Srpanj 29, 2025, 14:29:44 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: HITNO !!!!!!!  (Posjeta: 4498 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Barbara

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
HITNO !!!!!!!
« u: Kolovoz 27, 2006, 15:39:00 poslijepodne »
Kao što znate ja sam tek nedavno počela s akvarijem i za sad od ribica imam samo beta borca ( mužjaka i ženku ) ,no mužjak je iznenada počeo proganjati ženku i gristi joj peraje. Sada je ženka u drugom akvariju no tamo ne može dugo ostati jer je to malo prostora ( 5/10 l). Dal mi može neko reč kaj da na napravim jer sam već očajna ( SAMO MI NEMOJTE SAVJETOVAT DA NABAVIM JOŠ 1/2 ŽENKE JER IH NEMA U ZOO SHOPU VEĆ 5 DANA )
         Unaprjed hvala

POZDRAV IZ SAMOBORA !!!

Offline Night bird

• Punopravni član
HITNO !!!!!!!
« Odgovori #1 u: Kolovoz 27, 2006, 16:39:00 poslijepodne »
Možda ti je ta "ženka" mladi mužjak(iz vlastitog iskustva),za sad može biti bez problema u tih 10 litara

Offline pega777

• Punopravni član
    • http://www.google.com
HITNO !!!!!!!
« Odgovori #2 u: Kolovoz 27, 2006, 17:17:00 poslijepodne »
mozda ce ti se izmrijestiti jer sam cuo da je muzjak za vrijeme mriještenja sa zenkom veoma agrrrrrresivan
pegaC
Prelog

Offline Zir

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Udruga RiBA
HITNO !!!!!!!
« Odgovori #3 u: Kolovoz 27, 2006, 18:23:00 poslijepodne »

meni je moj mužjakbio toliko agresivan da je ubioženku nakon pokušaja mrijesta.
Zagreb - Blato

Offline MarJar

• Punopravni član
HITNO !!!!!!!
« Odgovori #4 u: Kolovoz 27, 2006, 18:57:00 poslijepodne »
Citat: Zir

Očeš reći da je krepala tijekom seksa??
Zagreb,Jarun

Offline Zir

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Udruga RiBA
HITNO !!!!!!!
« Odgovori #5 u: Kolovoz 27, 2006, 20:47:00 poslijepodne »
Citat: MarJar

ne, poslije! izgleda da nije htjelaradit sve što je tražio
Zagreb - Blato

Offline Sky27

• Punopravni član
  • **
HITNO !!!!!!!
« Odgovori #6 u: Kolovoz 27, 2006, 21:30:00 poslijepodne »
Citat: MarJar

Offline duda

• Punopravni član
HITNO !!!!!!!
« Odgovori #7 u: Kolovoz 27, 2006, 22:54:00 poslijepodne »
Jesi sigurna da je to ženka jer ženke su običnije i jednostavnije od mužjaka imaš mužjaka pa znaš kako izgleda da ima svu raskoš pa usporedi. Ako nisi sigurna uslikaj pa če ljudi reč. Neki mužjaci znaju biti agresivni kako prema svojim ženkama tako i prema drugim ribama tako da se ne iznenadiš. To sam ti več rekla za borca zato sam ja svog poklonila jer je svaki dan teroriziro ostaleribe. No neki ljudi nemaju problema svi zajedno žive u ag ja nisam imala te sreće na žalost. Jedna poznanica je imala problem kao ti ali je probala ovo i rekla da je jednostavno upalilo ženku je stavila u karantenu bila joj je kaže 7 dana nakon tog je kupila par živorotki i stavila ovu ženku od borca u vrečicu sa ovim živorotkama i onda ih pustila sve zajedno i on se smirio kad je ona puštena sa ostalim ribama. Probaj iti možda upali ona kaže da nema više frke valjda se smirio kad je vidio da nije sam.

