Nakon propalog eksperimenta, ponovno ću počet uređivat akvarij, cayman, 80 litara. Voda u akvariju je doslovno zelena od algi, šljunak je također pozelenia, a od biljaka odustajem na neodređeno jer mi je većina propala. Preživile su samo najizdržljivije ribe: barbus, borac, plehostomus i 2 algojeda. Svaka im čast. Ja sam se iskreno stvarno trudia i potrošia sam masu love na svakakva sredstva za vodu, akvarij sam čista svaka 2 tjedna, mijenja bi oko 40 % vode u koju bi stavia aquasafe i još neku kemiju. Ali nakon par dana sve bi se vratilo na staro: alge bi nabujale, voda bi dobila neku žuto-zeleno nijasnu i ta stvarno nije dobro izgledalo, odnosno još uvijek ne izgleda.
Trenutno imam jednu ideju za uređenje i par pitanja u vezi toga:
Pošto ne volim ''riječni'' izgled akvarija, a i alge mi se stalno hvataju, ne bi uopće stavlja biljke nego bi iša na neki ''morski'' izgled. Umjesto sadašnjeg šljunka stavia pi fini pijesak, kamenje i neke bijele tropske koralje tako da moj slatkovodni akvarij dobije nekakav morski izgled.
Sad ne znam je li štetno za ribe ako u akvariju uopće nema biljaka, ili ih ima vrlo malo? Još me zanima hoće li se alge moći hvatati na koralj i hoći li ga trebat prokuhat ako se uhvate? Zanima me i može li se uopće saditi biljke u takav finiji pijesak ili isključivo u šljunčanu podlogu, za slučaj da se ponovno odlučim za biljke? U novom akvariju bi zadrža stare ribe (barbusa, plehostomusa, borca i algojede) ali ne znam odgovara li njima takva podloga? Također bi u akvarij volia dodat 2 skalara.
Imam još jedan problem:
Kadapočnem sa preuređenjem, morat ću izbacit sve iz akvarija i detaljno ga očistit, ali ne znam gdje ću s ribama? Ja bi moga njih držat u velikim posudama dan-dva, a az to vrijeme dodat šljunak, kamenje, koralje i vodu u akvarij pa ih onda vratit nazad. Što mislite? Imam i sredstvo Tetra Bactozym tako da se što prije razviju bakterije da mogu ubacit ribe, ali svejedno mislim da je to preprerano, jer znam da treba pričekat 4 tjedna da se u novi akvarij mogu staviti ribe. Sad ne znam što da radim, da li da u novi akvarij stavim 50 % stare vode, koja je prilično katastrofalna ili potpuno novu? Također mi je žao baciti tri biljke koje su se prilično dobro primile u akvariju pa bi ih volia presadit u taj pijesak, ali nisam siguran da će tuuspjet rast?
To bi zasad bilo to, kasnije ću sigurno imati još pitanja. Svaka pomoć bi bila dobrodošla. Unaprijed hvala!