Srpanj 18, 2025, 22:20:30 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Bette-napuhanost i nakostriješenost.-  (Posjeta: 6789 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline kolonelo sipica

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
Bette-napuhanost i nakostriješenost.-
« u: Srpanj 10, 2006, 21:33:00 poslijepodne »

Molimo pomoć u pravilnoj identifikaciji bolesti i savjete kako postupiti!!!!!!!

Cijela priča počinje našom nepažnjom, i kupovinom para crvenih platija u PET_SHOP-u u Zagrebu.Nije provedena karantena i te prve dvije ribice ugibaju nakon par dana.

U zadnjih mjesec dana kod nekoliko betta imali smo početnu fazu,kao na slici:

Kontrole vode,pokazivale su samo neznatno povišeni GH.Temperatura i u najvrućijim danima 28 do max. 29 stupnjeva Celzijusa.Djelomična izmjena vode barem jednput u sedam dana.

Nakon 3 do 5 dana ribica, počinje povlačenje prema grijaču koji u principu nije radio,ali očigledno traži skrovito i samotno mjesto.Gradacija ovog stanja je sljedeća:

Pokušaji liječenja i pomoći svode se na uporabu Bactopura,kupka u slanoj vodi,iza toga zeleni malahit i kupke u hipermanganu.Usprkos toga gubimo veći broj.

Najgori dio u pokušaju liječenja, je kada ribica dobija ovakav izgled:

Dakle prvi indikator su povećanja trbuha, koja u prvom momentu izgledaju kao da se ribe prejedaju.Nakon toga prestaju se hraniti,ubrzano dišu i dolazi do odvajanja ljuski od tijela-nakostriješenost.

Nakostriješena riba bori se već tri dana, u odvojenom staništu koji je zasičen antibiotikom.Ribice nemaju ispupčene oči, a fekalije imaju i spiralne oblike.Nemamo mikroskop za bolji pregled.

kolonelo sipica & pripadajući tim

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
« Odgovori #1 u: Srpanj 10, 2006, 23:19:00 poslijepodne »
 platica  mi je oboljela od "toga" - neslavno je zavrsila...    

također bih voljela znati sto je to...
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #2 u: Srpanj 10, 2006, 23:28:00 poslijepodne »

menije colisa uginula od toga, i to 2 puta, uvjek mužjak. a molica mi je to 3 puta prebolila i još uvjek je živa, zdrava i normalna.neka izdržljiva molica.

ja sam to uspio izliječit s baktopurom od sere. barem je djelovalo na molicu. druga 2 puta se sama oporavila bez ljekova.

na colisu ništa nije djelovalo.

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Srpanj 10, 2006, 23:36:00 poslijepodne »
Citat: akosuta1

menije colisa uginula od toga, i to 2 puta, uvjek mužjak. a molica mi je to 3 puta prebolila i još uvjek je živa, zdrava i normalna.neka izdržljiva molica.

ja sam to uspio izlijeèit s baktopurom od sere. barem je djelovalo na molicu. druga 2 puta se sama oporavila bez ljekova.

na colisu ništa nije djelovalo.

Kolega probali smo sa Bactopurom, ali daj objasni detaljnije postupak, da nismo negdje pogriješili.Iako smo se držali Naputka koji ide uz sam lijek.

Offline franco9200

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #4 u: Srpanj 11, 2006, 08:26:00 prijepodne »

Sliči mi na dropsy, neka me netko ispravi ako nije.

c/p Ova bolest riba spada u grupu koja je najgora za dijagnostiku. Bolest je uglavnom posljedica neke druge bolesti. Zvuči komplikovano ali je tako.
Obolela riba ima naduveni stomak, krljušti su joj podignute, nema apetit, promeni boju a moze da dođe i do naduvavanja očiju (pop-eye).
Uzroci bolesti mogu da budu loš kvalitet vode (u najvećem broju slučajeva), neko bakteriološko oboljenje itd.

