Siječanj 15, 2025, 06:46:17 prijepodneNajnoviji Član: Pandi86

Autor Tema: Vanjski hang on filter za 15L akvarij  (Posjeta: 2637 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline jurica_m

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški  
Vanjski hang on filter za 15L akvarij
« u: Studeni 20, 2024, 00:06:15 prijepodne »
Poštovani forumaši, lijepo vas pozdravljam. Kupio sam 15L akvarij (https://www.olibetta.hr/aquatlantis/akvarij-kubus?sai=8206) i u njega sam stavio malu zlatnu ribicu. Znam da nije neka sreća za ribu, ali čini se da je zasad zadovoljna. Planirao sam kupiti vanjski filter koji se zakači za akvarij jer bi nutarnji filter zauzeo ionako malo prostora, pa mi se nekako čini kao idealno za filter ovaj koji je hang on. Ne mogu se odlučiti koji od svih tih filtera bi bio dobar i kvalitetan pa sam otvorio temu da mi pomognete. Namjeravam kupiti ovaj filter u linku ispod, a vi recite idem li u dobrom smjeru. Hvala

https://www.olibetta.hr/aquael/vanjski-filter-fzn-pro

Offline Seba

• Administrator
  • Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • http://www.akvarij.net
Odg: Vanjski hang on filter za 15L akvarij
« Odgovori #1 u: Studeni 21, 2024, 17:24:29 poslijepodne »
Pozdrav,
Hang onovi su dobri, jer zauzimaju malo prostora.
Vjerujem da je gornji filter ok. Pripazi samo da ima neku regulaciju protoka jer ti može zatrebati.
Osobno koristim na nanu od 25 litara 2 Amtra Niagare i skrozu sam zadovoljan.
If you can't explain it simply, you don't understand it well enough.

Offline jurica_m

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Prosinac 10, 2024, 16:43:45 poslijepodne »
Stiglo sve i sad sve radi odlično.
Jedno pitanje: kad hranim ribice sa onim “listićima” za zlatne ribice, je li dobro isključiti filter? Primijetio sam kad ju hranim s upaljenim filterom da kako radi, voda nije skroz mirna pa se te pahuljice dosta brzo razlete, a neke i filter odmah usisa. Mislio sam kad ju hranim, da ugasim filter pa da si u miru pojede. Nakon toga za nekih minutu, ponovno upalim filter. Kakva je vaša praksa? Hvala

Offline Rybak

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #3 u: Prosinac 10, 2024, 18:22:32 poslijepodne »
U pravilu nije potrebno, možda samo probaj smanjiti protok filtera da nije na full

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #4 u: Prosinac 11, 2024, 11:11:29 prijepodne »
ne znam koliko mozes smanjiti protok na njemu......15l bas i nije neki volumen. Ako ti se cini da je prejako i kad je najmanje, mozes eksperimentirati tako da stavljas komade grube filter spuzve u usisnu cijev.

Offline jurica_m

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Prosinac 15, 2024, 17:35:38 poslijepodne »
Dobra večer. Evo opet mene.
Dakle, akvarij 15L. Zlatna ribica. Unutra je i biljka anubias barteri var. nana. Primijetio sam da otkada je u pogonu filter, voda ima miris po vlagi. Voda je čista, filter radi svoje, ribica je živahna i lijepo pliva. Doima se da je sve u redu, jedino voda ima miris po vlagi. Svaki tjedan mijenjam po trećinu vode i pritom usisam dno akvarija. Dakle, s biljkom i ribicom je sve u redu, jedino me zanima je li normalno da voda ima miris po vlagi? Hvala
« Zadnja izmjena: Prosinac 15, 2024, 17:40:37 poslijepodne od jurica_m »

