Srpanj 22, 2025, 08:13:55 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pomoć oko R/O vode  (Posjeta: 2153 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Histri

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
Pomoć oko R/O vode
« u: Listopad 31, 2016, 19:26:22 poslijepodne »
Potrebna mi je pomoć oko R/O
uglavnom imam od JBL R/O uređaj otprilike godinu dana. svakih 15-ak dana sa njim napravim 40L vode, pa me zanima dali je uređaj još uvijek dobar ili treba promijeniti filtere. Doma imam za kontrolirati kvalitetu vode u akvariju trakice također od JBl-a.
Dali su one dostatne za provjeru ili pak nisu na što bih trebao paziti i koliki bi trebali biti parametri

Hvala unaprijed

Offline prime.4lpha

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
Odg: Pomoć oko R/O vode
« Odgovori #1 u: Studeni 01, 2016, 09:25:57 prijepodne »
Pozz.

Ako još imaš upute od RO uređaja, onda bi ti unutra trebalo pisati koliki je rok trajanja pojedine komponente. Ono koliko sam ja uspio pronaći na netu, membrana može trajati od 1-8 godina ovisno o kvaliteti vode prije filtriranja. Sedimentni i karbon filteri imaju rok trajanja od 5-12 mjeseci.

Najpametnije ti je da uzmeš TDS metar i svako toliko izmjeriš kvalitetu RO vode, kad se počne pogoršavati, vrijeme je da se filtri mijenjaju.

Što se tiče trakica, nisu one loše, ali nisu ni toliko precizne, po mojem vlastitom iskustvu. Ali dovoljno precizne za početak. Po mojem mišljenju, ovi drugi testovi su preskupi za to što nude i nepotrebni, osim ako se ne planiraš intenzivno pozabaviti s uzgojem biljaka i koječega, pa ti trebaju strogo kontrolirani uvjeti (iako mnogima ni tada ne trebaju).

Offline Histri

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
« Odgovori #2 u: Studeni 01, 2016, 17:09:08 poslijepodne »
Znači treba mi TDS metar trakice OK.
nemam više upustva , ali koliko se sjećam nešto je pisalo da se može napraviti oko 7000 L , ali to ču morati provjeriti

Offline prime.4lpha

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #3 u: Studeni 01, 2016, 19:10:14 poslijepodne »
A nije da ti treba, ali eto, nije loše imati. Na ebayu se nađu za po 3 dolara. Ja sam sebi kupio jednog i dobro radi. S njime možeš precizno mjeriti i tvrdoću vode.

Ja sam info o osmozi našao ovdje (pretpostavljam da imaš ovu) pa si pogledaj:
http://www.aquaristikshop.com/aquaristic/technic/osmosis-units/jbl/

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #4 u: Studeni 01, 2016, 20:51:17 poslijepodne »
Tds metar ti je obavezan ako zelis nadzirati stanje filtera u ro uredaju
Svaki novi uredaj kad nabavis trebas sa tds metrom izmjeriti koliko je minerala ostalo u vodi,uglavnom svima ostane nesto i ovisno o ro uredaju bude ispod 10 ppm
I kasnije nakon par mjeseci upotrebe kad vidis da ti tds pocinje rasti onda mijenjas filtere
To je sva mudrost ali bez tds metra to ne mozes nadziratu
Takoder ga je dobro koristiti i u akvariju da nadzired koliko smeca ima i tako dalje

Offline g.mizerak

• Trade Count: (+8)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
  • ko pod drugim jamu kopa-najmni je radnik!
« Odgovori #5 u: Studeni 02, 2016, 20:07:16 poslijepodne »
Jbl preporučuje zamjenu prosječno
 membrane svake 2 godine
Sediment i AU svakih 6 mj.
Ali bez Tds metra nećeš ništa znati,on mjeri ukupnu zasičenost u ppm,testovima možeš znati i to samo gh ukupno otopljenih minerala,da li ti to nešto znači da ako je vodovod cca 20 gh,a ti imaš 2 gh peri dalje ovisno o biotopu.
No ali sediment i AU skidaju i No3 i Po4 radi toga moraš svakih 6 mj. Mijenjati njih.
Npr. Moj Jbl nakon 2 god. Tds pokazivao 11 ppm,tjedno oko 50 lit vodey
Tds metar ti je obavezan ako zelis nadzirati stanje filtera u ro uredaju
Svaki novi uredaj kad nabavis trebas sa tds metrom izmjeriti koliko je minerala ostalo u vodi,uglavnom svima ostane nesto i ovisno o ro uredaju bude ispod 10 ppm
I kasnije nakon par mjeseci upotrebe kad vidis da ti tds pocinje rasti onda mijenjas filtere
To je sva mudrost ali bez tds metra to ne mozes nadziratu
Takoder ga je dobro koristiti i u akvariju da nadzired koliko smeca ima i tako dalje
život nije što zamišljaš,već momentalna nepobitna činjenica