S obzirom da je teško ustanoviti šta je u pitanju a bolest se javlja samo na pojednim jedinkama, preporuka je da se obolela riba stavi u drugi akvarijum sa čistom vodom uz dodatak nekog antibiotika i antiseptika. Metilen plavo je odlican za dropsy. Oboleloj ribi treba ponuditi što je moguće bolju hranu.
Rijeka, Zamet, Trsat
..........................
* ne vjeruj ribi koja laže....

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Srpanj 11, 2006, 10:56:00 prijepodne »
Citat: franco9200

Slièi mi na dropsy, neka me netko ispravi ako nije.

c/p Ova bolest riba spada u grupu koja je najgora za dijagnostiku. Bolest je uglavnom posljedica neke druge bolesti. Zvuèi komplikovano ali je tako.
Obolela riba ima naduveni stomak, krljušti su joj podignute, nema apetit, promeni boju a moze da dođe i do naduvavanja oèiju (pop-eye).
Uzroci bolesti mogu da budu loš kvalitet vode (u najveæem broju sluèajeva), neko bakteriološko oboljenje itd.

S obzirom da je teško ustanoviti šta je u pitanju a bolest se javlja samo na pojednim jedinkama, preporuka je da se obolela riba stavi u drugi akvarijum sa èistom vodom uz dodatak nekog antibiotika i antiseptika. Metilen plavo je odlican za dropsy. Oboleloj ribi treba ponuditi što je moguæe bolju hranu.

Franco, hvala za kreirenje putanje prema mogućem liječenju!!!!!!

Offline Night bird

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Srpanj 11, 2006, 11:08:00 prijepodne »
Meni su isto bete uginule od toga,prestale su jesti i ja sam ih stavio u karanten sa protobakom , i odmah su drugi dan uginule a protobaka sam stavio manje nego što je trebalo

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
« Odgovori #7 u: Srpanj 11, 2006, 11:47:00 prijepodne »

najvjerojatnije trbušna vodenica..dropsy..

liječenje-teško skoro nikako... probaj lijekovima za bakterijska oboljenja

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Srpanj 11, 2006, 18:56:00 poslijepodne »
Citat: Vedran

najvjerojatnije trbušna vodenica..dropsy..

lijeèenje-teško skoro nikako... probaj lijekovima za bakterijska oboljenja

Vedrane hvala za sugestiju,kao i hvala Francu i Antimonu,pretragom interneta došli smo do još nekih spoznaja.Sve spoznaje vode prema toj bakterijskoj bolesti, nesretnoj "dropsy".

Naime,jedna od slika koja definira "dropsy" kod zlatnih ribica izgleda ovako,i nas to vodi u znak jednakosti sa tom bolesti:

Liječenje koje primjenjujemo ide u dva pravca, uporaba antibiotika širokog spektra i antibiotika za unutarnje infekcije kod ljudi, kupke od soli, u trajanju do 5 minuta, više puta dnevno.

Kod bette koji još nije imao izrazitu nakostriješenost,nego samo poveće zadebljanje trbuha, i nalazi se u karanteni sa antibiotikom MEDIMOR (antibiotik širokog spektra djelovanja), izgleda da dolazi do poboljšanja jer je riba živnula.

Mladi mužjak bette,koji je nakon uočavanja zadebljanja, preseljen u karantenu, nakon 3 dana vratili smo ga u društveni akvarij, ali taj cijeli akvarij je pod antibiotikom BAKTOPUR, još jedan dan.

Najgora situacija, je betta ženka,prikazana na slikama, kojoj nastavljamo tretman kupkama soli i prema Antimonovom iskustvu, pokušavamo tretman sa antibiotikom MEDAZOL (za ljude).Primjena omjera je prema iskustvima cijenjenog kolege 500 mg/100 litara.

Naravno, pokušavamo i sa davanjem najkvalitetnije hrane (za bebe), svim oboljelim ribama.

