Svibanj 01, 2025, 12:18:13 poslijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: Seoba bilja  (Posjeta: 61044 vremena)

0 Članova i 8 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline royalblue

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Sisak
  • Mirno more nikad nije stvorilo dobrog mornara
Odg: Seoba bilja
« Odgovori #175 u: Studeni 01, 2016, 21:28:18 poslijepodne »
ajme, nije me bilo neko vrijeme a vi hrpu projekata pootvarali...sad moram sve čitati ispočetka  :D :D

Offline erorr

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #176 u: Studeni 01, 2016, 23:46:44 poslijepodne »
Ja sam kod sebe u potoku koristio batudu (znaci samo kamenje bez pijeska) ima svugdje gdje prodaju pijesak, a ja sam biljke iris, šaš sve to stavljao direkt u batudu, bez zemlje i icega i mogu reci da raste kao ludo....

Offline max-max

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #177 u: Studeni 02, 2016, 18:34:30 poslijepodne »
Erorr kolike je dimenzije tatvoja batuda (šljunak bez pijeska) , nekako mi se čini velika za filter . Gdje god sam našao nešto o tom načinu filtracije svi spominju šljunak veličine graška a to kod nas ima pod dimenzijom 4-8 mm . Koliko dugo imaš taj potok sa batudom i da li ti voda ide samo kroz batudu ili i preko nje .

Royalblue , tko ti je kriv kaj ne paziš  :D :D

Offline erorr

• Punopravni član
« Odgovori #178 u: Studeni 02, 2016, 22:54:06 poslijepodne »
Batuda ti je uglavnom kamenje iz šljunka, ali imas odvojeno razlicitih granulacija ali to je malo teze naci, a imam 2 godine, i namjestio sam da ide i preko i kroz, jer sam na potoku radio male brane...ali ako ti je kosina velika ide ti kroz kamenje, e sada velicine kao grasak, tesko obicno ti je recimo 5cm velicina

Znaci ti bi trebao separirani šljunak

http://prntscr.com/d2c1s1

e jedino da pogledas jos koju trgovinu da nađes vecu granulaciju,jer ima po trgovinama građevinskih materijala

ovo ti je iz hidrogradnje
« Zadnja izmjena: Studeni 02, 2016, 22:58:00 poslijepodne od erorr »

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #179 u: Studeni 03, 2016, 18:51:17 poslijepodne »
Znam ja kaj trebam i znam gdje toga ima , u ZG na svakom malo boljem skladištu . Problem se javlja na lokaciji gdje mi je veliki ribnjak (vrbovec) , tamo nisu baš obdareni sa takvim tipom kamena . Moje pitanje je zato i bilo "kako bi se ponašao klasični šljunak" .

Offline TomislavKt

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • Nishikigoi mondo
« Odgovori #180 u: Studeni 03, 2016, 20:43:39 poslijepodne »
Klasicni sljunak bi ti se nakon kratkog vremena ponasao kao klasicna Ilovaca. Znaci  :down:
Stavi batudu kako ti je "gresni" napisao a ispod batude stavis perforirane cijevi to ti je ujedno i potisni vod i voda ce proci kroz batudu i preko korjena biljke. Za ciscenje sistema na svakih nekoliko metara cijevi postavis "T" komad sa cepom koj ces izvaditi kada ides cistit sistem. izvadis cep, gurnes unutra cijev od usisavaca,upalis usisavac, ocistis sistem,ugasis usisavac,izvadis cijev od usisavaca, vratis cep, izvadis iduci cep, stavis cijev od usisavaca unutra, upalis usisavac ... :D :D :D :D

Vjerujem da su svi shvatili kako sistem radi? :D

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #181 u: Studeni 03, 2016, 20:54:01 poslijepodne »
A gdje ono ide usisivač  :D :D
Taj dio priče nisam htio uopče pokretati jer će to biti rezervna opcija , cijevi svakako idu ispod sloja kamena ali mi je ideja da voda prolazi sama kroz tu "močvaru" . Kada sve to posložim onda ću biti pametniji oko nekih detalja o kojima sada mogu samo teoretski laprdati  :up:

Offline TomislavKt

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • Nishikigoi mondo
« Odgovori #182 u: Studeni 03, 2016, 23:09:27 poslijepodne »
U tom slucaju ti onda nivo vode iznad kamena ne smije biti vislji od svega nekoliko cm

Offline erorr

• Punopravni član
« Odgovori #183 u: Studeni 04, 2016, 11:55:47 prijepodne »
A ne ponasa se kao ilovaca, nego evo kod mene je recimo od sas-a korijen prekrio kamen ali sam ja direkt sadio, a kod irisa je ono sve ok....

