Ajde društvo, opustite se malo, koji vam je vrag.
Anis, morska akvaristika nije jasno definirana, pa tako postoje razni stupnjevi na kojima se možeš baviti istom........kao i različite metode za svaki stupanj. Bitne su razlike prisutne između morskog akvarija samo s ribama (eng. fraza: fish only tank) iakvarija u kojem dominiraju koralji. Nadalje; akvarij s ribama može biti bez ili sa živim kamenjem, akvarij s koraljima može sadržavati dominantno meke koralje ili tvrde koralje.....sve su to jako bitne razlike. Dakle utvrđivanje ŠTO TOČNO želiš držati u akvariju je prvi korak u pravom smjeru.
Pretpostavimo da želiš držati koralje: mekani koralji bolje podnose malo ''prljaviju vodu'' od tvrdih koralja. Vrlo bitna je količina zagađivača u akvariju, a to su prije svega ribe. Što manje riba imaš, voda će biti čišća, a samim time i potreba za dodatnim filtracijskim sustavima (skimmer) manja. Kada govorimo o filtracijskim sustavima, spomenimo najvažnije: dobro, kvalitetno, tropsko živo kamenje predstavlja filtracijski temelj kvalitetno složenogakvarija. DSB ili deep sand bed - duboki sloj finog pijeska također vrši kvalitetnu filtraciju. Ako se takav sloj oformi u glavnom akvariju, s vremenom (obično kroz nekoliko godina) dolazi do zapunjavanja tog pijeska nečistoćama pri ćemu on gubi svoju primarnu funkciju (filtracija/denitrifikacija vode) te postaje štetan jer predstavlja izvor nutrijenata. Problem se može izbjeći ako se DSB oformi u sumpu, te se voda koja do njega dolazi prethodno mehanički profiltrira. I na kraju skimmer. Igračka za koju će barem 80% reefera reći da je apsolutno neophodna. Iz vode uklanja organske nečistoće prije nego što su se stigle razgraditi do nitrata i fosfata. Ja također smatram da je na duže stazeneophodan za dobar morski akvarij, bilo fish only, bilo s koraljima.
E sada, varijanta na temu je bezbroj: ako recimo imaš kvalitetan DSBs puno dobrog živog kamenjai malo riba u akvariju, možeš proči i bez skimmera i to bez prevelikog rizika. Ako je situacija obrnuta, skimmer je neophodan. Između te dvije krajnosti, čitava je lepeza ''međustupnjeva'' za koje ti nitko sa 100%-tnom sigurnošću ne može reći dali ti skimmer treba ili ne. Na tebi je da se prethodno informiraš i sam procijeniš. Na internetu je sadržano znanje današnje civilizacije, izvoli se poslužiti...
Ako se mene pita, ja bi tidefinitivno preporučio skimmer, i to ne najjeftiniji

Lijep pozdrav