Srpanj 19, 2025, 23:18:30 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: g...kao konac  (Posjeta: 2857 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mmart125

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
g...kao konac
« u: Travanj 22, 2004, 18:27:00 poslijepodne »

Evo mene opet,

Izliječila sam veliferu, a sada skalar samo stoji na jednom mjestu, ne jede, a za sobom vuče kao neki bijeli konac. Na njemu nema nikakvih drugih znakova. O čemu se radi, izgleda da je on na redu za vječni počinak?

Guramiju je netko otkinuo komadić leđne peraje i sadana tom mjestu kao da je natečeno-crveno. Da li će preživjeti.

Šta da radim?

Najbolje da se ostavim akvaristike!
skalar

Offline Neven.M

• Punopravni član
    • http://pet.beke.co.nz
g...kao konac
« Odgovori #1 u: Travanj 22, 2004, 20:07:00 poslijepodne »

Nikada ne ostavljaj!!!!

Akvaristika je puna lijepih dogadjaja a bogami ima i onih koji nam se ne svidjaju...kao pomor riba,prljava voda itd..

Offline mmart125

• Punopravni član
g...kao konac
« Odgovori #2 u: Travanj 22, 2004, 20:43:00 poslijepodne »

Da, ali šta ja sada da radim nemam pojma ?

U roku od dva mjeseca već sam dva puta stavljala bactopur, tako sam liječila kada se napuhnuo amonjer, pa sam stavljalja baktopur u akvarij kada je velifera dobila drhtavicu i radila sam joj kupke u slanoj vodi izvan akvarija.

Sada nešto nije u redu sa skalarom i neznam šta da radim, da li da stavim u akvarij opet neki lijek (bactopur- drugi nemam), to bi možda bilo previše ili da i njega stavim u solnu kupku?

Nema na njemu nikakvih znakova osim bijelog konca kojeg vuče za sobom, miran je, skriva se i ne jede.

Molim one koji nešto znaju da mi pomognu, jer pet smrtnih slučajeva u roku od 3 mjeseca previše je.... Dok se ja snađem na internetu i nađem što bi moglo biti ode još jedna riba.

Tip u butigi sretan je kada me vidi jer zna da kupujem biljke, ribe sve... sve.. jer kod mene sve crkava.

Unaprijed hvala na odgovorima
skalar

Offline Neven.M

• Punopravni član
    • http://pet.beke.co.nz
g...kao konac
« Odgovori #3 u: Travanj 22, 2004, 21:15:00 poslijepodne »

Pa znas sta, stvarno ne znam koja je to bolest ali ako vec traje nekoliko mjeseci vjerovatno je neka bakterijska.Koliko ja znam a malo znam imaju bolesti koje se ne mogu prenjeti tj.jedna riba se zarazi i ugine i ne moze prenjeti drugim ribama istu bolest.A imaju one koje se sire tj,koje se mogu prenjeti sa ribe na ribu.Mislim da imaju neke bolesti koje se nalaze u vodi,i one su krive za pomor riba....ja bih ti preporucio da tu bolesnu ribu stavis u jednu flasu od 2l moze od coca-cole ali da je dobro operes...u tu flasu stavis vodu iz akvarijuma i stavis 1-2 velike kasike soli....onda stavis ribu i ceskas 15 minuta onda je izvadis i vratis u akvarijum...ako i to ne uspije onda je po nekom mom misljenju preoblem u vodi...onda svu vodu premjeni...stavi nitverc...Nitverc ako se tako i zove je nesto za uspostavljanje Bio-ravnoteze.Mozda i nije ne znam....

SRETNO!!!!

Offline Dubravko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
g...kao konac
« Odgovori #4 u: Travanj 22, 2004, 22:09:00 poslijepodne »
Što se tiče skalara to  su znakovi Heksamitoze,sigurno će ti sutra post pročitati Hrvoje pa će ti on moći reći nešto više o tome-on je naš dežurni spasitelj što se tiče bolesti!