Offline Lord Anduril

• Punopravni član
HITNO !!!!!!!
« Odgovori #8 u: Kolovoz 27, 2006, 22:56:00 poslijepodne »
Nabavi jo 1-2 zenke.

Zagreb/Gornja Dubava

Offline korni

• Punopravni član
HITNO !!!!!!!
« Odgovori #9 u: Kolovoz 28, 2006, 00:23:00 prijepodne »

Ako je zbilja druga ribica zenka, zacijelo je vrijeme parenja.

Provjeri ovako: oba akvarija priblizi tik jedan uz drugi, staklom uz staklo, da se ribe medjusobno vide. Nakon nekog vremena muzjak bi trebao pokazati interes za zenku i nagonski bi trebao poceti graditi gnijezdo od mjehurica na povrsini vode. Da bi se to dogodilo smanji protok filtera u muskom akvariju ili ga posve iskljuci, u vodu postavi plutajuce predmete, cepove, listove, plutajuce biljke poput rogolista i slicno. Kad gnijezdo bude gotovo pusti zenku muzjaku da se dogodi ocekivano. Nakon mrijesta ih opet razdvoji jer bi muzjak ubio zenku poslije parenja.

Ako su obje ribe muzjaci i odvojeni onda ce se samo napuhivati i sepuriti jedan pred drugim, a gnijezda nece biti.

Bette su krasne ribe. Moje nikad nisu bile agresivne ni prema svojoj vrsti ni prema drugima. Problem je jedino sto nisu duga vijeka.Edited by: korni
Zagreb

Offline sb_tropic

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
HITNO !!!!!!!
« Odgovori #10 u: Kolovoz 28, 2006, 08:52:00 prijepodne »
Puno srece s betama
KOCKICE SB

Offline duda

• Punopravni član
HITNO !!!!!!!
« Odgovori #11 u: Kolovoz 28, 2006, 12:46:00 poslijepodne »
Betama je životni vijek nekih 2 god

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
HITNO !!!!!!!
« Odgovori #12 u: Kolovoz 28, 2006, 21:25:00 poslijepodne »

Citat: Barbara
Kao što znate ja sam tek nedavno poèela s akvarijem i za sad od ribica imam samo beta borca ( mužjaka i ženku ) ,no mužjak je iznenada poèeo proganjati ženku i gristi joj peraje. Sada je ženka u drugom akvariju no tamo ne može dugo ostati jer je to malo prostora ( 5/10 l). Dal mi može neko reè kaj da na napravim jer sam veæ oèajna ( SAMO MI NEMOJTE SAVJETOVAT DA NABAVIM JOŠ 1/2 ŽENKE JER IH NEMA U ZOO SHOPU VEÆ 5 DANA )
        Unaprjed hvala

Dobrodošla Barbara u klub ljubitelja betta,

Objašnjenja kolega "koji" su se potrudili svakako uvaži.U vezi toga bilo bi dobro, da "tu ženku" na neki način slikaš".Netko je lijepo upozorio da je moguće da nije ženka već prikriveni "mužjak".To se može dogoditi,jer su sposobni zaustaviti neke razvojne funkcije npr. razvoj peraja, po kojima se najlakše identificiraju.Osobito kada se radi o mladom mužjaku koji raste uz starog dominatnog.

Druga teorija o parenju,takođe pije vodu,pa iz tog razloga te i molimo sliku.Naime u vrijeme, kada je ženka zainteresirana za parenje (mrijest), dobija bočne pruge, a sljedeća faza je "ofucane peraje".To u prvom momentu djeluje kao da ju je mužjak,napadao i izgrizao.Teško je objasniti, ali radi se zapravo o razdvanju peraja a osobito donje trbušne.U ovom slučaju potrebno je pogledati i trbuh ženke, koji poprima četverokutni oblik,i naravno samo zadebljanje.

