Kolovoz 11, 2025, 00:09:58 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: problem-biljke ne rastu  (Posjeta: 3142 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline kosuta

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
problem-biljke ne rastu
« u: Srpanj 11, 2006, 23:52:00 poslijepodne »

imam u aq 6 vrsta biljaka- rogolist,hygrophila polisperma i corymbosa, cryptocorina wendtii brown, valisneria i još neka nepoznata(jako slična valisneriji, pitao sam tu na forumu koja je, ali nitko nije odgovorio). prije sam još imao ludvigiju i još jednu vrstu ali su uginule. u zadnje vrijeme biljke jako slabo rastu, lišče truli, nastaju rupe po listovima. imam neonku silvania daylight od 15 w t8, gnojim biljke sa tetra plant plantamin kako piše na uputama. šta bi mogo biti uzrok problema i kako ga rješiti? šta moram provjerit? please pomagajte dok mi još koja vrsta nije nestala iz aq.

akvarij je eheim od 54 l, sa opremom koju sam dobio uz njega( lampa, filter, grijač)

Offline kosuta

• Punopravni član
problem-biljke ne rastu
« Odgovori #1 u: Srpanj 11, 2006, 23:57:00 poslijepodne »

zaboravio sam spomenuti da samo hygrophila corymbosa dobro raste, a najkritičnije su valisnerija i h.polysperma.

Offline riza

• Punopravni član
problem-biljke ne rastu
« Odgovori #2 u: Srpanj 12, 2006, 01:46:00 prijepodne »
preslaba rasvjeta
Lokve, Gorski Kotar Hrvatska

Offline demba

• Punopravni član
problem-biljke ne rastu
« Odgovori #3 u: Srpanj 12, 2006, 01:59:00 prijepodne »

i ja mislim da bi si mogao ugraditi još jednu lampu.

probaj i Co2, samo ti može pomoći
Zagreb

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
problem-biljke ne rastu
« Odgovori #4 u: Srpanj 12, 2006, 06:39:00 prijepodne »
meni je polysperma rasla lijepo i onda stala... skoro propala i onda najednom razrasla ko mutava
biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
problem-biljke ne rastu
« Odgovori #5 u: Srpanj 12, 2006, 08:01:00 prijepodne »

Za bilje treba 3 osnovna sastojka - rasvjeta, hrana i co2. Ako jedno ne štima moguće je da bilje upravo zbog toga propada.

Rasvjeta ti je čisto dovoljna za nezahtjevne biljke - eventualno je cijev prestara (ako je radila godinu dana) i moguće da bi neka gro lux bila bolja. Reflektor pojačava rasvjetu. Hraniš bilje plantaminom, to je ok, radi dalje po uputstvima. CO2 je RISKANTAN u 50 litarskom akvariju - može se koristiti, ali je riskantno. Osim toga, ribe proizvode CO2.Ako imaš pumpu za zrak - isključi je. Rupe u lišćunajčešće kazuju da nedostaje kalija - dakle možda ti makroelementi ne štimaju (mikroelemente šibaš preko plantamina). Ako te tješi i meni je trenutno polysperma (neke stabljike) loše - pretpostavljam da je uzrok između ostalog i ljetna vrućina. S biljem strpljivo - krenut će - ne sve vrste koje zaželiš, ali s vremenom sve više

Offline kosuta

• Punopravni član
problem-biljke ne rastu
« Odgovori #6 u: Srpanj 12, 2006, 23:22:00 poslijepodne »

hvala na dosadašnjoj pomoči. jedino ne mogu isključit pumpu za kisik jer onda ribe . pretoplo je.

probat ču promjenit lampu. koju da uzmem(marka jačina,...)? i kakve su cijene otprilike? treba mi dužina 40 cm. tako sam sad izmjerio. od jednog do drugog grla u koje se lampa zavrne je 40 cm. kako trebam to pitati u pet centru?

odgovorite što prije da znam jer sutra ujutro idem u nabavku.planiram kupit lampu i neko gnojivo(granulice koje se stave u supstrat ispod korjena biljke. to mi treba za cryptu i to pod hitno. mislim da se zovu tetra initialsticks.) valja li to gnojivo?

unaprijed hvala! pozdrav iz užarene pule!

