Lipanj 20, 2025, 23:11:24 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Betoniranje jezerca?  (Posjeta: 12733 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Ziggy76

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Brcko
Betoniranje jezerca?
« u: Travanj 19, 2016, 19:59:42 poslijepodne »
Pozdrav svima, novi sam na forumu, nisam siguran da li se o ovome vec pisalo pa da pitam. Naime, prosle godine sam napravio jezerce 3x2m dubine 1m, stepenasto iskopano, nasut sitni pjesak, stavljeno par slojeva geotekstila i 0.5mm folija za jezerca i na nju oblo kamenje. Medjutim zbog ostrih uglova i nemogucnosti da iste ublazim zbog ogranicenog prostora, dolazi mi stalno do urusavanja kamenja a cesto se i  ribice zaglave madju kamenjem i uginu. Kako vidim, jedino mi je rijesenje betoniranje. Ja sam zamsislio da u beton uronim to kamenje da ima neki prirodni izgled a ne ko bazen. E sad zanima me postupak betoniranja, koje materijale koristiti, kako ucvrstiti da nedodje do pucanja betona, vodopropusnost betona,debljina betona, hemija...itd. Svaka informacija ce biti od pomoci. Hvala unaprijed.

Offline max-max

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: Betoniranje jezerca?
« Odgovori #1 u: Travanj 19, 2016, 20:14:12 poslijepodne »
Pozdrav Ziggy76 i dobrodošao , betoniranje se izvodi kao i svako drugo , složiš šalung staviš armaturu i zaliješ betonom . Poslije ide premaz preko betona i to je to , nikakva nauka . Imaš u mom postu "ribnjak sa staklenim zidom" sve detaljno opisano i popračeno slikama i troškovnikom  :up:
Ovo sa uranjanjem kamena u beton ti nije potrebno jer taj isti beton nakon godinu dana prekrije alga i uopće se ne vidi siva boja betona , dobije prirodni izgled .
Stavi koju sliku postojećeg stanja i kakve stanovnike imaš u njemu .

Offline Ziggy76

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Travanj 19, 2016, 20:43:30 poslijepodne »
Pozdrav Max i hvala za dobrodoslicu. Pogledat cu tvoj post kad uhvatim vremena, vidim ima 29 stranica i tvoje jezerce je skroz drugog koncepta, moje je vise prirodna varijanta. Kakvu armatruru da korisitm, koliko debelu, koliko debel sloj betona treba da bude, nisam siguran da ce u mom slucaju trebati salung, ali ce mi trebati malo gusci beton.

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Travanj 19, 2016, 20:51:45 poslijepodne »
Kod tebe bi ja jedino promijenio odnosno zamijenio ova tri piceka za jednog jankića  :D :D
Zašto bi ti betonirao ribnjak kad ovako super izgleda , na okomitim stranicama nemoj imati kamenje i stvar je riješena .

Offline Ziggy76

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Travanj 19, 2016, 21:17:34 poslijepodne »
Nije mi to to ako nije prirodnog izgleda, ne volim da se vidi folija a eto problem mi je i sto se ribice povremeno zaglave a i radi ciscenja, ovako mi mulj i sva necistoca upada dole izmedju kamenja a na dno sam stavio krupnije oblo kamenja, velicine 15-20cm.

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Travanj 19, 2016, 21:49:33 poslijepodne »
OK , moj prijedlog ako nećeš mijenjati oblik i dubinu ribnjaka da izvadiš sav kamen iz ribnjaka a foliju ostaviš unutra kao membranu . Uzmeš mrežu za armiranje glazure , to ti je ona skroz tanka mreža 200x100 cm i izbetoniraš preko folije nekih 5-6 cm betona . Po meni ti je to dovoljno ako ostaje folija ispod betona . Riješio si problem urušavanja kamena sa betonom a folija ti je ujedno membrana koja neće propuštati vodu ako taj tanki beton negdje i pukne ali mislim da ne bi trebao jer ti je takav oblik ribnjaka . Ja bi dno ostavio ravno i bez kamena zbog lakšeg usisavanja nečistoča sa dna ribnjaka , beton će ti isto kao i kamen prekriti alga i dobiti ćeš prirodan izgled . Samo mi nemoj reći da ribaš i pereš ribnjak svake godine jer to nije dobro .

Offline Modron_maze

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Travanj 19, 2016, 21:50:06 poslijepodne »
Pozdrav!
I mene muče slični problemi pa neću otvarat novu temu.
Ove godine mi je procurilo jedno jezerce. Zapravo se i ne radi jezercu čak ne znam kako bi to nazvao. Radi se o škripu (geomorfološki oblik u kršu) koji je u čistom kamenu,  a prije više od pedeset godina mu je zabetonirano dno i vodu je držalo sve do ove godine. Škrip je dubok  oko četri metra, u vrhu je širok tri metra puta jedan ipo, nepravilnog je oblika lijevka. Negdje na sredini je propukao zid pa pušta a sumljam i da dno pušta pomalo. Čime i kako bi to bilo najbolje zakrpiti?

