Uzgoj Fobasa – lat.naziv Zophobas morioU ovom članku opisujem kako sam ih ja uspio razmnožiti. Koliko sam upoznat ima više načina uzgoja istih. Bilo je i raznoraznih priča kako ih je teško razmnožiti…. No sada sam vidio da to nije istina, želim vam reći i pomoći da ih i vi sami pokušate uzgojiti!
*(dalje u tekstu ću pisati fobas = Phobas po hrvatskom..)
Prvo i osnovno što nam treba su bube fobasa… kako do njih doći ako ih nemamo!?!
Vrlo jednostavno! Sve što nam je za to potrebno su crvi fobasi , kutijice od foto filma (ili njima sličnim) probušene iglom za ventilaciju, nešto suhe hrane za pse, pokoja sjemenka suncokreta i malo piljevine za glodavce. Pogledajte sliku i biti će vam puno jasnije.

Prvo uzmemo kutijicu i napunimo 1/3 piljevinom.

Na to ubacimo suhu hranu i sjemenku dvije suncokreta.

Na to sve ubacimo jednog crva Fobasa, stavimo tri četiri kapi vode i poklopimo.
Na poklopcu iglom napravimo nekoliko rupica.

Sada treba pričekati da fobasi postanu, odnosno da pređu u stadij buba.
Što nam treba za uzgoj Phobasa
1. Kutija – kutija neka ne bude skroz providna, osim ako neće stalno stajati u mračnijoj prostoriji. Veličina kutije ovisi o količini buba fobasa koje stavljate u istu. Ja sam imao 7buba i njih sam smjestio u kutiju od sladoleda zapremine od 2 litre. Ukoliko ih ima više stavite ih u kutiju zapremine nekih 10 litara, ali da visina stranice kutije ne prelazi 25-30 cm. Ta visina stranica je tolika da ne bi imali višak neiskoristivog prostora, a ujedno i manjka prostora u vašim životnim prostorijama, jer poznajući sebe... ja nikad nemam dosta prostora.

2.Podloga – ja sam podlogu napravio od posija = u ovom slučaju samo od ječma (to se po domaći kaže šrot. Šrot – je smjesa za hraniti stoku). No ja nisam radio smjesu, nego sam samo samljeo ječam. U posije sam još stavio stelju ili piljevinu za glodavce i to u omjeru: posije 70%/piljevina 30%.
Piljevina

Posije

3.Karton – kako bi se bubama omogućila što veća hodna površina, na podlogu stavljamo kartonsku ambalažu od jaja.
Karton sa bubama...

4.Voda – pa sad da li je potrebna posuda sa vodom ili ne, ?!?!, na to Vam stvarno ne bih znao odgovoriti! Ja sam je uredno postavljao i mijenjao svakih nekoliko dana, voda je bila pomalo zagađena. Znači da im je ipak za nešto služila.

5.Bube fobasa- smiješno, ali bez njih nema malih faobasa ;o)). U mom slučaju je bilo samo 7 buba, ali radim na tome da ih uzgojim u jako velikom broju.
(vidi sliku gore - bube su na kartonu)
6.Hrana – bube fobasa je potrebno hraniti. Ja ih hranim sa hranom za pse, hranom za mačke, listom maslačka,voćem i povrćem. Voće i povrće u malim količinama, pazim da im ostatke voća i povrća vadim svaki drugi dan kako se ne bi kutija zasmrdila. Uz ovo navedeno jednom tjedno im ubacim jednog do dva mrtva cvrčka.

Kada znamo što nam je potrebno, sada to sve treba i postaviti. Znači ovako…. Uzmemo kutiju u nju stavimo s