Treća teorija, svodi se na premali akvarij, bez dovoljno mjesta gdje bi se ženka sklonila od tzv.pohotnog mužjaka, a ona nije spremna na mrijest.Ili jednostavno "ne paše joj taj tip".Stoga i preporučuju veći broj ženki na jednog mužjaka, kao i iz razloga povećane mogućnosti mrijesta-parenja, sa različitim ženkama!

kolonelo sipica & pripadajući tim

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
HITNO !!!!!!!
« Odgovori #13 u: Kolovoz 28, 2006, 22:16:00 poslijepodne »

Sorry Barbara,

Ali evo našli smo sliku naše ženke, kada je završila mrijest.Identičnog ti je izgleda i pred sam mrijest,ali samo ima izraženije bočne pruge po tijelu 2-3 u širini 1-2 mm.Sve ovo vezano uz teoriju o mogućoj želji za mrijestom, no najbolje ćeš sama procijeniti.

Offline Barbara

• Novi član
  • *
HITNO !!!!!!!
« Odgovori #14 u: Kolovoz 31, 2006, 20:08:00 poslijepodne »
Hvala ljudi na svemu. Ona je 100 posto ženka i neznam kaj se događa. Jedan
dan je sve u redu i oni su si ok, mužjak izgradi gnijezdo i onak ko da če se parit a onada ništa.Zapravo on nju krene napadati i kad mu se ona sakrije i on ju ostavi na miru ona krene plivat oko njega. Ovo da nabavim više ženki sam več i ja htjela
al ih već dva tjedna nema u zoo shopu. Danas sam kupila dva grupija (muškog i ženskog ) tak da ju je malo ostavio na miru al je sad opet počeo. Oprostite kaj vam nisam mogla odgovorit al bila sam odsutna.
          Hvala puno na odgovorima

POZDRAV IZ SAMOBORA !!!

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
HITNO !!!!!!!
« Odgovori #15 u: Rujan 02, 2006, 01:04:00 prijepodne »

Citat: Barbara
Hvala ljudi na svemu. Ona je 100 posto ženka i neznam kaj se događa. Jedan
dan je sve u redu i oni su si ok, mužjak izgradi gnijezdo i onak ko da èe se parit a onada ništa.Zapravo on nju krene napadati i kad mu se ona sakrije i on ju ostavi na miru ona krene plivat oko njega. Ovo da nabavim više ženki sam veè i ja htjela
al ih veæ dva tjedna nema u zoo shopu. Danas sam kupila dva grupija (muškog i ženskog ) tak da ju je malo ostavio na miru al je sad opet poèeo. Oprostite kaj vam nisam mogla odgovorit al bila sam odsutna.
        Hvala puno na odgovorima

Barbara, sudeći po ovome što si napisala, imaš definitivno spremnu situaciju za mrijest.Sad je samo pitanje hoćeš li se upustiti u avanturu.Ako hoćeš, moraš im staviti plutajuću biljku ili neku improvizaciju, ispod koje mužjak može napućkati gnijezdo (splav).Ako ga pustiš da više puta to radi, može se desiti da u presudnom trenutku više nema snage i nekih kemikalija (u sebi) koje će osigurati dobru izradu gnjezda.Dobro pogledaj da li je ženka pošarenila,ako nije a želiš razmnožavanje, morat ćeš je staviti u prozirnu teglu ili sl.,sa mogučnošću da uzima zrak i da je mužjak vidi i obilazi.Najbolje je to napraviti u zasebnom akvariju, sa potpuno ravnim dnom (bez prepreka,kamenčića i sl.)Ovo izdvajanje u "teglu" najdulje 2 dana,ali nekad je dovoljno i 12 sati.Na koncu evo nekih slika, za lakše snalaženje:

Ovakav akvarij oformi sa vodom iz starijeg čistog akvarija. možeš dodati i malo tvrđe vode naravno pripremljene,kao za zamjenu, smanji filtraciju na minimum, čak možeš isključiti na dva dana, a temp.podigni na 28 stpnjeva Celzijusa.Ima još, cijeli roman, treba probati,ako imaš još nedoumica, uporabi PP ili mail slobodno.