Srpanj 19, 2025, 17:05:50 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: BOTIA s CRVENOM TOCKOM  (Posjeta: 2749 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline šišmiš

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
BOTIA s CRVENOM TOCKOM
« u: Travanj 27, 2004, 21:31:00 poslijepodne »

Molim za strucan odgovor:

Kupio sam dvije Botia macracanthus; jedna je trideset minuta po unosu u akvarij - uginula (iskljucen je pH i termo sok kao uzrok); prije uginuca izvodila je akrobacije, uglavnom dubeci na glavi. Druga ribica brzo se prilagodila i uklopila s ostalim ribama. Pet dana poslije i ona je "polegla na dno", uginula. U blizini repapojavila sedan prije smrti crvena tockica (otprilike 2mm promjera, kao podlijev krvi, hematom, a nekao otvorena ranica);trbuh je izgledao slijepljen, prazan, kao da je riba gladovala(iskljuceno gladovanje jer ribice dobivaju dvije vrste tableta, Tetrine i Nutrafinove, zbog ancitrusa i kozica); do uginuca se normalno ponasala.

Sve ostale ribe su zdrave; svi relevantni prametri vode su optimalni. Je li moguce da je Labeo bicolor ubojica? A zajedno su cesto plivali i nisu pokazivali znakove agresivnosti. Ili se radi o nekoj bolestini (ribe su kupljene u Zgb., i izgledale su zdrave)?

I dodatno pitanje: moze li bicolorac busiti rupe u oklopu puza? Jedini jabucar kidnuo je iz akvarija i zaglavio, a kucica mu je doslovno "isvrdlana"!!! Jabucar je nastradao prije unosa botija.

Hvala na odgovoru.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
BOTIA s CRVENOM TOCKOM
« Odgovori #1 u: Travanj 28, 2004, 08:18:00 prijepodne »
ako je imala slijepljen trbuh i crvenu točku najvjerojatnije je upitanju bila bakterijska bolest...pripazi malo na ostale ribe

Offline HRVOJE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
BOTIA s CRVENOM TOCKOM
« Odgovori #2 u: Travanj 28, 2004, 14:08:00 poslijepodne »
Botie ili hvataju u prirodi ili dolaze mriještene iz velikih bazena,i stavljanje u akvarij im čini svojevrstan šok,te ribe odbijaju hranu,stomaci im se uvuku(čest slučaj kod malih Plecostomusa)i ubrzo ugibaju,bez obzira koju im hranu ponudimo.Ribe uvučenih stomaka NIKAKO ne kupujte,jer nije u pitanju bolest,ali neće preživjeti.Crvena točkica bez obzira šta je,nije uzrok uginuća...

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
BOTIA s CRVENOM TOCKOM
« Odgovori #3 u: Travanj 28, 2004, 14:40:00 poslijepodne »
to o uvučenim trbusima/stomacima sam čitao i odma nakon toga sam i vidio takve ribe... točnije tada me to odgovorilo od kupnje... ali na svu sreću ta riba je preživjela, a trbuh joj je biojako uvučen!! bit će da je to jedna od 100

Offline šišmiš

• Punopravni član
  • **
BOTIA s CRVENOM TOCKOM
« Odgovori #4 u: Svibanj 02, 2004, 22:14:00 poslijepodne »

Zahvaljujem svima na odgovorima; sljepljena crijeva ("uvucen trbuh") vjerojatno su, u mojem slucaju, posljedica stresa; sve ostale ribice su potpuno zdrave.

Pokusavam poslati fotografije "prosvrdlanog" puza jabucara - ali ne ide.

Offline HRVOJE

• Punopravni član
BOTIA s CRVENOM TOCKOM
« Odgovori #5 u: Svibanj 03, 2004, 11:38:00 prijepodne »
Ampullaris puževi stvaraju prilično velike "kućice"za čiju izgradnju im je potreban kalcij.Ako ih ne držiš i mekoj vodi siromašnoj kalcijem,onda je došlo nekog poremećaja u resorpciji kalcija iz vode.Nisam zamjetio da ribe(izuzev agresivnih vrsta)negativno djeluju na jabučare.

Offline šišmiš

• Punopravni član
  • **
BOTIA s CRVENOM TOCKOM
« Odgovori #6 u: Svibanj 05, 2004, 23:32:00 poslijepodne »

Voda nije pretjerano meka (gH 12); na spojnici http://www.pbase.com/sismis/inbox pogledaj fotografije puza. Neobicno, zar ne? Pravi filigramski rad! Moguce je, jer sam jabucara nasaoizvan akvarija (nakon nekoliko dana),da ga je neka "suha zvijer" pocela papati... To necu nikad saznati. ali sam duzan reci.

Akvarij je najvjerojatnije napustio (kroz jedini moguci mali otvor na poklopcu!) ili zbog "svrdlanja" ili zbog Algo-stop depota (neke vrste puzeva su izuzetno osjetljive na ovaj selektivni herbicid).

Offline HRVOJE

• Punopravni član
BOTIA s CRVENOM TOCKOM
« Odgovori #7 u: Svibanj 06, 2004, 08:05:00 prijepodne »
Mislim da niti jedna akvariska riblja vrsta ne može napraviti ovo na puževoj kućici,ostajem pri svom mišljenju da je uzrok nedostatak kalcija.Inače,odrasli,spolno zreli jabučari izlaze iz vode/akvarija kada žele poagati jajašca.U prirodi to čine na stabljike barskih biljaka,dok u akvariju na pokrovno staklo,a ako ga nema...