao i to 5-6 sati. Naravno to je najidealnije negde napolju raditi uz lozenje vatre i kuvanje u nekoj posudi kao sto su riblji kotlici ili sl.

Offline Maro

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik
Vrsta drva u akvariju ?
« Odgovori #2 u: Svibanj 01, 2004, 16:57:00 poslijepodne »
RobiR dobro si to napravio,još samo da ti bude htjelo stati na dnu.Ja isto u mojim akvarijima koristim vinovu lozu...
Dubrovnik

Offline RobiR

• Punopravni član
Vrsta drva u akvariju ?
« Odgovori #3 u: Svibanj 01, 2004, 17:38:00 poslijepodne »
hvala maro nemaš pojma koliko mi to znaći.Probo sam ga staviti u vodu i za sad ne pluta drži se za dno.
Santa Cruz / Zaprešić

Offline Buggy

• Punopravni član
Vrsta drva u akvariju ?
« Odgovori #4 u: Svibanj 02, 2004, 00:29:00 prijepodne »
Ja ne bih nikako vinovu lozu u akvarij,jer ona će uvijek otpuštati "nešto" difuzijom-osmozom.Imaš tako krasnih MOPANI afričkog drveća za kupit koje je dovoljno prokuhati 10-ak min. i promijeniti koji put vodu kad malo odstoji i isti dan staviš u akvarij.Uopće ga ne muti i prekrasno izgleda
Sve su ribe jednake ali su neke jednakije od drugih...

Offline Maro

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik
Vrsta drva u akvariju ?
« Odgovori #5 u: Svibanj 02, 2004, 12:52:00 poslijepodne »
...nikad nisam imao frku s vinovom lozom a koristim je več godinama u akvariju bitno da nije poljevana nikakvom kamijom
Dubrovnik

Offline Fauna

• Punopravni član
    • http://www.beke.co.nz/index.php
Vrsta drva u akvariju ?
« Odgovori #6 u: Svibanj 02, 2004, 13:18:00 poslijepodne »

Grana vinove loze mora biti potpuno suva ako mislite da ne ispusta iz sebe materije koje stvaraju belicastu maglu u akvarijumu. Ovo je 100% provereno i tacno. Znaci nemojte se zamajavati sa prokuvavanjem ili nekim drugim metodama kako bi sprecili zamucenje vode,ako grana nije dovoljno suva.

Ponavljam, ako je granavinove loze dovoljno suva, prokuvajte jenajmanje 5-6 sati radi sigurnosti da vam se to ne bi desilo da vam se ipak zamuti voda. Desavalo je se i pored toga da je grana potpuno suva a nije dovoljno prokuvana,da otpusti i zamuti vodu.

Ovo je moje licno iskustvo i provereno.Postoje na hiljade akvarijuma sa granom vinove loze koji su kristalnobistri, ali takve grane subile predhodnoprvilno pripremljene.

Offline RobiR

• Punopravni član
Vrsta drva u akvariju ?
« Odgovori #7 u: Svibanj 03, 2004, 18:33:00 poslijepodne »
Puno Vam svima hvala na savjetima, ono sa zamućenjem vode me malo brine jer mi je mutan ali tek ga punim pa se još to sve nije sleglo. Sačekati ću par dana pa ću vidjeti. Kupio sam i mali panj mopanija ( baš mali, 0,6 kg ) pa ako ništ drugo ići će loza van. Hvala.
Santa Cruz / Zaprešić

Offline acancar

• Punopravni član
Vrsta drva u akvariju ?
« Odgovori #8 u: Svibanj 04, 2004, 10:32:00 prijepodne »
ja sam cuo da ti vinova loza nije dobra! to su me s time popljuvali da sam bio sav mokar, imam ti ja dva panja velika, budem danas poslikao pa cu ti staviti sliku! ako si zainteresiran!
zagreb/zapad

Offline RobiR

• Punopravni član
Vrsta drva u akvariju ?
« Odgovori #9 u: Svibanj 04, 2004, 18:56:00 poslijepodne »
Hvala na savjetu, drvo je odletilo van, bila jepremutnavoda. Ostavil sam samo mopani, nakljukal novu vodu drito iz slavine, stavil 20 litara destilirane i ostavil ga da se paca 5-6 dana pa onda stavljam ribice ( neonke, gupije i još neke). Inače akvarij je 126 litarski. Hvala.
Santa Cruz / Zaprešić