Srpanj 22, 2025, 13:46:13 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Problem, visoki NO3 i zamucena voda  (Posjeta: 2488 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline geminivg

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Problem, visoki NO3 i zamucena voda
« u: Studeni 19, 2016, 19:01:35 poslijepodne »
Pozdrav Svima.....

Ovako, imam problema s  svojim prvim....

Akvarij je startan prije nekih 4 mj.

U pocetku je bilo sve relativno ok, jedini problem je bila zuta voda od magrovog panja.

prije nekih 1,5 mj. panj je izbacen i postavljeno je kamenje (prokuhano prije toga), na postojeci pjesak postvaljeni su dodatni kamencici (kupovni).....

Rezultat... voda kristalno cista... 14 dana :(

Nakon 14 dana voda se pocela mutiti... kupljeni testeri 5u1 i šok... NO3 pokazuje 100, NO2 pokazuje 0 (pipusa na testu oboje 0)

Drugi dan .... izmjena  50% vode pa 2 dana kasnije 30% pa jos jednom 2dana kasnije 30%.... rezultat NO3 50 i raste .... :(

Akvarij je 94l, temp vode 24-25c, filter (spuzva,vata,vata-medij) 1000l/h, ribica ima oko 16-20... (2 somica,2 sharka(bicolor),2 botija (bilo je i puzeva), 5 neonki, 2 guppija te 3 molija+par beba koje su uspjele prezivjeti prirodni okot u surovom moru :), rezim rasvjete je bio 12-12 sto tek nedavno procitah da to bas i ne valja pa je akvarij na rezimu 8h svjetla od jucer :)

Vidljivi problemi su: pjesak ispod kamencica kao da je "potrulio" - izmjenom vode usisava se dno koliko je moguce.....
                          bilje mi i neizgleda bas da puca od zdravlja - kao da je puno nekih tamnih algi

Puno hvala za svaku pomoc....
vrlo rado bi i ponovno pokrenuo akvarij iz pocetka ali nemam zamjenski za smjestaj ribica.... :(

LP
geminivg

Offline prime.4lpha

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
Odg: Problem, visoki NO3 i zamucena voda
« Odgovori #1 u: Studeni 20, 2016, 13:13:35 poslijepodne »
Vrlo je očito da ti filter ne može isfiltrirati sve te spojeve iz vode. Provjeri si u kakvom je stanju vata, jer se ona zna brzo zaštopati i blokirati protok. Moj savjet ti je da izbaciš vatu iz filtera i ubaciš ili još spužve ili nekakve keramičke filter medije. Koliko često čistiš filter i kako ga čistiš?

Što ti točno diže NO3 je teže reći. Najvjerovatnije ti trule biljke i trulež ti se skuplja na tom pijesku, a to ti uzrokuje probleme. Kvarcni pijesak nije najsretnije rješenje za biljke jer se sabije, pa se korjenje teže razvija. Pijesak/šljunak za akvarij mora biti inertan, te ispod njega ili ništa ili hranjiva podloga.

Bilje ti nema baš nikakvih hranjivih tvari koliko ja vidim, jer pretpostavljam da ne gnojiš, a podloga ti je srednja žalost. Zdravo bilje ti smanjuje NO3, jer im je to prihrana.

BTW, meni se čini da je to malo previše riba na tu litražu akvarija, no može biti da griješim.

Anyway.

Mangrov panj treba nekoliko puta prokuhati prije nego se stavi u akvarij baš zbog ispuštanja tanina. Ja sam svoje kuhao jedno 5x s izmjenama vode i svejedno nije bilo dosta, ali to i nije neki problem, jer taj tanin zapravo više koristi nego šteti, a ako ga hoćeš ukloniti, staviš u filter malo aktivnog ugljena, on će pročistiti tanin u roku 2 dana (testirano), pa ga onda izvadiš.

Panj prestane ispuštati tanin nakon nekog vremena.

Offline geminivg

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Studeni 20, 2016, 14:54:29 poslijepodne »
Hvala na odg., danas stize zamjenski za prebciti ribice pa idemo u generalku postojeg akvarija s podlogom od zemlje....dali je bolje na zemlju staviti pjesak ili kamencice? ideje? Zemlju isto tako mislim "zatvoriti" s mrezom za komarce !?

Za bilje ubacujem svaki drugi dan FloraGrow Carbo CO2 Fertilizer.....
« Zadnja izmjena: Studeni 20, 2016, 15:00:11 poslijepodne od geminivg »
geminivg

Offline prime.4lpha

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Studeni 20, 2016, 17:26:29 poslijepodne »
Bolji je šljunak od pijeska u svakom slučaju.

Offline Istefano

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Zagrebancija!!!
« Odgovori #4 u: Studeni 22, 2016, 17:41:12 poslijepodne »
I daj majke ti makni onu pozadinu ... radije bez ikakve nego s morskom u slatkovodnom akvariju
Ako vec zelis onda stavi crnu radi kontrasta ili kako to rade scaperi s prozirnom mat ili kak da je vec nazovem
A bilje i kamenje je dobilo po piksi od algi radi preduge rasvjete stavi na 7h za pocetak i povuci ce se
Ja osobno nebih rasturao akvarij dok nebi vidio nakon 30dana kad si smanjio rasvjetu dali se stanje popvralja
« Zadnja izmjena: Studeni 22, 2016, 17:46:11 poslijepodne od Istefano »

Offline Istefano

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Zagrebancija!!!
« Odgovori #5 u: Studeni 22, 2016, 18:09:51 poslijepodne »
I nekako mi se cini da je to diatoma
Samo ti smanji rasvjetu i nista ne diraj, svakih 7 dana mijenjaj vodu cisti filtee i to je to
I da ovi testeri 5u1 i nisu bas pouzdani
Definitivno makni vatu iz filtera i stavi keramiku ili one bio kuglice
I ja bih promijenio sto vise vode da mogu prvi put pa onda po 40% dok ga ne spustis na pozeljni no3
« Zadnja izmjena: Studeni 22, 2016, 18:24:02 poslijepodne od Istefano »

Offline geminivg

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Studeni 23, 2016, 08:26:30 prijepodne »
U nedjelju je stigao malo veci aqua, 160l :) da ribeki imaju malo vise mjesta.... :)

Stavljena je crna naljepnica i u 50% akvarija je nasuta prokuhana zemlja (ph 6,5 bez teskih metala u sastavu, bar tak pise ).....

Na zemlju stavljena mrezica za komarce te posljucano....... ubacena voda, bakterije(bio nitrivec) i antiklor.(aquatan)...

prvi dan  voda zuta......

Pokrenut filter s Zelenom pa plavom spuzvom i na kraju aktivni filter.....

Danas voda .... samo magla...... valjda od bakterija.....

Popikano 50% bilja.....

danas/ sutra ostatk bilja ubacim pa cekanje da se isciklira....

Testeri su u banani jer mi je identicni rezultat novog i starog aqua sto mislim da bas i nije miguce.... :)

geminivg

Offline geminivg

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Studeni 23, 2016, 08:52:37 prijepodne »
Trenutno stanje u magli.....
geminivg

Offline prime.4lpha

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Studeni 23, 2016, 14:34:06 poslijepodne »
Čemu ove pločice/cigle u akvariju? Skroz je neprirodno, a mogao bi imati problema zbog njih. U akvarij se ne stavlja svašta.