Kolovoz 09, 2025, 22:52:08 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Bilje za amazonu  (Posjeta: 983 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ChILd_ReBoRn

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
Bilje za amazonu
« u: Srpanj 12, 2006, 11:40:00 prijepodne »
Molio bih nekog da mi iz prve ruke navede nekoliko biljaka koje bi u kombinaciji sa max 100w rasvjete na 250 l akvariju uspjevale a da predstavlja neki "biotop" amazone...

neznam koliko mi pametno da stavljam zemlju u takav akvarij jer ako nemam dosta svjetla.. zali boze CO2 i svih nutrijenata.

Dakle 100w bi bilo kao neko srednje osvjetljenje (bi ja i vise ali $$$ je problem malo)

Od postojecih biljaka imam ozelota, java fern i java moss koja ce ubrzo nestati zbog koncastih algi, imam neki ecihondorus, valisneriu gianteu, hygru. polyspermu.. anubias nana, crypte brown i green i sagitariu.. sto od toga moze ostat.. (znam za anubiase i jave, al me zanima za ozelot i ove ostale)

Hvala

biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
Bilje za amazonu
« Odgovori #1 u: Srpanj 12, 2006, 11:46:00 prijepodne »

Po meni od svega toga ozelot, echinodorus i sagitaria...Ovo drugo ne ide u taj biotop.

Edited by: LP25

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
Bilje za amazonu
« Odgovori #2 u: Srpanj 12, 2006, 11:54:00 prijepodne »
Točno. Ozelot je vrsta echinodorusa.

Offline nature

• Punopravni član
  • Why can't humans behave more like animals?
Bilje za amazonu
« Odgovori #3 u: Srpanj 12, 2006, 12:05:00 poslijepodne »

slazem se sa LP-om ali sagitarija mi nije sigurna... nekako mi se cini vise srednja amerika (mozda sjeverni dio JA koji je malo odvojen od amazonskog sliva koji ima hrpe ogromnih pritoka i mislim da je u vecem djelu svaki karakteristican.. pogotovo zbog toga sto biljke ne plivaju , a ne verujem da se ti pritoci spajaju ni za vrijeme kisa... mozda nizvodnije no ..)... nisam sad doma pa ti dam jedan link za koji znam da je OK plantgeek.com (sto se biljka tice)ostale ti posaljem, tropiku nemoj gledati (dobra je za nazive ali fotke (odnosno crtezi)i ostalo ... ali nemoj zuriti sa odlukama... probaj naci sam sto tocnije informacije.. neke biljke su ogranicene na neko uze podrucje... no ako ti to ne smeta onda mozes trpati puno bilja... svijetla je po meni cisto dosta ako ne mislis imati tamniju vodu... ja imam puno mangrovine pa mi je voda indijski caj rasvijeta kad je sve upaljeno 80W cak sam maknuo jednu od 20 sada preko ljeta, 20W svijetli od 8 do 21.00 a 60W se svijetli 6 sati ... nemas frke previse sa biljem.. osim nekog nizeg bilja.... bar je to moje misljenje.. vaznija su hranjiva bez obzira sto "nema" svijetla.. sa zemljom se nisam igrao ni necu.. kao prvo nije prirodna(mislim na humus=zemlju za cvijece) ... ako bi vec kemijao.. ja bi stavio glinu , ili nekakvu pijeskovitu ilovacu.. mozda treseta.. no nisam jos pa te nebi zelio nagovarati a i odgovarati od necega

najbolje da sam izaberes bilje pa otvori temu, prije nego ista pocmes raditi ista,pod uredjenje akvarija ili ja bi radje da stavis pod biotop pa cemo ti onda pomoci konkretnije.. i reci sto tocno zelis staviti bilo sto sto zivina kontinetnu juzne amerike ili mozda neko uze podrucje?... mislim ako zelis nesto vise onda reci da te ne pilam uzalud... nisam nikad bio u JA a cini mi se da je to jedini nacin da se nesto sazna odnosno bude siguran 100%... po meni valisnerije tamo nema .. bar nije autohtona... kripte, higre, anubiase, ni jedne mahovine koje se moze naci u hrvatskoj100% nema (iako nisam bio tamo) ... daj ti stavi kad stignes fotke ovih biljaka za koje mislis da mogu... recimo E.ozelot mozda nije ozelot mozda je neki hibrid kojeg ni nema u prirodi... i td.
bogat je onaj koji malo daje ..

