Lipanj 22, 2025, 15:48:21 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Koi&Bonsai (moj križni put - aka - ne mogu ovo s tapatalka)  (Posjeta: 2256 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline dannyboy_vtc

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Virovitica
Koi&Bonsai (moj križni put - aka - ne mogu ovo s tapatalka)
« u: Ožujak 18, 2016, 00:01:14 prijepodne »
..da ne brljavim po raznim temama ovdje ću prilično nekronološki iznijeti neka iskustva, a nadam se i nastaviti kronološki..

Ulet u temu sa plastenikom:

Dakle pogled iz dvorišta oko kuće, tako to izgleda, konstrukcije je oveća, vidi se da je ima ispred i iza ribnjaka, a i sa strane do razine zemlje, prošle zime sam štijačom zadigao zemlju, uvalio foliju, jer me bilo strah ovih naših sjeveraca iz ravne mađarije, no ovo sa ciglom je bolje jer ako me nema i ne otvorim, a potreba je, eventualni kondenzat se cijedi po foliji izvan plastenika, no meni su ti gubitci minimalni zaista..

ribnjak je kod prvotnog kopanja rupe izdignut iznad zemlje, da moram manje kopati, i da mi se ne cijedi voda unutra, a i da ne mora tačkati zemlju, s tim da nije išao visoko - "bent" je možda 20-25 cm u visinu, ali je po vrhu bio širok za širinu kosilice i više, sa vrlo blagim padom stranica da ih mogu kositi i uzduž i poprijeko, po potrebi, što je bilo dobro jer sam ga poslije mogao dosta proširiti, a i dalje dobiti svojstva ribnjaka izoliranog zemljom.

konstrukcija je te dužine jer sam iza obnovio i povećao plato popločen ciglom gdje će doći filter pravi, a i služi za odlaganje materijala, a ispred da se može ući i sjesti, imam još od ljetnih radova jednu dugu i debelu planku koja mi je idealna za prijeći preko i pogotovo gledati ribe odozgo
(obratite pažnju na ljestve između plastenika i susjedove radione, za poslije)

ono najbitnije ću sada iznijeti, a to je izrada čeonih stranica, što je bilo najzahtjevnije osim same konstrukcije nosača, no to ću drugi put:

pogled na ulaz sa planke da vidite princip, skrojio sam foliju po mjeri nosača i od letvica napravio okvir za vrata, koji sam odmah prosjekao skalpelom, jer se počelo kondenzirati, pošto sam to radio na vrijeme, ne u prosincu, a možete i vidjeti kakva je moja "bara" i voda otprilike sada, na planku sam ispod montirao tri neonke što je bilo efektno, ali su ih prasci prskali, pa sam sklepao ovaj "kopanj" obložen alu folijom iznutra, i super je navečer gledati ribe i sada, a ljeti pogotovo :D

..za rub čeone strane sam savinuo jednu deblju lajsnu i omotao foliju oko nje te je priheftao, a lajsnu na par mjesta "hold" šarafima kojima tu sve rješavam, pričvrstio za osnovnu strukturu i na nju postavio horizontalu i okomice za "štokove", malo truda, ali dalje samo stavim i skinem po potrebi:

vrata su isto od jelovih letvica debljine po potrebi i priheftana folija koja dobro brtvi uz drugu takvu foliju, evo rješenje "brave" šaraf sa leptirom, ali može bilo koji kutni šaraf:

dva mala šarnira koja sam isto ušarafio skoro rukom u jelovinu:

kada uđem, ovako uz malo gume i žice zatvorim vrata iznutra, korisno je na minusima:

stražnja vrata ista shema, samo bez šarnira, već sa četiri onakva šarafa, koja izvana skidam po potrebi prozračivanja, i unosa i iznosa opreme kojekakve:

lampa:

..(imho) lampa sa što slabijom pumpom, tj što sporijim protokom radi bolji posao, jer ima vremena za "skuriti" vodu, to sam se uvjerio i ne spajam je na sistem filtracije (o kojem ću nešto kasnije, za koji dan kada stignem)..

evo da vidite zaista kakva je voda bila dva dana nakon što su šarani krenuli u gibanje - ovaj skroz lijevo crveni sa crnom bojom po cijelim leđima i boku ("čistokrvni") dolazi sa dna i glava mu je na dubini većoj od pola metra, zato se i ne vidi dobro, no napominjem to jer zum na fotiću splošti perspektivu, ali vide se ribe na raznim dubinama, pa je to neki okvir pošto je on najdublje bio:

još par slikica stražnjeg dijela, da steknete dojam o prostoru:

i tjt. - čitamo se kasnije.. ;)
« Zadnja izmjena: Ožujak 18, 2016, 00:17:15 prijepodne od dannyboy_vtc »

Offline Sonic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
Odg: Koi&Bonsai (moj križni put - aka - ne mogu ovo s tapatalka)
« Odgovori #1 u: Ožujak 18, 2016, 08:12:33 prijepodne »
trebao si to iz malo daljeg slikat da se dobije dojam ovako bas i ne dobiješ dojam kako je veliko i ostalo, a slike drvca !? hm

Offline royalblue

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Sisak
  • Mirno more nikad nije stvorilo dobrog mornara
« Odgovori #2 u: Ožujak 18, 2016, 13:46:02 poslijepodne »
trebao si to iz malo daljeg slikat da se dobije dojam ovako bas i ne dobiješ dojam kako je veliko i ostalo, a slike drvca !? hm

nemoj biti nesrpljiv  ;) :)

Offline Sonic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #3 u: Ožujak 18, 2016, 13:48:17 poslijepodne »
Royal: Pa nije ovo TV show, tamo ta iscekivanja toliko rastegnu da optrcim oko kuce 3 kruga dok oni kazu tko je ispao ...  :D  :D

Offline max-max

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #4 u: Ožujak 18, 2016, 22:32:43 poslijepodne »
Pratim strpljivo za razliku od nekih  ;)