Offline koka

• Punopravni član
g...kao konac
« Odgovori #5 u: Travanj 22, 2004, 23:29:00 poslijepodne »
ja ti predlažem detaljno pospremanje akvarija, isprati podlogu ,izmjeniti vodu ,meni je pomoglo više nego kemija

B\\gajnice

Offline HRVOJE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
g...kao konac
« Odgovori #6 u: Travanj 23, 2004, 14:01:00 poslijepodne »
Vjerojatno je u pitanju Hexamita,unutrašnji paraziti,ali kod tebe je problem u nečem drugome.Ako se razne bolesti non-stop pojavljuju u tvom akvariju,ja bih naprije preispitao uređenje i filtraciju tvog akvarija,te kombinaciju riba.Očito je da nešto ne štima,jer se inače bolesti,i to različite,ne mogu tako često pojavljivati.Prema tome,rješenje nije u konstantom lječenju,već u samoj postavci akvarija.Što želim reći:ako je akvarij većih dimenzija,barem 100 litara i posjeduje kvalitetan biloški filter,temperaturu,rasvjetu,te je omjer riba i vode ujednačen,ribe neće živjeti u stresu i neće se bolesti tako pojavljivati,izuzev kod unošenja zaražene ribe bez karantene.Znači,treba krenuti od samog početka i zdravlje riba ti neće više stvarati glavobolje.Zamisli samo kada bi se ribe u prirodi tako lako razboljevale:u roku nekoliko mjeseci u rijekama više ne bi bilo ništa živo;akvarij je isječak prirode i prema tome moramo stvoriti što sličnije uvjete prirodnima,i takve konsatnto održavati.

Offline SandmanRI

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
g...kao konac
« Odgovori #7 u: Travanj 23, 2004, 15:20:00 poslijepodne »
uze mi Hrvoje slova ispod prstiju... ajde ti nama kompletno i detaljno opiši svoj akvarij, pa možda iz toga izvučemo neki zaključak.
Rijeka / Hrvatska
><((((º> - previše ljudi premalo misli - <º))))><

Offline mmart125

• Punopravni član
g...kao konac
« Odgovori #8 u: Travanj 23, 2004, 17:52:00 poslijepodne »

Ovako

Akvarij je Juvelovveličine 60x35x45(visina), Imam vanjski preljevni filter AquaClear 150 u njemu imam 2 spužve novu i staru iz nutarnjeg filtera koji sam izvadila zbog bakterija i vatu.

Lampa je Silvanija standard 15W, a iznad nje je reflektor.

Vodu mijenjam sedmično po 10 l, usisavam, ali ne uvijek i ne sve. Vodu pustim da odstoji i stavljam aquaseif.

Šljunak je 2-3 mm. Imam 1 veće drvo i 3 manja.

Bilje: 3 kriptokorine, 2 limuna?i Nanu ? biljka koja ima kornjenje izvan vode i vezala sam je za drvo. Biljke su tek počele rasti.

Ribe: 1 švert, 2 velifere, 3 disko ribe, 2 skalara, 1 gurami patuljasti, 2 male tetre s crnom prugom 2 cm, 2 ancitrusa, 1 amonjera, 1 botiu -čikova.

Uginule su: Borac, 2 šverta, 1 koi, 1 gurami.

Spasila sam amonjera koji se napuhnuo i veliferu koja je imala drhtavicu.

Sada je bolestan skalar.

Šta da radim, da li je materijal u filteru uredu ili trebam nešto dodati.
skalar

Offline mmart125

• Punopravni član
g...kao konac
« Odgovori #9 u: Travanj 23, 2004, 18:30:00 poslijepodne »

Zaboravila sam napisati da u akvariju imam 1 veće drvo i 3 mala i kamen kupljen za akvarij.

Sve su ribe male, odrasle su samo: velifere, švert i gurami koji ima oko 6 cm. Tetre su već godinu dana iste i velike su oko 2 cm imala sam ih u malom akvariju.

skalar

Offline SandmanRI

• Punopravni član
g...kao konac
« Odgovori #10 u: Travanj 23, 2004, 21:52:00 poslijepodne »

koliko je akvarij u pogonu?

drvo je termički obrađeno (prekuhano)? Šljunak je dobro ispran i iskuhan prije slaganja akvarija?

Ovako ne vidim išta problematično... Svjetlo je slabo, ali ni biljke nisu bogzna kako zahtjevne... možda da napraviš par žestokih izmjena vode - po jedno 40-50 % vode svaka tri četiri dana - naravno, adekvatno pripremljene.
Rijeka / Hrvatska

Offline mmart125

• Punopravni član
g...kao konac
« Odgovori #11 u: Travanj 24, 2004, 13:28:00 poslijepodne »

Pozdrav,

U međuvremenu skalar je uginuo.