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
Bilje za amazonu
« Odgovori #4 u: Srpanj 12, 2006, 13:04:00 poslijepodne »
ok sad ste malo zabrijali.
Nisam striktno mislio na biotop juzne amerike na adresi brazil, amazona 33.. sve u krugu 30m...

Zato sma i stavio "" pod biotop...

da se tocnije izrazim... htio bih imat hrpu neonki.. malo tamniju vodu i neko mijesano bilje.. sirokolisno i par duguljastih za pozadinu i tak to...

Nebi se zaletavao direktno na neko usko podrucje jer mi to onda ubija gust akvaristike (meni ososbno) jer sam ogranicen ribama i biljem.. a kod mene u KC nije neka drasticna ponuda biljaka...

Prvenstveno me zanima bilje koje bi potpalo pod tu razinu rasvjete.

Zemlja nije cisti humus.. dio je humus, ali ima i lava granulata i treseta.
J.Americki "biotop" mi odgovara zbog tog humusa koji bi lagano zakiselio vodu.

Nisam u mogucnosti napraviti pravu amazonu jer nemam RO da stavljam jako mekanu vodu... kisnice bash i nema sad u izobilju.. a voda koju koristim ima tvrdocu oko 14dH.

Hocu srednje gusto zasadjen akvarij sa tamnijom vodom i jatom manjih riba. Ove ostale cu vjerojatno pokloniti.. paaa ako kome treba bicolor, aymoner i dva poveca skalara-- nek se javi... botie mi zao... zbog puzeva...Mada mislim da ce i ovi decki ostat.. nisu vjecni, aprirasli su mi srcu.. osim skalara.. njih bi volio maknuti jer sam ih uzeo na nagovor zene... i iako su prelijepe ribe nikad mi nisu prirasli srcu ko ostale bestije... pogotovo bikonja...

biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline nature

• Punopravni član
  • Why can't humans behave more like animals?
Bilje za amazonu
« Odgovori #5 u: Srpanj 12, 2006, 16:52:00 poslijepodne »

Citat: ChILd_ReBoRn
ok sad ste malo zabrijali.

Zato sma i stavio "" pod biotop...
...........
...................
Nisam u mogucnosti napraviti pravu amazonu jer ............

koliko vidim tema je pod biljkama.. no nema veze .. sorry malo sam zarijao.. ma hocu ti reci da ako ne mislis raditi "biotop" sta god to nekom znacilo... onda cemu... pa nemoras zbog tetri ili zato jel je netko rugi napravio "biotop" sa tetrama i tako dalje... mislim da me razumijes

amazona... neznam kakva je ugornjem toku ali mislim da je pola donjeg toka nesto kao sava...tekuci mulja.. stavis grana mulja, trulog lisca napravis protok i ubacis kojeg soma... to je po moim misljenju amazona... negdje sam vec stavljao fotku jednog akvarija koji po meni izgleda na tako nesto... mada se amazone "estetski" mogu naci diljem svijeta...... mislim mozda sam zabrijao, jesam ... ali mislim da ondabriju svi koji "zabriju" na biotop pa stave ovo i ono jer im pase ili ne pase.. a vele biotop i drugi misle aaaaa prekrasno.. i jos "biotop" ... nebi ja ovoliko da nisam toliko isfrustriran jer nemrem doc do informacija... a zelio bi zaustaviti ili bar upozoriti druge koji krecu na "biotop"da znaju sta zapravo rade... ja sam se zavaravao par mjesecii onda sam skuzio da sam fulao opako... eto samo u dobroj namjeri sve ovo rekoh... necu vise... uzivaj u slaganju novoga,...

pa da kazem nesto korisno.. od uskolisnih sa tog podrucja neznam bas nezahtjevih biljki...ja bi probao sa ovim ozelotom kojeg imas ubacio Hydrocotyle leucocephalaako ti se svidja... i ako uspijes nabaviti E. amazonicusa.. esve te biljke imas na ovom sajtu opisane... od nizega ima jedan Ehic ali nisam siguran u naziv.. vecina ga zove kvadrikostatus ili tako nesto... bacoi pogled na moj akvarij.. stare au fotke ali se vidi... na kasnijim fotkama

sretno
bogat je onaj koji malo daje ..

Offline Cryptocory

• Punopravni član
Bilje za amazonu
« Odgovori #6 u: Srpanj 13, 2006, 22:54:00 poslijepodne »
Vrste Echinodorusa mogu bez problema. Od njih će ti najbolje uspijevati cordifolius, bleheri, ozelot, ozelot green ( mislim na tu rasvijetu ).
Dubrovnik