Lipanj 22, 2025, 12:21:32 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Privremeno saniranje jezerca sad ili !?  (Posjeta: 3627 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Sonic

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
Privremeno saniranje jezerca sad ili !?
« u: Ožujak 28, 2016, 18:10:55 poslijepodne »
Postovani, trebao bih trenutno sanirati jezerce koje negdje pusta na dnu(beton).Moje pitanje I problem su kako; dal sad Ribe prebaciti u kacu i cekati da vidim gdje pusta  ili pricekati jos ljepse  vrijeme!? I kako ih  filtrirati s obzirom da su mi filteri  ukopani!?

Dosta gubi vode a sanacija je samo za ovo ljeto jer se sljwdece proljece radi novo jezero!!!

Hvala svima

Offline melek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
Odg: Privremeno saniranje jezerca sad ili !?
« Odgovori #1 u: Ožujak 28, 2016, 18:44:22 poslijepodne »
ma ne moraš ih filtrirati dok to radiš , pusti zračne samo nek ubacuju kisik , neće ribama  biti ništa par dana bez filtera  , a možeš i vodu mjenjati u manjim količinama .. dno možeš premazati novim slojem sike il nešto slično u najgorem slučaju izlit novi sloj betona ako je samo dno u pitanju ..
Umovi su poput padobrana - ne služe ničemu ako nisu otvoreni.

Offline max-max

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #2 u: Ožujak 28, 2016, 19:56:48 poslijepodne »
Ako ne gubiš previše vode možda ti je jednostavnije dopunjavati ribnjak . Moj savijet ti je da ribe još ne vadiš van jer se noću temperatura dosta spušta i voda u kaci bi mogla imati dosta velike oscilacije . Probaj samo natočiti vodu u kacu i pratiti dnevno kretanje temperature , ako nije veliko osciliranje slobodno stavi ribe unutra . Ja ti mogu posuditi filter i bakterije da ga zacikliraš ali samo do ljeta dok će meni trebati . Pumpu možeš izvaditi iz ribnjaka ili ?

Offline Sonic

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Ožujak 28, 2016, 21:16:02 poslijepodne »
A gubim dosta od kako je prestala kisa vec Sam izgubio 10< cm.. Proslo ljeto Sam na tjednoj bazi punio preko 600L, a dobro budem sad onda nabavio kacu pa cemo vidjeti ali kazes da je mozda jos rano... A sto se tice  filtera ja IH mislim tako drzat samo da se spusti voda da vidim di curi I dok se ne posusi  premaz  !!! Da pumpa je vani ...

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Ožujak 28, 2016, 21:33:40 poslijepodne »
Natoči vodu u kacu i prati temperaturu , sve će ti biti jasno  :up:

Offline royalblue

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Sisak
  • Mirno more nikad nije stvorilo dobrog mornara
« Odgovori #5 u: Ožujak 28, 2016, 22:44:16 poslijepodne »
siguran si da ti pušta na dnu ili je to samo tvoja pretpostavka?

Offline Sonic

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 28, 2016, 22:50:25 poslijepodne »
A ja se nadam,nisam jos pustio da se voda spusti do kraja pa da vidim!? Zasto!?

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Ožujak 28, 2016, 22:52:56 poslijepodne »
Možda voljena punica zaljeva cvijeće  :D :D

Offline royalblue

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Sisak
  • Mirno more nikad nije stvorilo dobrog mornara
« Odgovori #8 u: Ožujak 28, 2016, 23:34:21 poslijepodne »
ak nisi siguran da je na dnu može biti i 20 cm od ruba. pusti nek ti se spušta neko vrijeme pa češ vidjeti. ribe uvijek lako prebaciš u pomoćnu posudu...

Offline Sonic

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Ožujak 29, 2016, 06:51:44 prijepodne »
ak nisi siguran da je na dnu može biti i 20 cm od ruba. pusti nek ti se spušta neko vrijeme pa češ vidjeti. ribe uvijek lako prebaciš u pomoćnu posudu...
Vec je proslo  20 cm ruba, a s obzirom kako se spusta vjerujem da je na dnu ..

Nije jos sezona zaljevanja...  :P

Offline mrki13

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zg
« Odgovori #10 u: Ožujak 30, 2016, 22:32:25 poslijepodne »
Ukoliko imaš bunarsku ili neku sličnu vodu prebaciš ribe, pumpa za zrak i trk po kemu, siku ili nešt slično. premažeš, osuši se, pustiš vodu i vratiš ribe (naravno premještaj u bar približnu temperaturu vode da nebi proplivale leđno) .  :klap: 

Zašto ne pipovaču? Klor ih izgrize (škrge) ukoliko je neka slaba može i krepati... 