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Travanj 19, 2016, 21:58:03 poslijepodne »
Uzmeš nekoliko miksera betona i zapuniš rupu  :D :D
Daj stavi slike , to mora jako dobro izgledati . Mislim da je ekipa negdje u istri od takve "rupe" napravila veliki bazen za kupanje i izgleda fenomenalno .
Svakako bi trebao točno locirati gdje su pukotine i tek onda vidjeti da li je rupa velika ili mala te se konzultirati kako se to najkvalitetnije može sanirati . Kod tebe je problem kaj ne znaš kakva je debljina stijene na pojedinim dijelovima i teško je nešto pametno reći dok ne saznaš više detalja .

Offline melek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #8 u: Travanj 19, 2016, 22:21:24 poslijepodne »
ja bi to dublje pa moze izgledati opet prirodno sve  i ribama bi bilo bolje ..  8)
Umovi su poput padobrana - ne služe ničemu ako nisu otvoreni.

Offline Modron_maze

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Travanj 19, 2016, 22:26:35 poslijepodne »
U pravu si, fenomenalno izgleda jer je rupa potpuno prirodno nastala, nepravilnog oblika a preko sredine ima kao nekakav kameni most a bridovi su izdignuti od pola metra do metar ipo iznad doca i prema vrhu se sužavaju. Još ima pokraj toga ima dosta velik prostor za izgradit slivnu površinu. Ova je uska i duboka, nažalost nije pogodna za plivanje, možda za ronjenje :D  Nažalost nemam slika još ali uslikat ću prvom prilikom.
Na dno ću vjerojatno salit novu deku od 5-10cm betona. Pukotine u zidu su dosta male. Tek ću saznat kolike su kad sve isušim i detaljno pregledam. Nema razloga da ih krpim običnim betonom kad mogu upotrijebit neki kvalitetniji i skuplji materijal.  Mislio sam prvo popuniti ljepilom za pločice pa onda premazati onim betonom za brtvljenje krovova i kanala ili nečim sličnim.

Offline DADOUMAG

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #10 u: Travanj 19, 2016, 22:27:06 poslijepodne »
Melek to voli dublje  :D :D

Offline DADOUMAG

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Travanj 19, 2016, 22:32:37 poslijepodne »
U pravu si, fenomenalno izgleda jer je rupa potpuno prirodno nastala, nepravilnog oblika a preko sredine ima kao nekakav kameni most a bridovi su izdignuti od pola metra do metar ipo iznad doca i prema vrhu se sužavaju. Još ima pokraj toga ima dosta velik prostor za izgradit slivnu površinu. Ova je uska i duboka, nažalost nije pogodna za plivanje, možda za ronjenje :D  Nažalost nemam slika još ali uslikat ću prvom prilikom.
Na dno ću vjerojatno salit novu deku od 5-10cm betona. Pukotine u zidu su dosta male. Tek ću saznat kolike su kad sve isušim i detaljno pregledam. Nema razloga da ih krpim običnim betonom kad mogu upotrijebit neki kvalitetniji i skuplji materijal.  Mislio sam prvo popuniti ljepilom za pločice pa onda premazati onim betonom za brtvljenje krovova i kanala ili nečim sličnim.
U beton stavi obavezno dodatak od sike sikacim waterproof,ne kosta puno a vec kad njega dodas u beton ne propusta vodu.
Moj savjet ti je,ako si u mogucnosti,premazi sa sikinom izolacijom sikalastic 1k(ima atest za pitku vodu).
Ja sam tek pustio ribnjak u pogon pa ti ne mogu iz prve ruke pricat kako to funkcionira ali max je prosle godine navukao tu izolaciju i drzi mu vodu.

Offline Modron_maze

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Travanj 19, 2016, 23:18:32 poslijepodne »
Ddo tnx, imat cu to na umu, dobro  će mi doć informacije jer planiram zabetonirati još jedan prirodni škrip i dobiti jezerce od dvadesetak kubika.

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Travanj 20, 2016, 18:55:10 poslijepodne »
Melek care  :klap: :klap:

Offline melek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #14 u: Travanj 20, 2016, 20:56:38 poslijepodne »
Melek care  :klap: :klap:

samo sam čekao dali ćeš primjetiti nešto u pozadini  :D :D
Umovi su poput padobrana - ne služe ničemu ako nisu otvoreni.

