Rujan 04, 2025, 01:58:21 prijepodneNajnoviji Član: Mandich

Autor Tema: Dali je potrebno  (Posjeta: 8289 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Anis_:D

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Dali je potrebno
« u: Kolovoz 21, 2006, 11:43:00 prijepodne »
neznam kako se zove na nasem al na engleskom je protein skimmer znam za sta sluzi al neznam jel neophodan za pravilan rad morskog akvarija
a naravno ja ga tesko mogu nabaviti tj nema ga kupiti u bosni

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
Dali je potrebno
« Odgovori #1 u: Kolovoz 21, 2006, 12:09:00 poslijepodne »

na duže staze je obavezan,....vrlo isplativa spravica, pogotovo za reef akvarije,...

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
Dali je potrebno
« Odgovori #2 u: Kolovoz 21, 2006, 12:11:00 poslijepodne »
također vjerujem da nije problem poštom ga poslati iz HRu BiH

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
Dali je potrebno
« Odgovori #3 u: Kolovoz 21, 2006, 12:13:00 poslijepodne »

malkice da se nadovežem...

nije nužan, jer ima nekoliko načina filtracije ovisno o sistemu koji koristiš..uglavnom se danas koriste kombinacije nekoliko glavnih sistema

Berlin sisem- u njemu se koristi skimmer, kalkwaser, jako svjetlo, jak protok, živo kamenje

DSB- duboki sloj živog pijeska, nema skimmera koliko znam

Jaubert sistem- sloj vode ispod dubokog sloja pijeska , tzv plenum, isto bez skimmera...

ima puno mogućnosti...

• Punopravni član
Dali je potrebno
« Odgovori #4 u: Kolovoz 21, 2006, 12:14:00 poslijepodne »

Citat: Antimon
također vjerujem da nije problem poštom ga poslati iz HRu BiH
e vidis nisam znao ni da ima u HR mislim praviti akvarij od nekih 500l ja mislim da nije puno e sada od prilike koliko bi kostao skimmer za taj akvarij ak nije tesko nekom da mi provjeri

• Punopravni član
Dali je potrebno
« Odgovori #5 u: Kolovoz 21, 2006, 12:18:00 poslijepodne »

Citat: Vedran

malkice da se nadovežem...

nije nužan, jer ima nekoliko naèina filtracije ovisno o sistemu koji koristiš..uglavnom se danas koriste kombinacije nekoliko glavnih sistema

Berlin sisem- u njemu se koristi skimmer, kalkwaser, jako svjetlo, jak protok, živo kamenje

DSB- duboki sloj živog pijeska, nema skimmera koliko znam

Jaubert sistem- sloj vode ispod dubokog sloja pijeska , tzv plenum, isto bez skimmera...

ima puno moguænosti...
e imas li slucajno par linkova gdje ima slikovito prikazan rad tih sistema jer sto se tice morske akvaristike sam totalni amater jet ro kod nas nije bas popularno nema se nigdje nis kupiti a ni za slatkovodnu nije neki izbor imam slatkovodni akvarij vec nekih 9 godina .....................unaprijed hvalla

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
Dali je potrebno
« Odgovori #6 u: Kolovoz 21, 2006, 16:13:00 poslijepodne »
za 500litara 2700kn ako oces kvalitetu...

• Punopravni član
Dali je potrebno
« Odgovori #7 u: Kolovoz 21, 2006, 21:09:00 poslijepodne »
e hvala drug skontati ce se sta al ja taj akvarij moram imati pa makar

Offline Branko

• Punopravni član
  • Dob: 57 Lokacija: Zagreb
    • http://još.nemam
Dali je potrebno
« Odgovori #8 u: Kolovoz 21, 2006, 22:18:00 poslijepodne »

Citat: Anis_:D
e hvala drug skontati ce se sta al ja taj akvarij moram imati pa makar

He he ovaj stav mi je jaako poznat  

A skimmer kao što su ti rekli, može i bez njega ali je jaako koristan, a ako hočeš oshjetljivije koralje onda fakat obavezan (skoro pa).
Nonsense ist der Sieg des Geistes über die Vernunft!