Nadamo se da izbor antibiotika,obuhvaća djelovanje na gram-negativne bakterije, jer sudeći prema internetu,one su osnovni uzrok bolesti,mada ima i naoko nebuloznih objašnjenja, kao i kod ljudi: "Imate virozu.............."

Još jednom molimo sve one, koji na bilo koji način mogu pripomoći neka se oglase. Očigledno da o ovoj bolesti, se nedovoljnozna i svako iskustvo je dragocjeno.Na koncu, slikovni prikaz je rijetkost, a on nam najbolje može pomoći u identifikaciji.Neki internet forumi,čak su molili sliku, jer kažu da slične nemaju niti u bunilu???????

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #9 u: Srpanj 11, 2006, 19:56:00 poslijepodne »

Koliko ja znam bolest nije baš izlječiva...i bitno je da ribu odvojiš od ostalih riba jer ako tj. kadumre i ostale ribe ju počnu jesti sve će se zaraziti...

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
« Odgovori #10 u: Srpanj 11, 2006, 23:37:00 poslijepodne »

baš identično izgleda kao kod moje pokojne colise.a molica je više puta preboljela ali nikad se nije tako napuhala. samo su joj oči bile napuhane i peraje skupljene, i bila je mirna. jedan čovjek koji se več dugo bavi akvaristikom mi je reko da to što je imala nije bila ista bolest kao u colise, jer da je skoro nemoguče izliječit ribu od "dropsy", osim ako se riba sama izvuče. mislim da nikakav antibiotik neče djelovati, na žalost. neznam da li je molica imala tu bolest, ako je, onda sam je uspio izliječit ovako: molicu samstavljao u slanu vodu 15-20 min. svaki 3 dan i izliječila se, to je bilo drugiput(1. put je djelovao baktopur, ali malo jača doza), a treči put se sama izvukla. neznam,neznam kako če to završit. šteta ako su se zarazile druge ribe. nadam se najboljemu, sretno sa izliječenjem. držim fige. raspitat ču se malo okolo, pa ču sutra napisat moguče rješenje ako šta saznam.

nadam se da je ovo kakva takva pomoč. sretno!

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Srpanj 11, 2006, 23:52:00 poslijepodne »
Citat: akosuta1

baš identièno izgleda kao kod moje pokojne colise.a molica je više puta preboljela ali nikad se nije tako napuhala. samo su joj oèi bile napuhane i peraje skupljene, i bila je mirna. jedan èovjek koji se veè dugo bavi akvaristikom mi je reko da to što je imala nije bila ista bolest kao u colise, jer da je skoro nemoguèe izlijeèit ribu od "dropsy", osim ako se riba sama izvuèe. mislim da nikakav antibiotik neèe djelovati, na žalost. neznam da li je molica imala tu bolest, ako je, onda sam je uspio izlijeèit ovako: molicu samstavljao u slanu vodu 15-20 min. svaki 3 dan i izlijeèila se, to je bilo drugiput(1. put je djelovao baktopur, ali malo jaèa doza), a treèi put se sama izvukla. neznam,neznam kako èe to završit. šteta ako su se zarazile druge ribe. nadam se najboljemu, sretno sa izlijeèenjem. držim fige. raspitat èu se malo okolo, pa èu sutra napisat moguèe rješenje ako šta saznam.

nadam se da je ovo kakva takva pomoè. sretno!

Hvala za dobru volju, i vidim da si solne kupke produžavao tj.veće trajanje.Za sada ne vidim promjenu kod drugih vrsta riba,somića,botija,gupija,algara,čak i malih bijelih platija i molija,a koji su bili sa zaraženim ribama u akvariju.

Iskreno,nadao sam se većem odazivu i savjetodavnoj pomoći.

Objaviti ću i rezultate liječenja,pa neka ostane kao smjernica za postupanje!