http://prntscr.com/d2y55o

http://prntscr.com/d2y5xy

a tu se vidi kako sam pregadio kao sa kamenjem  jedino sam morao na ovom strmom dijelu stavljati sitniji jer mi je islo ispod kamenja

http://prntscr.com/d2y6ja

ali posto je previse strmo voda je odnjela taj sitni u jezero

http://prntscr.com/d2y6wu

http://prntscr.com/d2y7cr

e ako nađem slike kasnije di se vidi pokazem, a imam ih negdje

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #184 u: Studeni 04, 2016, 19:03:59 poslijepodne »
Moja ideja je da voda čak i ne pređe iznad kamena , za sada samo ideja jer ne znam da li će to biti tako .
Erorr , svakako nađi slike , baš me zanima kako to izgleda kada se bilje razraslo .
Ti si stvarno koristio batudu , zar nije poanta da taj kamen bude što sitniji kako bi se maksimalno dalo mjesta za rast korijenja i površina za bakterije . Kako si zadovoljan sa svojim potokom ?

Offline Sonic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #185 u: Studeni 04, 2016, 19:18:25 poslijepodne »
Max: koliko sam ja vidio, a nisam puno ali lopocima uopce ne treba nikakva zemlja oni rastu sami od sebe ja sam posadio u mozda 2-3kg zemlje a lopoc  je svoj lokvaj prosirio van zemlje cca 20cm ako ne i vise..tak da ako I ostalo bilje je priicno tako onda bas I ne vidim zasto nebi bila sama batuda ... Hm!?

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #186 u: Studeni 04, 2016, 20:17:24 poslijepodne »
Vidim da vam treba malo edukacije , ali da ste pažljivo pratili (čitali) trebalo bi vam biti jasno . Sada lijepo sjednite i slušajte (čitajte)  ;)
Nije stvar u zemlji niti je stvar u kamenu odnosno u šljunku , moja dilema je ako ne nađem odgovarajuču granulaciju (veličinu) kamena da li bi isto bilo da stavim obični šljunak . Sada sam odlučio da neću kemijati nego nabaviti ono kaj treba biti a to je riječni kamen 4 - 8 mm .
Sada nekoliko detalja o kamenu i batudi :
 batuda - naziv za riječni kamen oko 32 mm koji se večinom koristi za drenažu oko raznih objekata
 riječni kamen se dijeli u nekoliko granulacija 4 - 8 mm , 8 - 16 mm i 16 - 32 mm
Nije isto staviti za filter/močvaru kamen 4 - 8 mm ili batudu 32 mm jer nije svrha napuniti prostor kamenom već je svrha napuniti prostor poroznim materijalom gdje će se maksimalno dobiti na praznom prostoru kroz koji će protjecati voda , širiti se korijenje i dobiti maksimalnu površinu za razvoj bakterija . Prema tome odgovarajući kamen bi bio 4 - 8 mm .
Evo nekoliko slikica tog kamena prema veličini (od najmanjeg do najvećeg)

Offline Sonic

• Punopravni član
« Odgovori #187 u: Studeni 04, 2016, 20:33:46 poslijepodne »
OK nesto smo se krivo skuzili, ali nema veze... Bit ce samo SEX to sve preokrenuti tj ocistiti ...

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #188 u: Studeni 04, 2016, 22:23:32 poslijepodne »
Da tu se slažem sa tobom Sonic , iako sve informacije do kojih sam došao kažu kako se treba samo paziti da bilje ne preraste cijelu močvaru odnosno potrebno je redovito rijediti biljke kako bi se ostale imale kuda širiti . To je teorija , nigdje nisam uspio nači informaciju o takvom sistemu koji je u pogonu nekoliko godina i kakvi su rezultati . Ali kako sam odlučio da neću raditi klasične filtere jer mi se to nikako ne uklapa na grunt a bilje ionako treba močvarni dio bez koića u blizini odluka je da idem na takav sistem . Vrijeme će pokazati sve  :up:

Offline erorr

• Punopravni član
« Odgovori #189 u: Studeni 05, 2016, 02:38:07 prijepodne »
Vidi, ja nisam toliko koristio da mi bude filter, jer vaznije mi je bilo da voda tece, ali sam pravio pregrade, da mi dio vode stoji, a kada ugasim isprazni se brzo jedino ono mini jezerce ostane nesta vode, ali mozda 2 dana... ali sto se tice rasta biljaka ono super rastu, (iris i šaš) s time da preko zime nema vode uopce, i nesmrzne se ni nista....

evo tu se vidi 1 pregrada

http://prntscr.com/d38tcw

sada cu ti staviti par slika di se vidi biljke kako rastu

http://prntscr.com/d38trw
http://prntscr.com/d38u56
http://prntscr.com/d38ueh
http://prntscr.com/d38uon

sada nemam novijih jer sam krenio prepravljati jezero, pa potok nije u funkciji bar pola godine, ali ono bilje i dalje rasle bez problema jer padne kisa i to....

