Srpanj 22, 2025, 08:13:15 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Provjera koncepta početničkog slatkovodnog akvarija  (Posjeta: 3942 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline SK1976

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Provjera koncepta početničkog slatkovodnog akvarija
« u: Listopad 26, 2016, 21:47:11 poslijepodne »
Pozdrav svima,

kroz oko dva tjedna planiram startati svoj prvi akvarij. U proteklih mjesec-dva sam nastojao upiti što više relevantnog znanja iz različitih dostupnih izvora (knjige, forumi, ...) kako bih racionalno isplanirao i realizirao taj svoj naum. Kako sam prilično siguran da se različiti aspekti tog dolje opisanog koncepta mogu bolje osmisliti, a moguće da ima i krivih postavki, molim Vas da temeljem svog znanja i iskustva date mišljenje, tj. da mi pomognete ispraviti eventualne greške i/ili doprineste nadopunjavanju/unaprijeđenju prvobitnog koncepta.

Cilj mi je razviti slatkovodni akvarij koji će nakon cikliranja uz minimalno i jednostavno održavanje osigurati dugoročno stabilan životni ambijent ribicama, kozicama i biljkama u tvrdoj i lužnatoj zagrebačkoj vodi.

AKVARIJ: JUWEL Rekord 600 (63 litre). Originalni grijač (50W) ide u kantu za izmjenu vode i mjenja se jačim grijačem (100W). U akvariju je ciljana temperatura 23C. Rasvjeti (1x15W T8) je dodan reflektor. Fotoperiod od 6 sati dnevno (u komadu) tokom cikliranja, blago povećavam do 8 sati (u komadu) nakon cikliranja. Unutar filtera, izbacujem spužvu s aktivnim ugljenom (crna) kao i spužvu za nitrate (zelenu) te stavljam finiju i grublju bio-spužvu (plave) i materijal za mehaničku filtraciju (bijeli filc).

FAUNA: 4x Guppy (sve muški); 8x Neon Tetra; 6x Kozice. Prvo ubacujem 2 guppy-a i kozice za cikliranje. Nakon cikliranja ubacujem po dvije ribice tjedno. Ne planiram razmnožavati ribice.

FLORA: Limnophilia Sessiliflora (stražnji plan); Cryptocryne Willisii (srednji plan); Marsilea Crenata (prednji plan - tepih). Samo te tri vrste bilja planiram u velikim količinama zasaditi odmah pri punjenju tanka.

UKRASI: Ništa osim par komada krupnijeg kamenja i eventualno panja mangrova. Plastični ukrasi i bilje mi nisu interesantni.

PODLOGA: Donji sloj (2-4cm) mješavina vulkanita s lateritom; Gornji sloj (3-5cm) crni šljunak granulacije 2-3mm.

KONDICIONIRANJE VODE: Isključivo dekloriranje vode za zamjenu (najvjerojatnije Easy Life FFM). Nisam siguran koja je najprikladnija strategija izmjene vode (količina/učestalost) tokom i nakon cikliranja s obzirom na cilj. Trenutno planiram 2x tjedno mjenjat po 15 litara tokom cikliranja, kasnije polako smanjivati do 1x mjesečno po 15 litara. Ne planiram uopće usisavati podlogu.

GNOJENJE: Bez CO2. Nastojim potpuno izbjeći bilo kakvo gnojenje ukoliko je moguće. Ukoliko mislite da je ipak nužno kasnije, prijedlozi i/ili reference vezano uz prikladnu (s obzirom na cilj) strategiju gnojenja kroz vodeni stup i/ili podlogu (sredstva/doziranje/učestalost) su dobrodošli.

Unaprijed Vam se zahvaljujem na trudu i vremenu utrošenom na čitanje gornjih redaka te na konstruktivnim kritikama i/ili sugestijama.

Offline viktori

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
Odg: Provjera koncepta početničkog slatkovodnog akvarija
« Odgovori #1 u: Listopad 27, 2016, 13:15:34 poslijepodne »
Za vrijeme cikliranja, bar 3 tjedna nikakva fauna. Tek nakon 3 tjedna stavi faunu.

Filc je dvosjekli mac, fino filtrira prljavstinu, ali sam trazi jako redovito odrzavanje.

Ja osobno nisam ljubitelj toliko debelog sloja sljunka, ali tu nema nekog strogog pravila.

