Srpanj 19, 2025, 15:14:09 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Zašto je voda mutna?  (Posjeta: 3419 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Hrvoje86

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 39
Zašto je voda mutna?
« u: Rujan 02, 2016, 19:07:20 poslijepodne »
Bok ljudi, imam 60 l akvarij i prije 7 dana sam postavio JBL AquaBasis plus podlogu. Podlogu sam prekrio šljunkom veličine 2-3mm. Uključio sam filter u kojem se nalaze dvije spužvice, jedna plava, jedna zelena i na vrhu vata. Napunio sam akvarij vodom iz pipe i dodao 10ml easy start bakterija. Voda je na početku bila jako mutna zbog podloge koja je ispustila sitne čestice i također zbog bakterija koje sam dodao. Sada je prošlo 7 dana i voda nikako da se kristalizira tj. još uvijek je nekako bijela. U akvariju se trenutno ne nalaze ribe ni biljke. Jedino što sam stavio je mangrov korjen. Da li je to normalna boja vode ili trebam promijeniti dio vode? Hvala

Offline Hrvoje86

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 39
Odg: Zašto je voda mutna?
« Odgovori #1 u: Rujan 02, 2016, 19:08:19 poslijepodne »
Ne znam zašto ne mogu uploadati sliku?

Offline klinac

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
« Odgovori #2 u: Rujan 02, 2016, 20:17:17 poslijepodne »
Jesi isprao podlogu i šljunak prije stavljanja u akvarij?
Jesi prokuhao panj prije stavljanja unutra?
X

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
« Odgovori #3 u: Rujan 05, 2016, 21:51:13 poslijepodne »
ne diraj ništa i pusti da se isciklira do kraja,...dogodio ti se bakterijski boom koji će proći za par dana,...bez panike, to je normalno

Offline Hrvoje86n

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški  
« Odgovori #4 u: Rujan 06, 2016, 19:14:29 poslijepodne »
Evo uspio sam se nekako registrirati sa novim nickom jer se nikako ne mogu prijaviti sa starim. Uglavnom isprao sam i pijesak i podlogu i prokuhao panj. Sada se voda malo razbistrila i ubacio sam neke biljke. Sad cu ga ovako ostaviti mjesec dana i nadam se da ce sve ici prema planu. Planiram imati neonke, pa me zanima koliko komada mogu ubaciti na 60L. Osim njih uzeo bi i nekoliko ancitrusa ili možda tetre serpa. Evo i slike kako izgleda s biljkama i kako je izgledao prije par dana.

Offline klinac

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 06, 2016, 20:18:55 poslijepodne »
Nekako se čini iz prve slike da je akvarij na direktnom svjetlu od sunca, ako je to tako onda si odabrao krivo mjesto za akvarij.

Neonke su dosta nježne ribe, trebaju bolje uvjete od ostalih "malih" riba pa tako akvarij mora biti dobro cikliran i uvjeti moraju biti stabilni. Inače možeš kupiti cijelo jato koji će pokrepavat s vremenom.
Bolje se prije informiraj u uvjetima (i brojevima) pomoću članaka na portalu akvarij.net (ne forum), jednom kad imaš sliku onoga što želiš i možeš napraviti postaviš pitanje ovdje za savjete.
X

Offline Hrvoje86n

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Rujan 07, 2016, 16:26:08 poslijepodne »
Nekako se čini iz prve slike da je akvarij na direktnom svjetlu od sunca, ako je to tako onda si odabrao krivo mjesto za akvarij.

Neonke su dosta nježne ribe, trebaju bolje uvjete od ostalih "malih" riba pa tako akvarij mora biti dobro cikliran i uvjeti moraju biti stabilni. Inače možeš kupiti cijelo jato koji će pokrepavat s vremenom.
Bolje se prije informiraj u uvjetima (i brojevima) pomoću članaka na portalu akvarij.net (ne forum), jednom kad imaš sliku onoga što želiš i možeš napraviti postaviš pitanje ovdje za savjete.

Da, trenutno je akvarij pokraj prozora jer mi nije gotova polica gdje će stajati tj. trebao bi ga preseliti za nekih tjedan dana kad bude stiglo postolje za tv, pa će biti sasvim na drugom kraju sobe. Inače je preko dana zatamnjen prostor pa nema direktnog sunčevog svijetla. Kada sam slikao onda je bilo osvjetljeno da se bolje vidi mutna voda. Znam da su neonke osjetljive pa zato ne bi unašao nikakve ribe barem ne još mjesec-dva. Sljedeći tjedan ću kupiti tester za vodu pa ću onda mjeriti parametre i znati na čemu sam. Što se tiče cikliranja, da li je potrebno mijenjati 30% vode tjedno ili ga ostaviti da se zaciklira bez promjene vode? Čitao sam po forumu i jedni kažu da treba mijenjati, a drugi da ne treba mijenjati vodu. Koji je onda na kraju točan odgovor?

Offline LekyLuu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 29
« Odgovori #7 u: Rujan 07, 2016, 16:44:17 poslijepodne »
Ja sam u takvom akvariju imao 8 neonki od ukupno 20 riba i dzunglu od akvarija... S njima su uglavnon bili koridorasi anci i zivorotke, meni neonke nisu bile osjetljive, cak kad je sve krenulo nizbrdo zadnje su ostale u akvariju zive!
Moj ti je savjet da ostavis da se ciklira sto dulje tj koliko ti mozes izdrzat hahahaha ja inace ostavim 2 mjeseca pa eto tako i ti nekako, a vodu sam ja tjekom cikliranja mjenjo svako tjedan dva jer bih inace zemlju stavljo za podlogu a sa tim jbl cudom ti nezz ima li potrebe, al vjerujem da svaka promjena dobro dodje! Sto se broja riba tice to ti sve ovisi od kvalitete filtera i ravnoteze u akvariju, tako da se to nikad tocno ne zna heheheh i naravno velicina akvarija je bitna... Uglavnom nemoj pretrpavati... Sretno

PS: Ako sam sto pogresno napiso nek iskusniji isprave!

