Srpanj 18, 2025, 18:57:27 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Koliko još ribica...?  (Posjeta: 5139 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline kokolo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
Koliko još ribica...?
« u: Lipanj 27, 2006, 11:26:00 prijepodne »
Pozdrav... Imam akvarij od 75 L već skoro mjesec dana i dom je nekoliko vrsta biljki i ribica... Trenutno imam u akvariju 8 kardinal neonki, 5 staklenih somića, 1 corydorasa i jednog somića (za kojeg ne znam točno koja je vrsta, ali pliva na leđima, pa...).

U akvariju mi još treba neka ribica koja bi papala alge. Htio sam staviti par kozica jer sam tu čitao da super jedu algice. Ali sada ljeti temperaturaa mi je u akvariju oko 29-30 stupnjeva, a isto tako sam gledao po netu i piše kako kozice ne vole visoku temperaturu i da ugibaju, pa ne bi htio riskirati. Znači neka dobra algojedačica od ribe...I uz to sam htio staviti još dvije ribe duh jer su mi se strašno svidile u pet shopu. I pitam ja lijepo kakve su one za akvarij, kaže prodavač super, mirne... Dođem doma, pogledam na net, vidim da narastu ogromne i da jedu manje ribice... Iako im je cool ono sa električnim poljem, one (nažalost) nisu za moj mali akvarij. Svđaju mi se i bicolori,pa bi li mogao uvaliti i još par tih ribica uz čistača? Znači dodao bi tri ribice još, bi li to bilo puno? Tražio sam po netu kako znati koliko ribica u koji akvarij,ali svugdje piše drukčije, negdje 5 L po ribici, negdje 1L po centimetru ribe....Negdje piše samo brojka po litraži, što mi je nekako najgluplje jer ako kaže da može ići 20 ribica, 20 neonki i 20 skalara recimo sigurno nije isto - logično da veće ribe trebaju više prostora, p ih automatski stane manje...

Znači ako mogu staviti još ribica, koliko i preporuka nekih neobičnih, ali miroljubicih. Sadašnja formacija mog akvarija je totalno peacfully okruženje. Neonke su raštrkane jer ih nitko ne dira, stakleni somići po danu su zblentani, samo lagano kližu vodom, a kreću u akciju noći... Corydoras je opićen i jedini tulumari noću i danju, a taj neidintificirani som je danju ispod stabla, a noću se odvaži i krene u šetnju. Svi su već zauzeli pozicije, tako da ne bi sad htio ubaciti neku imalo agresivniju ribicu da poremeti to. Akvarij izgleda prilično prazan, zato mi se čini da može uzdržavati još ribica, ali računam - bolje da pitam nego da nešto pogriješim...
Josip...::...Split

Why are you wearing that stupid man suit?

Offline kokolo

• Punopravni član
Koliko još ribica...?
« Odgovori #1 u: Lipanj 27, 2006, 11:26:00 prijepodne »
Ako išta znači, akvarij je Cayman 60 Professional...

Offline demba

• Punopravni član
Koliko još ribica...?
« Odgovori #2 u: Lipanj 27, 2006, 12:46:00 poslijepodne »

za alge ti je najbolji ancistrus od riba, a kozice općenito (brže i efikasnije čiste, te jedu više vrsta algi).

u akvarij ide na 1-2l vode 1cm ribe.

bilo bi ti dobro oformiti kakvo jato malo. dakle nadokupiti još neonki (15 za jato)a i corydorasa(6za jato).

kozice bi još mogle izdržati na takvoj temperaturi, ali je svejedno rizično kako i sam kažeš...
Zagreb

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
Koliko još ribica...?
« Odgovori #3 u: Lipanj 27, 2006, 13:27:00 poslijepodne »

Bolji od ancistrusa je sijamski algojed (provjereno), ali teško ga je naći - često podvaljuju u dućanima lažne sijamce koji nisu tako dobri čistači. Pričekaj još malo; izaći će Antimonovčlanak o razlikovanju pravih i "lažnih" sijamaca i baci se u potragu za njim.

Ovo za jato neonki je točno.

Offline Njuška

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Koliko još ribica...?
« Odgovori #4 u: Lipanj 27, 2006, 14:19:00 poslijepodne »
Pripazi malo na onog "soma što pliva naopako". Oni su često uzroci nestajanja riba.....
Rijeka / Hrvatska
...nakon duge i teške muke dobio sam internet...