Za dekloriranje radije koristi Dajana start plus ili nesto slicno, ffm samo povremeno.

Izmjena vode 30-50% tjedno, moze i tijekom cikliranja, ali jos bitnije nakon sto dodje fauna. Tako barem 3 mjeseca. Kada se ispraksiras sa akvarijem tek onda razmisljaj o manjim ili rijedjim promjenama vode.

Filter ispires u akvarijskoj vodi.

Razmisli o malom jatu corydorasa i jednom malom ancistrusu, uz njih ce ti vizualno biti cisca podloga i bilje, opcenito akvarij.

Viktor via mobile

Offline SK1976

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Listopad 27, 2016, 18:25:43 poslijepodne »
Viktori, zahaljujem na ovoj gomili korisnih savjeta.

Inače, koliko minimalno cory-a čini sretno jato? Pitam jer mi se čini da je već i sa inicijalno planiranom faunom akvarij negdje pri gornjoj granici bio-loada, ako se ne varam?

Offline Zoomba

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Vinkovci
« Odgovori #3 u: Listopad 27, 2016, 19:54:05 poslijepodne »
Viktori, zahaljujem na ovoj gomili korisnih savjeta.

Inače, koliko minimalno cory-a čini sretno jato? Pitam jer mi se čini da je već i sa inicijalno planiranom faunom akvarij negdje pri gornjoj granici bio-loada, ako se ne varam?
vise od 5...uzmi 10 komada
TikaTaka, MadaFaka

Offline Zoomba

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Vinkovci
« Odgovori #4 u: Listopad 27, 2016, 19:59:46 poslijepodne »
10-15 neonki...kozice ce se mnoziti...

p.s. bas je lijepo kad se  netko prije prije prvog akvarija dobro naoruza teorijom...cini mi se da ti jesi...brao brao :up: :)
TikaTaka, MadaFaka

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #5 u: Listopad 27, 2016, 20:57:47 poslijepodne »
Kad je netko tako pripremljen evo jos malo savjeta  :)

Podloga ti ne treba deblja od 5cm,krupnijega stavis 3 cm pa sitniji 2 cm

Od corydorasa pogledaj manje vrste kao habrosus hastatus ili pygameus,njih nozes staviti i 10 u takav akvarij,ako ti nisu nesto uzmi si pande 6 komada
Kozice ce biti dobro dosle ciste ostatke,lijep su ukras a izbacuju jako malo govanaca  :D

Od gupija se mogu uzeti endleri manji su

Uglavnom ciljaj da su ribice manje stane ih vise

Redovite izmjene vode do 50% su uvijek preporucljive i svima osobito ako imas akvarij od 50 litara nije tesko imati jednu vecu kantu do voda moze odstajati
Samo da voda odlezi bar 48sati dodati ffm ako bas zelis ali nije potrebno
Pripaziti da je temperatura ista kao u akvariju i sipaj
Svaki organizam u akvariju ce biti sretan i zadovoljan

Offline SK1976

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Listopad 28, 2016, 09:15:32 prijepodne »
Zoomba i Tiii, zahvaljujem puno na odgovorima. Nisam prije znao za tri navedene vrste mini cory-a, proskeniram dostupnost pojedinih vrsta i sigurno prilagodim popis stanovnika.

Mislite li da realno ima šanse da se u potpunosti izbjegne (ili barem minimizira) ikakvo gnojenje kasnije, tj. da uz planirane uvjete (relativno malo svjetla i bez dodavanja CO2) riblji izmet, ostaci hrane, itd. mogu biti dostatni za zdrav život spomenutog bilja? Vezano uz to, koliko dugo otprilike mogu računati na spomenutu podlogu, tj. vjerojatno u nekom času treba početi s dodavanjem barem makronutrijenata. Ili mislite da prerano i zasad bespotrebno brinem tu brigu?
« Zadnja izmjena: Listopad 28, 2016, 09:20:23 prijepodne od SK1976 »

Offline Darac_s

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #7 u: Listopad 31, 2016, 17:16:33 poslijepodne »
Filc je dvosjekli mac, fino filtrira prljavstinu, ali sam trazi jako redovito odrzavanje.

Viktor via mobile

Trenutno imam filc u filteru, a nisam toliko upoznat sa njegovim prednostima i manama.
Moze kratko objasnjenje ?
Koliko cesto ga treba prati ? Tjedno, dvotjedno ?
Jel se on mijenja i kada ?