Akvarij je u pogonu od polovice siječnja ove godine. Drvo je namakano u vodi puno vremena, ali ga nisam prokuhala. Šljunak sam testirala sa kiselinom i dobro sam ga isprala par puta u većoj količini vode.

Spužvu iz filtera već 3 mjeseca ne ispirem ispod špine već u akvarijskoj vodi, a od kada imam novi filter (mjesec dana) spužve u njemu nisma ispirala.

Pobati ću svaka dva dana mijenjati jednu količinu vode pa ćemo vidjeti.

Da li da drva izvadim i prokuham ?

Hvala na pomoći!
skalar

Offline SandmanRI

• Punopravni član
g...kao konac
« Odgovori #12 u: Travanj 24, 2004, 16:36:00 poslijepodne »
di si nabavila drvo i šljunak? Drvo, kao i šljunak,uvijektreba iskuhati, bez obzira na porijeklo. A šljunak, pogotovo ako je riječni ili jezerski, u sebi može sadržavati parazite i jajašca koji mogu napasti ribu, a kojih se ne možemo riješiti samo ispiranjem. Možda, ako ti nije bed, da sve skupa izvadiš, prokuhaš drvo pijesak, hipermanganom dezinficiraš svu opremu i ponovo zacikliraš akvarij... ne znam što više preporučiti... možda neko drugi bude imao bolju ideju..
Rijeka / Hrvatska

Offline mmart125

• Punopravni član
g...kao konac
« Odgovori #13 u: Travanj 24, 2004, 17:43:00 poslijepodne »

A joj ....

Pjesak je još bio upakiran, neupotrebljen iz dućana, za akvarije. Tip iz dućana rekao mi je da ga samo dobro isprem ispod špine.

Drvo sam kupila također i skupo sam ga platila (cjena po kg). A ovi manji komadi bili su u vodi oko godinu dana i nisam ih prokuhala tu sam sigurno pogriješila.

A dok to radim gdje da stavim ribe, nemam gdje? Opet treba da budu negdje dok se akvarij ne zaciklira, bar 15 dana.

Jedino bih za sadamogla izdvaditi drva i prukuhati ih.

Sve sam radila na brzinu s nestrpljenjem, a i drugi skalar izgleda mi nekako tromo i on će..

skalar

Offline mmart125

• Punopravni član
g...kao konac
« Odgovori #14 u: Travanj 25, 2004, 18:50:00 poslijepodne »

Nažalost ja sam pratila skalare,a nisam ni primjetila da je amonjer opet bolestan. Ima crvene točkice po glavi, a peraje donje su mu pokidane.

Stavila sam u akvarij bactopur i povećala temperaturu. Prije sam stavljalja manju dozu od onoga što piše u upustvima i možda sam tada pogriješila pa se boleština proširila. Danas je prvi dan, prije toga sam promijenila malo vode - pripremljene. Ranije sam mislila da je guramija netko ozlijedio, a sada vidim da ima i on pokidanu peraju i dva mala podljeva biti će da je to sve isto.

Ne razumijem da li da drugog dana primjenim malo vode ili ne!

I kakve to vitamine spominjete koji se daju nakon liječenja ?

Nažalost, dok ja to pišem kćer mi viče da je amonjer otišao.

skalar

Offline mmart125

• Punopravni član
g...kao konac
« Odgovori #15 u: Svibanj 06, 2004, 19:58:00 poslijepodne »

Evo mene opet,

Guramiju se raspada gornja peraja, a ispod na trbuhu ima krvavi podljev.U akvarij sam stavljala bactopur. Gurami mi nekako izgleda da će uginuti, a mene zanima da li da ga izvadim ili dapričekam, možda se oporavi?

Da li će se druge ribe zaraziti od njega?

Primjetila sam da gurami stoji pored somića, a on ga čisti ili neznam što, gurami mu se još namješta, kao da mu to godi ?

skalar

Offline aqua

• Punopravni član
    • http://majstor.purger.com
g...kao konac
« Odgovori #16 u: Svibanj 07, 2004, 10:27:00 prijepodne »
Ja bi na tvom mjestu odmah bacio sve bolesne i slabe ribe i ostavio samo najzdravije i najzivahnije i stavio 1/2 doze lijeka za svaki slucaj. Iskustvo mi kaze da bolesne cak i ako se izlijece ne zive jos dugo.