• Punopravni član
Dali je potrebno
« Odgovori #9 u: Kolovoz 22, 2006, 07:30:00 prijepodne »
ma sada samo da mi je sastaviti sve to i da radi za koi mjesec bi trebao sve to da odradim mada kod nas nema kupiti ni ribe ni koralja a da narucujem mi je velik rizik (danasnji dostavljaci) pa ak nista idem u neum hvatati ribe ima i koralja spuzvi i tako toga valjda ce sve biti ok a kontam navratiti i de HR da kupim skimmer i ak mi se jos nes svidi ima li ko kakvih preporuka gdje da kupim skimmer tj u kojim gradovima imaju pett shopovi

Offline Stina

• Punopravni član
    • ZGreef
Dali je potrebno
« Odgovori #10 u: Kolovoz 22, 2006, 09:42:00 prijepodne »
Dobar izbor imas na elegancereef.com online shopu, al oni rade samo online kako ja znam... mozda da ga kupis pa da ti ga ja cuvam u jaski dok ne dodjes do mene

ha ha šala mala, al na tu foru, kupis , pa kazes da ti posalju nekom frendu tu u hrvatsku i onda dodjes do njega i pokupis!

elegancereef zasad ima dobru ponudu koliko vidim... ostalo mozes u Belugu kupit od aquamedice skimmere koji su isto dobri i relativno jeftini, no moraš znat birat model...i to je to ili ima još negdje kod nas za kupit skimmere?

• Punopravni član
Dali je potrebno
« Odgovori #11 u: Kolovoz 22, 2006, 23:08:00 poslijepodne »
e hvala stina ev sada sam se oduzeo sve zive ribe sam pregledao koralje apsolutno sve ev jos malo pa sastavljam plan skontao sam ra akvarij koi cu naravno sam praviti skimer ide nekih 300 eura a ribe lagano sto je prvo prvo je ima cjelu godinu samo za ribe da radim HEHEHEHEHE al nema veze ja cu ga imati pa makar crko

Offline amauro13

• Punopravni član
  • I lost myself.
Dali je potrebno
« Odgovori #12 u: Kolovoz 26, 2006, 14:31:00 poslijepodne »
Ovako, nije mi se dalo citati sve postove dalje, inace protein skimmer nije problem napraviti, i to jako jeftino, to moze biti mala ruzna naprava koja pluta po povrsini vode ili posebna hi-tech naprava isto domace jeftine proizvodnje. Imao sam masu nekih nacrta za različite skimmere (google DIY protein skimmer) Znas li ti zasto sluzi skimmer uopce i koje fizicko-kemijske principe koristi. Ljudi na spomen morskog akvarija izvukuju skimmer...
Dubrovnik / Hrvacka
His melancholy comes from his lonelines and isolation.
He wants to do something more than scare people with his blood-curdling scream.

• Punopravni član
Dali je potrebno
« Odgovori #13 u: Rujan 17, 2006, 09:43:00 prijepodne »
koliko ja znam sluzi za skupljanje proteinskih izlucenja od razlicitih organizama tacnije da mi voda nebi poslala zele .....................................jel tako? a ako imas kakav nacrt tj ideju za skimmer koi mogu sam napraviti to je extra sam da mi posaljes kakav nacrt il ak imas msn pa da to rijesimo

a bilo koga da pitam il kazem da hocu morski aq odmah ono treba ti skimmer neki dozer soli 100 nekih cuda tako da bi ja bogatstvo dao za nepotrebne stvari

gledam neke aq na netu nemaju ni pola toga sto mi ljudi kazu MORA BITI pa tako da se predomisljam isplati li se vise pocinjati takvo nes

• Punopravni član
Dali je potrebno
« Odgovori #14 u: Rujan 17, 2006, 09:45:00 prijepodne »
i ako vam nije mrsko da mi neko tacno kaze e treba ti to,to...........................i to pa da pocnem s realizacijom svega toga ak se ovako nastavi odustati cu od svega

Offline Profa

• Punopravni član
Dali je potrebno
« Odgovori #15 u: Rujan 17, 2006, 11:46:00 prijepodne »

Ajde društvo, opustite se malo, koji vam je vrag.

Anis, morska akvaristika nije jasno definirana, pa tako postoje razni stupnjevi na kojima se možeš baviti istom........kao i različite metode za svaki stupanj. Bitne su razlike prisutne između morskog akvarija samo s ribama (eng. fraza: fish only tank) iakvarija u kojem dominiraju koralji. Nadalje; akvarij s ribama može biti bez ili sa živim kamenjem, akvarij s koraljima može sadržavati dominantno meke koralje ili tvrde koralje.....sve su to jako bitne razlike. Dakle utvrđivanje ŠTO TOČNO želiš držati u akvariju je prvi korak u pravom smjeru.