Hvala !

Offline prime.4lpha

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #8 u: Studeni 01, 2016, 09:57:26 prijepodne »
Moja iskustva s ančijima su nešto malo podijeljenja. S jedne strane, simpatični su i stalno nešto "drkaju" po akvariju, a s druge strane su prave male štetočine. Moji su bez obzira koliko ih držao sitima i što ih hranim tikvama, uvijek žvakali po biljkama i uništavali mi sve. Od biljaka mi rade palme. To je ono kad ti pojedu svo lišće na prvih par cm stabljike, pa ostane samo palma gore. :D A dodatno, stalno ruju po podlozi ko prasci, pa su mi iskopali šljunak ispod panja skroz do zemlje, što znači da i zemlja leti po čitavom akvariju i muti vodu.

Za gupije, ako držiš samo muške, postoji šansa da će se mlatiti i grickati si peraje međusobno, pa pripazi na to.

Offline LikssOn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #9 u: Studeni 01, 2016, 10:38:38 prijepodne »
Moja iskustva s ančijima su nešto malo podijeljenja. S jedne strane, simpatični su i stalno nešto "drkaju" po akvariju, a s druge strane su prave male štetočine. Moji su bez obzira koliko ih držao sitima i što ih hranim tikvama, uvijek žvakali po biljkama i uništavali mi sve. Od biljaka mi rade palme. To je ono kad ti pojedu svo lišće na prvih par cm stabljike, pa ostane samo palma gore. :D A dodatno, stalno ruju po podlozi ko prasci, pa su mi iskopali šljunak ispod panja skroz do zemlje, što znači da i zemlja leti po čitavom akvariju i muti vodu.

Za gupije, ako držiš samo muške, postoji šansa da će se mlatiti i grickati si peraje međusobno, pa pripazi na to.
Ja od algara najviše gotivim aymoniera, teritorijalan je, ali zanemarivo. Moram priznati da je veliki radnik, pa čak i kad je upaljeno svjetlo, vazda čisti.

Donedavno nisam volio te ancistruse SP, dok kod druga nisam vidio 2 odrasla, od tad sm ih baš zavolio, stvarno izgledaju fenomenalno, te kupio sebi dva (samo se nadam da su oba muška). Dodatno se omišljam da kupim jos jednog A.LDA16, jer i on stvaeno izgleda ko avion... Takodjer sam primjetio da stvarno rade, cim se svjetlo ugasi, valjda jer su još malci, od kako ih imam, staklo ne čistim s unutrašnje strane...

Sent from my Huawei G8

Offline prime.4lpha

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Studeni 01, 2016, 10:45:58 prijepodne »
I slažem se s viktorijem. Po meni filc nije baš optimalno rješenje, ako ne želiš minimalno održavanje. Ja sam sebi probao staviti vatu u filter kao treći sloj fine mehaničke filtracije i ispalo je da zaštopa protok vode u manje od tjedan dana, pa ga je trebalo ispirati/mijenjati toliko redovito. Na kraju sam odustao i izbacio van. Nije toliko dobar, da opravda količinu održavanja. :D

Sijamci su definitivno po mojem mišljenju najbolji čistači, kao što kaže Likss, stalno rade. Ja imam dvojicu na 200L i nikad problema, ne ponašaju se teritorijalno, a lišće čiste bez imalo oštećenja. Jedino što oni mogu narasti do 10-12cm, pa bi mogli strašiti manje ribice kasnije.

Offline LikssOn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #11 u: Studeni 01, 2016, 11:04:27 prijepodne »
Oo da i sijamci su tu, njih sam zaboravio. Samo s njima treba obratit paznju, da ne kupi laznjaka... Za otocincluse kazu da su radni, onaj moj vazda na jednom listu, ko prebijena mačka.

Mislim da mu nije loše ubaciti i puževe, tipa Nerita, Jabučar, oni takodjer doprinose smanjenom odrzavanju akvarija...

Ja algare skupljam jer mi se svidjaju te ribe, neznam koliko je uredu u jednom aq imati vise vrsta algara, no planiram sve ove ubaciti: Ancistrus SP, Ancistrus Gold, Ancistrus LDA16, Ancistrus LDA Super Red, no moram se prvo rijesiti Rodostomusa.