Offline Xena

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
  • Ciklidić
« Odgovori #12 u: Srpanj 11, 2006, 23:58:00 poslijepodne »

Baš sam htjela napisati da probaš s lijekom Medimor (vidim da ga
spominješ) jer ja drugi lijek više ne koristim osim njega.Imam dobro
iskustvo s njim jer sam spasila ciklide koji su također imali problema
sa ljuskama na tijelu zbog oštečenja koje im je prouzročio drugi
ciklid.Izgledali su slično ko tvoja beta samo bez povećanog trbuha.Bila
sam sigurna da se neće izvući.

Ja bih probala liječiti ih samo Medimorom prema uputama posebno kad se točno ne zna koja je bolest u pitanju.

Edited by: Xena

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Srpanj 12, 2006, 00:02:00 prijepodne »

Citat: Xena
Baš sam htjela napisati da probaš s lijekom Medimor (vidim da ga spominješ) jer ja drugi lijek više ne koristim osim njega.Imam dobro iskustvo s njim jer sam spasila ciklide koji su također imali problema sa ljuskama na tijelu zbog oštečenja koje im je pruzročio drugi ciklid.Izgledali su slično ko tvoja beta samo bez povećanog trbuha.Bila sam sigurna da se neće izvući.
Ja bih probala liječiti ih samo Medimorom prema uputama posebno kad se točno ne zna koja je bolest u pitanju.

Kako se ne zna...radi se o bolesti koja se zove TRBUŠNA VODENICA.
1.TRBUŠNA VODENICA
Uzroenik je bakterija,gram-negativna.Riba je podložna bolesti u slueaju gladovanja,nepravilne oshrane,pada temperature ili stresa od transporta.Bolest je zarazna,pogotovu ako se otvori trbušna šupljina zaražene uginule ribei sve su ribe izložene infekciji.Stomak ribe je napuhan,riba se zadržava ispod površine vode,peraje su skupljene,anus upaljen i obieno su ispupeene oei,gledano odozgo,riba izgleda kao nakostriješena.U slueaju epidemije akvarij dezinficirati.
Tretman je mogua samo u ranijem stupnju razvoja bolesti antibioticima na bazi sulfamida,Tetraciklin,Oksitetraciklin.
( [url]http://www.akvarij.net/default.asp?id=37&ACT=5&conte nt=130&mnu=37[/url])

Offline Xena

• Punopravni član
  • Ciklidić
« Odgovori #14 u: Srpanj 12, 2006, 00:05:00 prijepodne »
E da, kad sam ja kupila platije također u Pet centru dogodila mi se
slična stvar.Prvo su mi uginule skoro sve ribice u akvariju, a
platijima nije bilo ništa neko vrijeme, ali ne zadugo.Kupio si bolesne
ribice kao i ja.To sigurno.Možda bi karantena bila spasila stvar.To nam
je škola, da pazimo gdje kupujemo ribice i obavezno ih stavljamo u
karantenu.Obavezno

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Srpanj 12, 2006, 00:10:00 prijepodne »

Bolesna riba se može kupiti u svakom dućanu, ili se riba može razboljeti prilikom transporta do kuće od šoka ili doma kod nas u akvariju zbog promjene parametara tj. vode ma da je u nekim shopovima veća vjerojatnost da ćemo kupiti bolesnu ribu a u nekima manja...

Offline Xena

• Punopravni član
  • Ciklidić
« Odgovori #16 u: Srpanj 12, 2006, 00:17:00 prijepodne »
Slažem se i zato sam naglasila da je najbitnija karantena jer sam se u to uvjerila.

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Srpanj 12, 2006, 00:24:00 prijepodne »

Citat: Xena
Slažem se i zato sam naglasila da je najbitnija karantena jer sam se u to uvjerila.

na žalost, nisi jedina koja se u to uvjerila...