Pretpostavimo da želiš držati koralje: mekani koralji bolje podnose malo ''prljaviju vodu'' od tvrdih koralja. Vrlo bitna je količina zagađivača u akvariju, a to su prije svega ribe. Što manje riba imaš, voda će biti čišća, a samim time i potreba za dodatnim filtracijskim sustavima (skimmer) manja. Kada govorimo o filtracijskim sustavima, spomenimo najvažnije: dobro, kvalitetno, tropsko živo kamenje predstavlja filtracijski temelj kvalitetno složenogakvarija. DSB ili deep sand bed - duboki sloj finog pijeska također vrši kvalitetnu filtraciju. Ako se takav sloj oformi u glavnom akvariju, s vremenom (obično kroz nekoliko godina) dolazi do zapunjavanja tog pijeska nečistoćama pri ćemu on gubi svoju primarnu funkciju (filtracija/denitrifikacija vode) te postaje štetan jer predstavlja izvor nutrijenata. Problem se može izbjeći ako se DSB oformi u sumpu, te se voda koja do njega dolazi prethodno mehanički profiltrira. I na kraju skimmer. Igračka za koju će barem 80% reefera reći da je apsolutno neophodna. Iz vode uklanja organske nečistoće prije nego što su se stigle razgraditi do nitrata i fosfata. Ja također smatram da je na duže stazeneophodan za dobar morski akvarij, bilo fish only, bilo s koraljima.

E sada, varijanta na temu je bezbroj: ako recimo imaš kvalitetan DSBs puno dobrog živog kamenjai malo riba u akvariju, možeš proči i bez skimmera i to bez prevelikog rizika. Ako je situacija obrnuta, skimmer je neophodan. Između te dvije krajnosti, čitava je lepeza ''međustupnjeva'' za koje ti nitko sa 100%-tnom sigurnošću ne može reći dali ti skimmer treba ili ne. Na tebi je da se prethodno informiraš i sam procijeniš. Na internetu je sadržano znanje današnje civilizacije, izvoli se poslužiti...

Ako se mene pita, ja bi tidefinitivno preporučio skimmer, i to ne najjeftiniji

Lijep pozdrav

Novi Zagreb

Offline Brada

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 75
  • Brada
    • My Reef Aquarium
Dali je potrebno
« Odgovori #16 u: Rujan 17, 2006, 11:48:00 prijepodne »
Tražiš decidirani odgovor za sustav koji ima mnogo varijacija. Ja ti mogu reči što ja koristim (u 180 lit), a na tebi je da se odlučiš za varijantu-e koja tebi odgovara (financijski, rutinom i slično).
Za početak: koristim čistu H2O i Tropic Marin sol(povremeno i Serai Reef Chrystal). Imam oko 18 kg živog kamenja (za koraljni je obavezno imati), Fluwal 204 filter (za kemijsko filtriranje), vanjski overflow (preljev), sump od 25 lit (premali je, a trebao bi biti barem 60 lit), u sumpu skimmer, mehanička filtracija, makro alge (po noći alge uz pomoć svijetla održavaju pH nivo), fosfat remover (Rowaphos), aktivni ugljen (po potrebi). U sump dodajem kalcij, jod, stroncij. Iz sump-a vodu vraća EHEIM pumpa. Dodatna cirkulacija vode u akvariju je obavezna, te stoga imam još 3 pumpe (Marea stream 3200 i 2400, te MaxiJet 2000), a malo pomaže i povratni mlaz iz filtera (koji je malo preslab za 180 lit. morski). Za sastavljanje morskog od 500 lit. ti treba: unutrašnji preljev (bušenjerupa u dnu!!!), skimmer je vrlo koristan u večini sustava (osim u DSB), živi kamen je obavezan (za 500l oko 60 kg, a bolje je i više). Treba ti rasvjeta ukupne snage oko 500W (1W/ lit. vode). Hočeš li T5 cijevi ili Metalhallid reflektore je stvar novca i ukusa (mogućnosti). Tvoj problem nije u skimmeru, već u nabavi skoro svega (kamenje se kupuje, sol i organizmi). Morat ćeš putovati u ZGB, LJubljanu ili Graz na Vogellfarm
Sretno sa odlučivanjem!!!
Zagreb - Sigećica
Samo glupost je vječna, sve ostalo može proći!!!!
http://www.bradareef.webs.com/

Offline Preminuli

• Novi član
  • *
    • http://www.artreef.net
Dali je potrebno
« Odgovori #17 u: Rujan 17, 2006, 15:00:00 poslijepodne »

Vedran i profa su u pravu, ovisi tocno o vrsti filtracije koju imas. I kao dodatak

u Hrvatskoj postoji akvarij sa Jauber sistemom koji ima i skimer.

Prikaz na linku ispod kao akvarij mjeseca na sloreef-u.

[url]http://www.sloreef.com/AkvarijiMeseca/Maj2006/AkvarijMaj2006 .htm[/url]

Te na jos jednom mjestu isti akvarij.