Poslano sa mog Lead 1i koristeći Tapatalk

Offline Hrvoje86n

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Rujan 10, 2016, 12:34:28 poslijepodne »
Ja sam u takvom akvariju imao 8 neonki od ukupno 20 riba i dzunglu od akvarija... S njima su uglavnon bili koridorasi anci i zivorotke, meni neonke nisu bile osjetljive, cak kad je sve krenulo nizbrdo zadnje su ostale u akvariju zive!
Moj ti je savjet da ostavis da se ciklira sto dulje tj koliko ti mozes izdrzat hahahaha ja inace ostavim 2 mjeseca pa eto tako i ti nekako, a vodu sam ja tjekom cikliranja mjenjo svako tjedan dva jer bih inace zemlju stavljo za podlogu a sa tim jbl cudom ti nezz ima li potrebe, al vjerujem da svaka promjena dobro dodje! Sto se broja riba tice to ti sve ovisi od kvalitete filtera i ravnoteze u akvariju, tako da se to nikad tocno ne zna heheheh i naravno velicina akvarija je bitna... Uglavnom nemoj pretrpavati... Sretno

PS: Ako sam sto pogresno napiso nek iskusniji isprave!

Poslano sa mog Lead 1i koristeći Tapatalk
Evo voda se kristalizirala pa sam promijenio 1/3 i dodao easy start bakterije u kombinaciji sa sera bio nitrivec. Sad je voda jako mutna ali mislim da ce se kristalizirati kroz 24 sata. Ribe nece jos unutra najmanje mjesec dana. Još razmišljam da kupim par biljaka. Da li moze biti stetno ako je akvarij prenatrpan biljkama? Pod "prenatrpan" mislim na 50%-100% povecanje biljaka nekih drugih vrsta?

Poslano sa mog D5103 koristeći Tapatalk

Offline klinac

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 10, 2016, 14:52:07 poslijepodne »
Biljke mogu samo pomoc, a nikako odmoc!
Sto vise zelenog to bolje.
X

Offline Hrvoje86n

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Rujan 12, 2016, 20:05:55 poslijepodne »
Danas sam primjetio na travi u prednjem planu kao nekakvu paucinu. Jel to nekakva alga? Trenutno nemam co2 jer cekam difuzor pa cu za pocetak napraviti sam reaktor dok ne kupim nekakvu bocu i regulator. Da li bi bilo korisno dodati easy carbo u malo vecoj kolicini?

Offline Hrvoje86n

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Rujan 12, 2016, 20:09:03 poslijepodne »
Evo i slika

« Zadnja izmjena: Rujan 12, 2016, 20:17:13 poslijepodne od Hrvoje86n »

Offline mslm

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski  
« Odgovori #12 u: Rujan 17, 2016, 19:37:33 poslijepodne »
To ti se i meni desilo,ali cijeli akvarij je bio pun te sluzi. Znači da se još nije ciklirao,moraš biti strpljen. prođe samo od sebe.

Offline Hrvoje86n

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Rujan 20, 2016, 21:48:49 poslijepodne »
To ti se i meni desilo,ali cijeli akvarij je bio pun te sluzi. Znači da se još nije ciklirao,moraš biti strpljen. prođe samo od sebe.
Cekam jos uvijek sa ribama dok ne zavrsi cikliranje. Mislim da cu morati nabaviti jaci filter. Taman kad se voda iskristalizira onda je nakon dva dana akvarij pun nekih sitnih cestica blata po biljkama. Makar mi nije jasno zasto jer imam dva unutarnja filtera u akvariju. Jedan je kapaciteta oko 200l na sat. Ima dvije komore. U prvoj se nalazi vata, crna spuzva, zelena spuzva, plava spuzva, a u drugoj komori je pumpa koja vraca prociscenu vodu. Drugi filter je manji i mislim da je oko 50l na sat i u njemu je neka plava spuzva koja u sredini ima ugljen.  Mislim da cu morati nabaviti vanjski filter jer ovo mi je stvarno cudno.

Offline Zoomba

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Vinkovci
« Odgovori #14 u: Rujan 21, 2016, 09:05:04 prijepodne »
meni se ta bijela sluz redovno pojavi na panjevima i granama...
nije nista alarmantno ako je to to...nece biti na odmet da je usisas kad mijenjas vodu...
osim toga ancistrusi i jabucari bi je trebali rjesavati...
mislim...jako ruzno izgleda...kad se prvi put susretnes s tim cak se i zabrines...ali bez razloga...proci ce...
TikaTaka, MadaFaka

Offline Zoomba

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Vinkovci
« Odgovori #15 u: Rujan 21, 2016, 09:10:55 prijepodne »
vanjski ili unutarnji filter...nije bitno...to je manje vise stvar estetike...
naravno...postoje npr. razlozi zasto bolje kanister nego sump za biljni (tako barem kazu), ali u ovoj fazi tebe to ne treba zabrinjavati..
TikaTaka, MadaFaka