Kao što znate ja sam tek nedavno poèela s akvarijem i za sad od ribica imam samo beta borca ( mužjaka i ženku ) ,no mužjak je iznenada poèeo proganjati ženku i gristi joj peraje. Sada je ženka u drugom akvariju no tamo ne može dugo ostati jer je to malo prostora ( 5/10 l). Dal mi može neko reè kaj da na napravim jer sam veæ oèajna ( SAMO MI NEMOJTE SAVJETOVAT DA NABAVIM JOŠ 1/2 ŽENKE JER IH NEMA U ZOO SHOPU VEÆ 5 DANA )
Unaprjed hvala 

Dobrodošla Barbara u klub ljubitelja betta,
Objašnjenja kolega "koji" su se potrudili svakako uvaži.U vezi toga bilo bi dobro, da "tu ženku" na neki način slikaš".Netko je lijepo upozorio da je moguće da nije ženka već prikriveni "mužjak".To se može dogoditi,jer su sposobni zaustaviti neke razvojne funkcije npr. razvoj peraja, po kojima se najlakše identificiraju.Osobito kada se radi o mladom mužjaku koji raste uz starog dominatnog.

Druga teorija o parenju,takođe pije vodu,pa iz tog razloga te i molimo sliku.Naime u vrijeme, kada je ženka zainteresirana za parenje (mrijest), dobija bočne pruge, a sljedeća faza je "ofucane peraje".To u prvom momentu djeluje kao da ju je mužjak,napadao i izgrizao.Teško je objasniti, ali radi se zapravo o razdvanju peraja a osobito donje trbušne.U ovom slučaju potrebno je pogledati i trbuh ženke, koji poprima četverokutni oblik,i naravno samo zadebljanje.

Treća teorija, svodi se na premali akvarij, bez dovoljno mjesta gdje bi se ženka sklonila od tzv.pohotnog mužjaka, a ona nije spremna na mrijest.Ili jednostavno "ne paše joj taj tip".Stoga i preporučuju veći broj ženki na jednog mužjaka, kao i iz razloga povećane mogućnosti mrijesta-parenja, sa različitim ženkama!