[url]http://www.artreef.net/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id= 108&forum=52[/url]

A ovo je akvarij moje zarucnice te naravno i moj koji je funkcionirao bez skimeravise od dvije godine i ima 200 l.

[url]http://www.artreef.net/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id= 47&forum=52[/url]

A ovo mi je novi akvarij, aktualni akvarij mjeseca na sloreef-u

[url]http://www.sloreef.com/AkvarijiMeseca/Avgust2006/AkvarijAugu st2006.htm[/url]

• Punopravni član
Dali je potrebno
« Odgovori #18 u: Rujan 17, 2006, 18:23:00 poslijepodne »

Citat: Preminuli

[url]http://www.sloreef.com/AkvarijiMeseca/Avgust2006/AkvarijAugu st2006.htm[/url]

drug akvarij ti je extra ono dobar je do bola a neko je rekao da cu imati problem s nabavkom ...........stari od jarana radi u zagrebu i dolazi svakih 7 dana u sarajevo vec sam se dogovorio kada napravim akvarij da mi donosi sve sto mi treba

• Punopravni član
Dali je potrebno
« Odgovori #19 u: Rujan 17, 2006, 18:26:00 poslijepodne »
i jedno pitanje da nema ko od vas da dolazi u sarajevo pa da sjednemo da se ispricamo o svemu tome a sada cu nadam se poceti raditi sta unosno pa da se sve to kupi

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Dali je potrebno
« Odgovori #20 u: Rujan 17, 2006, 18:57:00 poslijepodne »
Citat: Preminuli

http://www.sloreef.com/AkvarijiMeseca/Avgust2006/AkvarijAugu st2006.htm

Zbog ovakvih lijepih akvarija uvijek mi se javi jaka zelja za proucavanjem morske akvaristike!

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
Dali je potrebno
« Odgovori #21 u: Rujan 17, 2006, 22:02:00 poslijepodne »
ostavi se ti želje , bilo jake ili slabe i primi se posla!

osnovni problem kod morske je taj što se ljudi uplaše prije
početka... nepotrebno... ako se krene polako i pametno, ne bi smjelo
biti problema...

više čak ni oprema i organizmi nisu toliki problem jer su i naši dućani krenuli polako ali sigurno u nabavku ...

e,da-Anis-vidim da si postavio pitanje u temi nakoje ti nisam
odgovorio-sori, ali u zadnje vrijeme slabo pratim forum, što zbog
količine postova , što zbog nedostatka vremena...

• Punopravni član
Dali je potrebno
« Odgovori #22 u: Rujan 18, 2006, 11:22:00 prijepodne »
e upravo vedrane ljudi te isprepadaju ono sto vise pitas o svemu sve si vise u zabuni neki extra filteri ,preljevi itd ev ja sada cekam neki posao i za jedno mjesec pocinjem praviti aq 500l dimenzije 120x60x70 ev i nacrt pa ak mi neko moze reci gdje sta treba izbusiti za te preljeve i sve to posto ne kontam te stvari ni sekunde

Offline Brada

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 75
  • Brada
    • My Reef Aquarium
Dali je potrebno
« Odgovori #23 u: Rujan 18, 2006, 21:00:00 poslijepodne »
Veličina je impozantna, ali se bojim da ti je 70 cm previsoko, osim ako misliš roniti u njemu ili imaš ruku dužu od toga. To je samo jedna stavka. Drugo je pitanje rasvjete. Na takvu dubinu vode ćeš MORATI koristiti metal hallyd reflektore (vrlo jake), u protivnom će koralji pri dnu trpiti nedostatak spektra. Overflow box, odnosno rupe, postavi na stranu koja ti najviše odgovara s obzirom na položaj akvarija. Obično se postavlja do zadnje stijene u kut, da ne obstruira cirkulaciju vode, a ujedno se i najlakše zamaskira. Veličina box-a mora biti takva da možeš doći rukom do dna (ako ti nešto padne u nutra). Probaj u nekakvu kutiju staviti cijevi, pa zavuči ruku uz njih, a da ne razvališ stijenke kutije
Zagreb - Sigećica
Samo glupost je vječna, sve ostalo može proći!!!!
http://www.bradareef.webs.com/

Offline Stina

• Punopravni član
    • ZGreef
Dali je potrebno
« Odgovori #24 u: Rujan 18, 2006, 23:07:00 poslijepodne »
Moje mišljenje što se tiče rasvjete i dubine akvarija je drugačije od Bradinog i ne slažem se - vidio sam takve akvarije i funkcioniraju odlično, čak i sa t5 lampama, stog moj glas je da dimenzije ostanu!
Druga je stvar što ti čovjek dobro govori, morat ćeš roniti u njemu zbog aquascapinga