Sto se hrane tiče, sad ubacujem tikvicu jednom sedmično jer ima algi, no kasnije cu svakako pojačati sa nekom hranom za algare... Sory za off topic!

Sent from my Huawei G8

Offline viktori

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Studeni 05, 2016, 06:00:28 prijepodne »
U onim filterima u kojima imam filc, kada god čistim filter (što nije super redovito) filc je najzaprljaniji i izgleda kao da služi samo da zaustavi protok vode, od količine blata i prljavštine. U onim akvarijima gdje nema filca, voda je jednako bistra.

Sveusvemu, mislim da baš i nema neke specijalne koristi, a ako ne namjeravaš baš redovito čistiti filter, samo je rizik.

Viktor via mobile

Offline Monstrum

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #13 u: Studeni 05, 2016, 10:18:38 prijepodne »
živio ... prvo i osnovno pohvala na pripremljenosti, u današnje vrijeme rijetko tko ulazi u ove vode pripremljen, koliko sam primijetio "prvo skoče pa kažu hop" ... sve u svemu hvale vrijedna teoretska priprema i planiranje

svjetlo ... mislim da će ti 15w biti malo svjetla ... tražio sam tu po forumu konverziju poklopca na t5 koju sam stavio no na žalost, iako mi je rečeno da montiram slike na forum, ja naravno to nisam napravio i sad ode mast u propast, ako jednom budeš htjeo konvertirati poklopac pusti pm ... rekord ima super poklopac, no svjetlo pod njim je po meni problematično, tih 15w će pokriti sredinu akvarija, a krajevi će ti biti u polumraku, crypte/anubiasi/microsorumi itd. mogu bez problema pri tako malo svjetla no sumnjam da će ti marsilea bujati ... imam rekord 800 i morao sam promijeniti lampe nakon nekog vremena

podloga ... stavio sam vulkanit u svoj akvarij pri pogonu, evo nakon dvije godine kontam da su hraniva u njemu na minimumu

ffm ... nisam pobornik ffm-a, dok sam ga koritio imao sam dosta problema s diatomejom, po prestanu nestala diatomeja kao rukom odnešena ... aquatan ili dajana kao što je viktori predložio

gnojenje ... ima puno akvarija na forumu koji guraju bez gnojenja, zadnjih mjesec i pol dana sam i ja svoj opet pustio da vidim što će biti ... manje svjetla, bez co2 i gnojenja je najprirodniji mogući koncept i realno mislim najteži za postići dobar i kvalitetan balans ... najlakše je ukucati u tablicu "masu faune", preračunati koliko vode treba tjedno izmijeniti, izračunati vodeni stup, pratiti parametre vode i brojke, sukladno brojkama dodavati kemiju, znanost na svoj jedinstven način, no uspjeti stvoriti biološki sustav koji ne zahtjeva tjedne, mjesečne, česte izmjene vode, dobiti pravilan balans flore i faune, e to je umjetnost i skidam kapu svakome koji je to uspio

algojedi ... imam ružna iskustva a ancijima, predivna riba koja mi je u više navrata stukla svo bilje u akvariju uz svu dodatnu hranu, tikvice, tablete itd., rekao sam sam sebi nikad više ... sijamci su teritorijalni i kad se postaraju postanu jako lijeni, odrade ono što moraju no nisam ni njihov pobornik ... čuo sam puno dobroga o otićima i definitivno ću probati

sve u svemu sve najbolje želim i def. ću pratiti razvoj akvarija
"When I die bury me upside down, so the world can kiss my ass."

Offline viktori

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Studeni 05, 2016, 13:23:22 poslijepodne »
Moja teorija je da anciji klopaju bilje samo ako bilje ima algi ili je vec krenulo slabiti ili propadati. Imao sam na desetine ancija u nekoliko akvarija - jaaako malo su ikad zvakali bilje.

Viktor via mobile

Offline prime.4lpha

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Studeni 06, 2016, 10:34:12 prijepodne »
Ja se ne bih složio s tom teorijom. Meni su obožavali klopati alternantheru mini u prvim mjesecima akvarija, kad nisam imao trunke algi unutra. Bilje je izgledalo fantastično, a par ančija koje sam imao su mi sve crvene biljke načinjali. Brijem da je to neš kao kad ja vidim ultracrvenu jabuku na drvetu i moram je pojest. :D

Iako mislim da čak i ovisi od ribe do ribe. Da ne generaliziramo previše. :)