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Srpanj 12, 2006, 00:29:00 prijepodne »
Citat: Pancho_Villa

[Kako se ne zna...radi se o bolesti koja se zove TRBUŠNA VODENICA.
1.TRBUŠNA VODENICA
Uzroenik je bakterija,gram-negativna.Riba je podložna bolesti u slueaju gladovanja,nepravilne oshrane,pada temperature ili stresa od transporta.Bolest je zarazna,pogotovu ako se otvori trbušna šupljina zaražene uginule ribei sve su ribe izložene infekciji.Stomak ribe je napuhan,riba se zadržava ispod površine vode,peraje su skupljene,anus upaljen i obieno su ispupeene oei,gledano odozgo,riba izgleda kao nakostriješena.U slueaju epidemije akvarij dezinficirati.
Tretman je mogua samo u ranijem stupnju razvoja bolesti antibioticima na bazi sulfamida,Tetraciklin,Oksitetraciklin.
( [url]http://www.akvarij.net/default.asp?id=37&ACT=5&conte nt=130&mnu=37[/url])
Poštovani kolega Pancho_Villa, da smo mogli izvršiti identifikaciju bolesti na temelju ovog gornjeg objašnjenja,nebismo zamarali forum.Na pravi put usmjerio nas je Franco9200.A vjeruj da potraga za rješenjem traje gotovo 30 dana.
Obzirom na objašnjenja nađena na internetu,još uvijek nismo 100% sigurni da je ovo čista trbušna vodenica.A evo i razloga: kod betta je vrlo teško govoriti o spuštenim perajama (kao npr. kod platija ili sl.).Anus ribe niti uz uporabu povećala nismo mogli vidjeti upaljenim.Niti jedna,pa čak niti uginule ribe nisu imale ispupčene oči.Vidna nakostriješenost, bila je samo kod još jedne ribe koja je na početku uginula.
Iz ovih razloga, i zbog neznanja ili nemogućnosti vizualizacije, odlučili smo ponoć potražiti na forumu.A kao što i sam kažeš potrebna je HITNO ili ...........

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Srpanj 12, 2006, 00:33:00 prijepodne »

Ja samo govorim iz svog osobnog iskustva...imao sam takav slučaj sa betom ženkom...bila je nakostriješena i peraje su joj bile skupljene...mislim da je živjela oko 2 tjedna i onda je uginula...

nisu joj pomogli nikakvi ljekovi niti slane kupke...nadam se da češ ti uspijeti spasiti svoje...sretnoEdited by: Pancho_Villa

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Srpanj 16, 2006, 00:59:00 prijepodne »

Dio riba spašen, uginula je samo ženka, koja je bila do kraja nakostriješena i to sa 13/14.07.2006.,nakon gotovo 10 dana borbe za život.

Debeli betta (Tyson),sa gornjih slika,nakon tretiranja u Medimoru, zasiæena voda antibiotikom,

kupke u soli 4 puta na dan po 4-5 min,jer nakon duljeg stajanja ribe bi poèele èudno ponašanje pa smo stali.Vjerovatno zbog zasiæenosti vode solju, koja na žalost je bila jodirana,jer ovu drugu niti u nizu obiđenih ljekarni nismo našli.Ukupno vrijeme tretiranja u karanteni 7 dana.

Društveni akvarij tretiran sa bactopurom, nije imao novih pojava, sliènog sadržaja.Onaj debeli èak je gurnut u proces razmnožavanja, vidjeti æemo hoæe li što biti.

Još nešto,rastvor antibiotika MEDAZOL, ili je pre kasno primjenjivan, ili nije dao željene efekte kod ove vrste bolesti.

Zakljuèak: ukoliko stanje ostane sa sadašnjim èinjenicama, kod bolesti "dropsy", možemo reæi da je moguæa pomoæ èak u drugoj fazi razvoja bolesti.U fazi kad dolazi do odvajanja ljuske od tijela, prekasno je poduzimati bilo što.Krajnja faza je kod ovakovih riba izgleda ovako:

Ova faza nas nikako ne veseli,ali radi idnetifikacije,nestajanja peraja, bez izbuljenih oèiju, ribica je osuđena na ugibanje.

Utjeha nam je da je veæi broj spašen.Nakon ovoga dezinfekcija akvarija koji je poslužio kao karantena,i u kojem je sada par betta, spreman za parenje!!!!

Edited by: kolonelo sipica