Offline Modron_maze

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Travanj 20, 2016, 21:29:17 poslijepodne »
Haha možda da produbi jezero i ubaci vodene ovčice :D

Offline Ziggy76

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Travanj 21, 2016, 14:58:50 poslijepodne »
 U beton stavi obavezno dodatak od sike sikacim waterproof,ne kosta puno a vec kad njega dodas u beton ne propusta vodu.
Moj savjet ti je,ako si u mogucnosti,premazi sa sikinom izolacijom sikalastic 1k(ima atest za pitku vodu) [/quote]

Hvala za savjet, potrazit cu to, a sikalastik sam cini mi se vec koristio kad sam premazivao pecenjaru, moram da provjerim ali znam da sam koristio neki SIKA proizvod 1L pakovanje, onako bijelo, moze se razmutiti s vodom.

Offline Ziggy76

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Travanj 21, 2016, 15:03:59 poslijepodne »
OK , moj prijedlog ako nećeš mijenjati oblik i dubinu ribnjaka da izvadiš sav kamen iz ribnjaka a foliju ostaviš unutra kao membranu . Uzmeš mrežu za armiranje glazure , to ti je ona skroz tanka mreža 200x100 cm i izbetoniraš preko folije nekih 5-6 cm betona . Po meni ti je to dovoljno ako ostaje folija ispod betona . Riješio si problem urušavanja kamena sa betonom a folija ti je ujedno membrana koja neće propuštati vodu ako taj tanki beton negdje i pukne ali mislim da ne bi trebao jer ti je takav oblik ribnjaka . Ja bi dno ostavio ravno i bez kamena zbog lakšeg usisavanja nečistoča sa dna ribnjaka , beton će ti isto kao i kamen prekriti alga i dobiti ćeš prirodan izgled . Samo mi nemoj reći da ribaš i pereš ribnjak svake godine jer to nije dobro .

Ne planiram menjati ni oblik ni dubinu, to je to, nemam prostora vise za prepravljanje. Nije losa ta ideja da ostavim foliju a opet s druge strane prilicno je skupa, bolje bi mi je bilo iskorisiti ako bi rpavio jos neko jezerce mada sumnjam da hocu, ili nekom prodati. Cime se usisava dno ribnjaka, tj kako se cisti a da se nemora sva voda ispumpati? takodje me zanima zasto nije dobro obrati jezerce svake godine, janso mi je da se izgubi vegetacija u vodi i ostalo, ali opet ocisiti se od necistoca, mulja i bakterija a i ljepse izgleda?

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Travanj 21, 2016, 18:45:58 poslijepodne »
Možeš ti očistiti ribnjak ali nikako ti nije dobro sve OPRATI jer sa time uništavaš sve korisne bakterije i organizme koji su naselili tvoj ribnjak i narušuješ prirodnu ravnotežu u ribnjaku . Nije ti ni pametno mijenjati svu vodu , to su osnove koje bi bilo dobro naučiti zbog zdravlja i sreće svojih ribica a time i tvojim zadovoljstvom  :up: Moja ti je preporuka da ti dno ostane čisto i ravno baš zbog lakšeg čišćenja mulja/smeća . Ako nemaš usisivač za ribnjak možeš smeće sa dna pokupiti sa gustom mrežicom za ribe . Ako imaš dobar filter i pumpu nećeš ni imati puno nečistoće na dnu ribnjaka .

Offline Ziggy76

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Travanj 21, 2016, 19:05:56 poslijepodne »
Uvek se nesto novo ovde nauci, hvala jos jednom za pomoc, polusat cu vase savjete. Nisam ja ni mislio svu vodu mijenjati, bas zbog toga sto ste naveli, nego sam mislio ispumpati u npr ljetnji bazen i posle vratiti nakon ciscenja jezerca. Definitvno cu dno ravno napraviti ako se odlucim na betonazu upravo adi lakseg ciscena a i radi lakseg pozicionranja saksija s biljkama i sl. Nemam usisivac za ribnjak, a imam filter sa uvc lampom mada se nakupilo dosta mulja za manje od godinu dana kako je jezerce formirano.

Offline Ziggy76

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Travanj 26, 2016, 21:15:45 poslijepodne »
Razmisljam da otvorim novu temu posvecenu mom jezercu jer bi volio da cujem predloge, kritike, savjete iskusnih forumasa?

Evo i dva video klipa od prosle godine.

Offline Sonic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #21 u: Travanj 26, 2016, 21:21:08 poslijepodne »
Armaturna mreza popigas ju kak zelis sve zalij betonom MB30 cca 10-20cm  debljine I Miran si .. Naravno prije toga si lijepo slozi  armaturu da su mozes kamenje staviti ...
« Zadnja izmjena: Travanj 26, 2016, 21:38:56 poslijepodne od Sonic »

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Travanj 27, 2016, 16:50:16 poslijepodne »
Imaš lijepe pajčolanke  :up:

Offline DADOUMAG

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Travanj 27, 2016, 18:52:39 poslijepodne »
Da,i meni su lijepe,pogotovo ova sarena sa zlatnim ledjima.

Offline Ziggy76

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Travanj 28, 2016, 06:36:10 prijepodne »
Sta su vam "Pajcolanke", KOI ili Zlatne? ☺