Offline Xena

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
  • Ciklidić
Koliko još ribica...?
« Odgovori #5 u: Lipanj 27, 2006, 16:34:00 poslijepodne »
Mislim da su sijamski algojedi malo prevelike ribe za akvarij od
75l.Znam jer sam ih imala u 120l i stvarno dosta narastu.Možda ne bi
bilo problema da ih kasnije pokloniš nekome ili nabaviš veći akvarij.A
i dosta brzo rastu i znaju malo prviše"počistiti" biljke od algi.Barem
su kod mene znali malo pretjerati, a najbolja im je bila
valisnerija

Offline kokolo

• Punopravni član
Koliko još ribica...?
« Odgovori #6 u: Lipanj 27, 2006, 16:39:00 poslijepodne »
Taj što pliva naopako mi uopće ne izgleda opasno. Ima neka malena usta i ribica bi trebala biti jako mala da bi nešto mogao pojesti - a i čini mi se da ga više zanima hrana na dnu jer uvik se vrti po drvetu,a po noći kopka dno... No ako šta prijetim dat ću ga prijatelju. Ionako su njegove sve ribe krvoločne,pa... Je da će mi bit ža, ali...

Htio bi što prije kupiti nekog algojedača zato što imam one tablete protiv algi Algetten (valjda sam dobro napisao),a li po listovima biljaka stalno se stvaraju. Stavio sam čak i tabletu više nego što treba, ali još uvijek se stvaraju razne nitičaste alge,a to mi ružno izgleda.

Što se tiče jata neonki, čini mi se da kupnja neće biti baš potrebna. Dvije ženkice su se nadebljale masu u zadnjih par dana, pa pretpostavljam da nose jajašca. Nije da su se mogle nadebljat od hrane, jer nisam baš dobar hranitelj , zaboravim ih koji dan nahranit... A ni one same od sebe ne jedu previše, tako da... Ima koji siguran način da doznam jesu u stanju parenja ili?

Offline Sanjin_ri

• Novi član
  • *
Koliko još ribica...?
« Odgovori #7 u: Lipanj 27, 2006, 19:07:00 poslijepodne »
Meni algetten nije nis pomogao u borbi protiv algi. Prvi i nadam se zadnji put da sam koristio kemiju u akvariju.

A sto se neonki tice, brijem da sam vidio nekakav clanak ili citao dosta dobru raspravu o tome pred nekih godinu dana bas tu na akvarij.netu
Ako se dobro sjecam inessi se mogu razmnozavati u akvarijskim uvjetima, a axelrodi jako tesko/nikako. Se dobro sjecam?

Uglavnom potrazi malo.

Offline Cryptocory

• Punopravni član
Koliko još ribica...?
« Odgovori #8 u: Srpanj 01, 2006, 00:24:00 prijepodne »
Trebao bi dodati još barem 5 corydorasa ( iste vrste ), jer oni su jatne ribice te da bi se ponašale normalno treba formirati jato.
Dubrovnik

Offline kokolo

• Punopravni član
Koliko još ribica...?
« Odgovori #9 u: Srpanj 09, 2006, 00:38:00 prijepodne »
OK za Coryje...Nego sada ima nešto novo...Kako je ovih dana bilo vruće, temperatura bi mi se popea u akvariju na 33-32 stupnja...pa sam stavljao smrznute boce da se akvarij rashladi da mi ribice ne pokrepaju...Nažalost jedan stakleni somić mi je uginuo,ali sad bi trebala doći i klima,pa će valjda sve biti bolje...nego ima bit da mi se nešto rasplodilo akvariju...izgleda poput bijelog konca koji se vra prema površini...kad sam prvi put to vidio rukom sam išao izvaditi i iako nisam mogao naći to na ruci,nije više bilo ni u vodi.danas sam to opet vidio...prvo što mi je palo na pamet jest da se radi o kakvom crvljivom nametniku,tako izgleda,no ja evo sada pitam...možda je nešto drugo u pitanju. znači kao taaanki bijeli konac koji se valovito kreće prema vrhu i onda nestane...i nije neka nit u akvariju jer se baš kreće kao živo,a ono kad sam išao izvaditi to prvi put izbjegavalo je moju ruku kad je došla iznad vode....danas mi je nestalo u mjehurićima zraka...