Ili jeftinije rješenje, malo jači najlon i paziti pri punjenju da se ne podere, ukoliko planiraš novo jezero.

Offline TomislavKt

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • Nishikigoi mondo
« Odgovori #11 u: Travanj 01, 2016, 17:21:49 poslijepodne »
Mrki pipovaca je puno bolji izbor nego bunarska voda
Kod bunarske neznamo kakvog je sastava? Kolike su tvrdoce? Koj se sve metali nalaze u njoj. Bakterije itd itd
U pipovaci ima klora da, ali u vrlo vrlo malim kolicinama. Manje od 0,10 ppm. Treba je samo rasprsiti prilikom pustanja u jezero i po mogucnosti ostaviti je dan ili dva bez riba. Pipovaca kao obradjena voda je automatski meksa i bakterioloski sigurnija od bunarske vode. Sadrzi vise kisika nego bunarska i od nje je lakse dobiti kristalno cistu vodu u jezeru.  :up:

Ovo je cisto moje razmisljanje do kojeg sam dosao sa vremenom a nikako ne uputa sto i kako raditi.
Svatko zna sam za sebe najbolje i sam odgovara za svoje postupke  :)   :up:

Offline mrki13

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zg
« Odgovori #12 u: Travanj 02, 2016, 00:07:10 prijepodne »
Mrki pipovaca je puno bolji izbor nego bunarska voda
Kod bunarske neznamo kakvog je sastava? Kolike su tvrdoce? Koj se sve metali nalaze u njoj. Bakterije itd itd
U pipovaci ima klora da, ali u vrlo vrlo malim kolicinama. Manje od 0,10 ppm. Treba je samo rasprsiti prilikom pustanja u jezero i po mogucnosti ostaviti je dan ili dva bez riba. Pipovaca kao obradjena voda je automatski meksa i bakterioloski sigurnija od bunarske vode. Sadrzi vise kisika nego bunarska i od nje je lakse dobiti kristalno cistu vodu u jezeru.  :up:

Ovo je cisto moje razmisljanje do kojeg sam dosao sa vremenom a nikako ne uputa sto i kako raditi.
Svatko zna sam za sebe najbolje i sam odgovara za svoje postupke  :)   :up:

Kroz par godina sam imao situacija kada sam morao premještati ribu i slično..
Pipovača u N. Zagrebu ima vjerojatno više klora nego npr. u Sesvetama i pokazla mi se jako loše ukoliko je sama, mješavina ili dolijevanje u postojeću je ok.
Jako je tvrda vjerojatno kao i bunarska (vodocrpilište udaljeno 3km), a kada se kupaš kao da si u toplicama, klora ko ...... I to znam zašto ali nebi sad o tome.

Na samom počtku ovog hobija sam držao koiće u akvariju pa u velikoj plastičnoj posudi, kada sam nasuo bunarsku vodu (kompletna promjena vode) sutradan su se ribe mrijestile, to mi se nije nikada prije desilo iako sam imao zrele ribe. Kada sam ih stavio u samu pipovaču (nisam mogao čekti da odstoji) bilo mi ih je tužno gledati.

Tropskim ribama nisam mjenjao vodu i do pol godine pa kada bi stavio tester pokazivao bi opet veliku količinu klora, što bi čovjek očekivao da neće biti nakon pol godine.
A najgora moguća kombinacija je kiša nakon 1-2 mjeseca ukoliko je bilo sušno razdoblje, tu sam imao i gubitaka. Opet bilo je malo jezerce bez filtera, ali su ribe imale kisika, izmjenu vode i dolijevanje, no kiša je znala napraviti katastrofu. 

To su moja iskustva što se tiče vode i vjerojatno se nemogu svugdje primjeniti, no za ovo područje nebih nikome preporučio da odmah u pipovaču stavlja ribe, kao ni da direkt ubaci u bunarsku koja je na 4 stupnja a voda u jezeru 15, pa da se šokiraju od razlike u temperaturi.

Kad razmislim slažem se da ima bunareva iz kojih voda nije dobra, ja sam stavljao vodu koju je susjed redovito kontrolirao i u koju nemože ništa dospjeti izvana jer nije klasični bunar.