Lipanj 23, 2025, 07:47:28 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Natrag u akvaristiku nakon 15 godina  (Posjeta: 77 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline jelenav

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Dob: 42 Lokacija: Toronto
Natrag u akvaristiku nakon 15 godina
« u: Lipanj 21, 2025, 23:34:52 poslijepodne »
Dragi moji,
Kao sto naslo kaze, Davnih dana sam imala vrlo uspjesan i preljep slatkovodni akvarij ali sam radi odlaska morala sve skupa pokloniti…Sada, nakon skoro 15 godina (I skoro isto toliko razlicitih adresa), mogu ponovno napraviti svoj kubik vodenog svijeta.
Sta se promjenilo u akvaristici u ovo vrijeme, koje su marke najbolje I najpouzdanije?

Iako sam tada, pred skoro 20 godina, kao pocetnik htjela imati morski akvarij, cijena, ponuda I sama cinjenica da sam bila pocetnik, ipak me Nagnala da se odlucim za sigurniju, slatkovodnu akvaristiku i uglavnom gupije.
Ipak, sa mora sam i volim more, a u Torontu gdje sada zivim, najvise mi nedostaje upravo miris soli, pa razmisljam da se Mozda ovaj puta upustim u more… sta misle akvaristi, koji bi savijet Dali I Dali se promjenilo I Sta, generalno u svijetu akvaristike?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Natrag u akvaristiku nakon 15 godina
« Odgovori #1 u: Jučer u 11:49:54 »
generalno......imas puno veci izbor tehnike, od teskog smetja za par necega do dobrih stvari koje su ipak prihvatljive cijene. I rasvjeta je danas sva LED. I dalje kosta, ali barem ti racun za struju nije uglavnom racun za rasvjetu akarija. I puno toga mozes automatizirati.

Offline jelenav

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Jučer u 13:05:42 »
Hvala :)
Za LED znam, jer imam hydroponic vrt za povrce, ali i dalje Mislim da za odredjeni dio crvenog spektra I dalje treba UV lampa- Sta ne? Ili postoji LED danas za akvarij koji Moze I te duljine pokriti?
Iskreno, razmisljam da bi se bacila u more, pa da probam…
Uz ove standarde Fluval I Juwel marke, ovdje ima neki Red Sea Reefer, ali stravicno su skupi- ima li netko Ovdje iskustva sa njima i opcenito misljenje?
Sjecam se isto da je nekad za morske akvarije trebalo imati dva odvojena jer jedan nesto filtrira ovom drugom, ali danas vidim da su to sve isti setups kao za slatke: jedan akvarij, dobar filter, po mogucnosti vanjski..

Offline Seba

• Administrator
  • Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #3 u: Jučer u 17:52:53 »
LED lampe kombiniraju više tipova led elemenata tako da možeš dobiti spektar koji želiš.. imaš

Koliko uopće litara planiraš slagati?
If you can't explain it simply, you don't understand it well enough.

Offline jelenav

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Jučer u 20:03:04 »
Originalno sam planirala oko 150 litara, nebi vise od toga, ali ovisiti ce o tome Sta nadjem I u konacnici za Sta se odlucim.
Malo sam gledala te nove akvarije I ne svidja mi se sto dolaze bez poklopca I sto je svjetlo izdignuto ispod, ili imaju stakleni poklopac sto mi isto ne odgovara.
Jedino sto sam nasla da mi se svidja je Fluval saltwater flex kit, ali taj pak ima unutrasnjii filter, a oni su nekad bili losi.
Kakva je sad situacija sa tim unutrasnjim filterima? Dali oni mogu dovoljno filtrirati za koralje i morske ribe? Recimo taj Fluval Seaflex Kit? Valja li to ista?
Kao drugi reference I puno skuplji, Gledam nesto ovako kao Red Sea Refer 250 - on ima vanjski sub akvarij koji je (nekada?) bio zlatni standard, Ali ima ta glupa svjetla…