Offline kosuta

• Punopravni član
problem-biljke ne rastu
« Odgovori #7 u: Srpanj 12, 2006, 23:24:00 poslijepodne »
Citat: demba

i ja mislim da bi si mogao ugraditi još jednu lampu.

probaj i Co2, samo ti može pomoæi

e pa ja bi isto htio ugradit još jednu lampu ali nemam di. poklopac je premali. nema mjesta, nikako se ne može izvest, mjerio sam, računao ali ne ide.

Offline Cryptocory

• Punopravni član
problem-biljke ne rastu
« Odgovori #8 u: Srpanj 13, 2006, 22:47:00 poslijepodne »
Uzmi reflektor i neku lampu namjenjenu rastu bilja ( flora-glo, aquarelle, aqua-glo, gro-lux, arcadia orginal tropical lamp ). Pazi i na lumene, kako imaš samo jednu lampu trebao bi uzeti onu koja ih ima najviše.
Dubrovnik

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
problem-biljke ne rastu
« Odgovori #9 u: Srpanj 13, 2006, 23:04:00 poslijepodne »
Da li ti stane t5 lampa, stvarno su uske!?

Offline kosuta

• Punopravni član
problem-biljke ne rastu
« Odgovori #10 u: Srpanj 13, 2006, 23:11:00 poslijepodne »

naručio sam reflektor jer ga trenutno nemaju u trgovini kakav meni treba, lampu neču mjenjat za sad, jer je stara samo 8 i pol mjeseci. reflektor če pojačat svjetlo i to bi trebalo bit dovoljno.

danas sam kupio sagitariu subulatu, cabombu carolianu i veliki busen valisnerie. koliko treba da se cabomba i sagitaria ukorjene. sagitariu sam dobio u onoj maloj crnoj košarici i bila je u velikom busenu, ali se meni čini da je to puno malih biljki. za sad sam ih zasadio sve skupa jer ih nisam uspio razdvojiti(nisam znao da li smijem i trebam). da li da ih razdvojim i posadim svaku posebno na gusto, tj. blizu jedna drugoj???šta da napravim? e i dosta su visoke-7-8 cm.

znači,koliko treba da se biljke ukorjene, jer sam ih dobio bez korjena. jedino valisneria je imala ljepi veliki korjen i odmah sam je bez problerma posadio.

please odgovorite što prije da znam šta napravitda posljenebi bilo problema jer sam čekao i nešto krivo napravio iz neznanja.

unaprijed hvala!

Offline kosuta

• Punopravni član
problem-biljke ne rastu
« Odgovori #11 u: Srpanj 13, 2006, 23:13:00 poslijepodne »

da zaokružim. ako mi netko može reč sve što bi trebao znat o sagitariji i cabombi caroliani, da ne bude problema. po mogučnosti netko ko ih ima u akv. a može i neki link. hvala

Offline Cryptocory

• Punopravni član
problem-biljke ne rastu
« Odgovori #12 u: Srpanj 13, 2006, 23:28:00 poslijepodne »
Lampa ti je već stara i trebao bi ju mijenjati, a izmeđuostalog ni njen spektar neodgovara. Sumnjam da će ti cobomba uspijevati njoj traba mnogo svijetlosti, mnogo više nego što ti imaš.
Dubrovnik

Offline frida lang

• Punopravni član
problem-biljke ne rastu
« Odgovori #13 u: Srpanj 14, 2006, 15:13:00 poslijepodne »
kad sam ja promijenila lampu... bilje podivljalo! a imala sam isti problem! sretno!
split

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
problem-biljke ne rastu
« Odgovori #14 u: Srpanj 14, 2006, 15:16:00 poslijepodne »

nisam čitao u detalje pa ak je neko već odgovorio -sori

biljke ćesto stagniraju prilikom dužeg razdoblja visokih temperatura

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
problem-biljke ne rastu
« Odgovori #15 u: Srpanj 14, 2006, 17:48:00 poslijepodne »
Citat: akosuta1

naručio sam reflektor jer ga trenutno nemaju u trgovini kakav meni treba, lampu neču mjenjat za sad, jer je stara samo 8 i pol mjeseci. reflektor če pojačat svjetlo i to bi trebalo bit dovoljno.