Offline jurica_m

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Prosinac 16, 2024, 10:30:21 prijepodne »
U biti, zaboravio sam napomenuti da na kraju nisam uzeo onaj filter koji sam gore linkao, nego sam uzeo Tetrin, tj. ovaj: https://www.olibetta.com/tetra/tetratec-internal-filter-easycrystal-250. Uglavnom, danas kad sam mijenjao 1/3 vode, primijetio sam da se najviše taj miris po vlagi osjeti u ulošku od filtera. Njega mijenjam svakih 3 tjedna. Pretpostavljam da je to normalno da uložak koji bi se trebao zamijeniti nakon par tjedana, ima takav miris? Hvala

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Prosinac 17, 2024, 11:00:55 prijepodne »
svaki akvarij/terarij ima "miris po vlazi" i to je normalno. E sad, kad ti bas smrdi onda imas problem.

Offline Seba

• Administrator
  • Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #8 u: Prosinac 17, 2024, 11:12:38 prijepodne »
svaki akvarij/terarij ima "miris po vlazi" i to je normalno. E sad, kad ti bas smrdi onda imas problem.

Ne mijenaš uložak. Na/u ulošku se nalaze bakterije koje ti trebaju zbog kružnog toka dušika.
Uložak pereš s vremena na vrijeme u akvarijskoj vodi..

Ako smrdi po vlazi onda je ok kako je Kinggo napisao, ali ako smrdi po bari onda imaš probleme sa nitratima.
If you can't explain it simply, you don't understand it well enough.

Offline jurica_m

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Prosinac 17, 2024, 17:39:30 poslijepodne »
Ekipa, hvala na odgovorima. Ne smrdi po bari, nego baš ima taj miris vlage. Ako velite da je to ok, onda ok. Jer voda je bistra, zlatna je živahna. Vezano za ovaj Tetrin filter, piše sa bi uložak trebao mijenjati svakih tri do četiri tjedna. Je li to njihov način da im stalno dajemo lovu ili zbilja mora tako jer znam da se uložak povremeno pere u akvarijskoj vodi kad istu mijenjam.
Postoji li umjesto tih uložaka neko drugo rješenje za staviti u filter? Jer sam filter ima kao dvije pregrade u koju idu dva uloška: jedan onaj bijelo zelenkasti sa ugljenom u sredini, a drugi ispred njega onaj s crnom “spužvom”. Recimo, bi se dalo u filter staviti ovako nešto? https://www.zoocentar.com/sera-crystal-clear-professional-12/11727/product/

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Prosinac 17, 2024, 19:28:12 poslijepodne »
u teoriji, mozes taviti svasta nesto ali problem je kaj ti u te male filtere nis ne stane zapravo. A ti imas 15l, minus volumen tog filtera i ribu koja realno treba barem 4x toliko vode i bas je teska "svinja".
Ja bi na tvom mjestu povadio sve te uloske jer pola toga je plastika koja samo dodatno smanjuje volumen i probao narezati par "snita", 2 ili 3, grube spuzve za filter i onda prilikom svake izmjene vode jednu od njih lagano proprati u vodi koju izvadis. Nemam pojma kako radi, odnosno, kako vuce vodu. Moze se dogoditi da zapravo najvise prlja samo jedu pa da ta glumi neki predfilter pa da druge ne treba dirati toliko cesto. Ali ne znam, tesko je reci prema slici.

Offline jurica_m

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Prosinac 17, 2024, 20:40:11 poslijepodne »
Filter lijepo radi za akvarij koji ne namijenjen (filter 10-40l akvarij, protok vode 250l na sat), stvarno nemam prigovora. Uspio sam vam na trenutak posnimiti i poslikati ove uloške. Svjestan sam da su zlatne stvarno prljave ribe i da sam znao, a nisam, ne bi uzeo, ali stvarno se na ribici vidi da je živahna i da joj je ok. Da sad kupujem, uzeo bih jednog sijamskog borca-bettu i to će nam nakon ove vjerojatno biti slijedeća riba. Ali, što je, tu je. Klinci su zavoljeli ribicu. Uglavnom, hvala svima što ste tako susretljivi.

https://photos.app.goo.gl/vtc9RdP5VYLPLQJ98