Operativno pitanje: Švercat ćemo biljke, koralje i ribe preko granice u teglici od kave?
Pratio sam rasprave koje su bile na forumu prije provedbe zakona. Nisam bio u prilici, lažem, bio sam lijen sve pročitati i otvoriti prijedlog zakona kao da se to događa nekom drugom a ne i meni.
Ako je stvarno sve to tako kako je Vedran napisao, a vjerujem da je, onda krećem u preradu podruma u ilagalno uzgajalište ''trave'' i živina i obogatit ću se preko noći (pravi HR mentalitet). Šalu na stranu. Moje mišljenje je da smo sami sebi, na razini vlade i HR, iz lijenosti dodatno postrožili sve i sami ga sebi stavili. Pričam iz vlastitog iskustva (ne sa stavljanjem samom sebi

) nego o provedbi direktiva EU u građevinskom sektoru gdje smo tako zakomplicirali stvari da se sve EU tvrtke čude što mi sve tražimo po javnim nadmetanjima i na koji način mijenjamo FIDIC ugovore da nitko živ ne zna što moramo a što ne i što je obaveza a što ne i koliko smo sami sebi postrožili sve moguće kriterije koji upće ne trebaju niti se traže u EU tenderima. Primjer unazad četiri godine koliko je trajao projekt, a u ponedjeljak je bilo svečano zatvaranje radova, gdje se Ministar hvali kako nam je kohezijski fond financirao 270mil. kn a mi smo uštedjeli 60mil. kn i potrošili samo 210mil. kn!?!????? Da pojasnim, mi smo, umjesto da potrošimo sav novac koji smo povukli od EBRD-a pametno iskoristimo, mi uništimo domaće građevinare, ubijemo ih s niskom cijenom, ne priznamo im izvedene radove i onda još vratimo 60mil. kn u EU!!! I s tim se Ministar hvali. Ja sam slušao i nisam mogao vjerovati. Ne samo ja. Nego većina Izvođača radova na tom projektu. A lokalna samouprava onda diže kredit od 15mil. kn da asfaltira ceste umjesto da taj novac potroši na izgradnju vrtića i škole i to samo zato jer neki kreten koji je pripremao natječajnu dokumentaciju i koji je za taj posao dobro plaćen nije napisao troškovnik kako treba i onda troška nije ''EUROPSKI PRIHVATLJIV''. Ali je bitno da se politika hvali kako smo mi ''jebeno pametni HRvati'' umjesto 270mil. poklonjenih kn iskoristili 210mil. a ostalo će platiti narod od povećanog prireza i poreza. Ispričavam se što sam malo ''zagadio temu'' ali je lako povući paralelu s ovim zakonom o zabranjenim vrstama....