danas sam kupio sagitariu subulatu, cabombu carolianu i veliki busen valisnerie. koliko treba da se cabomba i sagitaria ukorjene. sagitariu sam dobio u onoj maloj crnoj košarici i bila je u velikom busenu, ali se meni čini da je to puno malih biljki. za sad sam ih zasadio sve skupa jer ih nisam uspio razdvojiti(nisam znao da li smijem i trebam). da li da ih razdvojim i posadim svaku posebno na gusto, tj. blizu jedna drugoj???šta da napravim? e i dosta su visoke-7-8 cm.

znači,koliko treba da se biljke ukorjene, jer sam ih dobio bez korjena. jedino valisneria je imala ljepi veliki korjen i odmah sam je bez problerma posadio.

please odgovorite što prije da znam šta napravitda posljenebi bilo problema jer sam čekao i nešto krivo napravio iz neznanja.

unaprijed hvala!

Reflektor - good

Sagitaria - kad si već kupio - prvo izvadiš iz one košarice i u (po mogućnosti) izvađenoj akvarijskoj vodi očistiš korijenje od zemlje i svega unutar one mrežice. Razdvojiš posebne busene i zasadiš ih razdvojeno - razmak odrediš sam prema rasporedu u akvariju. Dobro je svo bilje prije sađenja ostaviti da pluta na površini akvarija - da malo pusti korijenje, plus prije sađenja malo podrezati korijenje. Obavezno saditi s korijenom okmito.

Sagitariu si morao dobiti s korijenom - ako ga nema sagitarija će krepati.

Cabomba je odrezana i treba joj vremena da pusti korijenje (dva-tri tjedna)- postoji ti olovo u kolutiću koje se recka i omota oko biljčice (pri dnu)da ti ne otpliva - cabombu je moguće i samo zapiknuti u podlogu - ako ti protok nije jak i ako ribe ne prčkaju po bilju.

Offline kosuta

• Punopravni član
problem-biljke ne rastu
« Odgovori #16 u: Srpanj 14, 2006, 23:39:00 poslijepodne »

je li korjen od sagitarie ful svjetal, tj. svjetlo žuto-bjel? ako je onda ga ima. sve je isprepleteno pa se ne skuži šta je šta. ima miljon malih biljčica isprepletenih. a cabomba mi se iskopava svakih sat vremena. ali dobro, upravo sam prije pola sata postao tata. molyca mi je imala mlade. negdje 15-ak komada. skalari i bette su za sad potamanili 7-8 ako ne i više. nadam se da če bar 5-6 preživjet noč jer sutra idem kupit rodilište. za sad se skrivaju u rogolistu na površini, cabombi i sagitariji. vidjet čemo kak če sve završit.

još samo jedno pitanje za sad:da li če mi cabomba i sagitaria uspjevat sa 15 w reasvjete plus reflektor i naravno gnojenje plantaminom i nekimJBL kuglamaispod šljunka, pored korjena biljke? planiram stavit još jednu od 15 w, i to gro lux ili neku koju preporučitekao dobru za, u prvom postu navedeni sastav bilja u aq.

nekako ču izbušit poklopac i zaljepit ili zakačitgrla od neonke, spojit u struju, sredit sve šta trebai ajmo dalje. ne brinite pomoči če mi tata i prijatelj električar jer imam "samo" 17 g. ako netko ima ideju kako bi se to moglo najlakše i najbolje napravit, pošaljite mi br. moba ili kučnog tel. preko pp, pa čete mi objasnit preko tel. ili može i ovdje. unaprijed hvala za sve i za ovo do sad.

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
problem-biljke ne rastu
« Odgovori #17 u: Srpanj 15, 2006, 00:19:00 prijepodne »

Tako je. Korijen sagitarije je totalno ful žuto bijeli. I treba je rasplesti.

Dobro bi došla još jedna lampa za cabombu, ali ovo ostalo će ti rasti i na 15 w s reflektorom.