prije svega vidim da su mi neka slova malo pobjegla jel sam kucao na mob...

no vidim da se rasprave ne pomiče u smislu napretka,več stoje u 2006/7!
Zašto?!
To pišem jer od tada osim par pravih reefera (svaki sa svojom metodom)nas 10-ak u HR nije bilo pravog reef akvarija,SPS da ne spominjem,a nijedan prosječni nije živio u prvoj postavi više od 1 god max 18 mjeseci do kraha i konstantnih problema!
POANTA i BIT
nigdje nisam vidio objašnjenje razlike tzv."reaktora" i vanjskog filtera,zašto da-zašto ne ?!
naravno govorim to zato jer se negdje spominje detritus,čista voda u reaktoru?!
Pa zar i jedan i drugi ne vuku vodu iz istog sistema-dakle prljaju se i jedan i drugi-to i je bit da prerade bio-kem neželjene supstance iz vode!
Tako da se neargumentirano dijele savjeti po onom sistemu TABU -ide dimnjačar primi se za gumb ili piči mačka preko ceste hračni si na staklo

Naravno to sam ja i moj pristup

kada slušam savjete koji nemaju podlogu,objašnjenje,a kamoli iskustvo kojim bi to podkrijepili!
Dakle da to jednostavno obrazložim,kada kažete da vanjski filter ne valja,a k tome da je tzv."reaktor" bolji!
-koliko reef akvarija u hrvata ima SPS koralje-ne ljepih boja-barem da rastu i ne ugibaju?!
-koliko takvih postava radi duže od 3 mjeseca?!
-koliko ste kupili sps koralja od mene(srbija,hr i slovenija)

Dakle svi koji poznaju moj akvarij(poznavali) znaju o čemu pričam

Samo jedno pitanje koliko vas je upjelo zadržati jednu za mene gotovo nezahtjevnu ribu moja najdraža riba
acanturus leucosternon (nije bila ni jedna zahtjevna)sve su plivale dugi niz godina osim onih koje su iskočile(banerfish,firefish i sl.)
Zašto to pričam ja kupim kao i svi od Pande dva komada i sve žive bez icha kod mene zajedno,svima ostalima ne da ugine ta riba nego pocrka pola akvarija-i što je sad bit reaktor ili vanjski filter

ni jedno ni drugo već znanje i iskustvo

Kad sam rekao da smo (ste još u reef 2006-2007 ) to sam zasigurno napisao kao činjenicu jer tada su se sva bitna iskustva raspravila i ko ih je skužio taj je bio uspješan reefer,ostalo svi znaju povijest gašenja reef akvarija u HR.
Da "mladi" reefer StjepanVM zna o čemu pričam-o jer ga ne poznajem po n nicku moj akvarij je bio jedan od naj Hitech opreme u hrvata 550 litara -vrijednost cca.10000-11.000 €

ali se prodalo koralja u 8 godina za bar 5000€ dakle ja uvijek razmišljam opravdano,kvalitetno, pametno i "zeleno" ..
Nadam se da smo izvukli pouku iz ovog posta i naravno svako bira svoj put i znanje,s obzirom da nisam dugo bio na forumu što se tiče reef akvarija mogu vam dati kao dokaz ovo iz 2007 stari sistem
http://www.sloreef.com/phpBB2/viewtopic.php?f=30&t=2467ili zadnja postava od 2009 do 2014
http://www.sloreef.com/phpBB2/viewtopic.php?f=30&t=5372 nešto malo slikica,
ima nešto i na ovom portalu miza reef cube 550 da ne tražim ako nije izbrisano čisto da znamo što i o čemu pričamo....
No kako sam i rekao svako če odabrati svoj put i zašto ali onda mora imati objašnjenje zašto je to odlučio kad se postavi konkretno pitanje,bez obzira što je ovo forum istina je uvijek samo jedna

i na kraju što je bolje od čega bmw,acura,EFL,audi,porsche,Nisaan GTR,veyron,lexus

ja bi EFL

Ono što ja zagovaram je samo kvalitetna i argumentirana rasprava

nadam se da idemo dalje bez tenzija sa argumentima i ne donošenjem zaključaka na horuk...