Ali onaj lijevi dio potoka tamo je voda nekih 5cm iznad kamena i mozda 10cm kamenja, a desni (ono mini jezero) je jedno 15cm vode i 15-20cm kamenja

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #190 u: Studeni 05, 2016, 21:31:59 poslijepodne »
Ti si radio potok i to je skroz uredu , da si stavio nešto sitnije kamenje biljke bi ti bile zahvalne ali i ovako dobro izgleda  :up:
Riješio sam i dobavu odgovarajučeg kamena i to sa gratis prijevozom , tako da sa sigurnošču mogu reći da stavljam riječni kamen 4 - 8 mm .

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #191 u: Studeni 06, 2016, 15:36:36 poslijepodne »
Jučer nas je ulovio mrak na gruntu ali sva sreća znam dobrog električara koji je obasjao cijeli grunt  :D :D
Još mi fali 20 cm vode i ribnjak je napunjen , nisam mislio da ću ga uspjeti napuniti ove godine .

Offline erorr

• Punopravni član
« Odgovori #192 u: Studeni 06, 2016, 17:57:42 poslijepodne »
Na ovo sam naletio, a posto ne planiras koristiti filter klasicni mozda ovo ne bi bilo lose

sigurno negdje mozes staviti, a sumljam da bi lik tako stavljao sve to da neradi....

Offline Sonic

• Punopravni član
« Odgovori #193 u: Studeni 06, 2016, 18:38:23 poslijepodne »
A jebote uz ovako ureden vrt, da se vidi ovakvo  postrojenje I onda jos ovo pa ja bi si zile prerezao..Ovo je prestrasno..

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #194 u: Studeni 06, 2016, 20:07:52 poslijepodne »
Slažem se potpuno sa tobom Sonic , već sam nekoliko puta naletio na prekrasno uređene vrtove sa ribnjakom da ti pamet stane a onda u pozadini cijelo postrojenje bez imalo želje da se to nekako sakrije i uklopi u okoliš .

Offline erorr

• Punopravni član
« Odgovori #195 u: Studeni 06, 2016, 21:48:43 poslijepodne »
ma ja sam mislio na siporex, nekako obloziti mozda tu mocvaru, ono rubove, a ti ces sitno kamenje koristiti i kao filter i za sadnju, nisam mislio na te divlje građevine :)

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #196 u: Studeni 06, 2016, 22:12:56 poslijepodne »
Erorr ova kritika nije uopče išla na tvoj račun samo sam se nadovezao na Sonica . Shvatio sam ja tvoju sugestiju , ne bi htio previše komplicirati sa hrpom filtracije , do sada nisam imao nikakvu filtraciju u ribnjaku a čiščenje je bilo otprilike svakih 5-6 godina (zavisi od vodostaja) . Kako si želim napraviti vodeni vet sa hrpom biljaka u njemu ovaj tip filtracije mi se čini kao najprimjereniji da obuhvatim sve sa jednim potezom . Samo iz tog razloga sam odabrao taj način , filtracija nije bila na prvom mjestu .

Offline erorr

• Punopravni član
« Odgovori #197 u: Studeni 07, 2016, 09:41:13 prijepodne »
znam da nije isla, ali ono kada pogledas vidio prvo taj filter padne u oko, hahahahaha..

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #198 u: Studeni 07, 2016, 18:55:26 poslijepodne »
Čitam malo po netu (surfam  :D ) o tim močvarnim filterima i naravno da je pola ekipe protiv a pola za takve filtracije .
Kako god meni je to najidealnije riješenje za moje potrebe . Najviše se ljudi plaše začepljenja kamena u dnu močvare i pojavu loših bakterija i štetnih plinova za ribe , kako  bi izbjegao ulaz krupne nečistoče u močvaru ja sam namjerno okrenuo dolaz vode . Ulaz vode iz velikog ribnjaka će biti na prvom dijelu gdje je dubina negdje oko metar kako bi se nečistoča mogla taložiti na dnu . Ulaz u močvaru bi bio kroz cijevi fi 50 mm koje bi uzimale vodu iz gornje zone gdje bi trebala biti nešto čišća i prolazile bi cijelom dužinom ispod kamena gdje su izbušene kako bi voda mogla slobodno ići kroz kamen . Prvi dio (dublji) bi bio viši od močvare za nekih 20 cm da voda ima potisak u cijevi a u slučaju štopanja sistema može se preljevati preko zida na kamen i nazad u ribnjak . Nadam se da će slika (umjetnički rad  :D ) pomoči da bude jasnije . To je u teoriji , tražim vaše mišljenje i moguče nedostatke/rješenja  :up:

Offline Sonic

• Punopravni član
« Odgovori #199 u: Studeni 07, 2016, 19:11:41 poslijepodne »
A gle treba dobro smisliti sistem da se nemoze zastopati I nema problema tako da nema potrebe za negativno misljenje.. Ovo tvoje izgleda super!!